Start met jouw gitaardroom en volg de 7 daagse cursus inclusief een uitgebreid gitaarakkoordenboek!
Gitaarles proefcursusGratis Toegang

Page content

De 8 meest gemaakte beginnersfouten gitaar

article content

De 8 meest gemaakte beginnersfouten gitaar

Beginnersfouten gitaar Als je gitaar wilt leren spelen, dan is dit uiteraard helemaal leuk! Om direct goed te starten, zul je wel een aantal keuzes moeten maken. In dit artikel heb ik de 8 meest gemaakte beginnersfouten gitaar voor jou op een rijtje gezet.

1. Start nooit op een elektrische gitaar

Ik vind het niet raadzaam om op een elektrische gitaar te starten. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een akoestische Western gitaar. Bij een elektrische gitaar mis je de puurheid van een akoestische gitaar. Ook ben je bij een elektrische gitaar altijd afhankelijk van een versterker, waardoor het geheel minder makkelijk te vervoeren is. Een akoestische gitaar met stalen snaren is in het begin wel wat pijnlijker aan je vingers, maar dit is een kwestie van tijd.

2. Jezelf gitaar spelen aanleren

Er zijn mensen die zichzelf graag gitaar leren spelen. Dit kan via kanalen als Youtube en via sites waar gratis gitaartabs staan. Op zich zijn er soms best goede uitleg video’s, maar welke zijn nu goed en welke niet? Dit kan jij als beginner moeilijk beoordelen. Ikzelf vind het echt super belangrijk dat je een stabiele basis hebt. De enige juiste start is een gitaarleraar, die jou vanaf het begin de juiste gitaarles geeft. Om de kosten te besparen is een online gitaarcursus een hele goede oplossing.

3. Geen warming up voordat je gaat spelen

Vaak wil de beginnende gitarist te snel met de nieuwe leerstof beginnen. Op zich is daar niets mis mee, maar speel je wel voor elke oefensessie 2 minuten warm? Ik adviseer je om iets herkenbaars of iets wat je goed beheerst te spelen. Hierdoor warm je je vingers goed op. Je zult met een lekker gevoel en een goed zelfvertrouwen de nieuwe oefensessie ingaan. Door die warming up zal je ook merken dat je de nieuwe leerstof veel sneller tot je neemt Ook zul je door die 2 minuten minder snel fouten maken. Win-Win situatie lijkt mij! Speel dus 2 minuten warm voor elke nieuwe oefensessie.

4. Niet consequent oefenen

In het begin is het zeer belangrijk dat je consequent 15 minuten per dag oefent. Als je de ene week 1 uur oefent, de andere week niet en die week erna keurig 15 minuten per dag oefent, dan zul je al snel merken dat je per saldo echt niets bent opgeschoten. Gitaar leren spelen is een proces op zich. Zie het als leren fietsen of een andere taal leren spreken. Dit kan je ook niet direct, maar als je wekelijks goed oefent, dan zul je geleidelijk aan alles onder de knie krijgen.

5. Ga vooral niet te snel

Als je vandaag begint met gitaar leren spelen, dan beheers je het morgen nog niet. Behandel nieuwe leerstof dus aandachtig. De theorie, die je in het begin moet leren kan soms wat “droog” zijn, maar behandel het éénmalig supergoed. Dit zal op termijn echt het verschil gaan maken! Ik ken geen gitaristen die in 2 weken gitaar konden spelen. Als ze dat wel beweren is dit in mijn ogen fout!

6. Speel nooit op een valse gitaar

Beginnende gitaristen vergeten vaak hun gitaar te stemmen, voordat ze gaan oefenen.
Het gevolg is dat ze op een valse gitaar spelen. Om je gehoor te trainen is het zeer belangrijk, dat je altijd je gitaar stemt! Dan hoor je ook hoe gitaarakkoorden en tonen daadwerkelijk klinken. Om te stemmen gebruik je een tuner (bv Boss TU-30). Ga dus serieus om met het gitaar stemmen!

7. Start direct met een plectrum en niet met je vingers!

Veel beginnende gitaristen starten niet direct met een plectrum, maar met hun vingers.
Hun reden… Met je vingers spelen (lijkt) makkelijker en de klank is mooier.
Ga nooit de uitdaging uit de weg! Door direct te starten met een plectrum, ontwikkel je beter je slagbeweging en je pols. Daarnaast kun je ook gerichter spelen met een plectrum. Met het puntje van je plectrum kan je makkelijker een specifieke snaar aanslaan, dan met je losse vingers. Kortom: start direct met het leren spelen met een plectrum!

8. Linkshandig / rechtshandig

Wees ervan bewust dat je links- of rechtshandig bent. Ik kom het wel vaker tegen, dat linkshandige mensen toch rechtshandig gitaar gaan leren spelen. Dit werkt in bijna alle gevallen niet, dus probeer het ook niet. Ook zijn er linkshandige mensen die een rechtshandige gitaar ombouwen tot een linkshandige gitaar. Dit werkt vaak ook niet. Goed gereedschap is het halve werk!

Stappenplan gitaar leren spelen:

  • Kies een gitaarles methode: (online/offline)
  • Koop de juiste beginnersgitaar (akoestische Western gitaar)
  • Koop een linkshandige gitaar, als je linkshandig bent
  • Leer jezelf vanaf het begin aan om een plectrum te gebruiken
  • Neem de tijd voor elke nieuwe les
  • Stem bij elke oefensessie je gitaar
  • Warming up van 2 minuten
  • Oefen consequent 15 minuten per dag
  • Resultaat na 20 lessen: een goede beginners gitarist!

Herken jij jezelf in bovenstaande punten, of heb je misschien een ander punt..

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Comment Section

81 reacties op “De 8 meest gemaakte beginnersfouten gitaar


Door Gert op 3 augustus 2014

Handige weetjes, alles begint bij U zelf, mooie test doorzettingsvermogen bedankt voor je berichtjes, geeft extra motivatie!


Door Annemie Janssens op 3 augustus 2014

7 van de 8 punten kan ik zeker volgen.
Maar waarom zou je als linkshandige niet op een gewone (rechtshandige) gitaar kunnen spelen?
Ik ben zelf linkshandig en speel op een gewone gitaar. Denk dat het net gemakkelijker is, omdat je de moelijkste bewegingen (akkoorden vormen) toch met je linkerhand moet doen.
Volgens mij is het gewoon een kwestie van goed te oefenen. Uiteindelijk heb je toch controle over beide handen nodig om te kunnen spelen.
Als een rechtshandige z’n linkerhand zo ver kan krijgen om die bewegingen correct uit te voeren, is het voor een linkshandige toch ook zeker mogelijk om die rechterhand te beheersen?


Door Koen Snoek op 4 augustus 2014

Hoi Annemie,
Uiteraard heb je bij gitaar spelen beide handen nodig, maar vaak is het zo dat iedereen 1 snelle hand heeft. Dit is vaak je schrijfhand.
Mij is altijd aangeleerd dat de snelle hand je slaghand moet zijn, dus vandaar.

Ook kom ik het te vaak tegen dat linkshandigen een rechtshandige gitaar hebben en die omdraaien en zo als linkshandige gitaar gebruiken. De grootste 2 nadelen hiervan zijn:
1. stel dat er een slagplaat op je gitaar zit, dan zit die nu boven ipv beneden je klankgat (niet handig).
2. stel dat je een cutaway hebt, dan zit die boven en is die onbruikbaar geworden. Daarnaast denk ik dat het visueel erg lelijk is.

Gr,
Koen


Door Bas uit Asten op 9 februari 2015

Beste Koen.
Ik ben zelfs linkshandig op een rechtshandige gitaar zonder dat ik de snaren heb omgedraaid.
Ik sla ook van onder naar boven.
Geen probleem.
Groetjes van Basten.Door Peter op 22 augustus 2016

Beste Koen,

Het moge duidelijk zijn dat een linkshandige ook op een linkshandige gitaar zou moeten spelen, maar wanneer ben je linkshandig ? Als je links schrijft wil dat lang niet altijd zeggen dat je ook werkelijk linkshandig bent.
Neem nou mijzelf. Ik schrijf links en ik eet m’n soep links, maar verder doe ik (bijna) alles rechts, inclusief gitaar spelen !

Dat je snelle hand je slaghand moet zijn is inderdaad (bijna altijd) waar, maar dit is lang niet altijd je schrijfhand.
Zelfs rechtsschrijvenden hebben soms een snellere linkerhand en doen een hoop andere dingen wel links. (Zeker ouderen die vroeger verplicht rechts MOESTEN leren schrijven.)

Je schrijfhand is meestal wel de hand met de fijnste motoriek en ook dit is in het voordeel van de slaghand.

Je snelle hand is te bepalen met een simpele test:
Laat iemand een aantal malen onverwachts iets naar je toegooien. (gericht op midden van de borst).
De hand waarmee je (het vaakst) vangt is je snelle hand.

Is je schijf-hand en snelle hand dezelfde dan is de keuze duidelijk. Zo niet dan zul je uit moeten proberen welke gitaar, links- of rechts-handig, voor jou het beste uitpakt….


Door Hedwig op 4 februari 2018

Goed doordachte reactie. Hoe meer ik erover nadenk echter, hoe moeilijker het wordt: ikzelf schrijf rechts, neem een hamer rechts vast, enz…Maar zodra ik mijn twee handen moet gebruiken, blijk ik links te zijn, of toch als zodanig beschouwd te worden. Dat bleek bv. toen ik in onze biljartclub speelde, jaren geleden. Ik ‘stuurde’ de keu met mijn rechterhand (vooraan dus), en stootte met mijn linkerhand. Een gitaar neem ik ook spontaan als een linkshandige vast. Het lijkt erop dat het bij mij niet om een ‘snelle’ hand of zo gaat, maar eerder om de hand die controle uitoefent, stuurt. Een draad door het oog van een naald doe ik ook eerder met links, maar wat is hier het sturende en controlerende, denk ik daarbij? Uiteindelijk denk ik inderdaad dat je dat uiteindelijk wel zou kunnen overwinnen, maar dat het vooral in het begin zeer onwennig aanvoelt. In dit geval heb ik het gevoel dat ik het liefst links zou willen leren spelen, om alvast niet die onwennigheid te moeten overwinnen…


Door Koen Snoek op 5 februari 2018

Hoi Hedwig,
Leuk van je te horen! Je klinkt multi-handig met een voorkeur naar links als ik het zo lees!

Belangrijk is dat de gitaar natuurlijk moet aanvoelen en als je dat bij een linkshandige gitaar hebt, dan wil ik je zeker adviseren dit te blijven doen.

Heb je al een gitaar of ben je nog op zoek naar een (linkshandige) beginnersgitaar?

Gr,
Koen


Door geert B op 25 oktober 2016

3. Je vernielt langzaam maar zeker je gitaar als je de snaren zou keren


Door Koen Snoek op 4 augustus 2014

Hoi Gert,
Geen dank!
Er is maar 1 resultaat bij gitaar “leren” spelen… en dat is gitaar “kunnen” spelen.
Dit bereik je alleen maar met doorzettingsvermogen en de helpende hand van een gitaarleraar (zeker als je net start).

Gr,
Koen


Door Jordy Verhaegh op 14 december 2015

ik was opzoek naar hetgene of er een links en rechtshandige gitaren bestaan, want ik ben uitgedaagd om een gitaar te maken, ik ben zelf linkshandig maar ik heb dus 0,0% verstand van gitaren. dus hierbij mijn vraag. is er een links of rechtshandige gitaar? en zo ja wat is het verschil.

Jordy verhaegh


Door geert B op 25 oktober 2016

Beste Jordy, het belangrijkste verschil is de krachten verdeling van de bas snaren. Een rechtshandige gitaar linkshandig besnaren is funest voor de gitaar. De steun latten achter het bovenblad zijn zodanig gepositioneerd dat ze de grote trekkracht van de bas snaren moeten aankunnen. Als je een bouwplan hebt voor een rechtshandige gitaar die je anders wil besnaren, moet je de steun van het bovenblad spiegelenDoor Ed op 19 januari 2017

spaarspanning van alle snaren is ongeveer gelijk!


Door Adje op 4 augustus 2014

Nuttige tips….ik ga nu me echt voornemen elke dag een kwartier oefenen…wie weet lukt het me dan wel…en ik heb nu meer tijd voor mezelf…dus mijn wens om ooit gitaar te spelen gaat dan toch uitkomen…waar een wil is is een weg…:-D


Door Koen Snoek op 4 augustus 2014

Hoi Adje,
Maak een doel voor jezelf en voeg je toe aan de FB groep voor al mijn cursisten.
Daar is het ook erg motiverend en leerzaam 🙂

Gr,
Koen


Door Urselien op 4 augustus 2014

Ondertussen bij m,n 2e les .doe elke dag 3×15 min maar heb dan ook de tijd met m,n relaxe leven in Spanje .ik vindt het geweldig .met toch wat gitaarervaring gaat er steeds een wereld voor ,m’n open .ik kan nog steeds niet begrijpen waarom ik dit nooit gehad heb .daarom ben ik onwijs blij met koen zijn lessen.heb het zelfs doorgegeven aan een gast bij ons op de camping .die was ook begonnen via een boekje .heb haar echt aangeraden om bij koen te gaan .zo dit was mijn verhaal eventjes uit een heet Spanje
Vind ik leukVind ik leuk ·


Door Koen Snoek op 7 augustus 2014

Hoi Urselien,
Leuk om te horen dat je blij bent met de basiscursus gitaar leren spelen.
Straks kan je nog optredens geven in Spanje 🙂

Gr,
Koen


Door Jolanda Poulussen op 6 augustus 2014

‘fout’ 2 tot en met 7 heb ik allemaal gemaakt, en ik stink er nog steeds wel eens in, ik heb geleerd geduld te hebben, als het een keer niet lukt, weg die gitaar, en morgen weer een nieuwe dag.
Ik heb de gitaar altijd bij de hand , hoef er bijna niet voor uit de stoel, en je pakt ‘m dan ook heel makkelijk om weer te gaan oefenen.
Niet echt opbergen dus ^-^


Door Koen Snoek op 7 augustus 2014

Hoi Jolanda,
Ik denk dat iedereen wel een paar van bovenstaande fouten maakt. Als je erop gewezen wordt dan zal je ze waarschijnlijk minder vaak gaan maken. Laat mij over een tijdje weten of dit zo is.

Gr,
Koen


Door Jan Smets op 7 augustus 2014

Hoi Koen,
Veel van de tips lijken als je net begint een beetje flauw. Natuurlijk moet je oefenen, natuurlijk moet je les nemen en niet zelf aan de slag gaan met YouTube etc., Maar als je net als ik al wat verder bent realiseer je je dat alles wat je schrijft echt klopt.
1. Een electrische gitaar is geen akoustische gitaar. Akoorden klinken anders. Als je iets nieuws wil leren moet je zuiver leren luisteren en spelen. Pas dan is een electrische een heel tof 2de instument.
2. Ik heb het eerst geprobeerd met een boekje van de Lidl. Werkt niet.
3. Warming up doe ik nog steeds. Ik gebruik een standaard akkoorden en slagjes patroon op akoustisch en wat standaard blues licks op electrisch. Je merkt dat je na een paar minuten opwarmen veel beter speelt. Dus stop die opwarmcurve niet in je nieuw te leren materiaal, werk niet motiverend.
4. 5 minuten spelen is al beter dan helemaal niet. In het begin merkte ik echt het effect van bijvoorbeeld 2 weken vakantie. Je hebt 2 dagen nodig om in te halen. En door regelmatig herhalen blijft het hangen.
5. Ga niet te snel? Ik denk dat je cursus tempo goed is, maar iedere beginnende gitarist is hongerig naar meer. Zolang je maar steeds terug gaat naar de basis komt alles goed.
6. In het begin hoor je niet of je gitaar ontstemt is. Na een tijd hoor je het vanzelf. Het is goed om te controleren voor je begint. Al doe ik dat niet consequent…
7. Plectrum is fijn spelen en cruciaal om een zuiver akkoord te spelen. Later kan je afwisselen door te strummen met je vingers.
8. Links speelt op links. Ik ken wat mensen die het anders hebben geprobeerd maar komen hier stuk voor stuk van terug. Zelf geen ervaring want ik ben rechts.


Door Koen Snoek op 8 augustus 2014

Hoi Jan,
Dank voor je reactie.
Ik ben blij dat je alle 8 beginnersfouten als inmiddels “gitarist” herkent.
Wellicht klinkt het flauw… en wellicht wil de beginner sneller leren, maar dit kan gewoon niet. Gitaar leren spelen is een proces waarvan jij zelf hebt ondervonden dat het enige tijd met zich meebrengt.

Gr,
Koen


Door Karin Schoonevelt op 12 augustus 2014

Inderdaad, wie maakt deze beginnersfouten eigenlijk niet, zelfs al ben je met de cursus van Koen begonnen. Ik heb de eerste 2 cursussen binnen, maar ben eigenlijk nog niet eens met cursus 1 klaar. Door mijn ‘handicap’ van ongeduldig zijn, begin ik vaak zonder warm te draaien. Ik wil zo snel mogelijk aan iets nieuws beginnen, puur om te zien of me dat dan WEL lukt. Ik moet leren om geduld te hebben totdat ik de vorige les meer onder controle heb zonder er in te blijven hangen. Dit komt dus neer op vaker oefenen, minimaal 15 min. per dag (is voor mij eigenlijk te weinig). Maar ik geef niet op! ik heb mijn snaren eindelijk vervangen (plus alles gereinigd) en ga met plezier weer aan de slag, net zolang tot er iets herkenbaars uit komt! Bovendien vind ik de facebook groep ook motiverend. Hierdoor word ik er steeds aan herinnerd wat ik eigenlijk wil bereiken, nl liedjes kunnen spelen op de gitaar. Ik ga ervoor!


Door Koen Snoek op 12 augustus 2014

Hoi Karin,
De FB groep is ook erg motiverend. Zo kom je met soortgelijke mensen in contact die allemaal dezelfde gitaaropleiding meemaken en zo elkaar kunnen motiveren en stimuleren.

Geduldig zul je moeten blijven, gitaar leren spelen is een proces en ik weet van jou dat je best al wat dingen kunt 🙂 @nietzobescheiden

De trefwoorden die voor iedereen gelden: geduld, kleine stapjes en 15 minuten per dag.
Dat is de sleutel tot gitarist worden.

Ga lekker door en ik weet dat je nog veel verder komt dan je nu al bent!
Gr,
Koen


Door Antje Wietzes op 10 september 2014

Toen ik met gitaar spelen begon, had ik het al helemaal uitgestippeld. Ik wou een alround gitariste worden. Ook ik heb die beginners fouten gemaakt, gewoon te snel willen. Na de eerste vingeroefeningen, en de eerste akkoorden, laat staan het overpakken van de akkoorden, wist ik, dat dit voor mij een lange weg zou worden. Maar dat is prima, ik weet nu dat ik geduld moet hebben.Elke kleine stap is er weer één. Heb nu de beide cursussen gevolgd, je merkt ook dat het ene je beter ligt dan het andere. Je leert je zelf ontdekken, wat je nu eigenlijk wil bereiken. De meesten gaan van een akoestische gitaar naar een elektrische gitaar, voor mij is het de piano. Deze twee instrumenten samen zijn voor mij in één woord geweldig. Wat ik bij Koen leer, wat betreft akkoorden of liedjes in noten. Ga ik weer kijken hoe ik dit toe kan passen op de piano. Vingeroefeningen op de piano, zijn heel goed voor de gitaar. ( sterke vingers )Ik moet nu mijn tijd verdelen, mijn vooruitgang zal hierdoor ook langer duren. Maaaaaaaaaaar dat vindt ik niet erg, ik heb hier zoveel plezier in. De dingen die ik hierdoor leer vindt ik geweldig. De FB site vindt ik ook erg leuk, het voelt als één grote familie, met de zelfde passie. MUZIEK


Door Koen Snoek op 14 september 2014

Hoi Antje,
Dit zijn mooie woorden van je!
Wat je zegt klopt.. iedereen wil in 1 week gitaar kunnen spelen, maar dit is gewoon niet mogelijk! Kleine juiste stapjes zorgen voor het verschil.

De grote familie met dezelfde passie is er zeker en zal alleen maar groter worden 🙂
Gr,
Koen


Door Chantal van den Berg op 14 oktober 2014

Als beginnend gitarist kan ik me volledig vinden in je tips en probeer deze ook zeker op te volgen! Ik ben ‘pas’ 6 weken begonnen met de cursus, en heb daarvoor de mini-cursus gevolgd, dus ik kan nog niet veel zeggen over hoe ik het begrijp als ervaren, of gevorderde gitarist.

Ik oefen elke dag, al is het vaak wel langer dan 15 minuten. Dat gaat altijd zo snel voorbij. Ik neem de lessen per week altijd goed door, en herhaal sommige delen van vorige weken ook. Merk zeker dat dat bijdraagt aan de soepelheid van mijn handen en vingers. Ik ben nu bij les 6, dus ben al verschillende leermethoden voor mijn vingers tegengekomen, wat ik zo nu en dan zeker wil herhalen.
Wel moet ik erbij zeggen dat ik het een en ander het opgepikt van internet om liedjes te spelen… Zoals ‘Michel’ van Anouk, een prachtig nummer, en deze gebruik ik dan ook meestal voor de warming up. Uiteraard met plectrum, om deze tip ook gelijk te noemen! Ik wil bij zoveel mogelijk liedjes deze ook blijven gebruiken. Maar daarnaast gebruik ik ook de theme songs die je hebt genoemd in de cursus tot nu toe, met de A-Team als meest recente.
Uiteraard gebeurd dit allemaal niet zonder de gitaar eerst gestemd te hebben! En dit beschouw ik ook als een oefening. Zowel als het stemmen op gehoor, als op de aanslagen met het plectrum! Een ‘goedkope manier’ om te oefenen!

Als laatst wil ik ook zeggen dat ik de reactie van Jan Smets ook erg handig en leuk vind. Voornamelijk omdat je nu kan zien dat een cursist ver gekomen is met het spelen van gitaar. Iets waar ik ook zeker naar uit kijk!

Groet,
Chantal


Door Koen Snoek op 15 oktober 2014

Hoi Chantal,
Wat een mooie reactie. Te gek dat je al veel van de punten hanteert.
Je bent op de goede weg, nu meters maken en je zult versteld staan wat je over een tijdje op gitaar kunt spelen.
You go!
Gr,
Koen


Door Fabiënne op 24 oktober 2014

Hoi Koen,

Ben nu al een tijdje bezig en ik maak nog steeds beginnersfout 3 en 4. Met niet consequent oefenen merk ik meteen het verschil, moet er dan weer helemaal inkomen. Ga dan ook regelmatig terug naar een vorige les en ga dan weer verder. Dat is nu dan ook mijn aandachtspuntje.

Groet,
Fabiënne


Door Koen Snoek op 27 oktober 2014

Hoi Fabienne,
Je kunt beginnersfout 3 en 4 voorkomen door het uit te spreken aan bijvoorbeeld je man. Je zegt tegen hem… ik ga nu dagelijks 15 minuten oefenen…

Als hij merkt dat je het niet doet, dan zal hij je er echt wel op aanspreken.
Gr,
Koen


Door Fred van Tongeren op 29 december 2014

Beste Koen,
Ik speel sinds 6 maanden op een Spaanse gitaar zonder plectrum. Maar mijn doel is blues spelen op de elektrische gitaar. Mijn vraag is dan ook wanneer kan ik overstappen naar de elektrische gitaar. Ik ben al in het bezit van een elektrische gitaar + vesterker + Boss ME-80.
Groet Fred


Door Koen Snoek op 18 januari 2015

Hoi Fred,
Allereerst zou ik “met” een plectrum gaan spelen (deze heb je ook nodig als je blues gaat spelen). Als jij vind dat je een gedegen basis hebt, dan kan je overstappen.

Hoe ver zit je nu? Wat beheers je zoal?
Gr,
Koen


Door Sylvia Sessink op 12 januari 2015

Ik ben een beginnende gitarist en ben in het bezit van een rechtshandige akoestische gitaar en een linkshandige elektrische gitaar.
Wel zo handig te vermelden dat ik linkshandig ben!
Ik leer mijzelf de akkoorden aan op de akoestische gitaar en daarna op de elektrische gitaar.
Ik denk dat er ook zoiets bestaat als tweehandig?


Door Koen Snoek op 18 januari 2015

Hoi Sylvia,
Bedank voor je reactie. Tweehandig… hmz.. daar kan ik niet over oordelen, want ik ben het niet.

Om advies te geven: waarom maak je het jezelf zo moeilijk? Waarom leer je alles rechts aan en daarna links? Dit kost je dubbele tijd. In die tijd had je ook een liedje kunnen leren of je “skills” kunnen verbeteren.

Maak dus een keuze: of linkshandig of rechtshandig!
Laat me weten wat het geworden is.
Gr,
Koen


Door Nikki op 9 juni 2016

Ik ben professioneel gitarist én tweehandig. heb een keuze gemaakt: ik speel rechtshandig. Je linker en rechterhand ontwikkelen verschillende vaardigheden. Zoals Koen zegt: maak een keuze. hoop dat je dat ondertussen hebt gedaan en de sterren van de hemel speelt!


Door Koen Snoek op 14 juni 2016

Hoi Nikki,
Dank je wel voor je aanvulling 🙂
Gr,
Koen


Door Christian op 17 januari 2015

Leuk verhaal over linkshandig. Maar ik kijk er met een andere visie naar. Als ik als linkshandig leer spelen op een linkse gitaar, kan ik nooit op iemand anders zijn gitaar spelen of die leuke tweedehands gitaar kopen, gezien het merendeel van de gitaren rechts zijn. Het zal iets meer moeite kosten om het te leren, maar het lijkt mij het wel waard .


Door Koen Snoek op 18 januari 2015

Hoi Christian,
Helemaal met je eens!
Probeer niet met omwegen iets te doen. Als je linkshandig bent, dan koop je een linkshandige gitaar en die kost helaas iets duurder.
Gr,
Koen


Door Alan op 24 juli 2015

Beste Koen,
Als linkshandige leer ik bij een gitaarleraar linkshandig gitaarspelen. (Snaren zijn op een rechtshandige gitaar eerst nog even omgedraaid, ik zoek nog een geschikte linkshandige gitaar.)
Maar mijn gitaarleraar zweert bij spelen met de vingers en niet met een plectrum?
Verder vraag ik me af, stalen of kunststof snaren?

Groet,
Alan


Door Guido op 20 augustus 2015

Een mooi lijstje tips, maar nr 7 is erg afhankelijk van het type muziek dat je wil spelen. Mijns inziens kan je veel meer met al je vingers van je rechterhand dan met slechts 1 plectrum. Klassieke muziek speel je dan ook nooit met een plectrum bijvoorbeeld.

@Alan: Zeker als je gitaarleraar het zegt, met je vingers spelen. Die techniek die je er mee leert geeft je veel meer mogelijkheden dan met een plectrum 😉


Door Jan op 5 oktober 2015

Als je electrische gitaar wilt gaan spelen start dan zeker wel met een electrische gitaar, als je akoestisch wilt spelen dan dus niet. als je akoestisch wilt spelen leer dan wel om met je vingers te spelen. dat is de basis van het spelen op een akoestische gitaar. en begin vooral niet met een western maar met een spaanse gitaar met nylon snaren, dat klinkt veel mooier en speelt pretiger. voor de electrische gitaar heb je wel een plectrum nodig. overigens is met vingers spelen vele malen moeilijker dan met plectrum spelen. punt 1 en 7 zijn echt geen beginners fouten maar gewoon keuzes die je moet maken om een bepaalde richting in het gitaar spelen te kiezen.


Door john op 17 januari 2016

he Jan, je hebt grotendeels gelijk maar let op,..al die gipsy gitaristen als Stochelo Rosenberg enzo spelen akoestisch met een plectrum


Door Annemarie op 2 februari 2016

Ik kan me zeer goed vinden in deze reactie.

Ik heb zelf als jong meisje een jaar of 7 gitaarles gehad op de klassieke gitaar (muziekschool). Daar kwam geen plectrum aan te pas. Mijn eerste les kan ik me ook nog heel goed herinneren, ik moest natuurlijk in de juist houding gaan zitten en leren hoe je je linkerhand (duim onder de tweede snaar, en niet boven de hals) moest houden en je rechterhand (tokkelen): Met de wijsvinger en de ringvinger de hoge E-snaar bespelen, om de beurt. De eerste les (en oefening de eerste week) was vrij saai maar wel het begin van een goede basis op de spaanse gitaar.

Mijn eerste plectrum gebruikte ik pas toen ik met een jongerenorkestje mee ging spelen en praktisch alleen maar akkoorden ging spelen.

En op een western (stalen snaren) beginnen is veel moeilijker en zwaarder dan op een klassieke gitaar.


Door Annemarie op 2 februari 2016

En nog even over links en rechts…

Ook ik heb als linkshandige altijd alleen maar op een “gewone” gitaar gespeeld. Je vingers positioneren vind ik als linkshandige echt makkelijker met links dan met rechts.

Je kunt toch ook niet links of rechtshandig piano spelen… en dat geldt volgens mij voor alle instrumenten (die je met twee handen bespeelt…)


Door hans op 15 oktober 2015

hoi koen,
goede tips. [speel zelf al langer en daarnaast al hele leven piano]
Wat ik mis in het rijtje is oefenen van je toonladders. is ook prima warming up. Bij elk begin even een paar toonladders in de verschillende settings. Goede manier om je gitaar te leren kennen en souplesse te krijgen bij het spelen.
Extra gratis tip 🙂 Langzaam spelen. Snelheid komt vanzelf. Belangrijk is om nauwkeurig te spelen zodat je vingerzetting goed wordt


Door smekens karel op 7 november 2015

Beste, waarom zijn er in de handel zo weinig boeken en voorbeelden voor linkshandige starters ? echt triestig , of alleen in het Engels.


Door Henk op 22 november 2015

Ik denk dat dit de juiste insteek is.
Ik heb vroeger ook gitaarles gehad en die man wou perse dat je alles precies deed als hij zelfs als je vingers te kort waren en alles was klassiek als je dan zei kan ik geen western gitaar nemen omdat de hals smaller was dan stond je volgens hem te vloeken in de kerk .
daarom ben ik blij dat ik een hele tijd niet meer gespeeld heb dan kan ik het nu leren zoals het moet

Groet Henk


Door Reinout op 25 november 2015

Ik heb nogal lang onbewust een upstroke gedaan op de tel.Dan gaat de wisselslag om de snaren heen,dat is nogal verstijvend en afremmend is gebleken.Sinds ik dat heb omgedraaid ben ik heel veel verder gekomen.Ik ga natuurlijk nog wel om de snaren heen maar dan meer syncopisch,dat maakt het veel lichtvoetiger.Ik vroeg me al jaren af wat nou de betekenis is van plectrumvoering tussen de snaren of eromheen.Syncopatie is vloeibaarder!


Door Lars op 1 maart 2016

Ik vind dat je niet perse gelijk moet beginnen met plectrum en wat nou als je fingerstyle gitaar wilt gaan spelen of zo iets


Door Koen Snoek op 7 maart 2016

Hoi Lars,
In mijn ogen begin je met slaggitaar en de akkoordenleer.
Door het spelen met je plectrum direct goed op te pakken kan je op den duur gerichter een bepaalde toon(reeks) spelen.

Tokkelen is een specialisme wat daarna pas komt.
First things first 🙂
Gr,
Koen


Door gjnijman@online.nl op 12 juni 2016

Helemaal mee eens Lars. ik ben nu 56 jaar ik ben begonnen op mijn 15e gitaar te spelen, accoorden plectrum enz., op enn gegeven moment liep ik vast, heb toen een klassieke opleiding gevolgd: fingerstyle; dit is de beste methode om goed gitaar te leren spelen. Ik gebruik zelden een plectrum, alleen op slaggitaar.


Door Koen Snoek op 14 juni 2016

Hoi Gert Jan,
De basis ligt in mijn ogen bij slaggitaar incl. plectrum.
Door de plectrum leer je een goede motoriek aan.
Tokkelen / fingerstyle is in mijn ogen een specialisme.
First things first 🙂
Gr,
Koen


Door Thieu op 2 april 2016

Hoi Koen,
Wat is de beste manier om gitaar te leren spelen. Beginnen met akkoorden of beginnen met toonladders ? I sme niet helemaalduidelijk wat het verschil is?
Gr,ThieuDoor Tim op 25 april 2016

Is gitaar les echt zo belangrijk? Ik ben begonnen me zelf gitaar te leren spelen via YouTube en gitaar tabs. Ik vraag soms ook bevriende gitaristen om advies. Ik ken al meerdere liedjes (het eerste wat ik leerde was Free Fallin’ van John Mayer) en heb zelf ook al iets bedacht. Voor gitaar lessen heb ik weinig tijd en geld. Kan ik niet zo verder gaan?


Door Koen Snoek op 30 april 2016

Hoi Tim,
Iedereen kiest zijn eigen manier om de gitaar “eigen” te maken.
Internet en YouTube kunnen voor de zelfstudie mensen een valkuil zijn. Zij kunnen immers niet beoordelen wat goede en slechte technieken zijn. Een slechte techniek afleren kost vaak veel onnodige tijd. Ik adviseer daarom altijd (online) gitaarles echt in het begin te volgen!

Je leert wat je moet leren direct in 1 keer goed. Daarna kan je altijd nog op internet dingen zoeken.
Gr,
Koen


Door Vincent op 7 juni 2016

@ Tim,

Ik heb mijzelf gitaar aan leren spelen via youtube, andere gratis sites en bevriende gitaristen. Dat kan prima (ik kan toch wel aardig gitaar spelen al zeg ik het zelf).

Ik ben het wel eens wat betreft beginnen met plectrum. Ik heb speel altijd met mijn vingers en kan slecht met een plectrum spelen. Dit is jammer want ik vind eigenlijk wel dat ik dat beter moet kunnen, maar als je eenmaal al goed bent met je vingers is de moeite groot om dan bij basic slag te beginnen met plectrum..


Door Koen Snoek op 14 juni 2016

Hoi Vincent,
Zoals ik al zo vaak aangeef is tokkelen / niet met plectrum spelen een specialisme wat later komt.

De basis ligt in mijn ogen bij slaggitaar. Hier leer je o.a. akkoorden, slagjes en je motoriek van beide handen. Met namelijk de motoriek is in het begin met name belangrijk waardoor een plectrum in mijn ogen niet mag ontbreken.

Gr,
Koen


Door Sbeijkie op 22 juni 2016

Grappig, ik ben echt 100% linkshandig, maar een linkshandige gitaar voelt tegennatuurlijk 😛 Plus ik heb niet de flexibiliteit (en kracht) in mijn rechterhand om goed bij de snaren te kunnen. Ik ga dus echt geen linkshandige gitaar gebruiken.


Door Jan Blokhuis op 23 juni 2016

Ach, ik speel al ruim 50jaar gitaar linkshandig .speel nog steeds elke dag .lingshandige gitaristen kunnen voor mij ook perfect gitaar spelen kijk maar naar de Beatles (bassist) je moet wel elke dag oefenen. Een kwartier vind ik te weinig maar ja je moet ook wel tijd hebben. Muziek maken is beste ontspanning voor mij dus.


Door Koen Snoek op 28 juni 2016

Hoi Jan,
Een kwartiertje is ook veel te weinig maar voor de beginnende gitarist is het prima. Als het gitaarvirus eenmaal is begonnen heb je idd te weinig aan 15 minuutjes op een dag.
Natuurlijk kunnen linkshandige gitaristen ook perfect gitaar spelen!
Gr,
Koen


Door Koen Snoek op 28 juni 2016

Hoi Sbeijkie,
Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen 🙂
Kom je idd niet vaak tegen.
Gr,
Koen


Door René op 27 juni 2016

Hallo, ik las (een beetje per toeval) een aantal reacties. Zelf speel ik altijd (vanaf dag, sinds zo’n 30 jaar inmiddels) met wat ‘langere nagels’. Dat geniet mijn voorkeur. Voor zowel akkoustisch (zowel Spaans als Western), als (semi) akkoustisch. Verder kan ik me geheel vinden in je tips. Met toevoeging van het volgende: de houding van je duim en vingers. Duim achter de hals en vingers loodrecht op de snaren. Maar dit zal ongetwijfeld in je lessen naar voren komen.


Door Koen Snoek op 28 juni 2016

Hoi René,
Ook leuk dat een gitarist die al 30 jaar speelt ook hier leest.
Je voorkeur zal waarschijnlijk dan ook uitgaan naar tokkel / fingerstyle muziek als ik een gokje mag doen 🙂
Dank je wel voor je aanvulling en inderdaad komt dit in de lessen naar voren (les 1).
Gr,
KoenDoor Sanne van Eldik op 20 juli 2016

Hoi! Ik speel nou ongeveer een jaar gitaar alleen ik heb het gedaan met behulp van boeken van Frank Rich, ook gebruik ik de app Yousician en ik leer soms liedjes op youtube. Ik heb geen tijd voor echt gitaarles elke week omdat ik het gewoon te druk heb (voetbal, school, bijbaantje). Zou het zo ook lukken met deze 3 bovenstaande genoemde methoden?
Groetjes Sanne


Door Koen Snoek op 21 juli 2016

Hoi Sanne,
Alles kan, maar je weet uiteraard niet of je verkeerde technieken aanleert en je hebt ook geen weerwoord van een leraar.

Ik adviseer beginners altijd te kiezen voor een (online) gitaarleraar.
Gr,
Koen


Door Eric op 24 november 2016

Ik heb een klassieke gitaar. Heb ik dan wat aan je Cursus?


Door Koen Snoek op 27 november 2016

Hoi Eric,
Natuurlijk heb je wat aan mijn cursus. Mijn advies is alleen de western gitaar..
Gr,
Koen


Door Berry op 28 november 2016

pfff Ik blijf maar hangen. wil al jaren beginnen maar kan het maar niet eens worden of ik nu links of rechthandig moet gaan spelen. Nu zul je denken als je het niet weet begin dan gewoon rechts. Ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Iets spreekt me dan tegen. Zou het zijn omdat mijn idool linkshandig speelt. pff misschien wel.. maar mijn idool schrijft wel rechts en ik links dus dan zou t logisch zijn om gewoon rechts te spelen enz enz.. Is het een idee om eens een linkshandige gitaar aan te schaffen omdat gewoon is te proberen? Ik heb natuurlijk best wel wat geprult met een gitaar maar alleen met een rechtshandige omdat die alleen maar voorhanden was waar ik kwam. Ik hoop dat je een doorslag gevende tip hebt. Alvast bedankt.


Door Koen Snoek op 5 december 2016

Hoi Berry,
Lastig… echt een doorslaggevende tip heb ik helaas niet voor je..
Gevoelsmatig zou ik zeggen: indien je linkshandig schrijft dat je ook linkshandig gitaar zou spelen.

Afijn: wellicht kun je eens naar een plaatselijke gitaarwinkel gaan en daar een linkshandige en rechtshandige gitaar uitproberen.
Datgene wat natuurlijker voelt.. is degene die je moet hebben!

Wellicht kan je een linkshandige gitaar lenen bij de winkel of iemand? Ik zou er niet zomaar eentje kopen.
Houd me op de hoogte!
Gr,
Koen


Door Rich. op 8 december 2016

Veel, heel veel oefenen OK, maar ik krijg het F akkoord maar niet onder de knie, en ook barré akkoorden zijn toch zo moeilijk. Waar ligt dat toch aan?


Door Koen Snoek op 10 december 2016

Hoi Rich,
De barré akkoorden zijn zeker moeilijk maar ook jou zal het lukken. De moeilijkheid zit hem in de gestrekte wijsvinger. Je moet hiervoor veel kracht gebruiker. Blijven oefenen en het zal je lukken!
Gr,
Koen


Door Edo op 16 januari 2017

Dag Koen,

Ik beschouw mezelf als tweehandig. Links schrijven en tennis, rechts schaar vasthouden, bedienen van muis met rechts altijd gemakkelijk geweest etc. Als ik mijn gitaar rechtshandig vast hou, voelt dat natuurlijk, maar linkshandig vasthouden voelt ook goed?!
Heb je een idee hoe ik er achter kan komen of ik nu links of rechtshandig moet spelen? Is daar een of ander trucje / oefening / test voor? Kan nauwelijks een akkoord spelen nog dus in de winkel beiden proberen, voelt sowieso raar aan (aan beide kanten).

Groet,

Edo


Door Koen Snoek op 1 februari 2018

Hoi Edo,
Dit is een lastige! Het is toch een kwestie van het natuurlijk aanvoelen van de gitaar.
Als je naar de winkel gaat zou ik bijvoorbeeld een gitaarakkoord vormen (een E-akkoord) en op je gevoel afgaan wat het meest natuurlijke aanvoelt.

Laat me weten wat het uiteindelijk is geworden.
Gr,
Koen


Door Dick Vermaas op 30 juli 2018

De wil om goed gitaar te leren spelen, is eigenlijk pas na 50 jaar gekomen. Ik ben het niet geheel eens dat een Western de juiste keuze is om te beginnen. Maar wellicht en daarmee snijd ik een punt aan, de anatomie van mensenhanden en de fysiologie is dermate verschillend, dat de juiste keuze van gitaar en hals mijns inziens zeer verschillend kunnen zijn. Oefening baart kunst en wie doorgaans altijd naar de goede raad van derden luistert, begaat uiteindelijk hun stommiteiten. Mijn gitaarspelen was bij vlagen, kwam vaak in ene weer opdrijven, kocht weer een gitaar, begon weer van voren af aan (speelde aldus derden met een slok op, de sterren van de hemel), maar nu ik al jaren met pensioen ben, ben ik ’s goed naar de technieken van topguitaristen gaan kijken. Bijna allemaal hebben zij de gewoonte hun duim ver en over de bovenzijde van de hals te positioneren. Een grote fout bij klassiek gitaar spelen. Nu dat ik dit vermijdt, d.w.z. mijn duim op 90 graden en achter de hals, moet ik, wil ik spelen, diclofenac slikken hahahaha, er is geen wet van ‘Meden en Perzen!’ Gitaar, is een verduiveld lastig instrument!Door Peter op 13 augustus 2018

Hej Koen, een vraagje. Ik speel al ruim een aantal jaar gitaar. Maar dan een half jaar elke dag, en dan weer een ruim half jaar niet.
Doordat de gitaar niet meer naast mij staat heb ik nu een tijd niet meer gespeeld, dus is het dan verstandig om vanaf het begin te beginnen? Ik heb gitaar leren spelen via een vriend en vind tokkelen het leukste. Dan dat doe ik altijd met mijn vingers, vind een plectrum juist zeer lastig.
Wat zou je aanraden? Ben bang dat de lessen nu te saai zijn, heb wel een beetje spijt dat ik nooit lessen heb genomen.
Vriendelijke groet,

Peter


Door Koen Snoek op 4 september 2018

Hoi Peter,
Leuk van je te horen! Dit is inderdaad lastig in te schatten. Tokkelen is een specialisme en hiervoor heb je een juiste basis nodig. Als jij zegt dat je toch wel een basis hebt, dan kan je overwegen de vervolg- of tokkelcursus ter handen te nemen.
Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/cursussen/

Gr,
Koen


Door Marni op 31 augustus 2018

Ik ben nu de introductiecursus aan het doen en ik kwam via een link op deze pagina terecht.
Hier staat (onder “2. Jezelf gitaar spelen aanleren”) dat je niet via filmpjes gitaar moet leren spelen. Deze hele site zijn toch filmpjes? 🙁
Verder zit ik op dag 5, en kan die 4 accoorden nog niet spelen. Iemand anders die daar moeite mee had? Of ben ik gewoon niet geschikt om gitaar te leren spelen? De site stelt dat je na 20 lessen (20 dagen dus?) toch wel een basisgitarist bent. Ik zie dat na deze 5 dagen nog niet gebeuren 🙁


Door Koen Snoek op 4 september 2018

Hoi Marni,
Met de introductiecursus maak je kennis tot mij en het gitaar leren spelen. Het is logisch dat je na 7 dagen nog niet het liedje beheerst, want als het zo makkelijk was speelt iedereen toch wel gitaar 🙂

Afijn: Jezelf aanleren via video’s op YouTube, dus zonder gitaarleraar… en dus dat de kans ontstaat dat je onnodig foute technieken leert.

Tot slot: de basiscursus praat inderdaad over 22 lessen, maar dit zijn 22 lesweken. Dus per les heb je 1 week de tijd om deze onder de knie te krijgen (6 maanden).

Weet jij zo voldoende? Je mag me ook mailen op info@gitaarlesvankoen.nl

Gr,
Koen

Plaats een reactie


*