9 redenen waarom je met slaggitaar zou moeten beginnen
Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
6 min
0

9 redenen waarom je met slaggitaar zou moeten beginnen

6 min
0

Met slaggitaar leer je akkoorden op een ritmische manier aan te slaan. Vaak heeft een slaggitarist een onopvallende rol in een band, maar neemt een belangrijke plek in. Zonder slaggitaar zou de muziek niet lopen. Als slaggitarist ben je dus eigenlijk een ritmebegeleider. De basis voor elke gitarist is starten met slaggitaar, want zo’n 80% van een liedje is slaggitaar. Pas daarna kun je jezelf gaan specialiseren, bijvoorbeeld door te leren tokkelen of soleren.

Voor een slagpartij wordt over het algemeen gebruikgemaakt van een akoestische gitaar. Deze gitaar geeft het mooiste percussieve effect, wanneer de snaren aangeslagen worden met een plectrum. Dit effect valt bij een elektrische gitaar grotendeels weg. Het is er nog wel, maar in veel mindere mate dan bij een akoestische gitaar.

Waarom zou je met slaggitaar moeten beginnen, ook als je geen ambities hebt om in een band te gaan spelen? Slaggitaar is een geweldige manier om zowel op de akoestische als elektrische gitaar te leren spelen. Wanneer je slaggitaar leert spelen, leer je akkoorden aan te slaan in verschillende ritmische patronen. In deze blog 9 redenen waarom je met slaggitaar zou moeten beginnen.

Reden 1: Gitaarakkoorden leren

Gitaarakkoorden zijn de basis onder een mooi gitaarspel. Als je voor het eerst gitaar gaat spelen lukt een melodietje misschien nog wel, maar voor een vollere klank zul je meerdere vingers moeten gebruiken. De juiste combinatie van minimaal 3 noten heet een gitaarakkoord.

Als beginnend gitarist is het slim om meteen te beginnen met het leren van akkoorden. Als je vier of vijf open akkoorden kent, zul je tientallen of zelfs honderden gitaarnummers kunnen spelen. Het is daarom nuttig om meteen vanaf het begin je aandacht te richten op het leren van de basisakkoorden. Dit is niet alleen in het begin handig, ook later zul je hier veel plezier van hebben.

Slaggitaar leren spelen

Reden 2: Iemand begeleiden met je gitaar

Gitaar muziek wil je samen delen. Lijkt het je leuk om iemand te begeleiden op je gitaar? Dan is het een goed idee om de slaggitaar onder de knie te krijgen. Wanneer je diverse akkoorden kunt aanslaan zul je zowel jezelf als anderen kunnen begeleiden met je gitaarspel.

Met wat oefening kun je ook gitaar spelen en zingen tegelijk, of een zanger of zangers begeleiden op je gitaar.

Reden 3: Meespelen als gitarist in een band

Slaggitaar leren spelen is ook het ideale begin als je mee wilt spelen in een popgroep of band. De slaggitaartechniek wordt veel gebruikt in popmuziek, jazz en volksmuziek. Hoewel een slaggitarist meestal op de achtergrond blijft, zul je onmisbaar zijn in de band.

Persoonlijk verhaaltje:
“Zelf ben ik in mijn coverband de enige gitarist geweest. Als ik een gitaarsolo speelde, speelde de toetsenist mijn slagpartij. Hierdoor bleef het geheel “body” houden. In mijn eerste bandje speelde ik met nog een gitarist. We wisselden de slagpartij en gitaarsolo’s af.”

In een band met meerder gitaristen zul je, eventueel met een andere gitarist samen, de slagpartijen voor je rekening nemen. Ben je de enige gitarist in de band, dan zul je ook hier en daar een solo spelen. Want als slaggitarist betekent het niet dat je nooit op de voorgrond komt. Een slaggitarist is niet alleen ondersteunend bezig, maar kan ook prima op de voorgrond komen om een spetterende solo weg te geven.

TIP:
Als je met 2 gitaristen in een band zit, speel dan nooit beide hetzelfde op gitaar, want dit is saai.
De ene gitarist zou bijvoorbeeld een slagpartij kunnen doen en de andere een riff. Een riff is een herhalende sequence van noten, die een kenmerkende basis vormt onder een liedje. Een riff ligt tussen een slagpartij en een solo in.
Je zou ook beide een slagpartij kunnen doen, waarbij één van de gitaristen een octaaf hoger speelt. Een goed voorbeeld van 2 gitaristen die verschillende octaven spelen is het nummer: Are You Gonna Go My Way van Lenny Kravitz.

Reden 4: Techniek die op elke gitaar toepasbaar is

Slaggitaar leren spelen is een techniek die je op elke gitaar toe kunt passen. Niet alleen op de akoestische gitaar kun je deze techniek gebruiken, het werkt net zo goed op een elektrische gitaar. De akkoorden die je leert spelen als slaggitarist zijn in principe op elke gitaar toepasbaar.

Het is dan ook een misvatting dat een sologitarist een ander type gitarist is dan een slaggitarist. Het is alleen een rol die je op dat moment vervult. Als je wat verder gevorderd bent, zul je zowel slaggitaar als solo kunnen spelen. Alleen ligt bij slaggitaar de nadruk op de akkoorden, slagjes en loopjes. Als sologitarist zul je daarnaast ook voor muzikale versiering zorgen.

Met slaggitaar zang begeleiden

Reden 5: Slaggitaar rond het kampvuur

Als je slaggitaar kunt spelen is dit ideaal rond het kampvuur. Je zorgt voor een gezellige muzikale aanvulling op de achtergrond. Denk maar eens aan een restaurant, waar een gitarist zorgt voor de achtergrond muziek. Let eens op deze gitarist en je zult zien dat hij of zij vaak slaggitaar speelt of tokkelt.

Slaggitaar rond het kampvuur zorgt voor de mooiste momenten. Muziek verbindt mensen. De klanken nemen je publiek mee en als de stemming er eenmaal goed in zit, zullen de mensen makkelijk mee kunnen zingen met je gitaarmuziek.
Zeker als je samen met vrienden gitaar speelt rond het kampvuur, zul je makkelijker met elkaar mee kunnen spelen als je allemaal slaggitaar kunt spelen.

Reden 6: Slaggitaar is dé basis voor elke gitarist

Of je er nu voor kiest om slaggitarist te worden of toch liever sologitaar speelt, starten met slaggitaar is de enige juiste start. Als sologitarist ben je een aanwinst in een band als je ook slaggitaar kunt spelen. Het is daarom slim om allround te zijn.

Als je de basis van het slaggitaar spelen onder de knie hebt, zul je op allerlei manieren je muziek ten gehore kunnen brengen. Start daarom als beginnend gitarist met slaggitaar, zodat je die basis goed in de vingers krijgt.

“Ik weet nog wel dat ik een paar jaar geleden een nieuwe cursist ontving, een jonge jongen. Ik vroeg hem of hij al iets kon spelen op gitaar. Hij speelde de riff en solo van Sweet Child O’ Mine van Guns & Roses. Alles bijna foutloos, sommige mensen noemen het ook wel “noten poepen”. Mijn mond viel open en ik had zoiets, wat moet ik die gast nu nog leren… Ik vroeg hem: speel eens een slagpartijtje op gitaar. Daar lag de winst!
Want hij kon geen slaggitaar spelen. Essentieel als gitarist zoals jij inmiddels weet, want 80% van een liedje is slaggitaar spelen ;-)”

Reden 7: Slaggitaar komt in elk liedje terug

Slaggitaar is onmisbaar voor elke gitarist, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. De meeste liedjes worden geschreven vanuit een paar akkoorden, aangevuld met een slagje. Vanuit die basis komt er een solo, een tokkel of een riffje.
Probeer maar eens een liedje of melodie te schrijven met het G-akkoord, C-akkoord, Em akkoord en D-akkoord. Je zult verstelt staan wat er mogelijk is.

Reden 8: Slaggitaar spelen is goed voor je timing!

In het begin is alles nog een brei. Je leert akkoorden, enkele slagjes, je vingers individueel te bewegen en alles te combineren. Als je dat stadium voorbij bent, ga je werken aan meer slagjes en aan je timing.

Je gaat werken met een metronoom en probeert een aanslag op de eerste tel van de maat te spelen. Vanuit daar ga je verder bouwen aan het volledige slagje in de maat te spelen. Zonder ritme en timing klinkt je liedje en dus je hele gitaarspel naar niets. Goede reden om tijd en aandacht te besteden aan je slaggitaartechniek.

Reden 9: Snel je eerste gitaarliedjes spelen

Als je net begint met gitaarspelen droom je ervan om de vetste melodielijnen te spelen, maar voor je zover bent gaan er wel een paar maanden overheen. Slaggitaar leren spelen laat sneller vorderingen zien. Al binnen een paar weken zul je een aantal akkoorden kunnen spelen, waarmee je direct meerdere liedjes kunt spelen op je gitaar. Hoe leuk is dat?!

Wil jij beginnen met slaggitaar? Dat leer ik je in de basiscursus. Deze cursus is echt de eerste stap voor elke upcoming gitarist. Hierin leer ik je alles wat je nodig hebt, een basis waar je de rest van je leven plezier van zult hebben.

Wil je een nog betere slaggitarist worden? Dan is er speciaal voor jou de slagjes en ritmecursus. Je kunt halverwege de basiscursus de slagjes en ritmecursus er al bij pakken. Hiermee ga je actief aan de slag om je slaggitaartechnieken nog verder te verbeteren.

Reacties
Categorieën