7 belangrijke redenen waarom jij nog niet zo goed gitaar speelt
17 februari 2020 
5 min. leestijd

7 belangrijke redenen waarom jij nog niet zo goed gitaar speelt

Gitaar spelen is een heerlijke hobby. Je ziet mensen helemaal opgaan in hun gitaarspel, dat wil jij ook. Maar als je net begint op je gitaar, kan het soms ontmoedigend zijn. Waarom kun jij nog niet zo goed gitaar spelen? Waarom duurt het zo lang? Als je naar anderen kijkt, lijkt het zo makkelijk… Maar jij ervaart het toch anders.

Hieronder de 7 belangrijkste redenen, waarom jij nog niet zo goed gitaar speelt als je zou willen:

Reden 1: Gitaar spelen zonder doel

De meeste mensen zijn niet begonnen met gitaar spelen, met als doel een beroemd gitarist te worden. Jij waarschijnlijk ook niet. Maar waarom ben je wel begonnen? Een gitaar nodigt uit om op te spelen. Je houdt van muziek en vindt het leuk om lekker op je gitaar te tokkelen.

Als je jezelf geen doel hebt gesteld toen je begon met gitaar leren spelen, is de kans groot dat het daar ook bij blijft. Ergens wil je wel beter worden, maar je hebt geen doel om naartoe te werken.
Door jezelf een doel te stellen heb je iets om aan te werken. Het helpt je de juiste stappen te nemen en je doelen te bereiken.

Dus wat wil je:
• Een bepaald nummer kunnen spelen op je gitaar?
• Je eerste gitaar optreden geven?
• In een band, samen gitaar spelen?

Stel je doel en ga aan de slag! Met de juiste gitaar motivatie zul je snel next level gaan.

Nog niet zo goed gitaar spelen

Reden 2: Gitaar spelen zonder plan

Je hebt besloten dat je gitaar wilt leren spelen. Met alle moderne technologie kun je overal muziek, video’s en kennis vinden. Allerlei nuttige informatie wordt je toegeworpen en jij leest en bekijkt alles. Na een tijdje oefenen kom je tot de teleurstellende conclusie dat je niet echt vooruitgang boekt. Sterker nog, op bepaalde punten loop je helemaal vast, wat voor veel frustratie zorgt.

Gitaar leren spelen doe je niet zomaar. Er zijn niet voor niets muziekscholen en gitaardocenten. Ze leren je stap voor stap de juiste basistechnieken, methodes en principes aan. Zo leer je bijvoorbeeld ook de juiste houding, zodat je de gitaar veel nauwkeuriger kunt bespelen. Daarnaast krijg je lesstof die is aangepast op je niveau. Zo leer je op een effectieve manier gitaar spelen.

Jezelf gitaar leren spelen is niet makkelijk. Je vooruitgang zal traag verlopen en je zult regelmatig struikelblokken tegenkomen. Dat werkt niet erg motiverend. Daarnaast is de kans groot dat je verkeerde technieken aanleert, zonde van je tijd!
Meteen de juist gitaar houding aanleren? Bekijk deze korte instructie video: “Mijn gitaar houding”

Reden 3: Gitaar spelen, heb je de juiste mindset?

Alles moet tegenwoordig snel. Als je gisteren hebt besloten dat je gitaar wilt leren spelen, wil je het vandaag al kunnen. Helaas werkt het niet zo. Je zult het eerst moeten leren. Net als lopen en praten zul je ook moeten leren je gitaar te gebruiken. De enige manier om het te leren is door te spelen. Met de juiste mindset kom je verder.

Je zult de eerste beginnend gitarist niet zijn die stopt met gitaar spelen, omdat het ze tegenvalt. In het begin moet je veel leren, dat kan frustrerende zijn. Ook krijg je te maken met pijnlijke vingertoppen, barre akkoorden, valse snaren en lastige muziekstukken. Hier moet je even doorheen. Want als het dan eenmaal lukt, is de beloning des te groter. Je hebt geen uitzonderlijk talent nodig om gitaar te leren spelen. Met de juiste mindset ga je zeker je doelen bereiken.

Mijn advies? Begin gerust op die akoestische western gitaar, met zijn stalen snaren. Die pijnlijke vingertoppen verdwijnen vanzelf, na de eerste weken. En daarna heb je een instrument in handen met een grote diversiteit. Daar heb je lang plezier van!
Bewaar die lastige muziekstukken trouwens voor later. Richt je eerst op het leren van 5 makkelijke gitaar liedjes.
Kijk maar eens bij mijn video’s, daar staan diverse liedjes die je zo kunt leren spelen.

Reden 4: Oefen je wel regelmatig op je gitaar?

Het blijft een inkoppertje, maar als je niet regelmatig oefent op je gitaar zul je ook weinig vooruitgang boeken. Nieuwe vaardigheden leer je door regelmatig te oefenen. Dat betekent niet dat je elke dag uren met je gitaar bezig moet zijn. Al oefen je elke dag een kwartiertje, dat doet meer dan je denkt.

Het is vooral het regelmatig bezig zijn met je instrument waar je beter van wordt. Ongemerkt zijn je hersenen nog bezig met het verwerken van de informatie, terwijl je allang weer bezig bent met het volgende. Dat is ook de reden waarom een moeilijk stuk, na een aantal keer moeizaam oefenen, opeens wel lukt. Hou vol en je zult merken dat je in korte tijd steeds beter wordt, door regelmatig te oefenen.

Oefenen op gitaar om beter te leren spelen

Reden 5: Heb geduld als je gitaar wilt leren spelen

Geduld is en blijft een belangrijk punt. Er zijn genoeg gitaristen die door ongeduld afhaken en dat is zonde. Gitaar spelen is een proces, een vaardigheid die je zult moeten leren. Dat kost tijd. Zeker als je bepaalde technieken wilt perfectioneren.

De kans is groot dat je sommige muziekstukken of technieken keer op keer moet blijven oefenen. Als je geduldig blijft en niet gefrustreerd raakt komen de resultaten vanzelf.

Reden 6: Vergeet niet te genieten

Gitaar spelen gaat om de beleving. Het is een instrument waarmee je gemakkelijk muziek met andere mensen deelt. Vergeet daarom vooral niet te genieten van je muzikale reis. Over een aantal jaren lach je om de frustraties die je nu voelt als iets niet wil lukken. Elke fase heeft zijn leuke dingen.

Denk aan die prachtige, lange zomeravonden waarop je met vrienden tot laat in het park rondhangt, terwijl jij muziek maakt op je gitaar. Of een heerlijke afsluiting van een dag op het strand. Met z’n alle rond het kampvuur, meezingend met jouw gitaarspel. Deze herinneringen zullen je nog lang bijblijven…

Nu zit je nog te zweten op je beginnersgitaar. Over een aantal jaren ga je misschien helemaal los in een band op een elektrische gitaar. Of schrijf je prachtige liedjes op je akoestische gitaar. Wie weet!

Gitaar spelen in band

Reden 7: Goede begeleiding maakt je een betere gitarist

Goede begeleiding leert je sneller en beter gitaar spelen. Je leert stap voor stap, in de juiste volgorde, de technieken aan. Een goede basis, daar heb je de rest van je leven plezier van. Begeleiding van een ervaren gitarist geeft je het vertrouwen dat jij het ook kunt leren. Loop je vast, dan kun je jouw vragen kwijt. Dat voorkomt veel frustraties en de kans dat je opgeeft, is veel kleiner.

Vind je gitaar leren spelen moeilijk? Dat hoeft niet. Goede begeleiding maakt het verschil. Of je nu naar een muziekschool gaat, les neemt bij een privé gitaarleraar of een online gitaarcursus doet, goede begeleiding is onmisbaar. Kies daarom de lesmethode die jou aanspreekt en het beste bij je past.

Daarom krijg je bij mijn online gitaar cursus persoonlijke begeleiding. Je krijgt ook toegang tot de community, waar je kennismaakt met de andere cursisten. Iedereen moet door dezelfde fases heen en zo kun je elkaar helpen om betere gitaristen te worden. Wie weet, ontstaan er mooie, muzikale vriendschappen!

Kijk bij mijn online gitaar cursussen en kies de cursus die past bij jouw niveau.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Ingrid ligthart
Door

Ingrid ligthart

op 18 Feb 2020

Goeie blog!! Dit is net wat ik nodig had!!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Feb 2020

Leuk om te lezen Ingrid. Wat is de meest waardevolle tip voor jou? Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 19 Feb 2020

Fijne blog Koen, Als ik terug kijk dan had ik verder kunnen zijn, maar ik vind het prima zoals het nu gaat. In het begin wou ik een all-round gitarist worden, na een paar lessen heb ik de lat maar lager gelegd. Toen speelde ik alleen omdat ik het leuk vond om te doen, en genoot ik van de kleine overwinningen die ik behaalde. Wat ik wel wist is dat Tokkelen mijn voorkeur heeft. Mijn interesses in verschillende soorten gitaren kwam heel onverwachts, had nooit verwacht dat ik ooit een elektrische gitaar en een bas gitaar zou hebben. Elke gitaar heeft weer zijn unieke manier van spelen, wat ik dus ook graag wil leren. De planning die ik gemaakt heb is, dat ik voor elke gitaar een andere stijl wil gebruiken. Helaas is daar nog niet veel van gekomen. Mede door het mee doen met de Januari Challenge, en te weinig tijd. Groetjes, Antje

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 22 Feb 2020

Hoi Antje, De challenges zijn inderdaad helemaal leuk! Blijf dit vooral ook doen ;-) Ik ben echt benieuwd welke stijl jij uiteindelijk aan welke gitaar koppelt Blijf mij daarvan op de hoogte houden. Gr, Koen

Annemie Janssens
Door

Annemie Janssens

op 20 Feb 2020

Hey Koen, reden 1 en 4 zorgen er wel eens voor dat ik durf te vergeten hoe reden 6 ook weer voelt! :-p Gelukkig hebben we met jou en de community wél heel erg goeie begeleiding én motivatie! Het is waar, zonder echt een goeie doelstelling, ga je ondanks je goeie voornemens wel eens wat repetitiemomentjes overslaan. De volgende keer dat je je gitaar weer vastneemt, gaat het dan misschien niet meer zo heel erg vlotjes, waardoor je "zin" om je gitaar vast te nemen heel stilletjes verdwijnt. Terwijl je enkel je mindset hoeft te veranderen! Net omdat het niet zo goed ging, moet je je gitaar sneller vastgrijpen en weer gaan oefenen natuurlijk! Genieten van de kleine succesjes: een moeilijk akkoord dat plots helder klinkt, een eerste nummer volledig gespeeld en voor je het weet ben je weer helemaal klaar voor een avondje gezellig muziek maken, al dan niet in goed gezelschap! Groetjes, Annemie

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 22 Feb 2020

He Annemie, Gitaar spelen is inderdaad niet helemaal net zoals fietsen. Als je het niet onderhoud, kan je het nog wel, maar gaat het stroperiger worden. Blijf van het gitaar spelen genieten en kies jaarlijks een klein doen? Bijvoorbeeld: spelen voor vrien(in)/ familielid A, of het foutloos leren van je 3 favoriete liedjes.Ik speelde vroeger veel van Nirvana / Pearl Jam en Rage Against The Machine. En heb mij voorgenomen die liedjes er weer bij te pakken #doel En die ouwe trouwe tijden van vroeger weer eens ter herbeleven #plezier #genietenGr, Koen

Kris Couwelier
Door

Kris Couwelier

op 22 Feb 2020

Zit grote waarheid in wat koen zegt. Mss zou ik wel met een trainingschema moeten werken, maar meestal is het op gevoel, maar nu komen er al liedjes die ik vroeger in de frigo mocht zetten. Weliswaar nog met de open akkoorden en een sporadische barre

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Feb 2020

He Kris, Je trainingsschema is het voortgangsrapport ;-) Gr, Koen

Jacob
Door

Jacob

op 22 Feb 2020

Bij Koen, heb ik de drive gevonden om te leren gitaar te spelen. Hij doet dat op een enthousiaste manier en weet je steeds weer te prikkelen als het even niet gaat. De manier waarop de lessen zijn opgebouwd zijn voor iedereen te volgen. Ik raad “gitaarles van Koen” van harte aan. Je moet het wel zelf doen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Feb 2020

Hoi Jacob, Dat klopt wat je zegt, uiteindelijk moet je het zelf doen, maar dat is met alles zo :) Dank je wel voor je mooie woorden! Gr, Koen

Joke Vd wal
Door

Joke Vd wal

op 22 Feb 2020

Hi koen, Vooral een doel voor ogen hebben en blijven spelen is belangrijk voor mij. Een hele tijd niet gespeeld ivm persoonlijke omstandigheden, dus ook mindset is belangrijk. Tijd vrij maken voor mezelf en gewoon die gitaar pakken. Gewoon weer met kleine liedjes beginnen, 15 minuten per dag worden dan vanzelf weer meer. Groetjes joke

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Feb 2020

Hoi Joke, Fijn dat je de gitaar"draad" weer oppakt :-) Mindset is zeker belangrijk. Als je met tegenzin gaat oefenen, word het hem niet. Als je moe bent en toch wilt spelen, speel dat iets wat je al kunt. Als je vol energie zit, doe dan nieuwe dingen... Maar kleine stapjes zorgen uiteindelijk voor het beste resultaat. Gr, Koen

Mario Spoor
Door

Mario Spoor

op 23 Feb 2020

Zeer herkenbaar Koen, wat je schrijft. Bij mij is het vallen en opstaan. Maar wat het beste werkt is toch elke dag even die gitaar oppakken. Bij mij staan ze nu "grijpklaar" in de kamer en dat scheelt een hoop. Bedankt voor je aanmoedigingen en aanhoudende belangstelling! Verder lees ik dat de anderen ook zo hun drempels hebben. Maar die zijn er om genomen te worden... Veel plezier allemaal!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Feb 2020

Hoi Mario, Geen dank, de drempels zijn er inderdaad om te nemen. Onderhoud gewoon je gitaarspel en tof dat je gitaar "grijpklaar" staat. Dit is denk ik een hele goede zet van je! Gr, Koen

calina
Door

calina

op 01 Jun 2020

Ooit gestopt omdat ik minder snel de dingen leerde dan mijn les genoten, Ik had er al 3 versleten. ook nog een broer die mij vreselijk pestte...ja heus zelfs tot het vernielen van mijn snaren en gitaar aan toe. Puur uit frustratie ben ik gestopt met een hobby en illusie minder, maar ik heb er altijd spijt van gehad! En ook nu kom ik mijzelf weer tegen ik wil sneller dan ik gaan kan, eigenlijk zit ik mezelf in de weg bedenk ik nu na het lezen van de blog . En waarom...een perfectionist, een nog al stevige kritiek van mezelf? geen idee maar ik vind het leuk dus ik denk dat ik toch gewoon stug door ga! Ooit komt de dag dat ik tevreden ben met het resultaat....en er gevraagd word of ik dat ene nummer nog eens wil spelen!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 02 Jun 2020

Hoi Calina, Leuk van je te horen! En tof dat je het gitaar spelen weer gaat oppakken ;-) Houd nu in je achterhoofd, dagelijks 15 minuten aan een fantastische muzikale gitaarreis werken. Hierbij zal je ups en downs hebben, maar dat is met alles zo. En houd in gedachten de dag dat je dat ene nummer zult spelen! Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?