Gitaar stemmen is een must!

Gitaar stemmen is een must! Niets is zo irritant als een valse gitaar. In dit artikel wil ik je de verschillende manieren laten zien hoe je je gitaar kunt stemmen. Het standaard frequentiebereik van een gitaar is in alle gevallen 440 Hz.

Gitaar stemmen met een stemfluit

Een stemfluit heeft vaak 6 kleine buisjes. Deze vertegenwoordigen de 6 noten op een gitaar namelijk de E-A-D-G-B-E (van lage noot naar hoge noot). De stemfluit werkt goed en is ook goed voor de training van je gehoor. Indien je net nieuw bent met gitaren denk ik dat dit nog wat moeilijk is. Een stemfluit kost +/- € 5,=.

Gitaar stemmen met een stemvork

Een stemvork is een metalen vork die bij trilling een nauwkeurige toon laat horen. Vaak betreft het de A toon. Er zijn stemvorken die meerdere tonen kunnen laten horen, maar vaak is het maar 1 toon. Als je de A toon goed hebt afgestemd kan je de andere snaren hierop afstemmen. Een stemvork kost +/- € 9,95.

Gitaar stemmen met een stemapparaat

Een stemapparaat is voor de beginnende gitarist het handigst. Vaak zit hier een ingebouwde microfoon in die de klank van je gitaarsnaar oppikt. Een groen lichtje geeft aan wanneer de toon gestemd is en een rode wanneer hij nog niet gestemd is.Ikzelf raad altijd aan om voor een Boss TU-80 te kiezen. Deze kost ongeveer € 25,= Een bijkomstig voordeel is dat deze een metronoom heeft, welke je ook nodig zult hebben.gitaar stemmen

 Online gitaar stemmen

Je kunt er ook voor kiezen om je gitaar online te stemmen. Er zijn tal van online gitaar apps voor. Dit is wederom goed voor je gehoorsontwikkeling.

Stemmanieren

5e fret stemwijze

Een veelgebruikte manier voor gitaar stemmen is de vergelijking van 2 snaren. Je controleert vanaf de 5e fret (met 1 uitzondering):de 5e fret van lage E is hetzelfde als open A de 5e fret van A is hetzelfde als open D de 5e fret van D is hetzelfde als open G de 4e fret van Gis hetzelfde als open B de 5e fret van B is hetzelfde als open (hoge) E

Flageolet stemmen

Het is ook mogelijk om door middel van flageolet je gitaar te stemmen.de 5e fret van lage E is hetzelfde als de 7e fret van de A de 5e fret van A is hetzelfde als de 7e fret van de D de 5e fret van D is hetzelfde als de 7e fret van de G de 7e fret van lage E is hetzelfde als open B de 5e fret van B is hetzelfde als de 7e fren van de (hoge) E

Opmerkingen

Als je net je gitaar snaren vervangen hebt, dan ontstemt je gitaar de eerste paar dagen vrij snel. Dit is normaal. De snaren moeten aan de spanning wennen. Om je snaren sneller te laten wennen aan de spanning kan je ze voorzichtig wat oprekken. Een andere manier is om de  eerste paar dagen wat vaker op je gitaar te spelen. Lijkt me geef straf toch? :)
Maarten
Door

Maarten

op 05 Jan 2012

Ik stem mijn gitaar altijd via mijn iPhone. Er zijn hier meerdere apps voor beschikbaar en veel goedkoper dan een stemapparaat. Gebruik zelf Cleartune.

Reactie plaatsen