Valentijn, steel het hart van je geliefde met je gitaarspel
12 februari 2022 
5 min. leestijd

Valentijn, steel het hart van je geliefde met je gitaarspel

Valentijn, de meest romantische dag van het jaar. Hoe ga jij deze keer je geliefde verrassen? Een romantisch diner bij kaarslicht, prachtige rode rozen of een grote doos chocolade, uiteraard in de vorm van een hart. Je geliefde kan dit zeker waarderen, maar heel origineel is het niet.

Hoe zou je geliefde het vinden als je, speciaal voor hem of haar, een lied instudeert op je gitaar. De serenade staat al sinds de zestiende eeuw symbool als een muzikale groet aan een geliefde. Wat is er meer romantisch dan het hart van je geliefde veroveren met je gitaarspel?

Valentijnsdag is de dag van de liefde, maar je kan natuurlijk op elke willekeurige dag in het jaar, een liedje voor je liefje schrijven en spelen op je gitaar.

Valentijn gitaar spelen voor je geliefde

Schrijf zelf een gitaar lied voor je Valentijn

Ben je al wat meer gevorderd op je gitaar, schrijf een liefdeslied met je gitaar! Je kunt daarvoor zelf de muziek schrijven of een bestaande melodie gebruiken. Misschien wel het favoriete nummer van je geliefde? Waar je een mooie, passende tekst bij schrijft.
Weet wat het lievelingsliedje van je partner is, zodat je dit ‘ooit’ voor hem of haar kunt spelen. Altijd handig.

Verras je geliefde met Valentijn. Speel en zing een zelf geschreven lied op je gitaar. Succes verzekerd!

Zelf een liefdeslied schrijven moeilijk? Onthoud dat de meeste songwriters een akoestische gitaar gebruiken bij het schrijven van nieuwe liedjes. Probeer het liedje, wat je hoort in je hoofd, na te spelen op je gitaar. Schrijf de akkoorden die je ervoor nodig hebt op en voor je het weet staat het perfecte liefdeslied op papier. Of je nu begint met de tekst of met de melodie, dat is aan jou.

Tip: Heb je een leuke melodie in je hoofd, neem hem zo snel mogelijk op. Bijvoorbeeld met de dictafoon functie of app op je mobiel. Voor je het weet ben je hem weer kwijt. Heb je geen instrument bij de hand? Neurie de melodie en neem hem op, dan kun je hem later makkelijker naspelen.

Schrijf in 3 stappen je eigen Valentijn liefdesliedje

Er is niets zo romantisch als je eigen liefdesliedje schrijven voor je Valentijn. Als je al wat verder gevorderd bent heb je alle tools en technieken tot je beschikking om je eigen liedje te maken. Er is geen vast ‘recept’ voor het schrijven van een lied. Sommige artiesten beginnen met de songtekst, anderen hebben eerst de melodie waar ze later passende woorden op verzinnen. Weer andere muzikanten verzinnen de tekst en melodie tegelijk. Begin met een catchy refrein… Kom je niet verder, dan kun je altijd dit stuk spelen.

De basis onder elk liedje, en dus ook jouw liefdesliedje, zijn akkoorden. Welke akkoorden en melodielijn je kiest, is helemaal aan jou. Er zijn wel bepaalde akkoorden die goed bij elkaar passen, maar het is jouw lied, dus leef je uit.
Schrijf je lied, net als de deelnemers aan het programma “De beste singer songwriter van Nederland” dat deden.

Stap 1. Bepaald de structuur van je liefdesliedje

Elk nummer heeft een bepaalde structuur. Een herkenbaar refrein wisselt de coupletten af. Een pakkende melodie zorgt ervoor dat het liedje karakter krijgt en blijft hangen. Herhaling in de structuur van coupletten en refreinen zorgt ervoor dat het liedje lekker in het gehoor ligt. Zet er een mooi intro voor en varieer eventueel binnen het nummer met een verhoging of verlaging van de toonsoort, waardoor je liefdesliedje spannender wordt om naar te luisteren. Je Valentijn zal ervan genieten.

Valentijnsliedje

Stap 2. Van losse akkoorden naar lied voor je Valentijn

Heb je een fijne structuur bedacht voor je liedje dan kun je hem verder gaan uitwerken. Met alleen een serie akkoorden ben je er nog niet. Laat het nummer groeien. Leg vooral je gevoel in de muziek. Het is tenslotte een lied voor je Valentijn. Zorg voor de juiste dynamiek in je liedje. Door hard en zacht in een nummer af te wisselen kun je veel gevoel meegeven aan je gitaarspel.

Passie en emotie laten zien aan je geliefde, met een liedje speciaal geschreven voor je Valentijn.
Hoe mooi is dat?!

Stap 3. Maak je Valentijnsliedje compleet

De tekst van je Valentijnsliedje maakt het geheel compleet. Jij kent je Valentijn het beste. Maak je een puur romantisch nummer of verwerk je er wat humor in? Hoe persoonlijker je het liedje maakt, hoe meer het aan zal spreken.

Het kan nog een hele kunst zijn om de tekst van je liedje op de melodie te laten passen. Misschien liep je al een tijdje met een mooie tekst in je hoofd en wil je deze graag op een melodie zetten. Waarschijnlijk zul je hier en daar wat in je tekst moeten veranderen om hem mooi op de muziek te laten aansluiten. Te lange zinnen zijn bijvoorbeeld moeilijk te zingen in een liedje.

Het kan een voordeel zijn als je eerst de melodie maakt, je kunt dan je tekst qua ritme, rijm en regellengte aanpassen op de muziek. Natuurlijk hoeft niet heel je Valentijnsliedje te rijmen, maar vaak klinkt het net even lekkerder, als (een deel van) je liedje dat wel doet.

Inspiratie voor mooie Valentijnsliedjes op je gitaar

Mis je even de tijd of inspiratie om zelf een liedje te maken? Geen probleem. All You Need Is Love van The Beatles is natuurlijk hét liefdeslied aller tijden. Met deze instructievideo speel jij binnen no-time All You Need Is Love op je gitaar. 

Andere leuke suggesties zijn:
• Extreme – More Than Words
• Ed Sheeran – Perfect
• Michael Bolton – When a Man Loves a Woman
• Racoon – Love You More
• James Blunt – You’re Beautiful

Valentijnsliedje op je gitaar

Je eerste liedje spelen voor Valentijn

Ben je nog niet zo lang bezig met gitaar spelen? Geen probleem. Met mijn gitaarlessen leer ik je al snel leuke liedjes spelen op je gitaar. Zo kun je voor Valentijn al een mooi liedje hebben ingestudeerd voor je geliefde.
Je hebt namelijk voor de meeste gitaarliedjes maar een paar akkoorden nodig. Zo speel je al snel de leukste liedjes mee op je gitaar en kun je jezelf begeleiden.

Met mijn online gitaarlessen leer je gitaar spelen zoals het hoort. De juiste theorie en technieken, die elke gitarist zou moeten kennen. Het kost je maar 15 minuten per dag.
Er zijn meer dan 1200 verschillende gitaarakkoorden. Maar als je een stuk of 5 basisakkoorden kent, kun je al heel veel bekende liedjes spelen. Daarom leer ik je stap voor stap de juiste technieken, volgens een succesvol opleidplan. Zo weet je zeker dat je de juiste tools in handen hebt om de mooiste en meest romantische liedjes te spelen voor je geliefde op Valentijnsdag.

Of je nu een beginnend gitarist bent of al wat verder gevorderd, je vindt de juiste online gitaarlessen bij mijn cursussen.

Wat vind jij het ultieme Valentijnsliedje? Laat het even weten in de reacties hieronder.

Ps. Vergeet je de wijn en wijnglazen niet klaar te zetten…?

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Joukje Vd wal
Door

Joukje Vd wal

op 08 Feb 2020

He die Koen, Status quo daar gaat mijn kerel van uit zijn bol. Ikke dus echt NIET. Veel te moeilijk ook en die elektrische gitaar ontbreekt nog altijd. Dan maar het zoetsappige love me tender van Elvis Presley. Het zingen laat ik dan ook maar aan hem over, want anders laten mijn Kids van zich horen... Mamaaaa niet zingen aub. Ik wens iedereen alvast een fijne Valentijnsdag toe. Groetjes Joukje Vd wal

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 09 Feb 2020

He Joukje, Leuk van je te horen! Love Me Tender is een leuk nummer! Gewoon bij zingen hoor ;-) Er zit een goede bastoon + aanslag in. Maar als Status Quo echt zijn ding is??? Ze spelen ook wel eens akoestisch. Zie ->

Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?