Hoe tof is het als herkent wordt wat je op je gitaar speelt?
Cursistenpraat
Koen Snoek
Cursistenpraat
5 min
25

Hoe tof is het als herkent wordt wat je op je gitaar speelt?

5 min
25

Cursist Patrick heeft de vervolgcursus van gitaarles van Koen gevolgd. Dit is wat zijn gitaardroom hem heeft gebracht.

Vroeger luisterde ik graag naar rock-‘n-roll. Muziek van Elvis, Cliff Richard en Roy Orbison trok mij aan. Ook luister ik graag naar The Stray Cats met hun Rockabilly rock-‘n-roll. Maar ook houd ik van de muziek waar ik mee opgegroeid ben. Dat is de geweldige muziek van de Dire Straits en Queen. De gitaar was de gemene deler! Elvis zonder gitaar is niet voor te stellen. Dat is ook het geval bij Dire Straits en Mark Knopfler. Bij Queen was Brian May onevenaarbaar en bij The Stray Cats was het gitarist Brian Setzer met zijn Gretsch gitaar. Pas op 44-jarige leeftijd kwam het besluit om zelf een gitaar aan te schaffen.
Er waren vooral veel redenen om het niet te doen: Geen tijd, niet muzikaal, geen gevoel voor ritme, etc. Mijn doel was om maar met een paar akkoorden een liedje kunnen spelen. Onervaren kocht ik een mooie akoestische Fender CD-60.

Mijn eerste stap

Op internet werd een gitaarcursus aangeboden die mij beloofde binnen 12 weken een gitarist te zijn. Als snel bleek dat voor gitaarspelen een langere adem nodig is. In die cursus leerde ik enkele open akkoorden. Geen slagjes of barré akkoorden!
Na 12 maanden was ik wel trots dat ik ¨Het is een Nacht” van Guus Meeuwis mee kon spelen (niet de tokkel, maar de open akkoorden en het slagje). Dit had ik mezelf aangeleerd via Youtube.

Samen muziek maken geeft een kick

In een huis aan huisblad las ik dat er in mijn woonplaats een nieuwe muziekschool opende. Dat zette mij aan het denken! Uiteindelijk schreef ik met enige aarzeling mezelf in. In de eerste les vroeg de leraar: ¨speel maar eens een stukje¨. Nerveus speelde hij ¨mijn¨ nummer. Toen ik klaar was, herkende hij het liedje wat hij speelde! Dat was voor mij een groot compliment! Die stimulans gaf mij de drang om het niet bij een proefles te laten!
In dezelfde les leerde ik: Calm After The Storm van Common Linnets. Zo volgden meer lessen. Met lastige nummers waren we wel eens een aantal weken bezig, Maar als het dan lukte, speelden we het samen of speelde ik het mee via met het origineel via een dikke luidspreker die in de lesruimte stond. De manier van lesgeven was dat ik een nummer uitkoos wat ik leuk vond en dat leerden we dan! Vooral het samen jammen vond ik leuk. ¨Een smile van oor tot oor! Kicken¨!

Een goede basis op gitaar

Er kwam echter een moment waarop ik dacht: Leuk dat samen jammen, maar wat leer ik, wat heb ik geleerd en wat wil ik nog leren? Ik twijfelde eigenlijk of ik wel ooit een goede basis had gehad. Opnieuw zocht ik een gitaarleraar. Puur voor een andere ervaring, maakte ik een overstap. Daar trof hij een oude rot in het gitaarvak. Ik wilde ontdekken of ik kon leren tokkelen en ook vroeg ik meer basistechnieken. Soms werd het wel erg theoretisch en had ik moeite om het bij te benen.
Ik kwam in situaties waarbij er juist het gebrek aan basis was waarbij de leraar het vermoeden had dat hij het al wel zou weten! Ik heb er toch veel geleerd, op het laatst speelde ik zelfs een nummer van The Gipsy Kings! Om steeds weer binnen twee weken iets neer te kunnen zetten, was voor mij een behoorlijke opgave.
Na een periode kwam toen vrij plotseling het besluit om te stoppen en weer nummers te spelen in mijn eigen tempo. En met alle nieuwe opdrachten kwam ik niet eens echt toe aan verdieping van die muziekstukken. Bij het opnieuw spelen blijkt hoe nuttig notities zijn.

Een goed vervolg, gitaarles van Koen!

Om ervoor te zorgen dat ik niet stil zou komen te staan, was ik op zoek naar een online gitaarles mogelijkheid. Zo kwam ik uit bij Gitaarles van Koen en koos ik voor de vervolgcursus. Elke week een nieuw nummer in de mail vond ik elke week een leuke verrassing. Ik vond het een voordeel dat de nummers gewoon online blijven en dat het niet af hoeft te zijn binnen een bepaalde termijn. Ook de verdeling in 3 moeilijkheidsniveau’s vond ik een voordeel. Elk nummer gaf mij uitdaging.
De duidelijkheid tips in het lesmateriaal van de vervolgcursus herkende ik van mijn eerdere lessen. Ik vond het prettig dat gitaarakkoorden en slagjes gedetailleerd uitgelegd waren. Mijn ervaring was dat deze exact als het origineel gespeeld konden worden. Daarnaast vond ik de instructievideo’s praktisch. Als het moeilijk werd, keek ik sommige overgangen van akkoorden of slagjes steeds weer terug. Net zo lang tot het mij zelf lukte. Als ik nu een nummer na lange tijd weer speel merk ik vooruitgang. Dat voorheen lastig was, is nu ineens wel haalbaar!

Ik kocht een nieuwe gitaar

Mijn oude Fender CD-60 gitaar is al een tijd geleden ingewisseld voor een Gretsch G3800 Rancher Orchestra gitaar. Ik vind het belangrijk dat een gitaar goed aanvoelt, licht speelt en een mooie klank heeft. Akoestisch vind ik het leukst om te bespelen. Onlangs is de keuze gevallen op een nieuwe gitaar, weer akoestisch. Na goed advies in een gitaarwinkel is het een Jumbo model geworden met mooie lage basnoten! Dat geeft weer een Boost!

Samen herinneringen maken: het kampvuurevent!

Wat ik ook leuk vind aan gitaarspelen is dat het me vaak verrast. Niet alleen met hoe het gaat maar ook met wat het mij brengt aan ervaringen. Zo kwam er op de community (waar je automatisch lid van bent bij een cursus) een bericht voorbij dat hij zich aan kon melden voor het traditionele kampvuurevent op Texel. Voor het festivalgevoel kon gebruik gemaakt worden van een veldje waar men een tent op kon zetten. Met de gedeelde passie van het gitaar spelen en het feit dat ik ook al een beetje mensen had leren kennen via de community was sfeer prettig. Toen de avond viel, hebben we gezellig gebarbecued en na wat regen-gespetter was het precies op het juiste moment droog voor het kampvuur. Daar mocht iedereen een ingestudeerd nummer spelen wat dan door een zanger werd meegezongen. Dat maakte de goede sfeer compleet!
Na een ochtendwandeling in de mooie natuur van Texel en nog even samen muziek maken en weer huiswaarts. Leerzaam, onvergetelijk en voor herhaling vatbaar. Inmiddels heb ik ook al wat workshops bij Koen gevolgd.

Ik ben erachter gekomen dat countrymuziek spelen mij goed ligt! Denk aan: Johnny Cash, Willy Nelson & Glen Campbell

Het organiseren van een jamsessie!

Samen muziek maken smaakt naar meer. Ook in Koens community worden gezamenlijke projecten gedaan. Een item daar is de maandelijkse challenge. Denk daarbij aan het spelen van een nummer, dat filmen en plaatsen met de uitdaging dat na te doen. Ook was er een keer een uitdaging te spelen voor publiek. Ik was al wat langer van plan een jamsessie in het buurthuis waar ik ook les had gehad bij te wonen. Het was er (vanwege durf) nooit echt van gekomen. Daar heb ik een nummer gespeeld samen met andere muzikanten en er een filmpje van gemaakt. Ik won glansrijk de challenge!
De smaak van de jamsessie had ik te pakken. Dus ik zat er een maand later weer. De muzikale steun in de rug van de medemuzikanten en een applaus van publiek voelde goed. De organiserende vrijwilliger ging er om persoonlijke reden mee stoppen. Ik dacht meteen dit zou ik kunnen gaan doen. Dus nu organiseer ik! Vaak zie ik mensen genieten van muziek die men herkent van vroeger. Dat voelt goed.

Check hieronder mijn laatste videooefening!

Nu oefen ik met gitaarspelen en zingen. De feedback op community help mij om daarin te ontwikkelen.
Onze jam-sessie heet: de Speelman op het dak. De locatie van de foto bovenaan deze blog is dus niet toevallig gekozen. Mijn inspiratie voor deze foto komt van The Beatles! Die gaven in mijn geboorte jaar een concert op het dak van hun platenstudio, het rooftop concert!

In voorgaande dus een voorbeeld hoe het simpelweg beginnen met gitaarspelen kan leiden tot een leuke hobby met veel onverwachte gebeurtenissen en leuke contacten. Wie weet waar jouw gitaardroom je brengt!
Muzikale groet van Patrick

Spreekt jou het verhaal van Patrick aan? Plaats dan hieronder een reactie!

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Reacties
Categorieën