7 belangrijke redenen waarom jij nog niet zo goed gitaar speelt
Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
5 min
17

7 belangrijke redenen waarom jij nog niet zo goed gitaar speelt

5 min
17

Gitaar spelen is een heerlijke hobby. Je ziet mensen helemaal opgaan in hun gitaarspel, dat wil jij ook. Maar als je net begint op je gitaar, kan het soms ontmoedigend zijn. Waarom kun jij nog niet zo goed gitaar spelen? Waarom duurt het zo lang? Als je naar anderen kijkt, lijkt het zo makkelijk… Maar jij ervaart het toch anders.

Hieronder de 7 belangrijkste redenen, waarom jij nog niet zo goed gitaar speelt als je zou willen:

Reden 1: Gitaar spelen zonder doel

De meeste mensen zijn niet begonnen met gitaar spelen, met als doel een beroemd gitarist te worden. Jij waarschijnlijk ook niet. Maar waarom ben je wel begonnen? Een gitaar nodigt uit om op te spelen. Je houdt van muziek en vindt het leuk om lekker op je gitaar te tokkelen.

Als je jezelf geen doel hebt gesteld toen je begon met gitaar leren spelen, is de kans groot dat het daar ook bij blijft. Ergens wil je wel beter worden, maar je hebt geen doel om naartoe te werken.
Door jezelf een doel te stellen heb je iets om aan te werken. Het helpt je de juiste stappen te nemen en je doelen te bereiken.

Dus wat wil je:
• Een bepaald nummer kunnen spelen op je gitaar?
• Je eerste gitaar optreden geven?
• In een band, samen gitaar spelen?

Stel je doel en ga aan de slag! Met de juiste gitaar motivatie zul je snel next level gaan.

Nog niet zo goed gitaar spelen

Reden 2: Gitaar spelen zonder plan

Je hebt besloten dat je gitaar wilt leren spelen. Met alle moderne technologie kun je overal muziek, video’s en kennis vinden. Allerlei nuttige informatie wordt je toegeworpen en jij leest en bekijkt alles. Na een tijdje oefenen kom je tot de teleurstellende conclusie dat je niet echt vooruitgang boekt. Sterker nog, op bepaalde punten loop je helemaal vast, wat voor veel frustratie zorgt.

Gitaar leren spelen doe je niet zomaar. Er zijn niet voor niets muziekscholen en gitaardocenten. Ze leren je stap voor stap de juiste basistechnieken, methodes en principes aan. Zo leer je bijvoorbeeld ook de juiste houding, zodat je de gitaar veel nauwkeuriger kunt bespelen. Daarnaast krijg je lesstof die is aangepast op je niveau. Zo leer je op een effectieve manier gitaar spelen.

Jezelf gitaar leren spelen is niet makkelijk. Je vooruitgang zal traag verlopen en je zult regelmatig struikelblokken tegenkomen. Dat werkt niet erg motiverend. Daarnaast is de kans groot dat je verkeerde technieken aanleert, zonde van je tijd!
Meteen de juist gitaar houding aanleren? Bekijk deze korte instructie video: “Mijn gitaar houding”

Reden 3: Gitaar spelen, heb je de juiste mindset?

Alles moet tegenwoordig snel. Als je gisteren hebt besloten dat je gitaar wilt leren spelen, wil je het vandaag al kunnen. Helaas werkt het niet zo. Je zult het eerst moeten leren. Net als lopen en praten zul je ook moeten leren je gitaar te gebruiken. De enige manier om het te leren is door te spelen. Met de juiste mindset kom je verder.

Je zult de eerste beginnend gitarist niet zijn die stopt met gitaar spelen, omdat het ze tegenvalt. In het begin moet je veel leren, dat kan frustrerende zijn. Ook krijg je te maken met pijnlijke vingertoppen, barre akkoorden, valse snaren en lastige muziekstukken. Hier moet je even doorheen. Want als het dan eenmaal lukt, is de beloning des te groter. Je hebt geen uitzonderlijk talent nodig om gitaar te leren spelen. Met de juiste mindset ga je zeker je doelen bereiken.

Mijn advies? Begin gerust op die akoestische western gitaar, met zijn stalen snaren. Die pijnlijke vingertoppen verdwijnen vanzelf, na de eerste weken. En daarna heb je een instrument in handen met een grote diversiteit. Daar heb je lang plezier van!
Bewaar die lastige muziekstukken trouwens voor later. Richt je eerst op het leren van 5 makkelijke gitaar liedjes.
Kijk maar eens bij mijn video’s, daar staan diverse liedjes die je zo kunt leren spelen.

Reden 4: Oefen je wel regelmatig op je gitaar?

Het blijft een inkoppertje, maar als je niet regelmatig oefent op je gitaar zul je ook weinig vooruitgang boeken. Nieuwe vaardigheden leer je door regelmatig te oefenen. Dat betekent niet dat je elke dag uren met je gitaar bezig moet zijn. Al oefen je elke dag een kwartiertje, dat doet meer dan je denkt.

Het is vooral het regelmatig bezig zijn met je instrument waar je beter van wordt. Ongemerkt zijn je hersenen nog bezig met het verwerken van de informatie, terwijl je allang weer bezig bent met het volgende. Dat is ook de reden waarom een moeilijk stuk, na een aantal keer moeizaam oefenen, opeens wel lukt. Hou vol en je zult merken dat je in korte tijd steeds beter wordt, door regelmatig te oefenen.

Oefenen op gitaar om beter te leren spelen

Reden 5: Heb geduld als je gitaar wilt leren spelen

Geduld is en blijft een belangrijk punt. Er zijn genoeg gitaristen die door ongeduld afhaken en dat is zonde. Gitaar spelen is een proces, een vaardigheid die je zult moeten leren. Dat kost tijd. Zeker als je bepaalde technieken wilt perfectioneren.

De kans is groot dat je sommige muziekstukken of technieken keer op keer moet blijven oefenen. Als je geduldig blijft en niet gefrustreerd raakt komen de resultaten vanzelf.

Reden 6: Vergeet niet te genieten

Gitaar spelen gaat om de beleving. Het is een instrument waarmee je gemakkelijk muziek met andere mensen deelt. Vergeet daarom vooral niet te genieten van je muzikale reis. Over een aantal jaren lach je om de frustraties die je nu voelt als iets niet wil lukken. Elke fase heeft zijn leuke dingen.

Denk aan die prachtige, lange zomeravonden waarop je met vrienden tot laat in het park rondhangt, terwijl jij muziek maakt op je gitaar. Of een heerlijke afsluiting van een dag op het strand. Met z’n alle rond het kampvuur, meezingend met jouw gitaarspel. Deze herinneringen zullen je nog lang bijblijven…

Nu zit je nog te zweten op je beginnersgitaar. Over een aantal jaren ga je misschien helemaal los in een band op een elektrische gitaar. Of schrijf je prachtige liedjes op je akoestische gitaar. Wie weet!

Gitaar spelen in band

Reden 7: Goede begeleiding maakt je een betere gitarist

Goede begeleiding leert je sneller en beter gitaar spelen. Je leert stap voor stap, in de juiste volgorde, de technieken aan. Een goede basis, daar heb je de rest van je leven plezier van. Begeleiding van een ervaren gitarist geeft je het vertrouwen dat jij het ook kunt leren. Loop je vast, dan kun je jouw vragen kwijt. Dat voorkomt veel frustraties en de kans dat je opgeeft, is veel kleiner.

Vind je gitaar leren spelen moeilijk? Dat hoeft niet. Goede begeleiding maakt het verschil. Of je nu naar een muziekschool gaat, les neemt bij een privé gitaarleraar of een online gitaarcursus doet, goede begeleiding is onmisbaar. Kies daarom de lesmethode die jou aanspreekt en het beste bij je past.

Daarom krijg je bij mijn online gitaar cursus persoonlijke begeleiding. Je krijgt ook toegang tot de community, waar je kennismaakt met de andere cursisten. Iedereen moet door dezelfde fases heen en zo kun je elkaar helpen om betere gitaristen te worden. Wie weet, ontstaan er mooie, muzikale vriendschappen!

Kijk bij mijn online gitaar cursussen en kies de cursus die past bij jouw niveau.

Reacties
Categorieën