Beste gitaar houding? Dit is mijn gitaar houding
01 februari 2022 
5 min. leestijd

Beste gitaar houding? Dit is mijn gitaar houding

Wat is nu de beste houding om gitaar te spelen? Dat je de juiste gitaar houding aanneemt, is van essentieel belang. Niet alleen speel je hierdoor beter, je zorgt er ook voor dat je niet in een verkrampte houding gaat zitten. De juiste houding voorkomt onnodige pijn en zelfs blessures.

Blessures door gitaar spelen? Ja, het kan echt. Wat dat betreft, is muziek maken net topsport. Je bent ongemerkt uren per week bezig met je instrument. Wanneer jij op een geforceerde manier op je instrument speelt, zul je jouw gewrichten verkeerd belasten. Zo kan je pols of schouder opeens pijn gaan doen. Als je niet oppast, wordt de pijn chronisch. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Ook je vingers hebben het zwaar. Kun je wel wat extra kracht in je vingers en handen gebruiken? Dat kun je trainer met een vingertrainer.

Ook sterke vingers? Koop hier je vingertrainer

De juiste houding is daarom belangrijk. Welke gitaar houding nu het beste is? Helaas is daar niet één antwoord op te geven. Er zijn namelijk meerdere houdingen correct. Ieder lichaam is anders. Welke houding voor jou het beste is, is daarom afhankelijk van hoe jij het meest ontspannen op je gitaar kunt spelen.


“Speel je ontspannen op je gitaar? Dan is dat de beste gitaar houding voor jou.”


Mijn gitaar houding

Er zijn meerdere manieren om je gitaar vast te houden. Je hebt de klassieke, standaard en staande houding, die ik je hierna ga laten zien. De klassieke houding vind ik er persoonlijk visueel niet aantrekkelijk uitzien, maar vergeet niet dat het om de muziek gaat!

In deze korte instructievideo wil ik je laten zien hoe ik mijn akoestische  gitaar vasthoud.


Mijn tips voor jou:

Tip 1: Onthoud dat je de gitaar niet met de onderkant naar voren leunt (dus van je afduwt).

Hierdoor kan je wellicht beter de vakjes op je gitaarhals zien, maar ga je in een verkrampte houding zitten en draait de pols onnodig ver mee.

Tip 2: Soms kan de hals een paar millimeter naar je toe/ van je af te verplaatsen een enorm verschil maken.

Onthoud: Elke gestrekte vinger dient zo recht mogelijk over een vakje te staan.

Welke gitaar houdingen zijn er?

Als beginner snap ik dat je niet weet welke houding voor jou het beste is. Alles voelt nog wat onwennig aan. Het is logisch dat je nu nog niet ontspannen kunt spelen op je gitaar. Dat komt vanzelf. Daarom is het handig als je weet welke gitaar houdingen er zijn. Zo kun je zelf uitproberen wat voor jou het beste werkt.

In grote lijnen zijn er 4 gitaar houdingen waar ik dieper op inga:

  • Klassieke gitaar houding
  • Standaard gitaar houding
  • Staande gitaar houding
  • Gitaar houding met elektrische gitaar

Onthoud goed, het gaat erom dat de houding die je kiest voor jou comfortabel voelt. Voor de meeste gitaristen is dit niet de klassieke houding. Begin je net met gitaar spelen? Dan kun je beginnen in de klassieke houding en die daarna aanpassen naar jouw favoriete gitaar houding.

Beste gitaar houding

Klassieke gitaar houding

De klassieke gitaar houding wordt door veel mensen gezien als de juiste houding om gitaar te spelen. Toch is dit zeker niet voor iedereen de meest ontspannen houding. Bij de klassieke houding leunt je gitaar op je linkerbeen. Je kunt je been eventueel iets verhogen met een steuntje, schoenendoos of stapeltje boeken. De hoogte die je kiest bepaald mede de hoogte van de hals. Je linkerbeen valt precies in de inkeping in je gitaar. Je rechterbeen ondersteunt de gitaar, waardoor hij stevig ligt en niet zomaar kan wegschuiven.

Je rechterarm laat je ontspannen op de bovenkant van de gitaar leunen. Leg niet je elleboog op je gitaar, maar het gedeelte net iets daarboven. Met je linkerhand houd je ontspannen de hals van je gitaar vast. In deze houding kun je zonder problemen de hele hals bereiken en heeft je rechterarm voldoende bewegingsruimte om een mooie slag te maken.

Houding verbeteren met een gitaarkruk?

Wil je zittend gitaar spelen en merk je dat je jouw been op wilt trekken? Zet dan iets onder je voet, zodat je been hoger komt. Zo voorkom je dat je op een gegeven moment kramp krijgt in je been of toch voorover gaat zitten en last krijgt van je rug.

Je kunt hier een simpel stapeltje boeken of opstapje voor gebruiken, om zo je been hoger te positioneren. Maar er zijn ook speciale gitaarkrukken beschikbaar. Op veel van deze krukken is een voetsteun aanwezig. Vaak is deze verstelbaar, zodat je hem helemaal op jouw houding kunt afstellen. Er zijn ook krukken zonder voetsteun, dus de keus is helemaal aan jou. Kies wat jij het fijnste vindt zitten. Zo kun je nog lekkerder zittend gitaar spelen.

De juiste houding is persoonlijk en voor iedereen anders. Iedereen heeft een andere lichaamsbouw, lengte etc. Als basis kun je aanhouden:

  1. Zorg voor hangende schouders, die vooral niet gespannen zijn.
  2. Zet je benen in een hoek van 90 graden, dat is ergonomisch gezien de beste houding.

Standaard gitaar houding

Soms zie je gitaristen onderuitgezakt op een stoel of bank op hun gitaar spelen. Dit ziet er enorm casual uit, maar dit heeft weinig tot niets te maken met een goede gitaar houding.

Je kunt met je beginnersgitaar starten in de klassieke gitaar houding, maar je komt er waarschijnlijk al snel achter dat dit niet helemaal de beste houding voor jou is. Daarom zien we veel gitaristen die later overschakelen naar de standaard gitaar houding.

Bij de standaard gitaar houding zien we dat de gitaar niet op het linker-, maar op het rechterbeen geplaatst wordt. Op deze manier kan je jouw armen op een meer natuurlijke manier laten hangen. Dit voelt meer ontspannen, waardoor je deze houding langer vol kunt houden.

Verschillende gitaar houdingen

Juiste houding staand gitaar spelen

Staand gitaar spelen is misschien nog wel makkelijker dan zittend. Als je gaat staan met je gitaar heb je een gitaarband nodig die over je schouder en nek gaat. Deze band houdt de gitaar op de juiste plaats. De band is verstelbaar, zodat je precies de juiste hoogste kunt instellen. Wil je de hals iets hoger? Dan schuif je eenvoudig de band iets op. Schuif en verstel net zo lang tot je de meest comfortabele houding gevonden hebt.

Vaak zie je dat gitaristen tijdens een gitaar optreden gaan staan. Je kunt staand een meer entertaining optreden geven. Tijdens een live unplugged sessie zie je vaak dat gitaristen gaan zitten op een gitaarkruk. Hierdoor krijg je meteen een meer ingetogen en intieme sfeer in je optreden.

Gitaar houding elektrische gitaar

Houding met elektrische gitaar

De vorm van een elektrische gitaar is anders dan die van een akoestische gitaar. Daarom is ook je houding bij deze gitaar anders. De meeste gitaristen laten een elektrische gitaar op hun rechterbeen steunen. Soms is er geen inkeping voor je been. Laat dan de gitaar gewoon op je been steunen.

Een elektrische gitaar nodigt natuurlijk uit om lekker staand te spelen. Dan kun je pas echt lekker rocken. Kies een hippe gitaarband, stel hem af en ga helemaal los met je elektrische gitaar.

Soms zie je artiesten die hun gitaar heel laag laten hangen. Je ziet het met name bij punkbandjes. Enkele bekende voorbeelden van gitaristen die hun gitaar heel laag houden zijn:

  • Kurt Cobain van Nirvana
  • Billie Joe Armstrong van Green Day
  • Johnny Ramone van The Ramones

Het ziet er natuurlijk heel ‘cool’ uit om je gitaar zo laag te hangen, vaak zijn het de gitaristen die power-akkoorden spelen die deze gitaar houding kiezen.

Kijk je naar sologitaristen, dan zie je dat ze hun gitaar wat hoger, of eigenlijk in de normale houding, hangen. In deze houding kun je de hals beter zien en ook makkelijker bij de hoge noten komen.

Hoe houd jij je gitaar vast? Vertel het ons in de reacties hieronder. Ik ben benieuwd!

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Erwin
Door

Erwin

op 12 Sep 2014

Prima video, ik heb soms de neiging het rechterbeen wat op te trekken(op de tenen staan) zodat ik makkelijker kan spelen. Dit is op den duur natuurlijk vermoeiend. is dit normaal, moet ik dan anders gaan zitten, of gewoon de voet plat op de grond houden en leren op die manier te spelen?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Sep 2014

Hoi Erwin, Heb je dan korte benen? Je kunt ook een krukje gebruiken... Alleen maar op je tenen staan lijkt mij helemaal niets!Houd me op de hoogte hoe je dit oplost! Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 19 Feb 2015

Zijn er ook speciale regels als je staat te spelen, en je gebruikt een gitaarband.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 Mar 2015

Hoi Antje, Als je staat te spelen geeft dat een heel ander gevoel dan als je zit. Zorg ervoor dat je gitaar niet te laag hangt, dit speel namelijk niet fijn en hierdoor ga je met een gebogen rug spelen.Het is voornamelijk ervaren. Wellicht je gitaar iets schuiner draaien. Gr, Koen

Jacob
Door

Jacob

op 07 Feb 2022

Dag Koen, Bedankt voor je leuke en leerzame blog en video’s. Ik zit vaak met m’n hand en vingers te zoeken naar de juiste stand. Vind ik best lastig. Groet, Jacob van der Laan.

Door

op 28 Mar 2022

Hoi Jacob, Een goede tip: Focus eens alleen op je linker- of rechterhand en vertrouw op de andere hand. Doe dit de volgende dag / sessie andersom. Laat me weten of dit bevalt en wat je ervaart. Gr,. Koen

Leon
Door

Leon

op 25 Mar 2022

Goed verhaal, kleine aanvulling vanuit mijn ervaring. Veel mensen duwen hun "akkoorden arm" strak tegen het lichaam aan. Als je je elleboog iets van je lichaam houdt, draaien je vingers in een logische positie/stand in vergelijking tot de snaren. Zo kost een akkoord pakken minder kracht en heb je meer ruimte op de snaren. Probeer het maar eens uit zonder gitaar en kijk hoe de hoek van je pols veranderd door je elleboog iets naar buiten te houden ipv strak tegen je lichaam.

Door

op 28 Mar 2022

Dank je wel voor je aanvulling Leon. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?