De Beste Singer Songwriter van Nederland
22 juli 2012 
1 min. leestijd

De Beste Singer Songwriter van Nederland

De beste Singer Songwriter van Nederland is een nieuw tv programma gepresenteerd door Giel Beelen. Dit programma is elke maandag om 20.25 uur op Nederland 3 te zien. Naast hem heeft hij wekelijks een wisselende jury waaronder Eric Corton, Alain Clark en Miss Montreal.

De eerste keer dat ik het zag was ik direct om! Ik had het idee dat de battle shows na tvoh wel hun hoogtepunt hadden bereikt, maar gelukkig had ik het mis! 

Puurheid van muziek

Ik was even vergeten hoe muziek op zijn puurst klinkt en hoe ideeën ontstaan. Vroeger had je MTV Unplugged en daar traden dan grote bands op die hun meest wilde rocknummers op een akoestische gitaar lieten horen. Dit soort programma’s zouden weer vaker op de buis moeten verschijnen! De zenders herhalen echt van alles, waarom nu niet dit soort nostalgie!

Ik vind dat de kandidaten van #dbssvn zoals dat op twitter wordt genoemd zeer diverse singer songwriters zijn. Er is bijvoorbeeld een kandidaat die zich “mevrouw Tamara” noemt. Haar 1e optreden was echt apart, Nederlands, vernieuwend, vreemd, te gek, anders! Toch bleef ik luisteren begreep haar muziekgenre en gitaarakkoorden.

Ook een opvallend persoon is Daniel. Hij won in 2002 De Grote Prijs van Nederland, schreef veel nummers voor andere artiesten en vind dat hij nu zelf klaar is voor het grote podium.

Inspiratie

Vaak zijn de beste liedjes diegene die je in 5 minuten schrijft.
Je hebt vaak een gitaar, of een piano, je kunt wel of niet zingen en er komt een muziek melodie of tekst in je hoofd tot stand. Ikzelf schrijf ook muziek en mijn inspiratie komt op de meest vreemde momenten. Laatst liep ik op het Centraal Station in Amsterdam en toen kreeg ik ineens een deuntje in gedachte.
Ik greep naar de dictafoon op mijn telefoon en begon de melodie te neuriën, want als ik dit niet had gedaan dan was ik deuntje waarschijnlijk alweer kwijt. Zo snel komt en gaat inspiratie.

Heb jij vaak inspiratie?

Ik ben zeer benieuwd of jij ook zingt tijdens het piano- of gitaar spelen. Wellicht barst jij ook van de inspiratie en wil je dat in de vorm van een liedje tot uiting brengen. Wellicht kan je wel heel goed teksten schrijven, maar niet de bijpassende muziek. Misschien wil je in de toekomst wel liedjes gaan schrijven. Kortom.. hoe creatief ben jij of wil jij zijn? Mocht je al eens een tekst of een melodie hebben geschreven, laat mij dit dan weten en wellicht plaats ik het wel op mijn site :-)

Voor nu zou ik zeggen… TIP: maandag om 20.25 uur op Nederland 3 -> De beste singer songwriter van Nederland !  Indien je dit programma ook al volgt…wat vind jij dan van dit programma?

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Elaine
Door

Elaine

op 06 Aug 2012

Ik vind het echt een te gek programma. Ik zou de nummers in mijn auto willen draaien als het kon. Ze moeten hier wat mee doen. Kippevel!

Jan Weert
Door

Jan Weert

op 14 Aug 2012

Ik vind het echt een te gek programma. kijk iedere maandag goeie muziek

Yvonne Croezen
Door

Yvonne Croezen

op 11 Sep 2012

Ik kijk geen televisie. Ja erg. Ik vergeet het gewoon, laptopverslaafde, aangenaam. Maar inspiratie tot schrijven krijg ik van alles in het leven. Ik schrijf gedichten en ook wel zaken die geschikt zouden zijn voor een liedje/song. Echter ik heb dat nog niet gecombineerd met muziek. Vroeger wel, liedjes schrijven op bestaande melodieën. Nummer van Elvis zijn hier ideaal voor, Beatles doen het ook goed. Lekker hannesen met abab schema's, leuk voor de beginnende schrijver :-) Ik hoop ooit een eigen nummer te kunnen schrijven, misschien alleen voor eigen gebruik, gewoon het gevoel dat het gelukt is is dan al voldoende. Ik moet meer tv kijken ... iets gemist wat mij aan het hart gaat ... afkicktijd!

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?