De 8 meest gemaakte beginnersfouten gitaar
03 augustus 2014 
4 min. leestijd

De 8 meest gemaakte beginnersfouten gitaar

Beginnersfouten gitaar, als beginnend gitarist zul je de nodige fouten maken. En dat is helemaal niet erg. Fouten horen erbij, ook als je gitaar speelt. Toch zijn er fouten die voorkomen hadden kunnen worden. Dat scheelt je veel onnodige frustraties. Er zijn zelfs fouten bij waardoor gitaristen hun hobby opgeven en denken dat gitaar spelen niets voor hen is. Dat is natuurlijk zonde en daarom wil ik voorkomen dat jij deze fouten maakt.

Als je gitaar wilt leren spelen, dan is dit uiteraard helemaal leuk! Om direct goed van start te gaan, zul je een aantal keuzes moeten maken. In dit artikel heb ik de 8 meest gemaakte beginnersfouten gitaar voor jou op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

Fout 1. Start nooit op een elektrische gitaar

Ik vind het niet raadzaam om op een elektrische gitaar te starten. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een akoestische Western gitaar. Bij een elektrische gitaar mis je de puurheid van een akoestische gitaar. Ook ben je bij een elektrische gitaar altijd afhankelijk van een versterker, waardoor het geheel minder makkelijk te vervoeren is. Een akoestische gitaar met stalen snaren is in het begin wel wat pijnlijker aan je vingers, maar dit is een kwestie van tijd.

fout gitaar beginnen op elektrische gitaar

Fout 2. Jezelf gitaar spelen aanleren

Er zijn mensen die zichzelf graag gitaar leren spelen. Dit kan via kanalen zoals Youtube en via sites waar gratis gitaartabs staan. Op zich zijn er soms best goede uitleg video’s, maar welke zijn nu goed en welke niet? Dit kan je als beginner moeilijk beoordelen. Ikzelf vind het echt super belangrijk dat je een stabiele basis hebt. De enige juiste start is een gitaarleraar, die je vanaf het begin de juiste gitaarles geeft. Om de kosten te besparen is een online gitaarcursus een hele goede oplossing.

Fout gitaar, jezelf leren gitaar spelen. Online gitaarlessen zijn beter

Fout 3. Geen warming up voordat je gaat spelen

Vaak wil een beginnende gitarist te snel met de nieuwe leerstof beginnen. Op zich is daar niets mis mee, maar speel je wel voor elke oefensessie 2 minuten warm? Ik adviseer je om iets herkenbaars of iets wat je goed beheerst te spelen. Hierdoor warm je je vingers goed op. Je zult met een lekker gevoel en een goed zelfvertrouwen de nieuwe oefensessie ingaan. Door die warming up zal je ook merken dat je de nieuwe leerstof veel sneller tot je neemt. Ook zul je door die 2 minuten minder snel fouten maken. Win-Win situatie lijkt mij! Speel dus 2 minuten warm, voor elke nieuwe oefensessie.

Fout 4. Niet consequent oefenen

In het begin is het zeer belangrijk dat je consequent 15 minuten per dag oefent. Als je de ene week 1 uur oefent, de andere week niet en die week erna keurig 15 minuten per dag oefent, dan zul je al snel merken dat je per saldo echt niets bent opgeschoten. Gitaar leren spelen is een proces op zich. Zie het als leren fietsen of een andere taal leren spreken. Dit kan je ook niet direct, maar als je wekelijks goed oefent, dan zul je geleidelijk alles onder de knie krijgen.

Gitaar fout, niet voldoende oefenen

Fout 5. Ga vooral niet te snel

Als je vandaag begint met gitaar leren spelen, dan beheers je het morgen nog niet. Behandel nieuwe leerstof dus aandachtig. De theorie, die je in het begin moet leren, kan soms wat “droog” zijn, maar behandel het éénmalig supergoed. Dit zal op termijn echt het verschil gaan maken! Ik ken geen gitaristen die in 2 weken gitaar konden spelen. Als ze dat wel beweren is dit in mijn ogen fout!

Fout 6. Speel nooit op een valse gitaar

Beginnende gitaristen vergeten vaak hun gitaar te stemmen, voordat ze gaan oefenen.
Het gevolg is dat ze op een valse gitaar spelen. Om je gehoor te trainen is het zeer belangrijk, dat je altijd je gitaar stemt! Dan hoor je ook hoe gitaarakkoorden en tonen daadwerkelijk klinken. Om te stemmen gebruik je een tuner (bv Boss TU-30). Ga dus serieus om met het gitaar stemmen!

Fout 7. Start direct met een plectrum en niet met je vingers!

Veel beginnende gitaristen starten niet direct met een plectrum, maar met hun vingers.
Hun reden… Met je vingers spelen (lijkt) makkelijker en de klank is mooier.
Ga nooit een uitdaging uit de weg! Door direct te starten met een plectrum, ontwikkel je beter je slagbeweging en je pols. Daarnaast kun je ook gerichter spelen met een plectrum. Met het puntje van je plectrum kan je makkelijker een specifieke snaar aanslaan, dan met je vingers. Kortom: start direct met het leren spelen met een plectrum!

Gitaar fout: niet starten met plectrum

Fout 8. Linkshandig / rechtshandig

Wees ervan bewust dat je links- of rechtshandig bent. Ik kom het wel vaker tegen, dat linkshandige mensen toch rechtshandig gitaar gaan leren spelen. Dit werkt in bijna alle gevallen niet, dus probeer het ook niet. Ook zijn er linkshandige mensen die een rechtshandige gitaar ombouwen tot een linkshandige gitaar. Dit werkt vaak ook niet. Goed gereedschap is het halve werk!

Stappenplan gitaar leren spelen:

  • Kies een gitaarles methode: online of offline. Benieuwd of online gitaarlessen iets voor je zijn? Probeer de 7 daagse gitaarcurus gratis uit.  
  • Koop de juiste beginnersgitaar (akoestische Western gitaar). Heb je moeite met het vinden van de juiste beginnersgitaar? Lees dan deze blog en bekijk de video, ik heb de beste beginnersgitaar voor je gevonden.
  • Koop een linkshandige gitaar, als je linkshandig bent. Ik heb een blogs geschreven, speciaal voor linkshandige gitaristen. Vol met tips, waar je tegenaan kunt lopen als linkshandige gitarist.
  • Leer jezelf vanaf het begin aan om een plectrum te gebruiken. Alles wat je wilt weten over een plectrum, kun je lezen in het artikel wat ik speciaal hiervoor geschreven heb: Plectrum.
  • Neem de tijd voor elke nieuwe les, je zult hierdoor veel sneller resultaat behalen.
  • Stem bij elke oefensessie je gitaar. Als beginnend gitarist snap ik dat je niet weet hoe je een gitaar moet stemmen. Daarom heb ik hier een artikel over geschreven. Hierin lees je wat je nodig hebt en hoe je een gitaar goed kunt stemmen.
  • Warming up van 2 minuten, probeer het maar eens. Je zult versteld staan van het resultaat.
  • Oefen consequent 15 minuten per dag. Wil je als beginnend gitarist alles uit je gitaarspel halen? Lees dan deze blog, hierin zet ik alle mogelijkheden en technieken op een rij.  
  • Resultaat na 20 lessen: een goede beginners gitarist!

Herken jij jezelf in bovenstaande punten, of heb je misschien een ander punt..

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Gert
Door

Gert

op 03 Aug 2014

Handige weetjes, alles begint bij U zelf, mooie test doorzettingsvermogen bedankt voor je berichtjes, geeft extra motivatie!

Annemie Janssens
Door

Annemie Janssens

op 03 Aug 2014

7 van de 8 punten kan ik zeker volgen. Maar waarom zou je als linkshandige niet op een gewone (rechtshandige) gitaar kunnen spelen? Ik ben zelf linkshandig en speel op een gewone gitaar. Denk dat het net gemakkelijker is, omdat je de moelijkste bewegingen (akkoorden vormen) toch met je linkerhand moet doen. Volgens mij is het gewoon een kwestie van goed te oefenen. Uiteindelijk heb je toch controle over beide handen nodig om te kunnen spelen. Als een rechtshandige z'n linkerhand zo ver kan krijgen om die bewegingen correct uit te voeren, is het voor een linkshandige toch ook zeker mogelijk om die rechterhand te beheersen?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Aug 2014

Hoi Annemie, Uiteraard heb je bij gitaar spelen beide handen nodig, maar vaak is het zo dat iedereen 1 snelle hand heeft. Dit is vaak je schrijfhand. Mij is altijd aangeleerd dat de snelle hand je slaghand moet zijn, dus vandaar.Ook kom ik het te vaak tegen dat linkshandigen een rechtshandige gitaar hebben en die omdraaien en zo als linkshandige gitaar gebruiken. De grootste 2 nadelen hiervan zijn: 1. stel dat er een slagplaat op je gitaar zit, dan zit die nu boven ipv beneden je klankgat (niet handig). 2. stel dat je een cutaway hebt, dan zit die boven en is die onbruikbaar geworden. Daarnaast denk ik dat het visueel erg lelijk is.Gr, Koen

Bas uit Asten
Door

Bas uit Asten

op 09 Feb 2015

Beste Koen. Ik ben zelfs linkshandig op een rechtshandige gitaar zonder dat ik de snaren heb omgedraaid. Ik sla ook van onder naar boven. Geen probleem. Groetjes van Basten.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Feb 2015

Hoi Bas, Dat klinkt goed :-) Gr, Koen

Peter
Door

Peter

op 22 Aug 2016

Beste Koen,Het moge duidelijk zijn dat een linkshandige ook op een linkshandige gitaar zou moeten spelen, maar wanneer ben je linkshandig ? Als je links schrijft wil dat lang niet altijd zeggen dat je ook werkelijk linkshandig bent. Neem nou mijzelf. Ik schrijf links en ik eet m'n soep links, maar verder doe ik (bijna) alles rechts, inclusief gitaar spelen !Dat je snelle hand je slaghand moet zijn is inderdaad (bijna altijd) waar, maar dit is lang niet altijd je schrijfhand. Zelfs rechtsschrijvenden hebben soms een snellere linkerhand en doen een hoop andere dingen wel links. (Zeker ouderen die vroeger verplicht rechts MOESTEN leren schrijven.)Je schrijfhand is meestal wel de hand met de fijnste motoriek en ook dit is in het voordeel van de slaghand.Je snelle hand is te bepalen met een simpele test: Laat iemand een aantal malen onverwachts iets naar je toegooien. (gericht op midden van de borst). De hand waarmee je (het vaakst) vangt is je snelle hand.Is je schijf-hand en snelle hand dezelfde dan is de keuze duidelijk. Zo niet dan zul je uit moeten proberen welke gitaar, links- of rechts-handig, voor jou het beste uitpakt....

Hedwig
Door

Hedwig

op 04 Feb 2018

Goed doordachte reactie. Hoe meer ik erover nadenk echter, hoe moeilijker het wordt: ikzelf schrijf rechts, neem een hamer rechts vast, enz...Maar zodra ik mijn twee handen moet gebruiken, blijk ik links te zijn, of toch als zodanig beschouwd te worden. Dat bleek bv. toen ik in onze biljartclub speelde, jaren geleden. Ik 'stuurde' de keu met mijn rechterhand (vooraan dus), en stootte met mijn linkerhand. Een gitaar neem ik ook spontaan als een linkshandige vast. Het lijkt erop dat het bij mij niet om een 'snelle' hand of zo gaat, maar eerder om de hand die controle uitoefent, stuurt. Een draad door het oog van een naald doe ik ook eerder met links, maar wat is hier het sturende en controlerende, denk ik daarbij? Uiteindelijk denk ik inderdaad dat je dat uiteindelijk wel zou kunnen overwinnen, maar dat het vooral in het begin zeer onwennig aanvoelt. In dit geval heb ik het gevoel dat ik het liefst links zou willen leren spelen, om alvast niet die onwennigheid te moeten overwinnen...

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Feb 2018

Hoi Hedwig, Leuk van je te horen! Je klinkt multi-handig met een voorkeur naar links als ik het zo lees!Belangrijk is dat de gitaar natuurlijk moet aanvoelen en als je dat bij een linkshandige gitaar hebt, dan wil ik je zeker adviseren dit te blijven doen.Heb je al een gitaar of ben je nog op zoek naar een (linkshandige) beginnersgitaar?Gr, Koen

geert B
Door

geert B

op 25 Oct 2016

3. Je vernielt langzaam maar zeker je gitaar als je de snaren zou keren

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Aug 2014

Hoi Gert, Geen dank! Er is maar 1 resultaat bij gitaar "leren" spelen... en dat is gitaar "kunnen" spelen. Dit bereik je alleen maar met doorzettingsvermogen en de helpende hand van een gitaarleraar (zeker als je net start).Gr, Koen

Jordy Verhaegh
Door

Jordy Verhaegh

op 14 Dec 2015

ik was opzoek naar hetgene of er een links en rechtshandige gitaren bestaan, want ik ben uitgedaagd om een gitaar te maken, ik ben zelf linkshandig maar ik heb dus 0,0% verstand van gitaren. dus hierbij mijn vraag. is er een links of rechtshandige gitaar? en zo ja wat is het verschil.Jordy verhaegh

geert B
Door

geert B

op 25 Oct 2016

Beste Jordy, het belangrijkste verschil is de krachten verdeling van de bas snaren. Een rechtshandige gitaar linkshandig besnaren is funest voor de gitaar. De steun latten achter het bovenblad zijn zodanig gepositioneerd dat ze de grote trekkracht van de bas snaren moeten aankunnen. Als je een bouwplan hebt voor een rechtshandige gitaar die je anders wil besnaren, moet je de steun van het bovenblad spiegelen

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Oct 2016

Dank voor je aanvulling Geert :-) Gr, Koen

Ed
Door

Ed

op 19 Jan 2017

spaarspanning van alle snaren is ongeveer gelijk!

Adje
Door

Adje

op 04 Aug 2014

Nuttige tips....ik ga nu me echt voornemen elke dag een kwartier oefenen...wie weet lukt het me dan wel...en ik heb nu meer tijd voor mezelf...dus mijn wens om ooit gitaar te spelen gaat dan toch uitkomen...waar een wil is is een weg...:-D

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Aug 2014

Hoi Adje, Maak een doel voor jezelf en voeg je toe aan de FB groep voor al mijn cursisten. Daar is het ook erg motiverend en leerzaam :-)Gr, Koen

Urselien
Door

Urselien

op 04 Aug 2014

Ondertussen bij m,n 2e les .doe elke dag 3x15 min maar heb dan ook de tijd met m,n relaxe leven in Spanje .ik vindt het geweldig .met toch wat gitaarervaring gaat er steeds een wereld voor ,m'n open .ik kan nog steeds niet begrijpen waarom ik dit nooit gehad heb .daarom ben ik onwijs blij met koen zijn lessen.heb het zelfs doorgegeven aan een gast bij ons op de camping .die was ook begonnen via een boekje .heb haar echt aangeraden om bij koen te gaan .zo dit was mijn verhaal eventjes uit een heet Spanje Vind ik leukVind ik leuk ·

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 07 Aug 2014

Hoi Urselien, Leuk om te horen dat je blij bent met de basiscursus gitaar leren spelen. Straks kan je nog optredens geven in Spanje :-)Gr, Koen

Jolanda Poulussen
Door

Jolanda Poulussen

op 06 Aug 2014

'fout' 2 tot en met 7 heb ik allemaal gemaakt, en ik stink er nog steeds wel eens in, ik heb geleerd geduld te hebben, als het een keer niet lukt, weg die gitaar, en morgen weer een nieuwe dag. Ik heb de gitaar altijd bij de hand , hoef er bijna niet voor uit de stoel, en je pakt 'm dan ook heel makkelijk om weer te gaan oefenen. Niet echt opbergen dus ^-^

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 07 Aug 2014

Hoi Jolanda, Ik denk dat iedereen wel een paar van bovenstaande fouten maakt. Als je erop gewezen wordt dan zal je ze waarschijnlijk minder vaak gaan maken. Laat mij over een tijdje weten of dit zo is.Gr, Koen

Jan Smets
Door

Jan Smets

op 07 Aug 2014

Hoi Koen, Veel van de tips lijken als je net begint een beetje flauw. Natuurlijk moet je oefenen, natuurlijk moet je les nemen en niet zelf aan de slag gaan met YouTube etc., Maar als je net als ik al wat verder bent realiseer je je dat alles wat je schrijft echt klopt. 1. Een electrische gitaar is geen akoustische gitaar. Akoorden klinken anders. Als je iets nieuws wil leren moet je zuiver leren luisteren en spelen. Pas dan is een electrische een heel tof 2de instument. 2. Ik heb het eerst geprobeerd met een boekje van de Lidl. Werkt niet. 3. Warming up doe ik nog steeds. Ik gebruik een standaard akkoorden en slagjes patroon op akoustisch en wat standaard blues licks op electrisch. Je merkt dat je na een paar minuten opwarmen veel beter speelt. Dus stop die opwarmcurve niet in je nieuw te leren materiaal, werk niet motiverend. 4. 5 minuten spelen is al beter dan helemaal niet. In het begin merkte ik echt het effect van bijvoorbeeld 2 weken vakantie. Je hebt 2 dagen nodig om in te halen. En door regelmatig herhalen blijft het hangen. 5. Ga niet te snel? Ik denk dat je cursus tempo goed is, maar iedere beginnende gitarist is hongerig naar meer. Zolang je maar steeds terug gaat naar de basis komt alles goed. 6. In het begin hoor je niet of je gitaar ontstemt is. Na een tijd hoor je het vanzelf. Het is goed om te controleren voor je begint. Al doe ik dat niet consequent... 7. Plectrum is fijn spelen en cruciaal om een zuiver akkoord te spelen. Later kan je afwisselen door te strummen met je vingers. 8. Links speelt op links. Ik ken wat mensen die het anders hebben geprobeerd maar komen hier stuk voor stuk van terug. Zelf geen ervaring want ik ben rechts.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 08 Aug 2014

Hoi Jan, Dank voor je reactie. Ik ben blij dat je alle 8 beginnersfouten als inmiddels "gitarist" herkent. Wellicht klinkt het flauw... en wellicht wil de beginner sneller leren, maar dit kan gewoon niet. Gitaar leren spelen is een proces waarvan jij zelf hebt ondervonden dat het enige tijd met zich meebrengt.Gr, Koen

AGW Straver
Door

AGW Straver

op 10 Feb 2021

ik heb al een rechts gitaar wat nu

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 10 Feb 2021

Wat is je vraag precies Bert? Gr, Koen

Karin Schoonevelt
Door

Karin Schoonevelt

op 12 Aug 2014

Inderdaad, wie maakt deze beginnersfouten eigenlijk niet, zelfs al ben je met de cursus van Koen begonnen. Ik heb de eerste 2 cursussen binnen, maar ben eigenlijk nog niet eens met cursus 1 klaar. Door mijn 'handicap' van ongeduldig zijn, begin ik vaak zonder warm te draaien. Ik wil zo snel mogelijk aan iets nieuws beginnen, puur om te zien of me dat dan WEL lukt. Ik moet leren om geduld te hebben totdat ik de vorige les meer onder controle heb zonder er in te blijven hangen. Dit komt dus neer op vaker oefenen, minimaal 15 min. per dag (is voor mij eigenlijk te weinig). Maar ik geef niet op! ik heb mijn snaren eindelijk vervangen (plus alles gereinigd) en ga met plezier weer aan de slag, net zolang tot er iets herkenbaars uit komt! Bovendien vind ik de facebook groep ook motiverend. Hierdoor word ik er steeds aan herinnerd wat ik eigenlijk wil bereiken, nl liedjes kunnen spelen op de gitaar. Ik ga ervoor!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 Aug 2014

Hoi Karin, De FB groep is ook erg motiverend. Zo kom je met soortgelijke mensen in contact die allemaal dezelfde gitaaropleiding meemaken en zo elkaar kunnen motiveren en stimuleren.Geduldig zul je moeten blijven, gitaar leren spelen is een proces en ik weet van jou dat je best al wat dingen kunt :-) @nietzobescheidenDe trefwoorden die voor iedereen gelden: geduld, kleine stapjes en 15 minuten per dag. Dat is de sleutel tot gitarist worden.Ga lekker door en ik weet dat je nog veel verder komt dan je nu al bent! Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 10 Sep 2014

Toen ik met gitaar spelen begon, had ik het al helemaal uitgestippeld. Ik wou een alround gitariste worden. Ook ik heb die beginners fouten gemaakt, gewoon te snel willen. Na de eerste vingeroefeningen, en de eerste akkoorden, laat staan het overpakken van de akkoorden, wist ik, dat dit voor mij een lange weg zou worden. Maar dat is prima, ik weet nu dat ik geduld moet hebben.Elke kleine stap is er weer één. Heb nu de beide cursussen gevolgd, je merkt ook dat het ene je beter ligt dan het andere. Je leert je zelf ontdekken, wat je nu eigenlijk wil bereiken. De meesten gaan van een akoestische gitaar naar een elektrische gitaar, voor mij is het de piano. Deze twee instrumenten samen zijn voor mij in één woord geweldig. Wat ik bij Koen leer, wat betreft akkoorden of liedjes in noten. Ga ik weer kijken hoe ik dit toe kan passen op de piano. Vingeroefeningen op de piano, zijn heel goed voor de gitaar. ( sterke vingers )Ik moet nu mijn tijd verdelen, mijn vooruitgang zal hierdoor ook langer duren. Maaaaaaaaaaar dat vindt ik niet erg, ik heb hier zoveel plezier in. De dingen die ik hierdoor leer vindt ik geweldig. De FB site vindt ik ook erg leuk, het voelt als één grote familie, met de zelfde passie. MUZIEK

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Sep 2014

Hoi Antje, Dit zijn mooie woorden van je! Wat je zegt klopt.. iedereen wil in 1 week gitaar kunnen spelen, maar dit is gewoon niet mogelijk! Kleine juiste stapjes zorgen voor het verschil.De grote familie met dezelfde passie is er zeker en zal alleen maar groter worden :-) Gr, Koen

Chantal van den Berg
Door

Chantal van den Berg

op 14 Oct 2014

Als beginnend gitarist kan ik me volledig vinden in je tips en probeer deze ook zeker op te volgen! Ik ben 'pas' 6 weken begonnen met de cursus, en heb daarvoor de mini-cursus gevolgd, dus ik kan nog niet veel zeggen over hoe ik het begrijp als ervaren, of gevorderde gitarist.Ik oefen elke dag, al is het vaak wel langer dan 15 minuten. Dat gaat altijd zo snel voorbij. Ik neem de lessen per week altijd goed door, en herhaal sommige delen van vorige weken ook. Merk zeker dat dat bijdraagt aan de soepelheid van mijn handen en vingers. Ik ben nu bij les 6, dus ben al verschillende leermethoden voor mijn vingers tegengekomen, wat ik zo nu en dan zeker wil herhalen. Wel moet ik erbij zeggen dat ik het een en ander het opgepikt van internet om liedjes te spelen... Zoals 'Michel' van Anouk, een prachtig nummer, en deze gebruik ik dan ook meestal voor de warming up. Uiteraard met plectrum, om deze tip ook gelijk te noemen! Ik wil bij zoveel mogelijk liedjes deze ook blijven gebruiken. Maar daarnaast gebruik ik ook de theme songs die je hebt genoemd in de cursus tot nu toe, met de A-Team als meest recente. Uiteraard gebeurd dit allemaal niet zonder de gitaar eerst gestemd te hebben! En dit beschouw ik ook als een oefening. Zowel als het stemmen op gehoor, als op de aanslagen met het plectrum! Een 'goedkope manier' om te oefenen!Als laatst wil ik ook zeggen dat ik de reactie van Jan Smets ook erg handig en leuk vind. Voornamelijk omdat je nu kan zien dat een cursist ver gekomen is met het spelen van gitaar. Iets waar ik ook zeker naar uit kijk!Groet, Chantal

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Oct 2014

Hoi Chantal, Wat een mooie reactie. Te gek dat je al veel van de punten hanteert. Je bent op de goede weg, nu meters maken en je zult versteld staan wat je over een tijdje op gitaar kunt spelen. You go! Gr, Koen

Fabiënne
Door

Fabiënne

op 24 Oct 2014

Hoi Koen,Ben nu al een tijdje bezig en ik maak nog steeds beginnersfout 3 en 4. Met niet consequent oefenen merk ik meteen het verschil, moet er dan weer helemaal inkomen. Ga dan ook regelmatig terug naar een vorige les en ga dan weer verder. Dat is nu dan ook mijn aandachtspuntje.Groet, Fabiënne

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 27 Oct 2014

Hoi Fabienne, Je kunt beginnersfout 3 en 4 voorkomen door het uit te spreken aan bijvoorbeeld je man. Je zegt tegen hem... ik ga nu dagelijks 15 minuten oefenen...Als hij merkt dat je het niet doet, dan zal hij je er echt wel op aanspreken. Gr, Koen

Fred van Tongeren
Door

Fred van Tongeren

op 29 Dec 2014

Beste Koen, Ik speel sinds 6 maanden op een Spaanse gitaar zonder plectrum. Maar mijn doel is blues spelen op de elektrische gitaar. Mijn vraag is dan ook wanneer kan ik overstappen naar de elektrische gitaar. Ik ben al in het bezit van een elektrische gitaar + vesterker + Boss ME-80. Groet Fred

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2015

Hoi Fred, Allereerst zou ik "met" een plectrum gaan spelen (deze heb je ook nodig als je blues gaat spelen). Als jij vind dat je een gedegen basis hebt, dan kan je overstappen.Hoe ver zit je nu? Wat beheers je zoal? Gr, Koen

Sylvia Sessink
Door

Sylvia Sessink

op 12 Jan 2015

Ik ben een beginnende gitarist en ben in het bezit van een rechtshandige akoestische gitaar en een linkshandige elektrische gitaar. Wel zo handig te vermelden dat ik linkshandig ben! Ik leer mijzelf de akkoorden aan op de akoestische gitaar en daarna op de elektrische gitaar. Ik denk dat er ook zoiets bestaat als tweehandig?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2015

Hoi Sylvia, Bedank voor je reactie. Tweehandig... hmz.. daar kan ik niet over oordelen, want ik ben het niet.Om advies te geven: waarom maak je het jezelf zo moeilijk? Waarom leer je alles rechts aan en daarna links? Dit kost je dubbele tijd. In die tijd had je ook een liedje kunnen leren of je "skills" kunnen verbeteren.Maak dus een keuze: of linkshandig of rechtshandig! Laat me weten wat het geworden is. Gr, Koen

Nikki
Door

Nikki

op 09 Jun 2016

Ik ben professioneel gitarist én tweehandig. heb een keuze gemaakt: ik speel rechtshandig. Je linker en rechterhand ontwikkelen verschillende vaardigheden. Zoals Koen zegt: maak een keuze. hoop dat je dat ondertussen hebt gedaan en de sterren van de hemel speelt!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Jun 2016

Hoi Nikki, Dank je wel voor je aanvulling :-) Gr, Koen

Christian
Door

Christian

op 17 Jan 2015

Leuk verhaal over linkshandig. Maar ik kijk er met een andere visie naar. Als ik als linkshandig leer spelen op een linkse gitaar, kan ik nooit op iemand anders zijn gitaar spelen of die leuke tweedehands gitaar kopen, gezien het merendeel van de gitaren rechts zijn. Het zal iets meer moeite kosten om het te leren, maar het lijkt mij het wel waard .

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2015

Hoi Christian, Helemaal met je eens! Probeer niet met omwegen iets te doen. Als je linkshandig bent, dan koop je een linkshandige gitaar en die kost helaas iets duurder. Gr, Koen

Alan
Door

Alan

op 24 Jul 2015

Beste Koen, Als linkshandige leer ik bij een gitaarleraar linkshandig gitaarspelen. (Snaren zijn op een rechtshandige gitaar eerst nog even omgedraaid, ik zoek nog een geschikte linkshandige gitaar.) Maar mijn gitaarleraar zweert bij spelen met de vingers en niet met een plectrum? Verder vraag ik me af, stalen of kunststof snaren?Groet, Alan

Guido
Door

Guido

op 20 Aug 2015

Een mooi lijstje tips, maar nr 7 is erg afhankelijk van het type muziek dat je wil spelen. Mijns inziens kan je veel meer met al je vingers van je rechterhand dan met slechts 1 plectrum. Klassieke muziek speel je dan ook nooit met een plectrum bijvoorbeeld.@Alan: Zeker als je gitaarleraar het zegt, met je vingers spelen. Die techniek die je er mee leert geeft je veel meer mogelijkheden dan met een plectrum ;)

Jan
Door

Jan

op 05 Oct 2015

Als je electrische gitaar wilt gaan spelen start dan zeker wel met een electrische gitaar, als je akoestisch wilt spelen dan dus niet. als je akoestisch wilt spelen leer dan wel om met je vingers te spelen. dat is de basis van het spelen op een akoestische gitaar. en begin vooral niet met een western maar met een spaanse gitaar met nylon snaren, dat klinkt veel mooier en speelt pretiger. voor de electrische gitaar heb je wel een plectrum nodig. overigens is met vingers spelen vele malen moeilijker dan met plectrum spelen. punt 1 en 7 zijn echt geen beginners fouten maar gewoon keuzes die je moet maken om een bepaalde richting in het gitaar spelen te kiezen.

john
Door

john

op 17 Jan 2016

he Jan, je hebt grotendeels gelijk maar let op,..al die gipsy gitaristen als Stochelo Rosenberg enzo spelen akoestisch met een plectrum

Annemarie
Door

Annemarie

op 02 Feb 2016

Ik kan me zeer goed vinden in deze reactie.Ik heb zelf als jong meisje een jaar of 7 gitaarles gehad op de klassieke gitaar (muziekschool). Daar kwam geen plectrum aan te pas. Mijn eerste les kan ik me ook nog heel goed herinneren, ik moest natuurlijk in de juist houding gaan zitten en leren hoe je je linkerhand (duim onder de tweede snaar, en niet boven de hals) moest houden en je rechterhand (tokkelen): Met de wijsvinger en de ringvinger de hoge E-snaar bespelen, om de beurt. De eerste les (en oefening de eerste week) was vrij saai maar wel het begin van een goede basis op de spaanse gitaar.Mijn eerste plectrum gebruikte ik pas toen ik met een jongerenorkestje mee ging spelen en praktisch alleen maar akkoorden ging spelen.En op een western (stalen snaren) beginnen is veel moeilijker en zwaarder dan op een klassieke gitaar.

Annemarie
Door

Annemarie

op 02 Feb 2016

En nog even over links en rechts...Ook ik heb als linkshandige altijd alleen maar op een "gewone" gitaar gespeeld. Je vingers positioneren vind ik als linkshandige echt makkelijker met links dan met rechts.Je kunt toch ook niet links of rechtshandig piano spelen... en dat geldt volgens mij voor alle instrumenten (die je met twee handen bespeelt...)

hans
Door

hans

op 15 Oct 2015

hoi koen, goede tips. [speel zelf al langer en daarnaast al hele leven piano] Wat ik mis in het rijtje is oefenen van je toonladders. is ook prima warming up. Bij elk begin even een paar toonladders in de verschillende settings. Goede manier om je gitaar te leren kennen en souplesse te krijgen bij het spelen. Extra gratis tip :) Langzaam spelen. Snelheid komt vanzelf. Belangrijk is om nauwkeurig te spelen zodat je vingerzetting goed wordt

smekens karel
Door

smekens karel

op 07 Nov 2015

Beste, waarom zijn er in de handel zo weinig boeken en voorbeelden voor linkshandige starters ? echt triestig , of alleen in het Engels.

Henk
Door

Henk

op 22 Nov 2015

Ik denk dat dit de juiste insteek is. Ik heb vroeger ook gitaarles gehad en die man wou perse dat je alles precies deed als hij zelfs als je vingers te kort waren en alles was klassiek als je dan zei kan ik geen western gitaar nemen omdat de hals smaller was dan stond je volgens hem te vloeken in de kerk . daarom ben ik blij dat ik een hele tijd niet meer gespeeld heb dan kan ik het nu leren zoals het moetGroet Henk

Reinout
Door

Reinout

op 25 Nov 2015

Ik heb nogal lang onbewust een upstroke gedaan op de tel.Dan gaat de wisselslag om de snaren heen,dat is nogal verstijvend en afremmend is gebleken.Sinds ik dat heb omgedraaid ben ik heel veel verder gekomen.Ik ga natuurlijk nog wel om de snaren heen maar dan meer syncopisch,dat maakt het veel lichtvoetiger.Ik vroeg me al jaren af wat nou de betekenis is van plectrumvoering tussen de snaren of eromheen.Syncopatie is vloeibaarder!

Lars
Door

Lars

op 01 Mar 2016

Ik vind dat je niet perse gelijk moet beginnen met plectrum en wat nou als je fingerstyle gitaar wilt gaan spelen of zo iets

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 07 Mar 2016

Hoi Lars, In mijn ogen begin je met slaggitaar en de akkoordenleer. Door het spelen met je plectrum direct goed op te pakken kan je op den duur gerichter een bepaalde toon(reeks) spelen.Tokkelen is een specialisme wat daarna pas komt. First things first :-) Gr, Koen

gjnijman@online.nl
Door

gjnijman@online.nl

op 12 Jun 2016

Helemaal mee eens Lars. ik ben nu 56 jaar ik ben begonnen op mijn 15e gitaar te spelen, accoorden plectrum enz., op enn gegeven moment liep ik vast, heb toen een klassieke opleiding gevolgd: fingerstyle; dit is de beste methode om goed gitaar te leren spelen. Ik gebruik zelden een plectrum, alleen op slaggitaar.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Jun 2016

Hoi Gert Jan, De basis ligt in mijn ogen bij slaggitaar incl. plectrum. Door de plectrum leer je een goede motoriek aan. Tokkelen / fingerstyle is in mijn ogen een specialisme. First things first :-) Gr, Koen

Thieu
Door

Thieu

op 02 Apr 2016

Hoi Koen, Wat is de beste manier om gitaar te leren spelen. Beginnen met akkoorden of beginnen met toonladders ? I sme niet helemaalduidelijk wat het verschil is? Gr,Thieu

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Apr 2016

Hoi Thieu, Het is een combinatie van van alles. Je begint met akkoorden, maar je vingers moeten ook individueel kunnen bewegen.Wellicht is de gratis 7 daagse gitaarcursus wel wat voor je, zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/gitaarles-mini-cursus/Gr, Koen

Tim
Door

Tim

op 25 Apr 2016

Is gitaar les echt zo belangrijk? Ik ben begonnen me zelf gitaar te leren spelen via YouTube en gitaar tabs. Ik vraag soms ook bevriende gitaristen om advies. Ik ken al meerdere liedjes (het eerste wat ik leerde was Free Fallin' van John Mayer) en heb zelf ook al iets bedacht. Voor gitaar lessen heb ik weinig tijd en geld. Kan ik niet zo verder gaan?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 30 Apr 2016

Hoi Tim, Iedereen kiest zijn eigen manier om de gitaar "eigen" te maken. Internet en YouTube kunnen voor de zelfstudie mensen een valkuil zijn. Zij kunnen immers niet beoordelen wat goede en slechte technieken zijn. Een slechte techniek afleren kost vaak veel onnodige tijd. Ik adviseer daarom altijd (online) gitaarles echt in het begin te volgen!Je leert wat je moet leren direct in 1 keer goed. Daarna kan je altijd nog op internet dingen zoeken. Gr, Koen

Vincent
Door

Vincent

op 07 Jun 2016

@ Tim,Ik heb mijzelf gitaar aan leren spelen via youtube, andere gratis sites en bevriende gitaristen. Dat kan prima (ik kan toch wel aardig gitaar spelen al zeg ik het zelf).Ik ben het wel eens wat betreft beginnen met plectrum. Ik heb speel altijd met mijn vingers en kan slecht met een plectrum spelen. Dit is jammer want ik vind eigenlijk wel dat ik dat beter moet kunnen, maar als je eenmaal al goed bent met je vingers is de moeite groot om dan bij basic slag te beginnen met plectrum..

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Jun 2016

Hoi Vincent, Zoals ik al zo vaak aangeef is tokkelen / niet met plectrum spelen een specialisme wat later komt.De basis ligt in mijn ogen bij slaggitaar. Hier leer je o.a. akkoorden, slagjes en je motoriek van beide handen. Met namelijk de motoriek is in het begin met name belangrijk waardoor een plectrum in mijn ogen niet mag ontbreken.Gr, Koen

Sbeijkie
Door

Sbeijkie

op 22 Jun 2016

Grappig, ik ben echt 100% linkshandig, maar een linkshandige gitaar voelt tegennatuurlijk :P Plus ik heb niet de flexibiliteit (en kracht) in mijn rechterhand om goed bij de snaren te kunnen. Ik ga dus echt geen linkshandige gitaar gebruiken.

Jan Blokhuis
Door

Jan Blokhuis

op 23 Jun 2016

Ach, ik speel al ruim 50jaar gitaar linkshandig .speel nog steeds elke dag .lingshandige gitaristen kunnen voor mij ook perfect gitaar spelen kijk maar naar de Beatles (bassist) je moet wel elke dag oefenen. Een kwartier vind ik te weinig maar ja je moet ook wel tijd hebben. Muziek maken is beste ontspanning voor mij dus.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Jun 2016

Hoi Jan, Een kwartiertje is ook veel te weinig maar voor de beginnende gitarist is het prima. Als het gitaarvirus eenmaal is begonnen heb je idd te weinig aan 15 minuutjes op een dag. Natuurlijk kunnen linkshandige gitaristen ook perfect gitaar spelen! Gr, Koen

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Jun 2016

Hoi Sbeijkie, Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen :-) Kom je idd niet vaak tegen. Gr, Koen

René
Door

René

op 27 Jun 2016

Hallo, ik las (een beetje per toeval) een aantal reacties. Zelf speel ik altijd (vanaf dag, sinds zo'n 30 jaar inmiddels) met wat 'langere nagels'. Dat geniet mijn voorkeur. Voor zowel akkoustisch (zowel Spaans als Western), als (semi) akkoustisch. Verder kan ik me geheel vinden in je tips. Met toevoeging van het volgende: de houding van je duim en vingers. Duim achter de hals en vingers loodrecht op de snaren. Maar dit zal ongetwijfeld in je lessen naar voren komen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Jun 2016

Hoi René, Ook leuk dat een gitarist die al 30 jaar speelt ook hier leest. Je voorkeur zal waarschijnlijk dan ook uitgaan naar tokkel / fingerstyle muziek als ik een gokje mag doen :-) Dank je wel voor je aanvulling en inderdaad komt dit in de lessen naar voren (les 1). Gr, Koen

fia auto insurance nj
Door

fia auto insurance nj

op 09 Mar 2017

We definitely need more smart people like you around.

Sanne van Eldik
Door

Sanne van Eldik

op 20 Jul 2016

Hoi! Ik speel nou ongeveer een jaar gitaar alleen ik heb het gedaan met behulp van boeken van Frank Rich, ook gebruik ik de app Yousician en ik leer soms liedjes op youtube. Ik heb geen tijd voor echt gitaarles elke week omdat ik het gewoon te druk heb (voetbal, school, bijbaantje). Zou het zo ook lukken met deze 3 bovenstaande genoemde methoden? Groetjes Sanne

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 21 Jul 2016

Hoi Sanne, Alles kan, maar je weet uiteraard niet of je verkeerde technieken aanleert en je hebt ook geen weerwoord van een leraar.Ik adviseer beginners altijd te kiezen voor een (online) gitaarleraar. Gr, Koen

Eric
Door

Eric

op 24 Nov 2016

Ik heb een klassieke gitaar. Heb ik dan wat aan je Cursus?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 27 Nov 2016

Hoi Eric, Natuurlijk heb je wat aan mijn cursus. Mijn advies is alleen de western gitaar.. Gr, Koen

Berry
Door

Berry

op 28 Nov 2016

pfff Ik blijf maar hangen. wil al jaren beginnen maar kan het maar niet eens worden of ik nu links of rechthandig moet gaan spelen. Nu zul je denken als je het niet weet begin dan gewoon rechts. Ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Iets spreekt me dan tegen. Zou het zijn omdat mijn idool linkshandig speelt. pff misschien wel.. maar mijn idool schrijft wel rechts en ik links dus dan zou t logisch zijn om gewoon rechts te spelen enz enz.. Is het een idee om eens een linkshandige gitaar aan te schaffen omdat gewoon is te proberen? Ik heb natuurlijk best wel wat geprult met een gitaar maar alleen met een rechtshandige omdat die alleen maar voorhanden was waar ik kwam. Ik hoop dat je een doorslag gevende tip hebt. Alvast bedankt.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Dec 2016

Hoi Berry, Lastig... echt een doorslaggevende tip heb ik helaas niet voor je.. Gevoelsmatig zou ik zeggen: indien je linkshandig schrijft dat je ook linkshandig gitaar zou spelen.Afijn: wellicht kun je eens naar een plaatselijke gitaarwinkel gaan en daar een linkshandige en rechtshandige gitaar uitproberen. Datgene wat natuurlijker voelt.. is degene die je moet hebben!Wellicht kan je een linkshandige gitaar lenen bij de winkel of iemand? Ik zou er niet zomaar eentje kopen. Houd me op de hoogte! Gr, Koen

Rich.
Door

Rich.

op 08 Dec 2016

Veel, heel veel oefenen OK, maar ik krijg het F akkoord maar niet onder de knie, en ook barré akkoorden zijn toch zo moeilijk. Waar ligt dat toch aan?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 10 Dec 2016

Hoi Rich, De barré akkoorden zijn zeker moeilijk maar ook jou zal het lukken. De moeilijkheid zit hem in de gestrekte wijsvinger. Je moet hiervoor veel kracht gebruiker. Blijven oefenen en het zal je lukken! Gr, Koen

Edo
Door

Edo

op 16 Jan 2017

Dag Koen,Ik beschouw mezelf als tweehandig. Links schrijven en tennis, rechts schaar vasthouden, bedienen van muis met rechts altijd gemakkelijk geweest etc. Als ik mijn gitaar rechtshandig vast hou, voelt dat natuurlijk, maar linkshandig vasthouden voelt ook goed?! Heb je een idee hoe ik er achter kan komen of ik nu links of rechtshandig moet spelen? Is daar een of ander trucje / oefening / test voor? Kan nauwelijks een akkoord spelen nog dus in de winkel beiden proberen, voelt sowieso raar aan (aan beide kanten).Groet,Edo

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 01 Feb 2018

Hoi Edo, Dit is een lastige! Het is toch een kwestie van het natuurlijk aanvoelen van de gitaar. Als je naar de winkel gaat zou ik bijvoorbeeld een gitaarakkoord vormen (een E-akkoord) en op je gevoel afgaan wat het meest natuurlijke aanvoelt.Laat me weten wat het uiteindelijk is geworden. Gr, Koen

Dick Vermaas
Door

Dick Vermaas

op 30 Jul 2018

De wil om goed gitaar te leren spelen, is eigenlijk pas na 50 jaar gekomen. Ik ben het niet geheel eens dat een Western de juiste keuze is om te beginnen. Maar wellicht en daarmee snijd ik een punt aan, de anatomie van mensenhanden en de fysiologie is dermate verschillend, dat de juiste keuze van gitaar en hals mijns inziens zeer verschillend kunnen zijn. Oefening baart kunst en wie doorgaans altijd naar de goede raad van derden luistert, begaat uiteindelijk hun stommiteiten. Mijn gitaarspelen was bij vlagen, kwam vaak in ene weer opdrijven, kocht weer een gitaar, begon weer van voren af aan (speelde aldus derden met een slok op, de sterren van de hemel), maar nu ik al jaren met pensioen ben, ben ik 's goed naar de technieken van topguitaristen gaan kijken. Bijna allemaal hebben zij de gewoonte hun duim ver en over de bovenzijde van de hals te positioneren. Een grote fout bij klassiek gitaar spelen. Nu dat ik dit vermijdt, d.w.z. mijn duim op 90 graden en achter de hals, moet ik, wil ik spelen, diclofenac slikken hahahaha, er is geen wet van 'Meden en Perzen!' Gitaar, is een verduiveld lastig instrument!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 Aug 2018

Hoi Dick, Leuk van je te horen! Als gitaar spelen makkelijk was, deed iedereen het toch wel ;-)Inderdaad, je zult "meters" moeten maken om tot het resultaat (de liedjes) te komen.Mijn inziens is de western gitaar wel de juiste gitaar om op te starten. Why?Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/beginnersgitaar-wat-is-een-goede-beginnersgitaar/Leuk trouwens dat je naar de technieken van topgitaristen kijkt :-)Gr, Koen

Peter
Door

Peter

op 13 Aug 2018

Hej Koen, een vraagje. Ik speel al ruim een aantal jaar gitaar. Maar dan een half jaar elke dag, en dan weer een ruim half jaar niet. Doordat de gitaar niet meer naast mij staat heb ik nu een tijd niet meer gespeeld, dus is het dan verstandig om vanaf het begin te beginnen? Ik heb gitaar leren spelen via een vriend en vind tokkelen het leukste. Dan dat doe ik altijd met mijn vingers, vind een plectrum juist zeer lastig. Wat zou je aanraden? Ben bang dat de lessen nu te saai zijn, heb wel een beetje spijt dat ik nooit lessen heb genomen. Vriendelijke groet,Peter

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Sep 2018

Hoi Peter, Leuk van je te horen! Dit is inderdaad lastig in te schatten. Tokkelen is een specialisme en hiervoor heb je een juiste basis nodig. Als jij zegt dat je toch wel een basis hebt, dan kan je overwegen de vervolg- of tokkelcursus ter handen te nemen. Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/cursussen/Gr, Koen

Marni
Door

Marni

op 31 Aug 2018

Ik ben nu de introductiecursus aan het doen en ik kwam via een link op deze pagina terecht. Hier staat (onder "2. Jezelf gitaar spelen aanleren") dat je niet via filmpjes gitaar moet leren spelen. Deze hele site zijn toch filmpjes? :( Verder zit ik op dag 5, en kan die 4 accoorden nog niet spelen. Iemand anders die daar moeite mee had? Of ben ik gewoon niet geschikt om gitaar te leren spelen? De site stelt dat je na 20 lessen (20 dagen dus?) toch wel een basisgitarist bent. Ik zie dat na deze 5 dagen nog niet gebeuren :(

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Sep 2018

Hoi Marni, Met de introductiecursus maak je kennis tot mij en het gitaar leren spelen. Het is logisch dat je na 7 dagen nog niet het liedje beheerst, want als het zo makkelijk was speelt iedereen toch wel gitaar :-)Afijn: Jezelf aanleren via video's op YouTube, dus zonder gitaarleraar... en dus dat de kans ontstaat dat je onnodig foute technieken leert.Tot slot: de basiscursus praat inderdaad over 22 lessen, maar dit zijn 22 lesweken. Dus per les heb je 1 week de tijd om deze onder de knie te krijgen (6 maanden).Weet jij zo voldoende? Je mag me ook mailen op info@gitaarlesvankoen.nlGr, Koen

cony
Door

cony

op 30 Dec 2018

Hallo Koen , ik heb vandaag mijn eerste gitaar gekocht , ze hebben mijn aangeraden om te starten met een klassieke nylon gitaar te starten , ipv een western omdat de hals iets breder is heb je meer plaats tussen de snaren . ze hebben mij ook verteld dat je op een nylon gitaar nooit met een plectrum speelt ? nog een vraagje ik heb moeite om mijn pink recht te plaatsen deze is met de jaren zo gevormd denk ik ben nl 53 jaar en heeft steeds de nijging om naar mijn ringvinger te kruipen kan ik deze nog trainen?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Jan 2019

Hoi Cony, Als je kleine handen/vingers hebt, adviseer ik juist NIET de klassieke gitaar. Persoonlijk vind ik de western gitaar allrounder qua klank.Spreiding van je vingers valt inderdaad met oefeningen te trainen. Gr, Koen

Jeroen Niesten
Door

Jeroen Niesten

op 06 Jan 2019

Ha Koen, mooie tips. Ik vind het alleen jammer dat je aanraadt direct met staalsnarig en een plectrum te beginnen. Ik ben zelf klassiek begonnen en heb daar nog altijd profijt van, dus: met de vingers spelen. Als je klassiek beheerst kun je bijna alle andere technieken ook snel aanleren. Klopt dat je er in het begin wat meer tijd aan kwijt bent, maar het levert later veel op. Op nylon snaren kun je de slag bovendien met de vingers of de duim doen, of zelfs met een (zacht) plectrum. Zo kan ik met mijn leerlingen een veel breder repertoire doen. Maar: ieder zijn keus. Leuke site overigens!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 08 Jan 2019

Hoi Jeroen, Dank je wel voor je reactie. Ik ben van mening dat je in het begin met een plectrum sneller nauwkeurigheid leert en je je pols ontwikkelt. Daarbij vind ik dat de klassieke gitaar minder breed inzetbaar is qua klank, de snaren lastiger te vervangen zijn (voor een beginner) en iemand met kleine handen de bredere hals bij de klassieke gitaar als "niet" prettig gaat ervaren.Vandaar mijn keuze. Gr, Koen

Wil van den Bos
Door

Wil van den Bos

op 22 Jan 2019

Hallo, ik wil leren spelen maar heb denk een probleem mijn rechter duim is een plus/min. 1,50 cm korter dan me andere hand door een ongelukje, kan ik dan even goed gitaar spellen? ik ben ook rechts handig.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Jan 2019

Hoi Wil, Leuk van je te horen! Belangrijk is natuurlijk of je met je rechterduim goed je plectrum kunt vasthouden, anders gaat het wel wat lastig worden.Mail je anders even een foto van je hand naar info@gitaarlesvankoen.nlGr, Koen

Jan Thiecke
Door

Jan Thiecke

op 26 Apr 2019

betreft links-rechtshandig leren gitaar spelen.Ik ben ook linkshandig van nature maar heb mezelf rechtshandig leren spelen zo'n jaar of 45 geleden.Na veel gespeeld en gestudeerd te hebben i.e. workshops, jazzbootcamps,leraren,veel groepen (folk,jazz,rock,noise,reggae,latin,berberfolk,etc....) en thuisstudie heb ik nog altijd een probleem een probleem met snelheid dat voornamelijk komt,volgens mij o.a.,door slechte coördinatie rechter-linker hand bij hogere snelheden.Is natuurlijk héél relatief...Ik heb me al vaak afgevraagd of ik hier minder last van zou hebben gehad moest ik in het begin linkshandig gitaar zou hebben leren spelen en het zou me eerlijk gezegd NIET verrassen dat dit daadwerkelijk ook zo zou zijn. Of dit lastiger zou zijn,linkshandig leren spelen?Want alle gitaarboeken en meer bepaald akkoorddiagrammen,tablaturen en toonladderschema's zijn toch voor rechtshandige geschreven?De vraag stellen is hem beantwoorden!Het enige wat in het begin lastig is,is het "spiegelen" van deze diagrammen en schema's.Het vereist in het begin wat werk je kan het best alles optekenen(moet je niet tien keer de linkshandige vorm van bv het re majeur -dat driehoekje!- mèt vingerzetting opschrijven.En na een tijdje heb je al dat papier zowiezo niet meer nodig want dan doe je alles gewoon uit je hoofd en op zicht,na natuurlijk veel gespeeld etc... te hebben ;).Voor de mensen die gitaarpartituren kunnen lezen (is veel lastiger voor gitaristen dan voor pianisten,saxofonisten etc...niet zo courant in de niet klassieke muziek): het maakt een partituur niks uit of die rechts- dan wel linkshandig wordt gespeeld. Happy playing and inspiration

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Apr 2019

Hoi Jan, Leuk van je te horen! En bedankt voor je lange toelichting :-) Zelf ben ik van mening dat linkshandigen inderdaad ook linkshandig gitaar moeten gaan spelen. Je bent niet zomaar linkshandig...Voor jou is het inderdaad nu wellicht omschakelen, maar uiteindelijk denk ik dat je snelheidsprobleem zowat zal zijn opgelost. Gr, Koen

Kees
Door

Kees

op 08 May 2019

Betreft beginnersgitaar. Ik heb een klassieke stagg spaanse gitaar met 3 stalen en 3 nylon snaren. Geen Akoestische Western gitaar dus. Ik hoop dat ik met deze gitaar toch eventueel de cursua kan doen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 13 May 2019

Hoi Kees, Dat kan zeker wel, maar weet wel waarom ik anders adviseer ;-)Gr, Koen

Marianne Wissink
Door

Marianne Wissink

op 02 Dec 2019

Hallo Koen, ik ben al 63 jaar en heb net de 5e dag van jouw introductiecursus gedaan. De echte cursus heb ik ook al in huis. Ik heb 30 jaar geleden een cursus bij een leraar thuis gedaan maar helaas verder niet veel ermee gedaan. Nu ik meer vrije tijd heb wil ik het weer oppikken. Hopelijk lukt het mij om al die akkoorden/grepen weer onder de knie te krijgen want jeetje, jeetje… wat kost dit nu een moeite zeg. Maar ik neem aan dat het ook voor ouderen een kwestie van oefenen is. Verder ben ik namelijk een heel gezond, sportief iemand die zich nog 40 voelt!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 09 Dec 2019

Hoi Marianne, Leuk van je te horen! Ik zie dat je inderdaad de basiscursus ook volgt :-) Gewoon rustig oppakken en je vorderingen delen in de community. Dat is heel leerzaam. Lees ook vooral wat andere schrijven en delen. Reageren mag ook nog ;-) Ben benieuwd als je nu dagelijks oefent, waar je komende zomer staat met je kunnen. Keep me posted! Gr, Koen

Marc
Door

Marc

op 11 Jun 2020

Ik twijfel er absoluut niet aan dat je verstand van zaken heb maar met fout 1 ben ik het TOTAAL niet eens. Je kan prima op een elektrische gitaar beginnen. Dat heb ik ook gedaan en het ging prima en ik ken vele net zo. En misschien wil iemand wel helemaal niet op een akoestische gitaar spelen.Ook fout 2 ben ik het niet vokomen mee eens. Je kan jezelf prima online gitaar aanleren. Je hebt wel gelijk dat je feedback mist en je zo foute technieken aaleert maar als je ervaren gitaar spelers in je kring hebt dan kunnen die je erbij helpen.Fout 8 ben ik het niet meer eens. Er zijn genoeg beroemde linkshandigen gitaristen die op rechts handige gitaren spelen. Ik speel op links en ik ben inks want voor mij voelt het niet goed. Maar het kan wel degelijkMet al je andere punten ben ik het roerend eens. Verder vind ik dat je goed werk doet.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Jun 2020

Hoi Marc, Leuk van je te horen en natuurlijk mag je mening afwijken. Punt 1 -> Ik vind de puurheid van het instrument erg belangrijk, het voelen. En daarbij is de persoon op wie ik me richt doorgaans de kampvuurgitarist, dus zie het vanuit dat perspectief. Punt 2 -> Ik heb zoveel mensen foute technieken zien leren en ook het ontbreken van structuur is een boosdoener. Ik ben echt van mening dat de juiste basis door een (online) gitaarleraar de beste start is. Het bespaart je ook zoveel tijd ;-) Punt 3 -> Mijn moeder is links- en rechtshandig, het kan dus wel, maar niet iedereen is/ en kan dit. Dus deze regel geld voor de links linkshandigen.Tof dat je het met de rest eens bent. Gr, Koen

DutchTheViking
Door

DutchTheViking

op 18 Jun 2023

PRECIES DIT! Ik denk hetzelfde. Ik ben zelf links maar speel rechts op gitaar. Waarom? Omdat het officieel zo gemaakt was vanaf het begin. Em als je nieuw bent moet je het gewoon leren en niet linkshandig gebruiken.. Zo ontwikkel je jezelf ook niet echt.

Leon
Door

Leon

op 19 Jul 2020

Hallo Koen, ZIjn jouw cursussen ook prima te volgen als je als beginner net een elektrische gitaar gekocht hebt?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 22 Jul 2020

Hoi Leon, Leuk van je te horen! Dit is zeker mogelijk (op elektrische gitaar). Ik heb je een mailtje gestuurd met meer informatie. Gr, Koen

DutchTheViking
Door

DutchTheViking

op 18 Jun 2023

Fout #1 BESTAAT NIET! Dit is een voorkeur! En in dit geval een persoonlijke mening van de schrijver van dit artikel. Zelfde geldt voor FOUT #2! Er zit een kern van waarheid in, maar het is belangrijk om vooraf goed je research te doen! Zelf leren is GOED!

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?