Gitaar leren spelen moeilijk? Niet met deze 10 tips!
Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
9 min
0

Gitaar leren spelen moeilijk? Niet met deze 10 tips!

9 min
0

Denk je dat gitaar leren spelen moeilijk is? Houdt het je tegen om met lessen te beginnen? Of je nu jong of oud bent, gitaar leren spelen kan op elke leeftijd. Een gitaar is een allround instrument, waar je veel verschillende muziekstijlen op kunt spelen. De gebruiksvriendelijkheid zorgt ervoor dat de gitaar een populair instrument is. Je neemt hem gemakkelijk ergens mee naartoe en kunt heerlijk samen met vrienden en familie genieten van de muziek.

Als je zelf muziek wilt leren maken is een gitaar een goede keus. Het is een eenvoudiger instrument om mooie klanken uit te toveren dan bijvoorbeeld een viool. Gitaar spelen is, in het begin, iets moeilijker dan een piano, omdat je al snel beide handen moet laten samenwerken.

Oefenen en volhouden is het belangrijkste, want ook jij kunt gitaar leren spelen. Onthoud dat elke bekende gitarist het ooit heeft moeten leren. En dat zijn echt niet allemaal muzikale wonderkinderen.

Met de 10 tips uit deze blog is gitaar leren spelen helemaal niet zo moeilijk als je denkt.

Tip 1: Kies een gitaar die bij je past

Een goed begin is het halve werk. Kies daarom een gitaar die bij je past. Het is als beginner echt niet nodig om een hele dure gitaar te kopen, maar je moet er wel lekker op kunnen spelen. Heb je bijvoorbeeld kleine handen, kies dan geen akoestische gitaar met een te brede hals.

Er zijn zoveel verschillende soorten, kleuren en maten gitaren dat het voor een beginnend gitarist nogal overweldigend kan zijn. Probeer vooral een aantal gitaren uit. Elke gitaar heeft een eigen geluid en ligt anders in de hand. Je zult met meer plezier spelen op een gitaar die je lekker in de hand ligt en je fijn in de oren klinkt.

Pas op met hele goedkope aanbiedingen van de Aldi of Lidl. Dit zijn vaak slechte kwaliteit gitaren die moeilijk te stemmen zijn en snel verlopen, geen goede beginnersgitaar dus. Een vals klinkende gitaar nodigt niet meteen uit om eens lekker op te gaan spelen. Kies liever voor een bekend merk. Die hebben vaak een goedkopere lijn die prima geschikt is voor beginnende gitaristen. Zo kun je voor een nette prijs een goede gitaar kopen.

Gitaar spelen moeilijk? kies de juiste gitaar

Tip 2: Ga op gitaarles

Het klinkt zo logisch, maar toch zijn er veel gitaristen die zichzelf willen leren gitaar spelen. Met goede begeleiding van een muziekdocent voorkom je dat je vastloopt. Zo wordt de kans al een stuk kleiner dat je het opgeeft, omdat je het te moeilijk vindt. Goede gitaarlessen leren je stap voor stap de basistechnieken, waardoor je een stevige basis hebt om op verder te bouwen.

Er zijn verschillende gitaarlessen waar je uit kunt kiezen. Je kunt naar een traditionele muziekschool gaan of les nemen bij een privé gitaarleraar. Maar met de komst van het internet heb je ook een ruime keus in online gitaarlessen. Het voordeel hiervan is dat je altijd en overal toegang hebt tot je lessen. Je kunt dus oefenen waar en wanneer het jou uitkomt. En vind je een bepaald onderdeel moeilijk, dan kijk je de video net zo vaak terug tot je het helemaal in de vingers hebt.

Gitaarlessen helpen je de basistechnieken goed aan te leren. Hier heb je de rest van je leven plezier van. Een verkeerd aangeleerde techniek leer je niet zomaar weer af. Daarnaast krijg je allerlei handige tips, waarmee je nog beter gitaar zult leren spelen.

Tip 3: Maak het jezelf gemakkelijk

Veel beginnende gitaristen zitten verkeerd. Een goede houding helpt je beter gitaar te spelen. Het is belangrijk dat je vrij kunt bewegen, daarvoor moet de gitaar op een comfortabele manier liggen of hangen. Op een stoel met leuningen wordt dit al lastig, laat staan als je onderuit op de bank of in een gemakkelijke stoel hangt.

Als je verkeerd zit zullen je handen niet in de juiste positie komen om goed gitaar te kunnen spelen. Je krijgt kramp of omklemt met je duim de hele hals. Kies een stoel met de juiste zithoogte, zodat je gemakkelijk je arm kunt bewegen en de hele hals kunt bereiken.
Wissel ook eens af met staand spelen. Je zult merken dat je gitaar anders hangt, waardoor je armen ook anders uitkomen. Wellicht merk je nu dat je in een andere houding erg verkrampt zit, let hierop en je zult makkelijker gitaar spelen.

Je maakt het voor jezelf een stuk gemakkelijker door een ruimte te kiezen waar je niet afgeleid wordt van je gitaarspel. Gitaar spelen doe je met je handen en oren. Vooral in het begin vraagt het laten samenwerken van je handen de nodige inspanning en concentratie. Een tv op de achtergrond, pratende mensen of een telefoon die ligt te piepen helpen je niet om je aandacht bij je gitaar te houden.
Kies een rustige omgeving waar je goed kunt horen hoe je gitaar klinkt. Na verloop van tijd hoef je niet meer na te denken of kijken waar je jouw vingers moet plaatsen. De basis zit in je vingers en het spelen wordt steeds makkelijker en leuker.

Gitaar spelen moeilijk? Niet met akkoorden

Tip 4: Leer akkoordgrepen

Dit is een van de moeilijkste dingen, in het begin. Zodra je eenmaal een aantal gitaarakkoord onder de knie hebt, klinkt je gitaarspel al best leuk. Het aanleren van deze grepen kan in het begin wat lastig zijn, maar zodra je ze eenmaal weet doe je het zonder erover na te denken.

Het op de juiste manier aanleren van de akkoordgrepen is belangrijk. Neem de tijd om deze technieken goed te leren. Het juist aanleren van akkoordgrepen is bij online gitaarlessen een techniek die duidelijk wordt uitgelegd in de instructievideo’s.

Vaak begin je met open akkoorden, zodat je al snel veel verschillende nummers kunt spelen. Dat werkt motiverend! Daarna zijn er nog heel veel andere akkoorden te leren, genoeg uitdaging dus.

Tip 5: Oefen regelmatig

Vind je gitaar spelen moeilijk? Oefen dan regelmatig. Het liefst elke dag. Je hoeft geen uren achter elkaar te oefenen, al pak je elke dag een kwartiertje je gitaar erbij dan is het al goed. Gitaar spelen is een vaardigheid die je leert door het te doen. Regelmatig oefenen zorgt ervoor dat je vingers wennen aan de snaren en uiteindelijk geen pijn meer doen na het spelen. Daarnaast zal het regelmatig oefenen van de verschillende technieken en akkoordgrepen ervoor zorgen dat je deze goed in de vingers krijgt, waardoor ze niet moeilijk meer zijn.

Regelmatig spelen laat je vaardigheden met sprongen vooruit gaan. Een goed uitgedachte gitaarles methode, met een logische opbouw, helpt je stap voor stap vooruit.

Gitaar leren spelen, oefenen

Tip 6: Speel met een metronoom

In de muziek draait alles om ritme. Speel je een nummer in een ander tempo of, nog erger, een wisselend tempo dan zal het niet klinken zoals het hoort. Precies op het juiste moment de juiste noot aanslaan laat je gitaarspel het mooiste klinken. Je hebt wel gevoel voor timing nodig om het geheel strak te laten klinken.

Je kunt proberen in je hoofd mee te tellen, of met je voet op de vloer te tikken. Maar je zult merken dat je snel de tel kwijt bent op het moment dat je bij een moeilijk gedeelte komt. Een metronoom helpt je hierbij. Dit apparaatje houdt exact het juiste, door jou ingestelde, tempo aan.

Bijkomend voordeel is dat je met behulp van een metronoom makkelijker je linker- en rechterhand samen kunt laten werken. Door het vaste tempo kun je beide handen op hetzelfde moment laten bewegen.
Er zijn analoge en digitale metronomen beschikbaar. Je kunt hem zelfs als app op je telefoon zetten. Maak het jezelf gemakkelijk en leer gitaar spelen met een metronoom.

Tip 7: Moeilijk gitaar spelen met pijnlijke vingers

Als beginnend gitarist zul je er zeker mee te maken krijgen, pijnlijke vingers. Het werkt niet echt motiverend als je lekker aan het spelen bent en je moet stoppen, omdat je vingers pijn gaan doen van de snaren. Gelukkig is dit niet blijvend. Op een gegeven moment zal je eelt op je vingertoppen krijgen, waardoor dit pijnlijke gevoel over gaat.

Het is moeilijk gitaar spelen met pijnlijke vingers. Deze pijn wordt vooral veroorzaakt door de spanning van de snaren. Hoe strakker de snaar, hoe pijnlijker deze aanvoelt op je vingers. Natuurlijk kun je niet zomaar je snaren losser draaien, dan verliezen ze de juiste klank. Maar er zijn ook andere soorten snaren, die minder strak gespannen hoeven te worden.

Dikke, stalen snaren zijn de grootste boosdoeners, als het gaat om pijnlijke vingers. Nylon snaren worden minder strak gespannen en zijn daardoor vriendelijker voor je vingers. Op Spaanse gitaren worden nylon snaren gebruikt. Heb je een western gitaar, met stalen snaren, dan kun je er dunnere snaren op zetten. Door de lagere snaarspanning zijn deze snaren een goede keus voor de beginnende gitarist.

Krijg je echt last van je vingers? Geef ze dan rust en pak pas de volgende dag je gitaar er weer bij. Speel niet geforceerd door, om langdurig pijnlijke vingers te voorkomen. Een goede techniek helpt je om je vinger op de juiste manier op de snaren te plaatsen. Daardoor zul je minder last krijgen van je vingers.

Gitaar leren spelen moeilijk met zere vingers

Tip 8: Noten leren lezen moeilijk?

Zie je het niet zitten om noten te leren lezen? Denk je dat het moeilijk is of dat je het niet kunt? Laat dit je niet tegenhouden om gitaar te leren spelen. Op een gitaar speel je meestal geen melodie, maar akkoorden. Deze samenklanken vormen de begeleiding van een lied.
Als beginnend gitarist leer je de grepen van de verschillende akkoorden. Na wat oefening zul je dit al snel in de vingers hebben en kun je steeds soepeler over de snaren bewegen.

Elk akkoord is een greep op de gitaar. Deze greep lees je in een akkoorddiagram. Dit zijn eenvoudige diagrammen, die voor iedereen goed te begrijpen zijn. Noten leren lezen is dus niet nodig om gitaar te leren spelen. Zodra je een aantal akkoorden kent, zal je al veel bekende liedjes mee kunnen spelen.

Tip 9: Gitaar spelen is een vaardigheid

Denk je dat je vooral veel muzikaal talent nodig hebt om gitaar te kunnen spelen, dan kan ik je geruststellen. Gitaar spelen is vooral een vaardigheid en vaardigheden kun je leren. Met geduld en voldoende oefening kan ook jij gitaar leren spelen. Verwacht niet dat je binnen 10 dagen de sterren van de hemel speelt. Je hebt al langer nodig om een eeltlaag op je vingers te krijgen.

Net als met leren lezen, schrijven en autorijden zul je ook gitaar spelen moeten leren. Er kan zomaar een aantal maanden overheen gaan voor je lekker kunt spelen. Laat je daarom niet ontmoedigen als het langer duurt dan je had verwacht. Hou jezelf in en speel niet direct te moeilijke nummers. Vooral het oefenen met makkelijkere nummers zorgt ervoor dat je vingers steeds soepeler en sterker worden.

Oefen niet alleen de stukken die je moeilijk vindt, maar speel ook stukken die je fijn vindt en die makkelijk gaan. Dit werkt niet alleen motiverend, maar zal je ook helpen om later die moeilijke stukken sneller onder de knie te krijgen.

Tip 10: Laat je handen samenwerken

Het laten samenwerken van je handen is misschien wel het moeilijkste aan gitaar spelen. Op een piano is het al lastig om beide handen op het juiste moment, de juiste toets in te laten drukken. Maar hierbij maken beide handen dezelfde beweging. Bij een gitaar is dat anders, beide handen maken compleet verschillende bewegingen. Je ene hand drukt de snaren op de hals in en de andere hand tokkelt aan de snaren of maakt een op en neer gaande slag.

Beide handen andere opdrachten uit laten voeren is al een opgaaf, zeker als je net begint met gitaar spelen. Maar om dit ook nog eens perfect synchroon te laten lopen, dat vergt oefening.

Gitaar leren spelen heeft tijd nodig

Gitaar spelen is niet moeilijk, geef het tijd

Als je graag gitaar wilt leren spelen is het natuurlijk leuk als je snel resultaat ziet en hoort. Maar juist te snel willen gaan zorgt ervoor dat je het voor jezelf moeilijker maakt dan nodig is. Je wilt al te snel moeilijke nummers spelen, waardoor het je tegenvalt.

Neem de tijd om eerst de basis onder de knie te krijgen. Oefen regelmatig, zodat je vingers wennen aan de snaren en aan de bewegingen die je van ze vraagt. Volg lessen met een logische lesopbouw, waar veel aandacht besteed wordt aan het aanleren van de juiste technieken. Dit zal je gitaarspel alleen maar verbeteren.

Twijfel je nog?

Twijfel je of gitaar spelen echt iets voor je is, of je het niet te moeilijk vindt? Waarom start je niet met mijn gratis 7-daagse cursus. Ik geef je gratis advies over het aanschaffen van een gitaar en alles wat je nodig hebt. En je leert meteen al je eerste liedje spelen. Je krijgt zelfs een gratis gitaarakkoordenboek in pdf formaat.

Ik leer je op een makkelijkere manier gitaar spelen dan met noten lezen, met de juiste stappen, in de juiste volgorde. Laat mij je overtuigen dat gitaar leren spelen helemaal niet moeilijk is. Start vandaag nog met de gratis 7-daagse gitaarcursus.

Reacties
Categorieën