Gitaarschade… Ik weet het nog als de dag van gisteren. We traden met de band ergens op in een grote zaal in Groningen. Ik had mijn elektrische gitaar net in de winkel gekocht, dus splinternieuw. Geen krasje op te bekennen en toen gebeurde datgene waar ik zo bang voor was, mijn eerste kras… #AUW
We waren nog maar net met de tweede set begonnen en de energie was hoog. De zaal ging uit zijn dak en ons optreden liep lekker. Je kon veel over ons zeggen als band, maar het was gewoon topsporten. We renden de hele avond van links naar rechts en van voor naar achter op het podium. Jammer dat er toen nog geen stappentellers waren. Tijdens het spelen liep ik richting de zanger. Hij opende zijn armen, zonder dat hij mij aankeek… De metalen microfoon in zijn rechterhand kwam volledig tegen de kop van mijn nieuwe Paul Reed Smith. Ik kon wel door de grond heen zakken. Hij schrok ook, maar we moesten doorspelen, de tweede set was immers nog maar net begonnen.
Aan het einde van de set keek ik snel naar mijn gitaar. Er zat echt een barstje in de kop en er was lakschade. Ik heb er echt letterlijk een paar dagen wakker van gelegen, want de gitaar was niet goedkoop en nog maar net nieuw. Uiteindelijk heb ik het een plekje kunnen geven, maar dat moment vergeet ik nooit meer!
Hoe kan jij gitaarschade voorkomen?
In deze blog geef ik je 9 tips om gitaarschade aan jouw gitaar te voorkomen. Vergeet nooit, dat je gitaar het gereedschap is, wat je uiteindelijk nodig hebt om gitaar te kunnen spelen. De eerste kras doet altijd het meest pijn en komt waarschijnlijk ooit ook op jouw gitaar. Ik heb nog een aantal tips om gitaarschade te voorkomen.
1. Gebruik een gitaarstandaard
Je gitaar zal vaker niet bespeeld worden, dan wel. Het is daarom belangrijk, dat je je gitaar in een goede gitaarstandaard zet als je hem niet gebruikt. Mocht je meerdere gitaren hebben, dan bestaat er een multi standaard. Enkele standaards voor akoestische gitaren zijn dunner dan voor elektrische gitaren.
Mijn tip bij een enkele gitaarstandaard is altijd: zorg dat de standaard uit één deel bestaat.
2. Gebruik een muurbeugel
Mocht je geen ruimte op de grond hebben, dan kan je overwegen om een muurbeugel te kopen. Ik heb vroeger zelf twee verschillende muurbeugels gehad. Nadeel is dat je zult moeten boren in de muur (gebruik pluggen). Deze beugels zijn er in verschillende soorten. Let bij aanschaf op, dat je een passende beugel voor je gitaar/gitaren koopt.
3. Gebruik een gitaarband
Sommige gitaristen spelen wel eens half staand. Dit omdat ze geen gitaarband hebben. Los van dat je er kramp van kunt krijgen en je erg beperkt bent in je bewegingsvrijheid, vind ik dit niet praktisch. Zorg gewoon dat je een goede gitaarband hebt. Ik gebruik zelf altijd leren gitaarbanden.
Op sommige akoestische gitaren ontbreekt een tweede bevestigingsknop, verhelpen doe je zo!
4. Gebruik security locks
Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, dan kan je nog voor je gitaar security locks kopen. Dit moet je wel per gitaar doen. Je vervangt de originele bevestigingsknoppen met de gekochte security locks. Aan je gitaarband bevestig je vervolgens het andere deel van de lock. Middels een kliksysteem “zeker” je je gitaarband aan de gitaar. Ik gebruikte dit systeem altijd tijdens live-optredens bij al mijn gitaren.
5. Koffer en hoes
Als je je gitaar wel eens verplaatst van locatie, is het belangrijk dat je gitaar goed is beschermd. Je kunt dit met behulp van een gitaarkoffer of gitaarhoes doen. Bij duurdere gitaren word er vaak standaard een gitaarkoffer meegeleverd. Mocht jij een gitaarkoffer overwegen te kopen, dan ga ik altijd uit van de volgende regel:
Een gitaar duurder dan € 200,= is de moeite waard om te voorzien van een koffer.
6. Kies de juiste plek
Vaak heb je een hoofdgitaar en hier ben je heel trots op. Je vind hem mooi en elke bezoeker in jouw huis moet hem zien. Zorg dan wel voor de juiste plek. Zet de gitaar niet in het drukke looppad, waar de kans groot is dat iemand hem per ongeluk raakt. Maak hem ook niet een te makkelijk doelwit voor kinderen, want die zitten namelijk overal aan.
Kortom: voorkomen is beter dan genezen!
7. Zorg voor het juiste klimaat
Misschien sta je er nooit bij stil, maar een gitaar is van hout gemaakt en hout “werkt”. Als je je gitaar bij de kachel zet, kan bij een te hoge temperatuur bijvoorbeeld de gitaarhals krom trekken. Te koud is ook niet goed. Zelf zet ik hem altijd op een temperatuur-neutrale plek in huis. Dus niet naast een kachel en ook niet volop in het zonlicht. Laat ook nooit je gitaar heel lang in een gitaarkoffer of gitaarhoes zitten, want dit is niet goed voor het klimaat rond je gitaar. Mocht je gitaar in een koude ruimte staan, zorg dan dat er een vochtvreter is.
En wat als ik mijn gitaar op vakantie naar een warm land meeneem? Zet hem op een “neutrale” plek uit de koffer / hoes.
8. Onderhoud je gitaar
Een auto heeft een jaarlijkse APK en zo mzou je ook je gitaar moeten onderhouden. Gitaar onderhoud kan zelfs gitaarschade voorkomen! Voorbeelden? Door niet je fretboard in te smeren kan het hout uitdrogen en de frets los gaan zitten. Door de kleine lakschade te negeren, kan het grote lakschade worden.
Wees wel reëel: bij een goedkopere gitaar laat je minder snel iets herstellen, dan bij een duurdere gitaar!
9. Koop een tweedehands gitaar
Wat heeft dat met gitaarschade te maken? Alles! Mocht je gevoelig zijn voor schade, dan kan je beter iets tweedehands kopen, waar de eerste kras al op zit. Alle krassen, die er daarna volgen, voel je minder. Daarnaast weet je ook dat je iets tweedehands hebt gekocht en daar kan best wel de prijs naar zijn.
Vergeet nooit dat een gitaar een stuk gereedschap is om gitaar te kunnen spelen!
Ik hoop dat bovenstaande tips jou helpen…
Want weet je… ik heb nooit de tip gehad om die zanger te ontwijken, die met zijn microfoon per ongeluk op mijn gitaar zou beschadigen.
Heb jij misschien nog een tip? Of welke tip heb je het meest aan?
Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.