Simpel, mijn woord voor 2020
02 januari 2020 
5 min. leestijd

Simpel, mijn woord voor 2020

Allereerst de beste wensen voor 2020 en dat al jouw dromen mogen uitkomen. Een keer per jaar ga ik “diep” en kijk ik terug op mijn afgelopen jaar en deel ik mijn woord voor het komende jaar. Dit jaar heb ik gekozen voor het woord simpel. Why? Ik leg het je zo uit 😉

Het afgelopen jaar was mijn woord “verbinding” en ik heb weer heel veel mooie momenten beleeft, maar toch zat ik dit jaar wat meer in mijn hoofd. Wat als, stel dat, je kent het wel… Wat ik vooral heb geleerd is dat ik dingen moet “doen” en dat ik eventueel kan bijsturen op het moment zelf. Iets met simpel 🙂 Een terugblik op vorig jaar.

Samenvatting op persoonlijk vlak:

In 2019 was ik alweer 1 jaar getrouwd, time flies! Ik heb mijn vrouw (en kids) de trouwdag laten herbeleven. Ik huurde op Texel een TukTuk (kleine toeristische driewieler) en heb alle plekken van onze trouwdag hiermee bezocht. We deden onder andere een picknick voor de schapenboet (gesloten), waar we het jaar daarvoor ons feest gaven. Het voelde als de dag van gisteren, maar nu met z’n viertjes.

Ik heb weer enkele nieuwe vriendschappen gemaakt. Het blijft bijzonder om nieuwe mensen om je heen te mogen ontmoeten.

Uiteraard ben ik nog steeds fanatiek met sporten bezig en dat voelt zo goed! Mijn zoon is een freerunner en doet dit in Den Helder. Ik ga wekelijks met hem mee, hij doet dan zijn sport en ik de mijne (Full Body Workout). We noemen dit moment  “mannenavond”. Moe maar voldaan keren we met de laatste boot terug naar het mooie Texel.

Ook heb ik in 2019 mijn eerste tourtocht op mountainbike gereden, wat was dat gaaf zeg. Ik reed 72 kilometer #pr en een groot deel daarvan door de blubber. In totaal heb ik 1.551 kilometer gereden. Het jaardoel was 2.000 kilometer, maar je kunt niet alles hebben 🙂

Een groot hoogtepunt van mijn afgelopen jaar was de vakantie naar de Belgische Ardennen. Heb zelfs daar een mountainbike route gereden. Ook waren we dichtbij een camping waar ik vroeger als kind een aantal keer ben geweest. Uiteraard zijn we hier langs geweest en heb ik herinneringen die ik als kind had, nu met mijn gezin beleefd.

Ik ben slechts een keer naar een concert geweest in 2019 (ga ik vaker doen in 2020). Dit was tijdens het concert van Alter Bridge. Ik was er met mijn beste vriend. Wat hebben we lopen rocken en wat was de energie hoog!

Samenvatting op zakelijk vlak:

Op 9 februari 2019 gaf ik een benefietconcert voor de ernstig zieke Rob Daalder. De avond zelf was te gek, er was zelfs 1 cursist bij aanwezig. Het optreden had meer publiek verdiend, maar dit kwam door een andere grotere activiteit die op dezelfde dag was gepland. Het project bracht € 1.800,00 op. Helaas is Rob halverwege vorig jaar alsnog overleden. Zie hier een compilatie van die avond.

Zowel in maart als in november heb ik weer een workshop in Edam gegeven. Ik heb wederom veel toffe cursisten live gezien en ze geholpen met al hun gitaarproblemen. Daaruit zijn ook weer vriendschappen ontstaan, heerlijk!

Het kampvuurevent was wegens veel afzeggingen op het laatste moment voor mij niet kostendekkend. Ik heb het met pijn in het hart moeten afzeggen. Voor de cursisten die iets op Texel hadden geboekt heb ik een mini kampvuurevent bij mij in de huiskamer gegeven. Dat was anders, persoonlijk, maar heel sfeervol. Check hieronder de vrij onbewerkte video 🙂

Ik heb een nieuwe studio. De grote hulp tijdens het schilderen, schoonmaken, parket leggen en afwerken kwam van mijn dochter (love her). Er zullen hier weer veel video’s worden opgenomen. De grootste uitdaging was een rechte lijn schilderstape op de muur plakken. Dat heb ik uiteindelijk na 10 mislukte pogingen door een echter schilder laten doen. Daar waar ik zeker 2 uur aan het klooien was, deed hij uit de losse pols in 2 minuten 🙂

Ik ben voor een groot Texels project gevraagd, waar ik uiteindelijk wel “nee” tegen heb gezegd. De lastige keuze bracht me twee mooie dingen. Neem nooit teveel hooi op je vork. Ik kwam erachter dat dit is wat ik wil, maar ik eigenlijk te weinig tijd heb voor het project. Daarnaast kwam ik tot het besef dat ik meer zelf gitaar moet gaan spelen. Dus terug naar mijn eigen niveau. Ik ga in 2020 weer naar jaren een bandje starten. Heb al een bassist, zoek nog een drummer. Ben jij die (Texelse) drummer?

Ook kocht ik een oude gitaar van iemand over. Gevoelsmatig is dit schot in de roos, maar hij heeft onderhoud nodig. Hier later meer over.

Al met al, Gitaarles van Koen groeit nog steeds en daar ben ik enorm trots op! Ik vind het fantastisch om mensen te helpen met hun gitaardroom en blijf dit in 2020 weer met volle passie doen.

Mijn grootste les in 2019…

Mijn grootste les in 2019 is om dingen vooral “simpel” te houden, vandaar dat dit mijn jaarwoord voor 2020 is. Ik bedoel:

 • Wil je gitaar leren spelen? Start dan!
 • Wil je minder stress? Zorg dan dat je erachter komt waarom je stress hebt en pak dat aan!
 • Ben je een The Beatles fan? Speel dan geen liedjes van The Rolling Stones.
 • Wil je nu eindelijk barré akkoorden kunnen spelen? Zet dan door, want het is echt een kwestie van “meters maken”.
 • Wil je sportiever zijn? Ga dan sporten!
 • Wil je meer lieve mensen om je heen? Wees dan zelf ook wat liever voor een ander.
 • Krijg je geen energie van de mensen om je heen? Ga dan met andere mensen om.
 • Wil je minder tijd op je mobiel, tablet of computer zitten? Ga dan op internet “dieet”. Wekelijks een internet vrije dag is toch wel haarbaar? En houd je er vooral aan!
 • Ben je niet meer tevreden met je huidige werkgever? Zoek dan een andere!
 • Wil je een dure gitaar kopen, maar je hebt er nu geen geld voor? Maak dan een spaarplan voor jezelf, zodat je precies weet wanneer je het wel kunt.
 • Wil je stoppen met roken? Stop dan en kruip niet in de rol van het “slachtoffer”…

Zo kan ik nog wel even doorgaan 🙂


Ik zeg het misschien wat makkelijk, maar ben ervan overtuigt dat het zo werkt. Ga niet teveel in je kop malen met dingen die je vaak “zelf” kunt veranderen. De eerste stap om je doelen te bereiken ligt vaak bij jezelf. Zo “simpel” is het. Ik hoop dat ik je weer even aan het denken heb gezet, maar nu ben ik nieuwsgierig!

Wat ga jij dit jaar echt realiseren???

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Jack
Door

Jack

op 14 Jan 2020

Hoi Koen, Je wat een gave uiteenzetting. Ik heb het een aantal keer gelezen en is goed binnengekomen. Wat ik dit jaar echt ga realiseren is vaker samenspelen. Dat wil ik al lang maar zocht dit altijd te ver. Heb het nu heel dichtbij gevonden. Ik en me vrouw gaan altijd bij een zeer goede vriendin op nieuwjaars visite en daar komen ook altijd gelijk met ons een van haar zoons met zijn vrouw en wat schets mijn verbazing. Zij zoek een gitaar maatje. Wist wel dat ze gitaar speelde maar out of me lake. Not het lijkt haar geweldig en mij toch wel. Gelijk 2 nummers uit gezocht en datum gezet. Echt zin in. Moet nu jammer genoeg de datum verzetten omdat ik mijn kuitbeen heb gebroken en geen auto mag rijden en zij ook niet. Dus even vertraging maar daarna. Ben ook uitgenodigd voor een jam in Den Helder maar ook hier nog even pas op de plaats van wegen been. Maar deze uitdagingen ga ik zeker realiseren in 2020! Alle een fijn 2020

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2020

Hoi Jack, Fijn dat je de blog mooi vindt. En wat tof dat je dit jaar samen gaat spelen. Balen dat je herstel nu even in de weg zit, maar volgens mij ga je daarna los. Houd me op de hoogte! Gr, Koen

Hans
Door

Hans

op 14 Jan 2020

Simpelweg, een sterk verhaal dat me inspireert. Ik ga na een jaar weer aan de gitaar. Dank Koen!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2020

Hoi Hans, Leuk dat het je inspireert en dat jij de gitaar weer oppakt! Niet meer loslaten nu he ;-) Gr, Koen

Marianne W.
Door

Marianne W.

op 15 Jan 2020

Hoi Koen, Wat een leuk en inspirerend stuk door jou geschreven! Er zitten vele aspecten in om over na te denken. En wat een leuk gitaarfilmpje! Veel succes met alles in 2020.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2020

Hoi Marianne, Dank je wel voor je reactie :-) Welk aspect spreekt je het meest aan en ga je direct werk van maken? Jij ook succes met alles in 2020. Gr, Koen

Anita
Door

Anita

op 15 Jan 2020

Mooie reflectie van je afgelopen jaar Koen. Ook leuk dat wij er mochten zijn op Texel! Was een top week voor ons. Hoe het erna ging weet je, maar nu met mijn nieuwe gitaar weer aan het herstarten! Vol ideeën,ook door deze blog...maak er een mooi muzikaal jaar van mensen!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2020

Hoi Anita, Ik vond het inderdaad ook top om jullie weer te zien! Wij gaan er gewoon vanuit jullie komend jaar weer ergens te treffen! #BestVibes Welke nieuwe gitaar heb je gekocht? #nieuwsgierig Gr, Koen

Peter
Door

Peter

op 15 Jan 2020

Goed verhaal. Ben benieuwd naar jouw band. Wat voor repertoire? Hoe gek het ook klinkt, als de camera aan staat of ik speel voor iemand iets, gaat het altijd veel slechter. Spanning? Geen idee waarom. Ik voel het niet in ieder geval. Misschien de wil om geen fouten te maken als anderen het kunnen horen. Mijn vrouw zegt altijd dat ik het té netjes wil doen en exact zoals op de plaat, terwijl iemand op het podium waarschijnlijk ook fouten maakt, maar door de meerdere instrumenten hoor je dat niet. Dat wordt dus mijn uitdaging.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2020

Hoi Peter, Dank voor je reactie! De band is nog in oriënterende fase en niet compleet. Als ik meer weet hoor je het vast via de community ;-) Vergeet de camera's en speel met ontspanning. Denk niet aan dat ene lastige stukje in een liedje, want dat beïnvloed het deel ervoor. Kortom: in dit geval niet te veel denken, maar gewoon doen en voelen. Je kunt het namelijk gewoon! Gr, Koen

Ben Hermkens
Door

Ben Hermkens

op 15 Jan 2020

Dag Koen, bedankt voor alle hulp en enthousiasme, ik heb er veel plezier in en zal proberen er nog meer tijd in te steken!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2020

Hoi Ben, Geen dank hoor :-) Soms is tijd een "ding" ook bij mij... Blijf gewoon altijd spelen en het zal de ene keer langer zijn dan de andere keer. Gr, Koen

Dirk Put
Door

Dirk Put

op 15 Jan 2020

Dag Koen, Graag zou ik je willen bedanken voor de kennismaking ook vanwege mijn vriendin An. We hebben enorm genoten van de bijeenkomst en verlangen naar meer. Mijn voornemen is althans te stoppen met roken, een fijne nieuw baan te vinden en een mooie woonst met mijn hartediefje. Veel liedjes te kunnen schrijven en enorm veel te kunnen bijleren wat betreft het gitaarspelen. Een taal die losstaand van alle culturen en hetzelfde is en ons verbindt. En daardoor onze bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. Ik hoop ook nog veel liefde te kunnen geven aan mijn vader die Alzheimer en Parkinson heeft en hem vanwege de muziek toch nog een extra steun en glimlach te geven zodat ik nogmaals een dank kan betuigen hoe diep dat deze persoon in mijn hart zit. Dat is voor mij 2020! Nogmaals dank voor de fijne site en het wondermooie initiatief! Doe zo voort en wij wensen je het opperbeste! Jazeker tot gauw hoi hoi An en Dirk.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2020

Hoi Dirk en An, Dank jullie wel voor de mooie uitgebreide reactie. De taal van de muziek verbind ons zeker! Sterkte met je vader en speel / luister samen zijn lievelingsmuziek. Ik vond het ook tof jullie te mogen ontmoeten en weet zeker dat we elkaar in 2020 weer gaan treffen. Tot snel! Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 16 Jan 2020

Hoi Koen, Een mooie terugblik van 2019 Koen. Ik vond het ontzettend leuk om voor het eerst bij de Workshop aanwezig te zijn. Het jaar woord 2020 "Simpel ". Het kan allemaal heel simpel zijn als alleen jouw denkvermogen aan het woord is, maar zodra jouw gevoel erbij komt kan het soms niet meer zo simpel zijn. Wat betreft het gitaar spelen, "wat absoluut niet simpel is " blijf ik gewoon doorgaan. Ik vind het bezig zijn met muziek erg leuk, en verleg toch wel iedere keer mijn grens. Op dit moment ben ik meer bezig met het goed beluisteren van een liedje, en hoe zit het liedje in elkaar. Eerder had ik al genoeg aan om de akkoorden goed te pakken, met het slagje wat er dan bij hoorde, laat staan om het in de juiste tempo te spelen. Dus voor mij is dit jaar, het jaar van het proberen om het in de juiste tempo te leren spelen, en ik wil me richten op het mee kunnen spelen met het liedje wat ik dan aan het oefenen ben. Hopelijk zien wij elkaar weer bij de volgende Workshop Koen. Groetjes Antje

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2020

Hoi Antje, Een toffe reactie! Simpel met gevoel kan idd soms niet simpel zijn. Zolang het positieve simpel maar altijd de insteek is. Jij gaat ook al beter op gitaar. Probeer niet teveel in de "denk" en "analyseer" modus te zitten, maar speel gewoon. En door het spelen en het blijven herhalen van stukken, komen ze gewoon in je systeem te zitten en dat is "koel". We gaan elkaar zeker komend jaar weer ergens treffen. Is inmiddels een soort van traditie geworden ;-) Gr, Koen

Harm Jan Hoven
Door

Harm Jan Hoven

op 23 Jan 2020

Hoi Koen, wat een mooie blog. Het inspireert me. Gewoon doen klinkt simpel en dat ik het vaak ook. Ik heb het gemerkt met sporten. Ik kon in mijn hoofd lang bezig zijn met hardlopen, maar dan vooral: het downloaden van een leuke hardloop-app, het uitzoeken van een route, opstellen van een schema en als ik dan ging sporten dan was ik meer bezig met het in kaart brengen van afstand, snelheid, leuk muziekje etc. Uiteindelijk ben je dan meer bezig met de randzaken, waardoor het groter wordt dan het is . Nu heb ik alle ballast weggedaan, trek sportkleren aan, rek en strek en begin met hardlopen. Dankzij jou cursus heb ik in gitaar spelen een nieuwe hobby gevonden. En ook hier geldt: gewoon doen. Niet alles lukt meteen, maar soms moet je daar niet over nadenken. Als je iets leuk vindt en je blijft het doen dan wordt je er ook vanzelf beter in. Op dit moment blijf ik hangen op het barré akkoord en dan baal ik enorm. Maar ook hier zal gelden: #simpel, gewoon doorgaan. Ik vind het leuk om steeds meer nieuwe cursisten te zien die beginnen en ik denk dat je een fantastisch platform hebt gecreëerd. Succes met al je plannen! Hartelijke groet, Harm Jan

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jan 2020

Hoi Harm Jan, Fijn dat ik je heb mogen inspireren, daar is deze jaarblog ook voor. Wat jij omschrijft met het hardlopen herken ik ook wel hoor. Of je het ertoe zetten dat je naar de sportschool moet. En als je er uiteindelijk bent, dat de les gewoon geweldig lekker is. Kortom, heel veel mensen kunnen het zich inderdaad soms te moeilijk maken met "dingen". Iedereen zou het gewoon door zijn/haar filter moeten halen -> Is dit nu echt moeilijk of is de oplossing simpel. Ik denk dat het vaak het laatste is. Je moet het niet zwaarder maken dan dat het is. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?