Wat is een plectrum?
Een plectrum is een klein stukje plastic (of ander materiaal, zoals been, messing, hoorn of hout) dat men tussen duim en wijsvinger vasthoud om zo de snaren van een instrument te bespelen. Ze zijn in allerlei vormen, diktes en kleuren verkrijgbaar. Welk plectrum gekozen wordt is afhankelijk van de manier van spelen en dus individueel. De grootte van een plectrum kan ook variëren. Meestal zijn ze driehoekig of druppelvormig qua vorm. Er zijn ook speciale plectrums voor bijvoorbeeld gitaristen die betere grip wensen bij zweterige vingers. Daarvoor zijn er plectrums ontwikkelt met antislip oppervlak (Max Grip). Maar wat is nou de beste plectrum voor jou?
Waarom met een plectrum spelen?
Ik adviseer iedereen om direct "met" een plectrum te beginnen. Dit is goed voor je slaghand techniek die vanuit je pols ontstaat. Daarbij kan je met het gebruik van een plectrum nauwkeuriger de snaar of snaren aanslaan. Denk hierbij bijvoorbeeld tijdens het spelen van een riff of een gitaarsolo. Zorg ervoor dat het puntje van je plectrum net iets voorbij je wijsvinger en duim komt. Zo behoud je voldoende grip op je plectrum en verlies je die niet tijdens het gitaar spelen. Bij het zogenaamde tokkelen wordt er doorgaans geen plectrum gebruikt. Mocht je al gestart zijn met gitaar spelen, maar zonder het gebruik van een plectrum, dan adviseer ik je alsnog te beginnen met een plectrum.
Welke plectrum is goed om mee te starten?
Als jij net start met gitaar spelen is dat vaak op een akoestische western gitaar. Daarbij kan je het best gebruik maken van een medium plectrum van bijvoorbeeld het merk Jim Dunlop. Deze is vaak tussen de .60 en .80 mm dik. Hoe dikker het plectrum, hoe minder deze meebuigt als je de snaren bespeeld. Des te dunner het plectrum des te meer hij doorbuigt. Daarbij is het zo dat het gebruik van een iets dikkere- of dunnere plectrum een heel ander geluid kan geven. Speel hiermee!
Welke dikte gitaar plectrums zijn er?
Je kunt gitaar plectrums onderverdelen in de volgende groepen:
- Dun: .40 - .60 mm
- Medium: .60 - .80 mm
- Heavy: .80 - 1.20 mm
- Extra heavy - alles boven de 1.20 mm
Ik adviseer een beginnende gitarist altijd te starten met een medium plectrum. Een plectrum kost vaak slechts 1 euro. Koop er direct een setje (of los) van verschillende medium diktes. Dan kan je direct testen welke voor jou het fijnst speelt. Dit is echt persoonlijk.
Klik hier voor medium plectrums welke je direct online kunt bestellen.
Tip: Je kunt of een setje van 12 van je favoriete plectrums kopen, of een paar losse plectrums van verschillende diktes. Als je nog aan het zoeken bent naar de juiste plectrumdikte, dan adviseer ik je plectrum dikte medium.
Op akoestisch gitaar speel ik altijd met een .80 mm en op elektrisch gitaar vaak met een .88 mm. Misschien denk je, dat verschil is toch nihil? Dat is het ook, maar toch merk je het wel degelijk ;-)
Wat zijn duimplectrums, vingerplectrums en jazzplectrums?
Duim- en vingerplectrums worden soms gebruikt door mensen die tokkelen. Ook wel fingerpicking genoemd. De techniek om met deze plectrums te spelen is lang niet voor iedereen weggelegd. Tokkelen word over het algemeen zonder plectrum gespeeld en is in mijn ogen een specialisme. Als slaggitarist hebt deze niet nodig! Nieuwsgierig? Dan bestel je er eens een paar om uit te proberen.
Jazzplectrums zijn dikkere plectrums en die zijn vaak ook wat kleiner. Een goed voorbeeld hiervan is Dunlop Jazz III.
Wat zijn bekende plectrum merken?
Jimmy Dunlop, Fender, ChickenPicks, Ibanez, Ernie Ball, D'Addario, Boss en Timber Tones zijn bekende plectrum merken. Uiteraard zijn er ook onbekende merken. Zelf gebruik ik bijna altijd Jimmy Dunlop.
Bekende gitaristen hebben vaak hun eigen plectrums laten maken en daar staat dan hun (band)naam op. Ze gooien dan vaak na een concert hun plectrums het publiek in :-)
Plectrum goodies!
Er zijn een aantal leuke plectrum goodies. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een kleine plectrumhouder welke je op je gitaar kunt plakken.
- Een grote plectrumhouder welke je aan je microfoonstandaard kunt klemmen tijdens een live show.
- Een ketting met als hanger bijvoorbeeld een zilveren plectrum.
- Een plectrumknipper. Hiermee knip je van bijvoorbeeld een oude bankpas een plectrum.
- Plectrums met het logo van je favoriete artiest erop.
>Nieuwsgierig! Wat is jouw favoriete plectrum?
Maik Vermaas
op 12 Nov 2020