Travis picking
Techniek
Koen Snoek
Techniek
3 min
7

Wat is travis picking en hoe gebruik je het op je gitaar?

3 min
7

Travis picking, heb je er al van gehoord? Simpel gezegd is travis picking een plukstijl die je uitvoert met twee vingers, waarbij je duim schakelt tussen twee basnoten. Meestal is dit de grondtoon of kwint die je speelt. Het geluid heeft nog het meeste weg van een banjo, mandoline of ander geplukt volksinstrument.

Travis picking is een populaire folkgitaartechniek die is vernoemd naar de country gitarist Merle Travis. Hij zette deze techniek op de kaart door met de duim afwisselend twee of zelfs drie bassnaren te bespelen, terwijl de vingers de hoge snaren plukken, meestal tussen de kwartnoten.

Travis picking wordt veel toegepast in country, maar deze techniek kun je net zo goed toepassen in allerlei volksmuziek, ragtime, blues en vele stijlen hier tussenin. Mooie voorbeelden van travis picking zijn de begeleidingspatronen die je hoort in Simon en Garfunkels "The Boxer" en Kansas's "Dust in the Wind". Ook John Mayer is een bekende Amerikaanse singer-songwriter en gitarist die veel travis picking speelt.

 Travis picking


Hoe gebruik je travis picking op je gitaar?

Gitaristen die bekend zijn met travis picking laten het lijken alsof het een eenvoudige techniek is. Het gaat ze zo natuurlijk af dat je bijna niet ziet wat ze precies doen. Tot je probeert het na te spelen en ontdekt dat jouw gitaarspel totaal niet lijkt op dat van je favoriete gitarist.

Als je voor het eerst travis picking gaat proberen is het aan te raden om je tempo flink te vertragen en het patroon op te splitsen in kleine delen. Zo kun je oefenen zonder steeds vast te lopen. Verdeel je patroon in vier gelijke delen, zodat je elke keer een kwartnoot speelt. Leer jezelf meteen vanaf het begin aan om de snaren met de juiste vingers te plukken.

Begin bijvoorbeeld eens met een C- of A-akkoord, gecombineerd met de vier middelste snaren. De bovenste twee basissnaren worden door je duim bespeeld, de andere vingers mogen één van de andere snaren bespelen, zodat ze netjes op hun positie blijven.

TIP: Download hier een gratis PDF gitaarakkoordenboek, inclusief 7 daagse gitaarcursus!


Bekende liedjes waarin travis picking gebruikt wordt:

 1. Blowin’ in the Wind van Bob Dylan
 2. Neon van John Mayer
 3. Sounds of silence van Simon and Garfunkel
 4. Crazy Love van Poco
 5. Get lucky van Mark Knopfler

 

 Travis picking technieken

Er zijn verschillende travis picking technieken. De eenvoudigste vorm is de plukstijl met twee vingers. De duim schakelt hierbij tussen twee verschillende basnoten. De andere vingers spelen de hogere treble-snaren een keer op de eerste tel van de maat. Bij travis picking wordt regelmatig een duimplectrum gebruikt. Dit geeft je extra mogelijkheden in je gitaarspel, die je niet hebt als je alleen met een losse plectrum of met je vingers speelt.

Hoewel de methode met twee vingers makkelijker lijkt, blijkt het best lastig om te spelen. Daarom is deze methode niet de beste manier om travis picking te leren. Je kunt beter beginnen met drie vingers. Er zijn namelijk meer nummers waarin de drie vinger techniek wordt gebruikt, in plaats van twee. Deze techniek kun je ook naar eigen inzicht toepassen in allerlei nummers waarin origineel geen travis picking gebruikt wordt.

 

Probeer zelf een stukje travis picking met deze oefening: 

Travis picking oefening


 1. Het betreft hier een 4 kwartsmaat;
 2. Speel de A-snaar en D-snaar met je duim;
 3. De G-snaar wordt met de wijsvinger bespeeld;
 4. Voor de B-snaar gebruik je de ringvinger.

Succes!

 

Travis picking op een elektrische gitaar?

Je kunt travis picking ook toepassen op een elektrische gitaar. De techniek is vergelijkbaar als op een akoestische gitaar, alleen zijn de gitaar snaren vaak dunner, waardoor je zachter moet plukken. Deze techniek zorgt voor een geweldige toon.

 

 De top 5 beste travis picking gitaristen:

 1. Antoine Dufour
 2. Tommy Emmanuel
 3. Sungha Jung
 4. Sergio Altamura
 5. Don Ross

 

 Is travis picking moeilijk te leren?

Alles is natuurlijk te leren, maar met travis picking zul je flink moeten oefenen. Hoewel het lijkt op tokkelen, is het toch moeilijker. Je zult individuele noten moeten plukken, wat meer behendigheid van je vingers vraagt. De moeilijkheid van deze techniek zit hem vooral in het gelijktijdig aansturen van twee verschillende aanslagritmes.


"Het is zeker de moeite waard om travis picking te proberen, er gaat een nieuwe wereld van muzikale creatieve mogelijkheden voor je open."


Het is vooral belangrijk om langzaam te beginnen. Zo geef je jezelf de kans om elk onderdeel duidelijk te begrijpen en technisch correct te spelen. Pas als je elk onderdeel goed onder de knie hebt, kun je zonder veel moeite het tempo versnellen.

Van daar uit kun je zelf allerlei variaties toe gaan passen. Probeer eens de eerste of laatste twee delen van het patroon in een maat te verdubbelen. Of speel bij een patroon eens een ander akkoord.

Het belangrijkste is dat je weet wat elke vinger hoort te doen, alleen dan kun je travis picking goed toepassen op jouw gitaar.

 

 Zelf travis picking gebruiken op je gitaar?

Travis picking is een leuke uitdaging en specialisme voor elke gitarist. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de basistechnieken onder de knie hebt voor je hieraan begint.

Heb je travis picking in de vingers, dan heb je een hele leuke techniek om volop mee te improviseren en nummers helemaal naar je hand te zetten.

Speel jij al travis picking op je gitaar, of zou je het graag willen? Wat is jouw favoriete travis picking patroon of liedje? Laat hieronder een reactie achter, ik ben benieuwd!

Reacties
Categorieën