Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kan doen!!!
14 augustus 2018 
4 min. leestijd

Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kan doen!!!

Ik ben Nadine, woon in Beverwijk, 37 jaar en werk deels bij Tata Steel als wagenparkbeheerder en ik werkte als bruidsreportagefotograaf. De wens om te leren gitaarspelen was er al langer bij mij, maar deze wens stelde ik steeds maar weer uit. Tot vorig jaar…

De confrontatie

We kennen het allemaal wel in het leven! Van die cliché uitspraken, zoals “Stel niet uit tot morgen!”. Vaak moet er eerst iets in je leven gebeuren, voordat je wordt wakker geschud! Op ieder moment in het leven kan het zomaar ophouden. Soms verwacht en soms totaal onverwacht. 2016 was voor mij zo één jaar… dat ik werd wakker geschud!

In juni 2016 kwam er in eens een telefoontje dat mijn vader ernstig ziek lag op de intensive care in Frankfurt (Duitsland). 14 jaar lang was er geen spoor van mijn vader te bekennen. Deze bewuste dag, dat ene telefoontje zal ik nooit vergeten.

In een stroomvaart moesten we allerlei zaken regelen. Eén hiervan was het huis leeghalen van mijn vader en een nieuw onderkomen zoeken met 24-uurs verzorging en verpleging. Ik zal nooit vergeten dat wij de deur open maakten van zijn appartement in Frankfurt, geen idee wat ons te wachten stond. Ik stond daar met trillende handen voor de deur, wat heeft er zich in die 14 jaar afgespeeld? Na binnenkomst liepen we een smalle gang door en stonden vervolgens in zijn woonkamer. Wat ik toen zag daar werd ik stil van. Ik stond midden in een ruimte vol met elektrische gitaren, opname apparatuur, speakers, gitaarversterkers, gitaareffecten, microfoons, draaitafels en mobiele muziek installaties. Ik wist dat mijn vader vroeger in 2 bandjes had gespeeld als gitarist. Maar na zijn 25e heeft hij nooit meer een gitaar aangeraakt. Uiteindelijk kwamen we er achter dat hij o.a. als straatmuzikant door de straten van Frankfurt trok met eigen geschreven nummers.

Zijn gitaren stonden nu al 3 jaar onder het stof. Bij mij kwam ineens het besef. Mijn vader kan nu door de progressiviteit van zijn spierziekte HMSN geen gitaar meer spelen, dit zou mij ook kunnen gebeuren, aangezien dit een erfelijke spierziekte is. Op mijn 12e is deze diagnose ook bij mij vastgesteld. Echter kan ik er nog steeds goed mee leven en heb ik meer levenskwaliteit gekregen na een heel traject van operaties tussen mijn 14e en 18e.

Van wens naar werkelijkheid

Gear van Nadine - gitaarlesvankoen

Stel niet uit wat je vandaag wilt doen!!

Eind september 2016 waren we een weekendje weg in de buurt van Groningen. Dit was het moment dat ik besloot om een akoestische gitaar te kopen. Dus wat doe je dan? Dan loop je muziekwinkel Tonika binnen. Na 1,5 uur stond ik buiten met mijn eerste akoestische gitaar, ja wel een Taylor GS Mini KOA uitvoering!

Een mooie gitaar maakt nog geen Gitarist!

Op internet ging ik op zoektocht naar een online cursus. Uiteindelijk kwam ik op de site Gitaarlesvankoen.nl terecht. Mijn oog viel op de gratis 7 daagse cursus. Ik dacht meteen dit is wat ik hebben moet. Eerst eens kunnen proeven. Hoe bevalt het cursusmateriaal, hoe wordt er uitleg gegeven 😉 opbouw van de stof. Na het behandelen van deze stof was ik om. En besloot ik mij op te geven voor de basiscursus. Het voordeel van een online cursus voor mij is, dat ik kan oefenen wanneer het mij uitkomt. Daarnaast is de community erg handig waar we elkaar kunnen helpen en je vragen kunt stellen als je ergens niet uitkomt. Koen is zelf ook erg actief in de community om ons continue op weg te helpen gedurende onze gitaarreis!

Eén jaar later..

Inmiddels heb ik de basiscursus afgerond en de slagjes- en ritme cursus aangeschaft en ook afgerond. Daarnaast heb ik Tokkelcursus aangeschaft, omdat ik fingerpicking zo een mooie manier van gitaarspelen vind! De cursussen zitten echt goed in elkaar. Uitgebreide video’s met heldere uitleg. Gaat het te snel dan spoel je gewoon even terug! De gitaartabs zijn goed uitgewerkt en helder beschreven. Wat ik ook heb geleerd is dat je niet in één les moet blijven hangen als het even niet gaat of tegenzit. Want dan gaat bij mij de spirit er uit! Gewoon doorgaan naar de volgende les. Je zult zien als je de les dan later weer een keer herhaald, dat het ineens wel lukt of veel soepeler gaat. Hier krijg ik dan weer energie van, omdat ik dan zelf zie dat ik vorderingen heb gemaakt! Zelfs op mijn werk hangt nu een gitaar klaar om even stoom af te blazen als het moet!

“Soms denk ik had ik dit maar eerder gedaan… Ik denk nu dan maar, “Gelukkig kan ik het nog oppakken leren gitaarspelen!”

Wat heb ik na één jaar bereikt?

Ik sta er best van te kijken hoe ver ik al ben gekomen. Eén jaar geleden kon ik nog helemaal niks. Nu kan ik diverse akkoorden pakken, steeds sneller overpakken, diverse slagpatronen en tokkelpatronen. De aansturing van mijn hand links en rechts gaat steeds beter. Je merkt dat je meer controle krijgt over de aansturing van je vingers. Voorheen kon ik bv niks met mijn pink. Nu heb ik het eindelijk voor elkaar dat ook deze mee doet! En ik heb mijn eerste gitaarliedje gespeeld op het kampvuurevent “Het is een nacht” van Guus Meeuwis!

Hieronder een korte videoimpressie over mijn gitaarreis. Hoe ik door oefenen steeds verder vooruitga!

Mijn gitaar voornemen voor 2018

Cursusmateriaal van Koen herhalen. Proberen om het barré akkoord onder de knie te krijgen. Deze zijn voor mij nog echt lastig! Maar ook dit laatste zal uiteindelijk goed komen met minimaal 15 minuten per dag meters maken! Daarnaast vooral liedjes spelen waarin je veel plezier hebt. Op dit moment speel ik graag liedjes van oa Ed Sheeran! Daarnaast wil ik meer gaan doen met een loopstation. Uit de collectie van mijn vader heb ik nog een Boss RC20XL liggen. En wie weet eind 2018 de vervolgcursus van Koen of pak ik een van de elektrische gitaren van mijn vader op?

Tot slot!

Ik kan iedereen deze online cursus gitaarspelen aanraden. Let op het vergt wel wat doorzettingsvermogen en discipline, maar met minimaal 15 minuten per dag oefenen in je eigen tempo en omgeving kom je er zeker wel! Wil je al langer leren gitaarspelen en stel je het steeds uit? “Stel niet uit wat je vandaag wilt doen!” en start met de online gitaarles voor jou van Gitaarles van Koen!!

“Gitaar leren spelen is vooral doorzetten en uiteindelijk krijg je hier heel veel voor terug” Voor mij is gitaarspelen een soort van meditatie ik word er heerlijk relaxed en rustig van!

Muzikale groet van Nadine

Wat vind je van het verhaal van cursist Nadine? Laat het mij hieronder weten.

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Lidwien
Door

Lidwien

op 14 Aug 2018

Super, stolz auf dich Nadine ...<3.... und sobald du die antwort hast, ändert das leben die frage xx

Bianca van Maas
Door

Bianca van Maas

op 14 Aug 2018

Boeiend verhaal Nadine ! Heerlijk om altijd die verhalen van je te lezen en te luisteren. :-)

Arthur Kruisman
Door

Arthur Kruisman

op 15 Aug 2018

Erg leuk om je te hebben mogen meemaken bij tata steel en te zien dat je precies doet wat wij vandaag als ‘vrije denkers’ zo hartelijk iedereen proberen mee te geven. Erg leuk en ik wens je veel gitaarplezier :-).

Huibert van de Merwe
Door

Huibert van de Merwe

op 15 Aug 2018

Mooi geschreven, en boeiend, de video is ook erg mooi, je kan de vordering zien. Groetjes Huibert.

annemie
Door

annemie

op 17 Aug 2018

Wat een boeiend geschreven verhaal over je mooie gitaarreis. En inderdaad, alweer een heel goeie reden om zeker niet uit te stellen, maar gewoon DOEN! Super om via je filmpjes je gitaarspel te zien groeien. Heel benieuwd wat er nog allemaal mag volgen!

Temmerman Dirk
Door

Temmerman Dirk

op 18 Aug 2018

Zij kan goed gitaar spelen en bovendien heeft ze ook talent.

jan weert
Door

jan weert

op 18 Aug 2018

helemaal top prachtig verhaal

Antje
Door

Antje

op 03 Sep 2018

Mooi verhaal Nadine, en wat fijn dat jij nu voor jou vader mooie liedjes kan spelen. Een heel speciaal moment samen met je vader, en dat dank zij jou inzet om gitaar te willen spelen, en de cursus van Koen die het mogelijk heeft gemaakt.

Mariella
Door

Mariella

op 12 Nov 2018

Bedankt om je video re delen Nadine. Ik hoop dat ik ook de moed heb ik zo ver te geraken.....

Marcel
Door

Marcel

op 15 Nov 2018

Gewoonweg een prachtige blog, met veel liefde en warmte geschreven. Kunnen we die zelfgemaakte nummers van je vader ergens aanhoren?

B.L.G.MUSCH
Door

B.L.G.MUSCH

op 01 Jan 2019

HEEL TOP NADINE .EN JE REIS WORD ONEINDIG MOOIER.ALS DAT KAN. MOET IK HET TOCH OOK KUNNEN ???

Roosmarie van Dijk
Door

Roosmarie van Dijk

op 25 Oct 2019

Een heel leuk en mooi verhaal van Nadine! Inspirerend, ik krijg meteen zin om ook met de cursus gitaar te beginnen, bedankt! Roosmarie van Dijk

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 26 Oct 2019

Hoi Roosmarie, Dat is het inderdaad :-) Wat houd je tegen om te starten met gitaar leren spelen? En heb je al wat ervaring? Gr, Koen

Ulla
Door

Ulla

op 21 Dec 2019

Wat ik mis in het verhaal van jou, Koen is dat uitstellen niet altijd een slechte keuze hoeft te zijn. Uitstellen kan namelijk ook een verstandige keuze zijn. Uiteraard niet als je dolgraag gitaar wilt leren spelen en uitvluchten verzint om het niet te hoeven doen. Volgens mij kun je je dan eerst maar beter de oorzaak opsporen wat maakt dat je zo bang en onzeker bent en je kop in het zand stopt als je je zelf betrapt op uitstel gedrag. Ik heb zelf altijd de neiging om juist teveel hooi op te vork te nemen en liep daardoor vroeger vast. Omdat ik daardoor niets meer deed. Dat maakt dat ik nu beter nadenk voordat ik overhaaste beslissingen neem. Je dingen doen, maakt niet uit wat het is met beleid en soms net op een wat ander tijdstip dat het beter uitkomt daar is helemaal niets mis mee. Mij overtuigde vooral, dat iedereen gitaar kan leren spelen. Dat zei je ergens in een van je videos. Op het moment dat ik tijd en ruimte heb en ik denk dat jouw cursus nog iets toevoegt zal ik hem zeker doen. ( ik volg momenteel eentje via een opleidingsinstituut) Het liefst zou ik de jouwe ook gelijktijdig doen, maar wil het ook niet weer halrf doen. Momenteel ben ik ook net bezig met leren drummen en wil ik (thuis) gaan zingen. Voor de lol. Dat kan ik gelukkig ook nog combineren met het gitaar leren spelen. .Wat mij betreft is er van uitstellen in geen geval sprake. En ja het is leuk, jezelf zien vorderen. Dus als je idd wilt leren gitaarspelen en je hebt de tijd, gewoon beginnen. Daarmee ben ik het zeker eens.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jan 2020

Mooi geschreven Ulla. Het is niet mijn verhaal maar dag van een cursist ;-) Gr, Koen

Marc
Door

Marc

op 29 Nov 2022

Beste Nadine. Ik was helemaal mee in jouw verhaal. Sommige fases herkenbaar. Jouw video heb ik met open mond bekeken. Dit is duidelijk een goed voorbeeld van doorzettingsvermogen en ook dat oefening kunst baart! Goed gedaan Nadine! Bijzonder knap!

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?