Een looping station, ook wel looper genoemd, is een effectpedaal waarmee je in je eentje een complete solo-show kunt neerzetten. Een ‘loop’ betekent lus, dus iets wat eindeloos rondgaat. Steeds meer gitaristen en bassisten ontdekken hoe leuk een looping station is en zetten hem in.
Jouw creativiteit krijgt de vrije hand als je met een looper aan de gang gaat. Met een looping station kun je helemaal je eigen stijl neerzetten. Niet voor niets worden ze veel gebruikt door singer-songwriters. Gebruik hem om lekker te jammen, pak hem erbij tijdens het oefenen of geef een spetterend concert, in je eentje!
Ben je nog niet bekend met een looping station? Lees dan zeker deze blog. Je ontdekt wat een looping station nu precies is, wat je ermee kan en wat de kracht van zo’n pedaal is.
Wat is een looping station?
Praktisch gezien is een looping station een pedaal waarmee je een stukje – dus eigenlijk een ‘loop’ - van je gitaarspel opneemt, daarna blijft het pedaal dit stukje herhalen. Nu kun je er een tweede stukje aan toevoegen en een derde, vierde enzovoorts. Zo zet je zelf een compleet muziekstuk in elkaar, met alleen je eigen gitaar en eventueel een microfoon, want een looper werkt ook met zang.
Een looping station is daardoor ideaal wanneer je wilt jammen, maar er geen andere muzikanten zijn. Of als je een spetterend optreden wilt verzorgen in je eentje. Met een looper, je gitaar en eventueel een microfoon kun je geweldige effecten toevoegen aan je optreden.
Een looper werkt eigenlijk met elk instrument, maar ook met zang. Dus pak je microfoon, keyboard, basgitaar en drums er maar bij!
Vergeet ook je gitaarversterker niet, zonder geluidsset kan je niet loopen. Deze Street Cube versterker is bijvoorbeeld een aanrader.
Hier zie je de Street Cube versterker in actie:
https://www.youtube.com/watch?v=fDx2FbqKjFI
Om je een goed beeld te geven van hoe een looping station nu precies werkt, hier een kort filmpje van Ed Sheeran. In enkele minuten laat hij zien hoe je met je gitaar en een looping station een leuk stukje muziek in elkaar zet. Let op: Als Ed één timing fout maakt, gaat de hele loop mis…
Hij is niet voor niets de ‘koning van de looping station’.
Hij wist al meerdere malen als “one man band” een heel voetbalstation plat te spelen!
https://www.youtube.com/watch?v=qX2eJsj9MiQ
Hier is nog een video van Ed Sheeran. Hij gebruikt hier een Boss RC-30 en inmiddels heeft hij een custos-built loop station genaamd “The Chewie Monsta”. Deze is niet te koop in de winkel, maar is speciaal voor hem gebouwd.
https://www.youtube.com/watch?v=KhH5qN7kWkg
Welk looping station moet je kiezen?
Een looping station is geweldig voor gitaristen, maar ook steeds meer bassisten en zangers hebben het leuke effect van dit pedaal ontdekt. Niet alle looping stations zijn geschikt voor alle toepassingen. Let hier dus op als je er eentje aanschaft. Er zijn looping stations die universeel te gebruiken zijn, maar er zijn ook modellen die alleen geschikt zijn voor zang of snaarinstrumenten.
Daarnaast moet je ook letten op de opnametijd. Bedenk vooraf goed hoe je jouw looping station wilt gaan gebruiken. De opnametijd kan per model variëren van 10 minuten tot wel enkele uren.
“Zelf gebruik ik de Boss RC-30. Deze wordt niet meer nieuw gemaakt, maar kost tweedehands rond de 200 euro. Een looper is heel goed voor je timing. Als je de 2e laag gaat opnemen, dan moet die heel ‘strak’ op de tel worden ingespeeld. Bij de RC-30 kun je de eerste laag verwijderen. Dus mocht je er even naast zitten… Wil je het nieuwste model? De opvolger hiervan is de Boss RC-300."
Een ander punt waar je op moet letten is het aantal ‘sporen’ dat de looper aankan. Afhankelijk van je wensen kun je 1, 2, 3, 4 of meer sporen kiezen. Wat het verschil is? Een looper met 1 spoor zet al je opnamen op één spoor, dit kunnen er oneindig veel zijn. Deze verschillende partijen worden samengevoegd op 1 spoor. Dit betekent dat je de gemaakte opnames later niet meer van elkaar los kunt maken om ze apart te gebruiken. Uiteraard kun je altijd weer opnieuw beginnen met opnemen. Dit lijkt een beperking, maar voor veel gitaristen en zelfs tijdens optredens voldoet zo’n eenvoudige ‘mini-looper’ prima.
Kies je voor een looper met meerdere sporen, dan kun je deze sporen los van elkaar gebruiken en harder of zachter zetten. Gebruik bijvoorbeeld 1 spoor voor je gitaarspel en een tweede voor de zangpartijen of geef elk instrument een eigen spoor.
Looping stations zijn er in verschillende prijsklassen, vanaf € 75,- tot hele uitgebreide modellen die over de € 1000,- heen gaan. Mijn voorkeur gaat uit naar een 2 pedaal looper. Ik vind de Boss loopers erg fijn.
Check deze loopers eens:
Waar kun je een looping station voor gebruiken?
Met een looping station kun je natuurlijk jouw creativiteit de vrije loop laten. Zoals je in het filmpje van Ed Sheeran hierboven al zag, kun je jouw muziek opbouwen uit verschillende stukjes. Gebruik je looper bijvoorbeeld om:
- Simpele riffs op te nemen;
- Akkoordenschema’s te spelen;
- De begeleidende partij voor een heel nummer in één keer in te spelen;
- Lekker onbeperkt te jammen met jezelf;
- Nieuwe ideeën op te doen voor het liedje dat je aan het schrijven bent.
Hoe gebruik je een looping station?
In het begin zal je even moeten oefenen met je looping station. Voor een zo vloeiend mogelijke overgang is het belangrijk dat je het looper-pedaal aan het begin intrapt op de eerste tel. Je trapt hem weer uit op de eerste tel van de volgende maat. Zo voorkom je rare overgangen.
Een looping station kun je eigenlijk in iedere muziekstijl toepassen. In muziek is herhaling altijd al een belangrijk onderdeel geweest. De kracht van een looper is dat je met een simpele handeling veel meer toe kunt voegen aan je eigen muziek. Je maakt je muziekstuk veel interessanter om naar te luisteren en je kunt een hele eigen muziekstijl ontwikkelen.
Mijn persoonlijke tips:
- Hou het in het begin simpel!
- Start met vierkwartsmaten, bijvoorbeeld een E - G -D - A akkoordenschema en alleen downstrokes.
- Zet hem in voor bijvoorbeeld ritme ondersteuning, Ed gebruikt het bovenblad als basdrum.
- Je kunt bijvoorbeeld ook eerst de focus leggen op een refreintje van je favoriete song.
- Zelf speelde ik met mijn dochter veel het nummer “Shape of You” van Ed Sheeran.
- Op momenten dat zij er niet was, speelde ik zelf dat keyboard riffje op gitaar en ging ik er met akkoorden overheen. Dit kan natuurlijk ook andersom.
- Ben je iets verder, speel dan een blues schema, waarover je kunt soleren.
Nog wat inspiratie opdoen? In deze video zie je Jarle Bernhoft. Hij bouwt in zijn camper, live een funky-song voor je op met zijn looping station:
https://www.youtube.com/watch?v=EEemC-oGxh0
Gebruik jij al een looping station?
Heb jij de vele mogelijkheden van de looper al ontdekt? Laat het weten in de reacties hieronder. Vertel bijvoorbeeld welk model jij gebruikt en hoe je hem toepast tijdens het gitaarspelen.
Ik ben benieuwd!