Wat is een upstroke?

Een upstroke is een aanslag op je instrument van beneden naar boven. Probeer dit zo goed mogelijk uit je pols te doen. Overdreven gezegd: het puntje van je plectrum richten naar je voet, je maakt de upstroke en vervolgens wijst het puntje van je plectrum naar je neus. Deze wordt vaak contra aangegeven op tablatuur. Wat ik hiermee bedoel is dat het vaak met een pijl naar beneden [V] wordt genoteerd.

Waarom zal je je afvragen? Tablatuur lees je van links naar rechts en je moet het zien alsof je het snaarinstrument op je schoot hebt liggen. De hals is dan aan de linkerkant en de klankkast aan de rechterkant van je schoot. Als je vanuit die positie naar je hals en de snaren kijkt, is de lage E-snaar ineens onderaan en uiteraard de hoge E-snaar (uitgaande van een gitaar) bovenaan.
Tablatuur moet je zien als de foto hieronder. Een upstroke is dus een aanslag naar boven, maar staat naar beneden genoteerd.Gitaarakkoorden worden ook zo genoteerd.
Download hier mijn gratis gitaarakkoordenboekje en krijg er direct een gratis 7 daagse cursus bij.

Drie upstroke voorbeelden


Een upstroke word soms ook met een [U] genoteerd. De [U] van upstroke.
Dus [U] is hetzelfde als [V].
Een downstroke daarentegen met een [D] van downstroke.
En [D] is hetzelfde als [^].

Je kunt ervan uitgaan dat een upstroke altijd op de halve tel plaatsvindt.
Bij een downstroke is dit op de hele tel (1e, 2e, 3e, 4e). De “1, 2, 3, of 4” zijn dan de hele tel.
Uiteraard kan je dit combineren.Voorbeeld 1

Stel dat je een vierkwartsmaat speelt en er 4 aanslagen op de halve tel zijn, dan zijn het allemaal upstrokes, dus [U]-[U]-[U]-[U] of [V]-[V]-[V]-[V].

Voorbeeld 2

Stel dat je diezelfde vierkwartsmaat speelt maar het zijn nu 8 aanslagen (op en neer), dan krijg je [D][U]-[D][U]-[D][U]-[D][U] of [^][V]-[^][V]-[^][V]-[^][V].

Voorbeeld 3

Stel dat alleen de eerste en de derde tel een downstroke erbij hebben, dan krijg je:
[D][U]-[D]-[D][U]-[D] of [^][V]-[^]-[^][V]-[^].

Het – minteken is hierbij de scheiding tussen de tel (1-2-3-4).

De upstroke king is...

Vaak worden upstrokes gespeeld bij reggae muziek. Jaja dus bij Bob Marley :-)
Als je alleen maar upstrokes speelt, dan zul je geneigd zijn tijdens de upstroke aanslag omhoog te gaan met je lichaam. Dit komt omdat het een contra aanslag is en omdat in eigenlijk elk slagpatroon wel een downstroke zit verwerkt.

Tip: als je reggae op gitaar speelt (dus upstrokes), tel dan in gedachten de hele tellen mee en maak daarna de upstroke [U].

Weet dat natuurlijk vaker een slagjespatroon een combinatie van downstrokes en upstrokes is.
Reactie plaatsen