De 8 meest gemaakte beginnersfouten gitaar

Beginnersfouten gitaar, als beginnend gitarist zul je de nodige fouten maken. En dat is helemaal niet erg. Fouten horen erbij, ook als je gitaar speelt. Toch zijn er fouten die voorkomen hadden kunnen worden. Dat scheelt je veel onnodige frustraties. Er zijn zelfs fouten bij waardoor gitaristen hun hobby opgeven en denken dat gitaar spelen niets voor hen is. Dat is natuurlijk zonde en daarom wil ik voorkomen dat jij deze fouten maakt.

Als je gitaar wilt leren spelen, dan is dit uiteraard helemaal leuk! Om direct goed van start te gaan, zul je een aantal keuzes moeten maken. In dit artikel heb ik de 8 meest gemaakte beginnersfouten gitaar voor jou op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

Fout 1. Start nooit op een elektrische gitaar

Ik vind het niet raadzaam om op een elektrische gitaar te starten. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een akoestische Western gitaar. Bij een elektrische gitaar mis je de puurheid van een akoestische gitaar. Ook ben je bij een elektrische gitaar altijd afhankelijk van een versterker, waardoor het geheel minder makkelijk te vervoeren is. Een akoestische gitaar met stalen snaren is in het begin wel wat pijnlijker aan je vingers, maar dit is een kwestie van tijd.

Fout 2. Jezelf gitaar spelen aanleren

Er zijn mensen die zichzelf graag gitaar leren spelen. Dit kan via kanalen zoals Youtube en via sites waar gratis gitaartabs staan. Op zich zijn er soms best goede uitleg video’s, maar welke zijn nu goed en welke niet? Dit kan je als beginner moeilijk beoordelen. Ikzelf vind het echt super belangrijk dat je een stabiele basis hebt. De enige juiste start is een gitaarleraar, die je vanaf het begin de juiste gitaarles geeft. Om de kosten te besparen is een online gitaarcursus een hele goede oplossing.

Fout 3. Geen warming up voordat je gaat spelen

Vaak wil een beginnende gitarist te snel met de nieuwe leerstof beginnen. Op zich is daar niets mis mee, maar speel je wel voor elke oefensessie 2 minuten warm? Ik adviseer je om iets herkenbaars of iets wat je goed beheerst te spelen. Hierdoor warm je je vingers goed op. Je zult met een lekker gevoel en een goed zelfvertrouwen de nieuwe oefensessie ingaan. Door die warming up zal je ook merken dat je de nieuwe leerstof veel sneller tot je neemt. Ook zul je door die 2 minuten minder snel fouten maken. Win-Win situatie lijkt mij! Speel dus 2 minuten warm, voor elke nieuwe oefensessie.

Fout 4. Niet consequent oefenen

In het begin is het zeer belangrijk dat je consequent 15 minuten per dag oefent. Als je de ene week 1 uur oefent, de andere week niet en die week erna keurig 15 minuten per dag oefent, dan zul je al snel merken dat je per saldo echt niets bent opgeschoten. Gitaar leren spelen is een proces op zich. Zie het als leren fietsen of een andere taal leren spreken. Dit kan je ook niet direct, maar als je wekelijks goed oefent, dan zul je geleidelijk alles onder de knie krijgen.

Fout 5. Ga vooral niet te snel

Als je vandaag begint met gitaar leren spelen, dan beheers je het morgen nog niet. Behandel nieuwe leerstof dus aandachtig. De theorie, die je in het begin moet leren, kan soms wat “droog” zijn, maar behandel het éénmalig supergoed. Dit zal op termijn echt het verschil gaan maken! Ik ken geen gitaristen die in 2 weken gitaar konden spelen. Als ze dat wel beweren is dit in mijn ogen fout!

Fout 6. Speel nooit op een valse gitaar

Beginnende gitaristen vergeten vaak hun gitaar te stemmen, voordat ze gaan oefenen.
Het gevolg is dat ze op een valse gitaar spelen. Om je gehoor te trainen is het zeer belangrijk, dat je altijd je gitaar stemt! Dan hoor je ook hoe gitaarakkoorden en tonen daadwerkelijk klinken. Om te stemmen gebruik je een tuner (bv Boss TU-30). Ga dus serieus om met het gitaar stemmen!

Fout 7. Start direct met een plectrum en niet met je vingers!

Veel beginnende gitaristen starten niet direct met een plectrum, maar met hun vingers.
Hun reden… Met je vingers spelen (lijkt) makkelijker en de klank is mooier.
Ga nooit een uitdaging uit de weg! Door direct te starten met een plectrum, ontwikkel je beter je slagbeweging en je pols. Daarnaast kun je ook gerichter spelen met een plectrum. Met het puntje van je plectrum kan je makkelijker een specifieke snaar aanslaan, dan met je vingers. Kortom: start direct met het leren spelen met een plectrum!

Fout 8. Linkshandig / rechtshandig

Wees ervan bewust dat je links- of rechtshandig bent. Ik kom het wel vaker tegen, dat linkshandige mensen toch rechtshandig gitaar gaan leren spelen. Dit werkt in bijna alle gevallen niet, dus probeer het ook niet. Ook zijn er linkshandige mensen die een rechtshandige gitaar ombouwen tot een linkshandige gitaar. Dit werkt vaak ook niet. Goed gereedschap is het halve werk!

Stappenplan gitaar leren spelen:

  • Kies een gitaarles methode: online of offline. Benieuwd of online gitaarlessen iets voor je zijn? Probeer de 7 daagse gitaarcurus gratis uit.  
  • Koop de juiste beginnersgitaar (akoestische Western gitaar). Heb je moeite met het vinden van de juiste beginnersgitaar? Lees dan deze blog en bekijk de video, ik heb de beste beginnersgitaar voor je gevonden.
  • Koop een linkshandige gitaar, als je linkshandig bent. Ik heb een blogs geschreven, speciaal voor linkshandige gitaristen. Vol met tips, waar je tegenaan kunt lopen als linkshandige gitarist.
  • Leer jezelf vanaf het begin aan om een plectrum te gebruiken. Alles wat je wilt weten over een plectrum, kun je lezen in het artikel wat ik speciaal hiervoor geschreven heb: Plectrum.
  • Neem de tijd voor elke nieuwe les, je zult hierdoor veel sneller resultaat behalen.
  • Stem bij elke oefensessie je gitaar. Als beginnend gitarist snap ik dat je niet weet hoe je een gitaar moet stemmen. Daarom heb ik hier een artikel over geschreven. Hierin lees je wat je nodig hebt en hoe je een gitaar goed kunt stemmen.
  • Warming up van 2 minuten, probeer het maar eens. Je zult versteld staan van het resultaat.
  • Oefen consequent 15 minuten per dag. Wil je als beginnend gitarist alles uit je gitaarspel halen? Lees dan deze blog, hierin zet ik alle mogelijkheden en technieken op een rij.  
  • Resultaat na 20 lessen: een goede beginners gitarist!

Herken jij jezelf in bovenstaande punten, of heb je misschien een ander punt..

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.