Ik dacht gitaar spelen lukt mij nooit…
Cursistenpraat
Koen Snoek
Cursistenpraat
4 min
38

Ik dacht gitaar spelen lukt mij nooit…

4 min
38

Hallo mijn naam is Sasja en ik ben een man van 47 jaar. Als kind was ik altijd al gek van gitaarmuziek, zoals van de band Mud (met het nummer “Dynamite”) en later ook bands bv Kiss en The Police. Op mijn 17e kreeg ik mijn eerste gitaar cadeau van mijn vader en een vriendin. Ik was er wel stoer mee, maar had het idee dat ik absoluut a-muzikaal was. Ik had op die leeftijd nog heel veel andere hobby’s. Omdat disco en soul mijn voorkeur hadden, werd ik DJ en organiseerde ik samen met vrienden feestjes.

Mijn eerste poging…

Op ongeveer 25-jarige leeftijd begon het opnieuw te kriebelen. Ik kocht een western gitaar en besloot op gitaarles te gaan. Ik leerde daar mijn eerste gitaarakkoorden en een paar heel eenvoudige liedjes zoals “Venus” van Shocking Blue. De gitaarlessen waren duur en van elke les van 45 minuten werd 30 minuten besteed aan het op gehoor stemmen van de gitaar. Dat vond mijn gitaarleraar namelijk het belangrijkste. Daarom ben ik toen gestopt. In de jaren daarna heb ik nog wel af en toe wat open akkoorden gerammeld, vooral als ik een biertje teveel op had 😉

Als klein kind van 5 speelde ik al luchtgitaar

Het zou nu wel gaan lukken!

Op 45-jarige leeftijd begon het (je raad het al) weer eens te kriebelen. Ik besloot online te gaan zoeken en vond diverse gitaar leraren. Na vergelijking kwam ik bij Koen terecht, want hij leek mij de beste. Ik kocht een 2e gitaar om nog gemotiveerder te beginnen. Ik begon met de basiscursus en had mezelf tot doel gesteld nu niet zomaar op te geven en door te zetten. De eerste paar lessen waren voor mij niet heel leerzaam, maar elke week een mailtje met een nieuwe les werkte voor mij heel motiverend. Daarbij zag ik ook mensen op Facebook liedjes plaatsen, waardoor ik nog gemotiveerder raakte.

Muziek was altijd al belangrijk in mijn leven

Vanaf les 11 werd het voor mij interessanter en leerde ik de basis blues en verheugde me al op de uitdagendere liedjes. Tot mijn blijdschap opende Koen een eigen community, waarin je van alles kon lezen en delen. Nóg zo’n goede motivator.

De liedjes, die elke week in de email vielen waren altijd weer een cadeautje, waar ik die week weer lekker mee aan de slag kon. Misschien nog belangrijker: ik had er plezier in, leerde veel en langzaam ontstond mijn «gitaarverslaving». Alleen die barré akkoorden waren een ellende in het begin, maar zoals alles kwam ook dat goed. Al duurde het F-akkoord heel lang bij mij.
Al snel kwam ik erachter dat ritme erg belangrijk was, dus deed ik de slagjes cursus erbij. Dat vond ik in het begin best lastig. Maar na zo’n half jaar veel oefenen en toepassen van de slagjes op echte nummers, ook o.a. van YouTube, werd het voor mij duidelijk dat ik het aardig onder de knie kreeg.
In het begin vond ik elke upstroke moeilijk en nu 1½ jaar later speel ik best al complexe 16e noots ritmes weg. Ik voel me echt een slaggitarist.

Elk liedje is weer een leuke uitdaging

Ik wilde alleen maar meer…

Ik ging door met de vervolg cursus en deed er meteen maar de tokkelcursus bij. Dit omdat ik meer, meer en meer wilde. Ook het tokkelen kreeg ik onder de knie en het plezier groeide alsmaar. Ik speelde dagelijks zo’n 1½ uur. De vorderingen gingen soms snel en soms leek ik wat stil te staan, maar ik had er plezier in!
Nu speel ik iedere dag. Soms speel ik een half uur, maar meestal speel ik 1-2 uur achter elkaar liedjes die ik goed vind. Ik heb een goede basis gelegd met de online gitaarlessen van Koen. Via YouTube leer ik allerlei nieuwe liedjes op een goede manier, want ik kan nu bepalen wat goede lessen en slechte zijn door de kennis die ik heb opgedaan in de cursus. Mijn favoriete genre is nu rock. Ik speel nummers van Nirvana, Stone Temple Pilots, Pearl Jam, AC/DC, Seether en nog vele andere. Ook andere genres, zoals soul en pop, vind ik leuk om te spelen.

Mijn gitaar verzameling…

Ik ben zeer trots op mijn gitaarverzameling en zal ze van links naar rechts noemen:

Gitaarverzameling Sasja - gitaarlesvankoen.nl

  • Bruce Wallace, mijn eerste gekochte gitaar voor gitaarles in +/- 1995 (laminaat)
  • Encore; een elektrische gitaar, Stratocaster model voor 100 gulden (verrassend goed)
  • Yamaha apx-700 semi akoestisch gekocht in 2014 om online gitaarles mee te gaan volgen
  • Taylor 810CE, een droom gitaar die ik mezelf gunde omdat het spelen zo lekker ging 2017
  • Epiphone SG-model, 2e hands gekocht in 2017 omdat ik ook wil rocken 😉

Mijn elektrische gitaren zijn nog nauwelijks gebruikt. Daar komt eerdaags echter verandering in als ik de elektrische gitaar cursus van Koen ga volgen. Ik heb dit jaar ook meteen een Boss gt-100 effectenpedaal gekocht, welke wel van pas gaat komen. Uiteraard zijn al deze gitaren enzovoort niet echt nodig, want met een simpele akoestische gitaar kan ik ook op elke plek plezier beleven!

Boss GT-100 gitaarpedaal - gitaarlesvankoen.nl

Ik wil niet meer zonder gitaar!

Ik gun iedereen net zoveel plezier met gitaar spelen als dat ik heb. Voor mij was het allemaal niet zo ver gekomen zonder de lessen van Koen en het doorzettingsvermogen van mezelf. Dat werd ook nog eens gestimuleerd door de community en elke week weer dat cadeautje in de email.

Ik hoop ooit samen te kunnen musiceren in bijvoorbeeld een bandje of met een andere gitarist. In de toekomst gaat er zeker nog wel een gitaar bij komen. Ben stiekem al aan het sparen 😉

Groetjes en veel speelplezier!

Sasja

Wat vind je van het verhaal van cursist Sasja? Laat het mij hieronder weten.

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Reacties
Categorieën