Gitaar spelen als linkshandige, waar moet je op letten?
29 januari 2020 
5 min. leestijd

Gitaar spelen als linkshandige, waar moet je op letten?

Gitaar spelen als linkshandige kan op een speciale gitaar voor linkshandige. Of kun je als linkshandige net zo goed spelen op een ‘gewone’ rechtshandige gitaar? Als je linkshandig bent weet je hoe lastig bepaalde dingen kunnen zijn. Sommige scharen willen niet knippen, schrijven met een vulpen is een uitdaging en er zijn dunschillers die je als linkshandige echt niet kunt gebruiken. Als linkshandige wordt je er handig in om dingen aan te passen, zodat ze toch werken. En zo is het met gitaar spelen ook.

Er zijn voldoende linkshandige gitaren op de markt, dat is geen probleem. Maar als je op les wilt loop je al snel tegen de verschillen tussen links- en rechtshandig gitaar spelen aan. Een gitaarleraar die zelf rechtshandig is zal even moeten omschakelen om een linkshandige goed les te geven.

Je ziet dit ook terug in de lesboeken en instructievideo’s, die uitgaan van rechtshandige gitaristen. Je kunt alles gaan spiegelen, dan kom je er ook wel uit, maar echt handig is dat niet.
Geef je droom als gitarist niet op. Linkshandige mensen worden gezien als creatiever, doe er je voordeel mee. En vergeet niet dat verschillende bekende gitaristen linkshandig zijn, zoals Jimi Hendrix, Paul McCartney en Kurt Cobain.

Waar loop je tegenaan als linkshandige gitarist?

Wil je als linkshandige gitaar leren spelen, dan zul je tegen een aantal uitdagingen aanlopen. Gewoon een rechtshandige gitaar omdraaien is eigenlijk geen optie. De meeste gitaren hebben een slagplaat. Deze zit onder het klankgat en voorkomt krassen op het hout van de body. Draai je de gitaar om, dan zit de slagplaat aan de bovenkant. Dat ziet er natuurlijk niet uit en er komen krassen op je gitaar.

Gelukkig zijn er voldoende gitaren beschikbaar voor de linkshandige gitarist. Dus laat dit je er vooral niet van weerhouden om je droom waar te maken. Want ook jij kunt prima gitaar leren spelen. Voor elk probleem is er een oplossing.

Hier een aantal dingen waar je als linkshandige gitarist tegenaan kunt lopen:

linkshandige gitaar kiezen

1. De perfecte beginnersgitaar voor een linkshandige

Als je rechtshandig bent, is het al lastig om de perfecte beginnersgitaar te vinden. Ben je linkshandig dan ben je waarschijnlijk nog wat langer op zoek. Ga niet over één nacht ijs en neem de tijd om een fijne gitaar te vinden. Je wilt er nog jaren plezier van hebben, dus kies er eentje die echt goed aanvoelt.

Een gitaar die de juiste maat en vorm heeft, zal lekker in de hand liggen en makkelijker spelen. In steeds meer muziekwinkels vind je linkshandige modellen van diverse merken. Probeer er gerust een aantal uit.

Inmiddels zijn er al 10 linkshandige cursisten die succesvol mijn online gitaarlessen volgen. Ben jij de volgende? 

Zij hebben hun perfecte gitaar gevonden. Dit zijn goede, betaalbare linkshandige gitaren. Misschien ook iets voor jou?
• Harley Benton GS- Travel-E LH Mahogany, kost ongeveer € 119,-. Dit is een kleiner formaat gitaar (3/4), ideaal als je wat kleiner van stuk bent, ook geschikt als kindergitaar.
• Fender Classic Desigh CC-60S LH Natural linkshandig voor ongeveer € 169,-.

2. Als linkshandige gitarist ben je duurder uit

Je zult merken dat je als linkshandige gitarist duurder uit bent dan als rechtshandige. De grootste aanschaf is de gitaar zelf. Wil je een linkshandig model, dan zijn deze vaak duurder dan de rechtshandige variant. Ook speciale lesboeken en toebehoren zijn moeilijker te vinden en duurder.

Op internet wordt je zoekgebied een stuk groter en kun je meerdere muziekwinkels met elkaar vergelijken, dat kan je flink wat geld schelen.

3. Gitaarles voor linkshandige is lastig te vinden

Je zult merken dat bijna alle instructies die je tegenkomt gemaakt zijn voor rechtshandige gitaristen. Toch zijn er speciale boeken en websites te vinden met tips, speciaal voor linkshandige.
Dit geldt eigenlijk ook voor het zoeken van een gitaarleraar. Er zijn niet veel gitaarleraren die goed les kunnen geven aan linkshandige gitaristen, maar ze zijn er zeker.

Zoals ik al aangaf zijn er ondertussen zo’n 10 linkshandige cursisten die met succes mijn online gitaarlessen volgen. Een mooi voorbeeld hiervan is Jack. Hij is linkshandig en vertelt in deze blog over zijn ultieme kampvuur belevenis. Onderaan de blog zie je nog een filmpje waarin Jack speelt op zijn linkshandige gitaar.

Jack speelt linkshandig gitaar

4. Als linkshandige gitarist in een band

Samen gitaar spelen met rechtshandige gitaristen, daar zul je aan moeten wennen. In het begin kan het enorm verwarrend zijn, maar op een gegeven moment went het en zul je leren spiegelen.
Let er vooral op waar je gaat zitten. Net als aan de eettafel zit je als linkshandige ook in een band al snel in de weg. Zorg dat je rechts aanhoudt in de groep, dan zit of sta je niemand in de weg.

De eerste gitaarles als linkshandige

Begin je net met gitaar spelen dan kun je de eerste lessen makkelijk volgen, ook al zijn deze gericht op rechtshandige gitaristen. Het gaat nu voornamelijk om de handbewegingen. Je leert je linker- en rechterhand samenwerken, het ritme bepalen en de soepelheid in je gitaarspel te krijgen. Ook de eerste akkoorden krijg je al snel onder de knie.

Na een tijdje zul je de beweging automatisch maken en er niet meer over na hoeven te denken. Laat je niet afleiden door rechtshandige gitaristen, maar focus op die samenwerking tussen je handen en de beweging die ze maken.

linkshandige gitaar leren spelen

Kun je als linkshandige rechts gitaar leren spelen?

Schrijven zul je waarschijnlijk met je linkerhand doen. Maar misschien ben jij een van de linkshandige mensen die ook verschillende dingen met rechts kan doen. Veel linkshandige zijn met beide handen ‘handig’. Het is dus helemaal niet zo’n gek idee om als linkshandige gewoon rechtshandig gitaar te leren spelen. Dit brengt een hoop voordelen met zich mee en scheelt je een hele zoektocht.

Gitaar spelen doe je met beide handen. Dus welke hand, welke vaardigheid aanleert is niet eens zo belangrijk. Als linkshandige is je linkerhand sterker ontwikkeld dan je rechter. Op een rechtshandige gitaar doe je de meest ingewikkelde bewegingen met je linkerhand. Je bent hier als linkshandige dus in het voordeel.

Het loont daarom zeker de moeite om als linkshandige, rechtshandig gitaar te leren spelen. Probeer het gewoon eens uit, bij vrienden of in een muziekwinkel. Vaak merk je het al als je de gitaar vastpakt. Pak je hem als een linkshandige of als rechtshandige? Kun je een gitaar lenen van een vriend? Probeer eens een paar rechtshandige gitaarlessen uit, je merkt snel genoeg of dit voor jou goed voelt of niet.

Gitaar spelen moet vooral leuk zijn

Voelt het voor jou niet goed om rechtshandig gitaar te spelen, dan blijf je gewoon bij je linkshandige gitaar. Geen probleem. Het gaat bij gitaar spelen vooral om het plezier in de muziek. Het maakt daarbij niet uit of je links- of rechtshandig bent.

Wil jij als linkshandige nu eindelijk, net als Jack, gitaar leren spelen? Probeer mijn gratis 7 daagse gitaarcursus! In 7 dagen neem ik je mee, op weg naar de gitarist in jou. Je hebt geen voorkennis nodig. Ik help je met advies over het aanschaffen van een gitaar en alle spullen die je nodig hebt. Je leert zelfs de eerste liedjes spelen op je gitaar!

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Alex Esmeijer
Door

Alex Esmeijer

op 12 Feb 2020

Goed stuk, na 65 jaar linkshandig te zijn, redelijk wat ervaring opgebouwd. In het stuk wordt, in tegenstelling tot sommige gerenommeerde muziekscholen, geen onzin over linkshandig gitaar spelen, maar gewoon eerlijke informatie. Als volledig linkshandige staat je hele leven in het teken van spiegelen, dus ook bij gitaar spelen. Soms lastig. Als aanvullende informatie voor de linkshandige gitarist zou je de door jou gevonden websites en akkoordenboeken kunnen weergeven.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 13 Feb 2020

Hoi Alex, Ik heb wel eens geprobeerd om op een linkshandige gitaar te spelen, dus zelf spiegelen... Dat is even moeilijk ;-) Blij dat je de blog waardevol vindt. Gr, Koen

Harry
Door

Harry

op 15 May 2020

Ik werk als gitaarspecialist bij een muziekzaak. Iedere klant die nog beginnen moet met gitaarspelen leg ik uit hoe onzinnig linkshandige gitaren eigenlijk zijn. Verder bestaan er ook nauwelijks linkshandige instrumenten: linkshandige saxofoons zijn er niet en ik kan het altijd het duidelijkst maken door te vragen: "wat nou als je op pianoles had gewild? Ooit een piano gezien voor linkshandigen, dus met de bastoetsen rechts en de hoge toetsen links? En je geeft het zelf ook al aan: alle"normale" rechtshandige gitaristen doen toch echt het moeilijkste met hun linkerhand. Als je nog beginnen moet: leer het op de "gewone" manier aan. Als je als linkshandige gitarist moet zoeken naar een linkshandige gitaar dan heb je in muziekzaken maar een heel beperkte keuze. Er moet maar net een gitaar hangen die je a: lekker vindt spelen, b: èn lekker vindt klinken, c: èn die je mooi vindt, d: èn die binnen je te besteden budget valt. Latig, als er maar een stuk of drie hangen.......

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 19 May 2020

Hoi Harry, Dank je wel voor je reactie. In het verleden heb ik meerdere malen (meer wel dan niet) dat linkshandige gitaristen het beste af waren met een linkshandige gitaar. Inderdaad zou een linkshandige saxofoon en piano ook vreemd zijn. Daarentegen heb je wel weer linkshandige drumkits. Ik ben het met je eens dat rechtshandig meer op voorraad is, maar rechtshandig, voor linkshandige te hanteren in de basis vind ik niet de oplossing. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?