Welke gitaarhoes heb je nodig?

Welke gitaarhoes heb je nodig? Een gitaarhoes is handig voor de bescherming van jouw gitaar. Als je je gitaar wel eens vervoert naar een andere locatie of een gitaaroptreden is het in mijn ogen zelfs een must! Jij wilt toch géén onnodige gitaarschade krijgen en dat je instrument veilig van A naar B vervoert? In dit artikel laat ik zien welke opties er voor jou zijn.

Wanneer kies je een gitaarhoes?

Een gitaarhoes kies je als je geen hele dure gitaar hebt. Het gaat vaak om je beginnersgitaar of een variant daarop. Sommige gitaristen hebben alleen maar gitaren van het goedkopere segment en dat is uiteraard helemaal prima. Gitaren goedkoper dan € 500,00 kunnen keurig in een gitaarhoes worden vervoerd, alles daarboven zou ik vervoeren in een gitaarkoffer.

Welke gitaarhoezen zijn er zoal?

De gitaarhoezen zijn er in verschillende vormen en maten. Ook zijn ze er voor specifiek de elektrische-,  akoestische- en klassieke (Spaanse) gitaar. Daarnaast zijn ze van mooi afgewerkt materiaal tot goedkopere varianten. Wat ik belangrijker vind is dat de hoes goed past, dus filter altijd in een webshop op het type gitaar dat je hebt. En in de winkel vraag je ernaar.

Er zijn ook hoezen die geen extra opbergvakjes aan de buitenkant hebben. Ik zou zeker een gitaarhoes met die vakjes willen hebben. Je kunt hier namelijk je gitaarmap met liedjes in doen, extra gitaar snaren, een capo, stemapparaat, plectrums etc. Je hebt ook gitaarhoezen die van binnenuit gevoerd zijn. Deze zijn vaak wat duurder. Een voorbeeld van een op maat gemaakte gitaarhoezen zijn die van Gibson. Die hebben stevige zogenaamde gigbag hoezen met een zeer dikke voering. Zelf heb ik er ook een en gebruik deze voor mijn Epiphone Les Paul gitaar.

Onthoud: een gitaarhoes is lichter dan een gitaarkoffer!

Bestel altijd een gitaarhoes als je een gitaar koopt

Ik ontmoet natuurlijk best wel wat gitaristen en sommigen hebben dan geen gitaarbescherming. Ik snap dat gewoon echt niet! Als jij een gitaar koopt, bestel er dan altijd een gitaarhoes (of gitaarkoffer) bij, mocht deze er niet standaard bij zitten. Vraag als je een tweedehands gitaar koopt of er een gitaarhoes of koffer bij zit. Zo niet, koop die dan alsnog bij. Bij duurdere gitaren zit vaak in de basis al een gitaarkoffer bij. Bij gitaren duurder dan € 500,00 kan je ervan uit gaan dat er een gitaarkoffer bij zit.


Kies een hoes op maat

Zorg dat je een gitaarhoes op maat hebt. Bij te kleine hoezen kan de rits kapot gaan. Bij een te grote hoes heeft de gitaar ruimte om te bewegen en kan daardoor alsnog beschadigen.

Checklist voor een gitaarhoes

  • Welk gitaartype heb je (elektrische, akoestische of klassieke gitaar)?
  • Wat is de grootte van je gitaar?
  • Kies je een gitaarhoes of koffer?
  • Heeft de gitaarhoes opbergvakken?
  • Is de gitaarhoes van binnen gevoerd (waardoor de gitaarhals en kop worden ondersteund)?
Een gitaar is een gebruiksvoorwerp en er zullen helaas krassen op gaan komen. Alleen kan jij er middels goede bescherming alles aan doen om jouw gitaar zo goed mogelijk te houden.
Want als het goed is neem je je gitaar mee naar gitaarles, het kampvuur, de oefenstudio, een gitaaroptreden.

Jij en jouw gitaar gaan hopelijk heel lang op avontuur naar de mooiste gitaarplekken in Nederland of zelfs daarbuiten!

Tot slot: een gitaar moet ademen, dus bewaar hem nooit in de hoes of koffer zitten. Je kunt hem beter op de gitaarstandaard in de huiskamer zetten!

Ps. Vergeet niet te selecteren om welk type gitaar het gaat ;-)
Reactie plaatsen