Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
3 min
3

Gitaarakkoorden verdeeld in 3 fases

3 min
3

Gitaarakkoorden… Er zijn heel veel verschillende akkoorden, maar wat zijn nu de belangrijkste en wanneer leer je welk akkoord spelen en hoe worden ze gevormd?

In dit artikel schrijf ik over 3 fases met betrekking tot het leren van gitaarakkoorden. Tevens bespreek ik de moeilijkheid van een akkoord en waar je op moet letten tijdens het spelen van deze akkoorden.

Een “noodzaak” voor iedereen die gitaar wil leren spelen, is dat je je nagels kort moet knippen. Als je hiertoe niet bereid bent, dan is je gitaarcarrière bij deze over.
Niemand kan namelijk met lange nagels snaren indrukken, nee… ook jij niet :-)!

Ook is het zo dat, als je net gitaar gaat leren spelen, je wat pijn aan je vingertoppen zult krijgen. Dit komt omdat er op de toppen van je vingers nog geen eelt zit.
Als je een paar weken gitaar speelt, komt er vanzelf eelt op je vingers. Je zult de eerste weken echt door de zure appel heen moeten bijten, maar dan wordt het direct een stuk leuker!

Tot slot adviseer ik je om altijd direct te leren spelen met een plectrum!

Gitaarakkoorden zijn in 3 fases te delen:

Fase 1, standaard gitaarakkoorden

Makkelijke akkoorden om te pakken zijn de volgende akkoorden A-C-D-E-G.
Dit zijn vaak ook de eerste akkoorden die je leert als je net begint met gitaar spelen. Deze open akkoorden bestaan uit 3 tonen en ze worden gepakt met je wijsvinger, je middelvinger, je ringvinger.

Let op: Het G-akkoord pak je met je middelvinger, ringvinger en pink!

 Tevens is het zo dat je ze op de eerste 3 vakjes/frets van je gitaar speelt, dus dichtbij de kop en stemschroeven van je gitaar.

Het B- en F-akkoord zijn iets moeilijker te spelen. Dit komt omdat het barré akkoorden zijn. Er is wel een eenvoudigere manier om deze akkoorden te vormen, maar ik raad je aan om het direct goed te leren en direct de “uitdaging” aan te gaan.

De meeste liedjes kunnen met de standaard gitaarakkoorden gespeeld worden. Tevens leer je in deze fase al het verschil tussen een majeur en een mineur akkoord. Wil je daarentegen naar het volgende niveau gaan, dan moet je door naar Fase 2… de barré akkoorden!

Fase 2, barré akkoorden

Deze fase is een moeilijke fase, maar zeker geen onmogelijke. Het vergt inzet van je en je zult het idee krijgen dat je weer op het beginnersniveau zit. Je zult wederom pijn in je vingers krijgen en het zal in het begin moeilijk zijn om een zuiver barré akkoord te kunnen spelen.

Wat is dan een barré akkoord? Een barré akkoord is een akkoord, waarbij je wijsvinger over een heel vakje snaren heen gaat. Als je bijvoorbeeld alle snaren van het 1e vakje met je wijsvinger indrukt en met je overige vingers een E-akkoord vormt, dan heet dit tezamen een F-akkoord.

Je zult merken dat je de balans moet vinden tussen het indrukken van je wijsvinger en de overige vingers. Als je net met barré akkoorden begint, dan adviseer ik je de F en de B te leren en liedjes te spelen wat grotendeels uit standaard akkoorden bestaat en waarin bijvoorbeeld maar één barré akkoord zit.

Als je barré akkoorden goed onder de knie hebt, dan ben je al een redelijk goede gitarist aan het worden. Je zult kritischer zijn en dat is een goed teken! Op naar fase 3, de overige akkoorden!

Fase 3, overige gitaarakkoorden

Nu je standaard en barré akkoorden in zowel de majeur als mineurvorm kunt spelen, ga je je specialiseren in ander soort gitaarakkoorden.
Blues akkoorden (ook wel septiem genoemd) en power akkoorden zijn akkoordvormen waar je tijdens fase 1 en 2 al mee in aanraking komt.

Waar ik meer op doel in fase 3 zijn afgeleide akkoorden zoals bijvoorbeeld sus en dim akkoorden, of akkoorden met de toevoegingen zoals 4, 5, 6, 9, etc. achter het akkoord. In deze fase mag je jezelf gevorderd noemen.

Gitaarakkoorden

Tablatuur

Dit is een zeer geschikte en makkelijke manier om akkoorden goed te noteren bij je muziekstukken.

Zie hieronder een voorbeeld:
A x02220
E 022100
G 320003

In deze video geef ik uitleg hoe je akkoorden in tablatuur noteert.

Nooit vergeten

Een akkoord is een samenstelling van minimaal 3 tonen.
Deze tonen worden aan de hand van de toonladder tot stand gebracht.
Het majeur akkoord komt tot stand door de priem (grondtoon), grote terts en de kwint.
Het mineur akkoord komt tot stand door de priem (grondtoon), kleine terts en de kwint.

Conclusie

Akkoorden zijn dus heel belangrijk in je gitaarleer. Ga er goed mee om en ontwijk nooit de uitdaging!

In welke fase zit jij op dit moment?
Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Reacties
Categorieën