Verschillende soorten gitaar snaren
Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
5 min
0

Verschillende soorten gitaar snaren, welke moet je kiezen?

5 min
0

Gitaar snaren zijn een van de belangrijkste onderdelen van je gitaar. Niets speelt zo lekker als een vers setje snaren. Maar als je een nieuw setje gitaar snaren wilt kopen kom je erachter dat er heel veel keus is. Er zijn verschillende soorten, materialen en diktes snaren te koop. Elke soort heeft zijn eigen klank. Je kunt de snaren helemaal aan laten sluiten bij jouw muziekstijl, ze geven je muziek een eigen karakter.

Voor elke soort gitaar is er tegenwoordig een speciale snaren set te koop. Maar welke moet je kiezen? Het kan nog een hele zoektocht zijn. Zeker als je speciale wensen hebt wat betreft de klank van je gitaar. Om je een handje te helpen laat ik je in deze blog zien hoe een snaar de klank van je gitaar beïnvloed en waar je op moet letten als je snaren voor je gitaar kiest.


TIP: Zorg altijd dat je een extra setje snaren bij je hebt, voor als er onverwachts eentje breekt.


Hoe de soort gitaar snaar de klank bepaalt

Elke soort gitaar snaar heeft weer andere eigenschappen. Een nikkelgewonden snaar zal een geluid voortbrengen wat het midden houdt tussen warm en helder. Zoek je snaren met een heldere klank en een hoog volume? Dan zit je goed met RVS snaren. Deze blijven lang hun sprankelende toon behouden, net als gecoate snaren. Er zijn gitaar snaren die je gitaar meteen een vol en krachtig geluid geven. Deze stalen snaren zijn voorzien van een coating, bijvoorbeeld zink. Hierdoor gaan de snaren langer mee en je hebt meteen minder last van bijgeluiden.

Die kenmerkende, diepe akoestische klank krijg je als je kiest voor Phosphor Bronze snaren. Kies voor de bronze uitvoering als je een meer sprankelend geluid wilt. Deze twee soorten gitaar snaren zijn perfect voor de beginnersgitaar. Wil je later wat meer verdieping in je gitaarspel brengen, dan kun je altijd nog kiezen voor een set snaren met een coating op je akoestische gitaar.

De klank wordt ook bepaald door het mensuur. Dit is de maximale lengte die beschikbaar is voor een snaar om te trillen. Wat mensuur precies inhoudt vind je hier: “Wat is mensuur?” 

Let er wel op dat je niet elke soort snaar op elk type gitaar kunt zetten. Zo worden veel akoestische western gitaren en elektrische gitaren bespannen met stalen snaren, maar de constructie van een Spaanse of klassieke gitaar is hier niet tegen bestand. Deze gitaar is gemaakt voor de spanning van nylon snaren en die is vele malen lager dan stalen snaren. Let hier dus goed op als je gitaar snaren gaat vervangen. 


TIP: Een gitaar wordt vaak verkocht met een bepaald setje snaren erop. Vraag aan de verkoper welke snaren dit zijn en of hier een specifieke reden voor is?


 Gitaar snaar - verschillende soorten

Welke soorten snaren zijn er?

In grote lijnen zijn er twee type gitaar snaren, de ene gemaakt van staal de andere gemaakt van nylon. Beide types kunnen omwikkeld zijn. Stalen snaren staan onder een veel hogere spanning, deze spanning kan zelf twee keer zo hoog zijn als bij nylon snaren.

De kern van een snaar bestaat uit nylon of staal, daar omheen worden verschillende materialen gebruikt om ze te omwikkelen. Om deze kern wordt een omwikkeling van wit of zilverkleurig roestvrij staal, nikkel, nikkel-legering of verzilverd koper gebruikt.

De volgende omschrijvingen kun je tegenkomen op de verpakking van snaren:

Roundwound snaren. Deze snaren zijn omwikkeld met een ronde draad. Daardoor voelt de snaar wat ruw aan. Dit type snaar wordt het meeste gebruikt. Ze geven een goede toon en een redelijk volume. De roundwound snaar is geschikt voor akoestische en elektrische gitaren.

Flatwound snaren. Bij deze snaren wordt een afgeplatte draad gebruikt om de snaar te omwikkelen. Hierdoor ontstaat een gladdere snaar waar je vingers makkelijk overheen glijden. Door dit gladdere oppervlak ontstaat er minder wrijving, wanneer je er met je vingers overheen glijdt. Je zult dus niet zo snel bijgeluiden krijgen. Het geluid is wat zachter, wat vooral geliefd is bij jazz-gitaristen.

Groundwound snaren. Deze snaren zijn roundwound snaren die gepolijst zijn, waardoor een gladder oppervlak ontstaat. Wordt de snaar nog verder gepolijst, dan krijgen ze de omschrijving flat-polished mee. Deze snaren zitten tussen de roundwoud en flatwound snaren in en combineert de voordelen van beide. Ze geven een heldere en langere toon.

Compound snaren. Deze snaren kun je niet gebruiken op klassieke gitaren, omdat de kern bestaat uit staal en zijde. De twee hoogste snaren bestaan enkel uit staal. De andere snaren hebben een stalen kern met daar omheen een laag zijdedraad. Hier overheen wordt gewoon staaldraad gewikkeld. Door deze samenstelling ligt de klank van compound snaren tussen stalen en nylon snaren in.

Compound flatwound snaren. Deze soort snaren lijken op de flatwound snaar, alleen is er eerst een ronde draad om de kern gewikkeld voordat het platte lint wordt aangebracht. Vooral onder jazz-gitaristen is dit type snaar populair.

Hoe bepaalt de dikte van de snaar de klank?

Gitaar snaren zijn er in verschillende diktes. Deze dikte wordt op de verpakking aangegeven in duizendste van een inch. Staat op de verpakking dat het 010-snaren zijn, dan is de dunste snaar 0.010 inch dik. De dikste snaar is ongeveer vijf keer zo dik. Bij stalen snaren voor een elektrische- of western gitaar wordt de dikte ook vaak als volgt benoemd:

 1. Extra light - 010
 2. Light - 012
 3. Medium - 013
 4. Heavy – 014

Hoe dikker de snaar, hoe zwaarder het spelen gaat. Ook zal een dikkere snaar strakker moeten worden aangedraaid. Let erop dat je gitaar dit aankan en pas de actie hierop aan. Spelen met een dikkere snaar geeft je meer volume en een wat zwaarder en voller geluid.


TIP: Ik adviseer altijd om elke 3 maanden de snaren te vervangen, dit voor een optimale klank.


Bekende merken gitaar snaren

Er zijn diverse merken die gitaar snaren leveren. Enkele bekende merken zijn:

 1. Gibson
 2. Fender
 3. GHS
 4. Martin
 5. Elixir
 6. D'Addario
 7. Dean Markley
 8. DR
 9. Ernie Ball
 10. Boston

Ga ervan uit dat duurdere snaren beter klinken dan de goedkope versie. Ook houden ze langer hun fijne klank en gaan ze langer mee.


TIP: Ikzelf gebruik op mijn western gitaar de Elixir 80/20 Bronze (Nanoweb 11 / 52)


 Verschillende gitaar snaren

Welke gitaar snaar past bij jouw gitaar?

Veel gevorderde gitaristen hebben hun favoriete snaren gevonden. Vaak door veel verschillende merken en soorten uit te proberen. Probeer bijvoorbeeld te achterhalen welke gitaarsnaren je favoriete gitarist gebruikt.

Welke soort snaar bij jou past hangt deels af van smaak, welke gitaar je hebt en welke muziekstijl je speelt. Je wilt natuurlijk dat de klank van je gitaar past bij je muziek.

Over het algemeen klinken dikkere snaren beter dan de hele dunne varianten. Uiteraard kun je hier uitgebreid mee experimenteren, want elke snaar voelt weer anders. Dikke snaren van .012 of .013 geven een laag en vol geluid die past bij rock en metal muziek, zeker op een elektrische gitaar. Speel je veel solo’s, dan kun je beter iets dunnere snaren nemen. Dit maakt het opdrukken of benden van je snaren makkelijker.

Wil je jouw gitaar lager stemmen dan normaal? Kies dan voor dikkere snaren, zodat de toon strak blijft. De gedempte, warme klanken van jazzmuziek krijg je door dikke flatwound snaren te kiezen. Deze geven je een donker geluid en weinig bijgeluiden als je over de snaren schuift.

Op een akoestische gitaar heb je de keus uit drie soorten nylon snaren:

 1. Light tension
 2. Normal tension
 3. High tension

Bij de akoestische gitaar kun je veel doen met de spanning van de snaren om het geluid te beïnvloeden. De dikte maakt hier minder verschil. Hoe strakker je de snaar zet, hoe zwaarder hij zal spelen. Het geluid wordt helderder en duidelijk, maar wel minder warm.

TIP: De kosten van een setje snaren liggen tussen de 6 en 15 euro per setje.


Populaire gitaar snaren per type gitaar

Elektrische gitaar: 

 1. Nickel-plated steel voor een helder en warm geluid.
 2. Pure nickel geeft een warmer geluid.
 3. Stainless steel snaren geven een helder geluid en zijn het meest duurzaam.

Western gitaar:

 1. 80/20 brons  is het meest populair door het heldere geluid.
 2. Phosphor bronze zijn vergelijkbaar met de 80/20, maar hebben een langere levensduur.
 3. Silk and Steel (compound strings) zijn soepeler en geven een softer geluid.

Klassieke gitaar: 

 1. Clear Nylon snaren hebben een rijk en helder geluid.
 2. Titanium heeft een nog helderder geluid en voelt zachter aan.

Heb jij je favoriete gitaar snaar al gevonden? Laat het weten in de reacties hieronder.

Reacties
Categorieën