Ik dacht gitaar spelen lukt mij nooit…
11 maart 2018 
4 min. leestijd

Ik dacht gitaar spelen lukt mij nooit…

Hallo mijn naam is Sasja en ik ben een man van 47 jaar. Als kind was ik altijd al gek van gitaarmuziek, zoals van de band Mud (met het nummer “Dynamite”) en later ook bands bv Kiss en The Police. Op mijn 17e kreeg ik mijn eerste gitaar cadeau van mijn vader en een vriendin. Ik was er wel stoer mee, maar had het idee dat ik absoluut a-muzikaal was. Ik had op die leeftijd nog heel veel andere hobby’s. Omdat disco en soul mijn voorkeur hadden, werd ik DJ en organiseerde ik samen met vrienden feestjes.

Mijn eerste poging…

Op ongeveer 25-jarige leeftijd begon het opnieuw te kriebelen. Ik kocht een western gitaar en besloot op gitaarles te gaan. Ik leerde daar mijn eerste gitaarakkoorden en een paar heel eenvoudige liedjes zoals “Venus” van Shocking Blue. De gitaarlessen waren duur en van elke les van 45 minuten werd 30 minuten besteed aan het op gehoor stemmen van de gitaar. Dat vond mijn gitaarleraar namelijk het belangrijkste. Daarom ben ik toen gestopt. In de jaren daarna heb ik nog wel af en toe wat open akkoorden gerammeld, vooral als ik een biertje teveel op had 😉

Als klein kind van 5 speelde ik al luchtgitaar

Het zou nu wel gaan lukken!

Op 45-jarige leeftijd begon het (je raad het al) weer eens te kriebelen. Ik besloot online te gaan zoeken en vond diverse gitaar leraren. Na vergelijking kwam ik bij Koen terecht, want hij leek mij de beste. Ik kocht een 2e gitaar om nog gemotiveerder te beginnen. Ik begon met de basiscursus en had mezelf tot doel gesteld nu niet zomaar op te geven en door te zetten. De eerste paar lessen waren voor mij niet heel leerzaam, maar elke week een mailtje met een nieuwe les werkte voor mij heel motiverend. Daarbij zag ik ook mensen op Facebook liedjes plaatsen, waardoor ik nog gemotiveerder raakte.

Muziek was altijd al belangrijk in mijn leven

Vanaf les 11 werd het voor mij interessanter en leerde ik de basis blues en verheugde me al op de uitdagendere liedjes. Tot mijn blijdschap opende Koen een eigen community, waarin je van alles kon lezen en delen. Nóg zo’n goede motivator.

De liedjes, die elke week in de email vielen waren altijd weer een cadeautje, waar ik die week weer lekker mee aan de slag kon. Misschien nog belangrijker: ik had er plezier in, leerde veel en langzaam ontstond mijn «gitaarverslaving». Alleen die barré akkoorden waren een ellende in het begin, maar zoals alles kwam ook dat goed. Al duurde het F-akkoord heel lang bij mij.
Al snel kwam ik erachter dat ritme erg belangrijk was, dus deed ik de slagjes cursus erbij. Dat vond ik in het begin best lastig. Maar na zo’n half jaar veel oefenen en toepassen van de slagjes op echte nummers, ook o.a. van YouTube, werd het voor mij duidelijk dat ik het aardig onder de knie kreeg.
In het begin vond ik elke upstroke moeilijk en nu 1½ jaar later speel ik best al complexe 16e noots ritmes weg. Ik voel me echt een slaggitarist.

Elk liedje is weer een leuke uitdaging

Ik wilde alleen maar meer…

Ik ging door met de vervolg cursus en deed er meteen maar de tokkelcursus bij. Dit omdat ik meer, meer en meer wilde. Ook het tokkelen kreeg ik onder de knie en het plezier groeide alsmaar. Ik speelde dagelijks zo’n 1½ uur. De vorderingen gingen soms snel en soms leek ik wat stil te staan, maar ik had er plezier in!
Nu speel ik iedere dag. Soms speel ik een half uur, maar meestal speel ik 1-2 uur achter elkaar liedjes die ik goed vind. Ik heb een goede basis gelegd met de online gitaarlessen van Koen. Via YouTube leer ik allerlei nieuwe liedjes op een goede manier, want ik kan nu bepalen wat goede lessen en slechte zijn door de kennis die ik heb opgedaan in de cursus. Mijn favoriete genre is nu rock. Ik speel nummers van Nirvana, Stone Temple Pilots, Pearl Jam, AC/DC, Seether en nog vele andere. Ook andere genres, zoals soul en pop, vind ik leuk om te spelen.

Mijn gitaar verzameling…

Ik ben zeer trots op mijn gitaarverzameling en zal ze van links naar rechts noemen:

Gitaarverzameling Sasja - gitaarlesvankoen.nl

  • Bruce Wallace, mijn eerste gekochte gitaar voor gitaarles in +/- 1995 (laminaat)
  • Encore; een elektrische gitaar, Stratocaster model voor 100 gulden (verrassend goed)
  • Yamaha apx-700 semi akoestisch gekocht in 2014 om online gitaarles mee te gaan volgen
  • Taylor 810CE, een droom gitaar die ik mezelf gunde omdat het spelen zo lekker ging 2017
  • Epiphone SG-model, 2e hands gekocht in 2017 omdat ik ook wil rocken 😉

Mijn elektrische gitaren zijn nog nauwelijks gebruikt. Daar komt eerdaags echter verandering in als ik de elektrische gitaar cursus van Koen ga volgen. Ik heb dit jaar ook meteen een Boss gt-100 effectenpedaal gekocht, welke wel van pas gaat komen. Uiteraard zijn al deze gitaren enzovoort niet echt nodig, want met een simpele akoestische gitaar kan ik ook op elke plek plezier beleven!

Boss GT-100 gitaarpedaal - gitaarlesvankoen.nl

Ik wil niet meer zonder gitaar!

Ik gun iedereen net zoveel plezier met gitaar spelen als dat ik heb. Voor mij was het allemaal niet zo ver gekomen zonder de lessen van Koen en het doorzettingsvermogen van mezelf. Dat werd ook nog eens gestimuleerd door de community en elke week weer dat cadeautje in de email.

Ik hoop ooit samen te kunnen musiceren in bijvoorbeeld een bandje of met een andere gitarist. In de toekomst gaat er zeker nog wel een gitaar bij komen. Ben stiekem al aan het sparen 😉

Groetjes en veel speelplezier!

Sasja

Wat vind je van het verhaal van cursist Sasja? Laat het mij hieronder weten.

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Daphne
Door

Daphne

op 11 Mar 2018

Leuk om te lezen. En al een hele verzameling. Ik had een klein beetje gehoopt dat er een demonstratie bij zou zitten😉

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 12 Mar 2018

Hoi,dankje er komen nog wel demonstratiies hoor in de community ;-)

Daphne
Door

Daphne

op 13 Mar 2018

Leuk!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Mar 2018

He Daphne, Zoals ik het net lees komt de demonstratie nog in de community ;-) Te gek! Gr, Koen

Erwin
Door

Erwin

op 11 Mar 2018

Mooie reis Sasja en herkenbaar als je richting bandjes denkt ga eerst eens naar jams in je buurt zo bouw je een netwerkje op en voor je het weet sta je elke week te genieten leuke blog dit

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 12 Mar 2018

dankje en goede tip ! ga ik zeker doen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Mar 2018

Een goede tip Erwin!

Marco de Wit
Door

Marco de Wit

op 11 Mar 2018

Mooi blog wat anderen zeker zal kunnen inspireren om te gaan spelen

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 12 Mar 2018

thnx gab!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Mar 2018

Wat houd je tegen Marco?? Gr, Koen

Annemke
Door

Annemke

op 11 Mar 2018

Een zeer herkenbare gitaarreis, Sasha. En zo zie je maar, het maakt niet uit hoe vaak je herbegint, zolang je maar herbegint en er vooral heel veel plezier aan beleefd! Dat is de allerbeste motivatie! Je hebt het gedaan en met elke stap ben je een betere gitarist geworden. Niemand weet wat er nog op je pad komt, maar ik ben alvast heel benieuwd naar de volgende resultaten.

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 12 Mar 2018

dankje, de reis is nog lang niet afgelopen idd ;-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Mar 2018

True! En die ontdekkingsreis is echt goud waard Annemie :-)

Marcel
Door

Marcel

op 11 Mar 2018

Mooie blog Sasha, hier zullen veel cursisten moed uit putten. tevens prachtige verzameling gitaren keuze genoeg voor iedere stijl van muziek. We zijn benieuwd naar je volgende gitaar :-) Succes en tot hoors

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 12 Mar 2018

dankje Marcel, Ik hoop inderdaad dat mensen er moed uit putten of enthousiast door raken ;-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Mar 2018

Daar ben ik inderdaad ook benieuwd naar Marcel ;-) Volgens mij gaat Sasja mij nog inhalen... Gr, Koen

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 24 Mar 2018

veel oefenen Koen haha..... ;-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Apr 2018

Lol ;-)

Anita
Door

Anita

op 12 Mar 2018

Herkenbaar voor veel cursisten! Jouw verhaal toont aan dat doorzetten wordt beloond en ja, je moet er wel wat voor doen om het te bereiken! Super motiverend! En mooie verzameling gitaarsnoepjes ;-)

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 12 Mar 2018

dankje Anita ;-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Mar 2018

Er is maar 1 weg naar de top en dat is "omhoog" Anita. Ik moet zeggen dat jij zelf ook lekker aan het klimmen bent ;-) Gr, Koen

Lucas
Door

Lucas

op 14 Mar 2018

Leuke blog Sasja! en veel herkenbare zaken...

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Mar 2018

Zaken of gitaren Lucas :-)

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 24 Mar 2018

dankje ;-)

Annemie
Door

Annemie

op 25 Apr 2018

Leuk om je verhaal te lezen! En wat een knappe verzameling gitaren 😍 Kan goed geloven dat je ze dagelijks met veel plezier bespeeld!! 👍👍

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 23 Jul 2018

dankje , het gaat idd om het plezier, daardoor speel je meer en leer je sneller ;-)

karel van dommelen
Door

karel van dommelen

op 26 Apr 2018

Motiverend verhaal Sasja! Leuk ook bij iedere gitaar een eigen verhaal. Ik ga maar weer eens oefenen deze avond, t.v. kan altijd later nog ;-)

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 23 Jul 2018

haha oefenen is altijd goed ! en als je het even zat bent dan is de tv er altijd nog haha

Huibert
Door

Huibert

op 27 Apr 2018

Leuke blog Sasja! inmiddels een hele verzameling aan gitaren. gaaf hoor, de Taylor herkende ik meteen, ik heb ook zoiets, speelt erg fijn.

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 23 Jul 2018

dankje, de taylor is ook mijn favoriet hoor ;-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Apr 2018

Wat veel leuke reacties van iedereen ;-) I like! Gr, Koen

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 23 Jul 2018

;-)

Tim
Door

Tim

op 01 May 2018

Hoi Sasja, leuke blog! Je zegt gemiddeld 1,5 uur per dag te spelen. Doe je dat al vanaf les 1 van de basiscursus toen je begon? Of is dat later gekomen. Mooi arsenaal aan gitaren in 2 jaar!

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 23 Jul 2018

Hoi tim , ik begon met een half uurtje per dag en dan soms sávonds nog even snel herhalen. maar als je er plezier in hebt en het gaat lekker iets langer of als je het even zat bent wat korter. Ik denk dat in het begin de regelmaat het belangrijks is, gewoon in je dagschema in plannen. succes ;-)

Pim
Door

Pim

op 07 May 2018

Mooi dat je uit eindelijk toch de moed hebt gevonden het op latere leeftijd nog te leren. Er valt als je ouder bent meer te overwinnen omdat je over het algemeen kritischer bent.

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 23 Jul 2018

Je bent ook nooit te oud om te leren en ik vind het weer leuk zo'n studie, was ik echt aan toe ;-) met gitaar spelen haal je telkens overwinningen en dat houd het leuk voor mij. uitdagingen zat nu met deze hobby ;-)

Inge
Door

Inge

op 26 May 2018

Geweldige blog erg leuk te lezen hoe je je ontwikkelt hebt en nogndoet, respect en je speelt veel zeg super!

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 23 Jul 2018

dankjewel, het is ook wel erg leuk hoor om te doen ;-)

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?