Hoe tof is het als herkent wordt wat je op je gitaar speelt?
11 augustus 2020 
5 min. leestijd

Hoe tof is het als herkent wordt wat je op je gitaar speelt?

Cursist Patrick heeft de vervolgcursus van gitaarles van Koen gevolgd. Dit is wat zijn gitaardroom hem heeft gebracht. 

Vroeger luisterde ik graag naar rock-‘n-roll. Muziek van Elvis, Cliff Richard en Roy Orbison trok mij aan. Ook luister ik graag naar The Stray Cats met hun Rockabilly rock-‘n-roll. Maar ook houd ik van de muziek waar ik mee opgegroeid ben. Dat is de geweldige muziek van de Dire Straits en Queen. De gitaar was de gemene deler! Elvis zonder gitaar is niet voor te stellen. Dat is ook het geval bij Dire Straits en Mark Knopfler. Bij Queen was Brian May onevenaarbaar en bij The Stray Cats was het gitarist Brian Setzer met zijn Gretsch gitaar. Pas op 44-jarige leeftijd kwam het besluit om zelf een gitaar aan te schaffen.
Er waren vooral veel redenen om het niet te doen: Geen tijd, niet muzikaal, geen gevoel voor ritme, etc. Mijn doel was om maar met een paar akkoorden een liedje kunnen spelen. Onervaren kocht ik een mooie akoestische Fender CD-60.

Mijn eerste stap

Op internet werd een gitaarcursus aangeboden die mij beloofde binnen 12 weken een gitarist te zijn. Als snel bleek dat voor gitaarspelen een langere adem nodig is. In die cursus leerde ik enkele open akkoorden. Geen slagjes of barré akkoorden!
Na 12 maanden was ik wel trots dat ik ¨Het is een Nacht” van Guus Meeuwis mee kon spelen (niet de tokkel, maar de open akkoorden en het slagje). Dit had ik mezelf aangeleerd via Youtube.

Samen muziek maken geeft een kick

In een huis aan huisblad las ik dat er in mijn woonplaats een nieuwe muziekschool opende. Dat zette mij aan het denken! Uiteindelijk schreef ik met enige aarzeling mezelf in. In de eerste les vroeg de leraar: ¨speel maar eens een stukje¨. Nerveus speelde hij ¨mijn¨ nummer. Toen ik klaar was, herkende hij het liedje wat hij speelde! Dat was voor mij een groot compliment! Die stimulans gaf mij de drang om het niet bij een proefles te laten!
In dezelfde les leerde ik: Calm After The Storm van Common Linnets. Zo volgden meer lessen. Met lastige nummers waren we wel eens een aantal weken bezig, Maar als het dan lukte, speelden we het samen of speelde ik het mee via met het origineel via een dikke luidspreker die in de lesruimte stond. De manier van lesgeven was dat ik een nummer uitkoos wat ik leuk vond en dat leerden we dan! Vooral het samen jammen vond ik leuk. ¨Een smile van oor tot oor! Kicken¨!

Een goede basis op gitaar

Er kwam echter een moment waarop ik dacht: Leuk dat samen jammen, maar wat leer ik, wat heb ik geleerd en wat wil ik nog leren? Ik twijfelde eigenlijk of ik wel ooit een goede basis had gehad. Opnieuw zocht ik een gitaarleraar. Puur voor een andere ervaring, maakte ik een overstap. Daar trof hij een oude rot in het gitaarvak. Ik wilde ontdekken of ik kon leren tokkelen en ook vroeg ik meer basistechnieken. Soms werd het wel erg theoretisch en had ik moeite om het bij te benen.
Ik kwam in situaties waarbij er juist het gebrek aan basis was waarbij de leraar het vermoeden had dat hij het al wel zou weten! Ik heb er toch veel geleerd, op het laatst speelde ik zelfs een nummer van The Gipsy Kings! Om steeds weer binnen twee weken iets neer te kunnen zetten, was voor mij een behoorlijke opgave.
Na een periode kwam toen vrij plotseling het besluit om te stoppen en weer nummers te spelen in mijn eigen tempo. En met alle nieuwe opdrachten kwam ik niet eens echt toe aan verdieping van die muziekstukken. Bij het opnieuw spelen blijkt hoe nuttig notities zijn.

Een goed vervolg, gitaarles van Koen!

Om ervoor te zorgen dat ik niet stil zou komen te staan, was ik op zoek naar een online gitaarles mogelijkheid. Zo kwam ik uit bij Gitaarles van Koen en koos ik voor de vervolgcursus. Elke week een nieuw nummer in de mail vond ik elke week een leuke verrassing. Ik vond het een voordeel dat de nummers gewoon online blijven en dat het niet af hoeft te zijn binnen een bepaalde termijn. Ook de verdeling in 3 moeilijkheidsniveau’s vond ik een voordeel. Elk nummer gaf mij uitdaging.
De duidelijkheid tips in het lesmateriaal van de vervolgcursus herkende ik van mijn eerdere lessen. Ik vond het prettig dat gitaarakkoorden en slagjes gedetailleerd uitgelegd waren. Mijn ervaring was dat deze exact als het origineel gespeeld konden worden. Daarnaast vond ik de instructievideo’s praktisch. Als het moeilijk werd, keek ik sommige overgangen van akkoorden of slagjes steeds weer terug. Net zo lang tot het mij zelf lukte. Als ik nu een nummer na lange tijd weer speel merk ik vooruitgang. Dat voorheen lastig was, is nu ineens wel haalbaar!

Ik kocht een nieuwe gitaar

Mijn oude Fender CD-60 gitaar is al een tijd geleden ingewisseld voor een Gretsch G3800 Rancher Orchestra gitaar. Ik vind het belangrijk dat een gitaar goed aanvoelt, licht speelt en een mooie klank heeft. Akoestisch vind ik het leukst om te bespelen. Onlangs is de keuze gevallen op een nieuwe gitaar, weer akoestisch. Na goed advies in een gitaarwinkel is het een Jumbo model geworden met mooie lage basnoten! Dat geeft weer een Boost!

Samen herinneringen maken: het kampvuurevent!

Wat ik ook leuk vind aan gitaarspelen is dat het me vaak verrast. Niet alleen met hoe het gaat maar ook met wat het mij brengt aan ervaringen. Zo kwam er op de community (waar je automatisch lid van bent bij een cursus) een bericht voorbij dat hij zich aan kon melden voor het traditionele kampvuurevent op Texel. Voor het festivalgevoel kon gebruik gemaakt worden van een veldje waar men een tent op kon zetten. Met de gedeelde passie van het gitaar spelen en het feit dat ik ook al een beetje mensen had leren kennen via de community was sfeer prettig. Toen de avond viel, hebben we gezellig gebarbecued en na wat regen-gespetter was het precies op het juiste moment droog voor het kampvuur. Daar mocht iedereen een ingestudeerd nummer spelen wat dan door een zanger werd meegezongen. Dat maakte de goede sfeer compleet!
Na een ochtendwandeling in de mooie natuur van Texel en nog even samen muziek maken en weer huiswaarts. Leerzaam, onvergetelijk en voor herhaling vatbaar. Inmiddels heb ik ook al wat workshops bij Koen gevolgd.

Ik ben erachter gekomen dat countrymuziek spelen mij goed ligt! Denk aan: Johnny Cash, Willy Nelson & Glen Campbell

Het organiseren van een jamsessie!

Samen muziek maken smaakt naar meer. Ook in Koens community worden gezamenlijke projecten gedaan. Een item daar is de maandelijkse challenge. Denk daarbij aan het spelen van een nummer, dat filmen en plaatsen met de uitdaging dat na te doen. Ook was er een keer een uitdaging te spelen voor publiek. Ik was al wat langer van plan een jamsessie in het buurthuis waar ik ook les had gehad bij te wonen. Het was er (vanwege durf) nooit echt van gekomen. Daar heb ik een nummer gespeeld samen met andere muzikanten en er een filmpje van gemaakt. Ik won glansrijk de challenge!
De smaak van de jamsessie had ik te pakken. Dus ik zat er een maand later weer. De muzikale steun in de rug van de medemuzikanten en een applaus van publiek voelde goed. De organiserende vrijwilliger ging er om persoonlijke reden mee stoppen. Ik dacht meteen dit zou ik kunnen gaan doen. Dus nu organiseer ik! Vaak zie ik mensen genieten van muziek die men herkent van vroeger. Dat voelt goed.

Check hieronder mijn laatste videooefening!

Nu oefen ik met gitaarspelen en zingen. De feedback op community help mij om daarin te ontwikkelen.
Onze jam-sessie heet: de Speelman op het dak. De locatie van de foto bovenaan deze blog is dus niet toevallig gekozen. Mijn inspiratie voor deze foto komt van The Beatles! Die gaven in mijn geboorte jaar een concert op het dak van hun platenstudio, het rooftop concert!

In voorgaande dus een voorbeeld hoe het simpelweg beginnen met gitaarspelen kan leiden tot een leuke hobby met veel onverwachte gebeurtenissen en leuke contacten. Wie weet waar jouw gitaardroom je brengt!
Muzikale groet van Patrick

Spreekt jou het verhaal van Patrick aan? Plaats dan hieronder een reactie!

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Jack
Door

Jack

op 15 Aug 2020

Wat een mooi verhaal Patrick. Hieruit blijkt maar weer, gewoon doen en niet bang zijn. Geweldig.

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Klopt, gewoon doen!

Peter Stuijts
Door

Peter Stuijts

op 15 Aug 2020

Goed bezig zeg ik moet nog een lange weg gaan maar oefening baart kunst

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Met kleine stappen kom je er ook.

Aleid
Door

Aleid

op 15 Aug 2020

Wat een mooi verhaal en best herkenbaar. Ik kocht in een kringloopwinkel een, wat bleek, klassieke gitaar. Ik egon op YouTube, maar dat was niet genoeg om te beginnen. Ik vond een privé gitaarleraar en kocht een westerngitaar. Had een aantal maanden les, maar de leraar vond mij te leuk en ik hem niet. Dus weer weg. Daarna zocht ik online lessen en kwam bij Koen terecht. Weer wat geleerd, maar liep toch ook vast. Toen kwam Corona met een muziekproject voor ouderen. Een maand elke dag een Zoomles. Ik koos flamencogitaar en kreeg een leengitaar. Dat was raak. Mijn leraar had veel tips om accordeon goed te spelen en tegelijk ging er ook getackeld worden. Wat ik zo graag wilde. Ik had veel aan mijn eerdere ervaringen. Na de maand gratis les, besloot ik door te gaan. Nog steeds online privélessen en nu betaald. Dit werkt nu heel goed voor mij. Ook ontdekte ik dat een 7/8 of 3/4 klassieke gitaar voor mij de juiste maat is. Nog steeds op gitaarles! Helpt me ook de Coronatijd door nu mijn koor stilliggen.. Toch bezig kunnen zijn met muziek.

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Mooi!. Puzzelen en doen wat goed voelt.

Jacob
Door

Jacob

op 15 Aug 2020

Heel mooi verhaal. Ik heb nu twee jaar een gitaar en probeer het spelen onder de knie te krijgen. Daar is discipline voor nodig en die ontbreekt mij soms. Koen probeert je te stimuleren, met een mooie aanbod aan cursussen. Deze hebben allemaal een specifieke opbouw. Je kunt dus op jou manier leren gitaar spelen. Je moet het wel zelf doen. Ook jij Jacob.

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Zolang je er maar plezier in hebt. Mij ligt een country slagje beter dan een tokkel. Kies wat bij je past.

Mark
Door

Mark

op 15 Aug 2020

Leuk om te lezen! Er lopen volgens mij een heleboel mensen rond met de wens om gitaar te spelen. En Koen helpt echt met zijn cursussen, en enthousiasme, om dit op een leuke manier te leren. En ja, dat heeft tijd nodig. Maar de reis is net zo mooi als de bestemming...

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Klopt, terugkijken op de weg ernaartoe is helemaal top.

Jan Verwolf
Door

Jan Verwolf

op 15 Aug 2020

Mooi verhaal en leuk filmpje! Ik dacht vroeger dat het mij nooit zou lukken om liedjes op gitaar te spelen, maar een aantal jaren geleden toch maar een gitaar aanschaffen en de eerst stapjes gezet met de lessen van Koen. Nu staat mijn gitaar altijd klaar om te pakken en even een liedje te spelen. Enne soms zing ik de tekst... ik weet dat ik geen zanger ben maar toch is het vet om leuke liedjes mee te lallen! Dit is mij vroeger nooit gelukt, om te leren spelen vanaf een schriftelijke cursus. Snapte absoluut niet wat er bedoeld werd, zelfs het stemmen met behulp van een stemfluitje was voor een absolute amateur niet te doen, ik ben toen ook niet verder gekomen dan boer wat zeg je van mijn kippen... spannend hoor! ;-) Laatst was mij zoon even thuis en hebben de BBQ aangemaakt en heb ik op een gegeven moment mijn gitaar er bij gepakt, volgens hem was ik goed vooruit gegaan. Ik luister vel naar muziek en hoor ik een leuk liedje dan noteer ik de titel en zoek het op YouTube en probeer de akkoorden te achterhalen, vaak lukt het om al snel mee te spelen. Ik ben blij dat ik er toch aan begonnen ben, het is absoluut een verrijking!

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Leuk hè als dat van je omgeving hoort. Mijn gitaar staat ook voor het grijpen. Tijd over is even pingelen!

Jasper
Door

Jasper

op 16 Aug 2020

Mooi verhaal Patrick, knap gitaarspel en veel plezier, blijkt uit jouw blog. Blijf genieten van je gitaar spel👍

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Bedankt. Klopt ik heb er plezier in. Even los van alles en muziek maken!

Dirk Put
Door

Dirk Put

op 16 Aug 2020

Een heel mooi verhaal Patrick. Blijf zo verder gaan. Fijne groeten An en Dirk

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Hey talentvolle vrienden. Dat zal ik zeker doen.

Simone
Door

Simone

op 16 Aug 2020

Hoi Patrick. Wat een ontzettend inspirerend verhaal. Ik heb ook een hele gitaarreis gemaakt in 3 jaar dat ik speel. En zo blij met deze keuze. Ook super leuk om jullie wat te leren kennen. Heel veel succes bij de verdere verkenning van wat allemaal mogelijk is.

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Dat maakt nieuwsgierig. Fijn dat je er ook plezier aan beleeft.

Kris Couwelier
Door

Kris Couwelier

op 17 Aug 2020

Hey Patrick, Is fantastisch dat je dit verhaal deelt. Ook bedankt voor hier en daar raad te geven in de community. Ikzelf ben van 0 begonnen met koen 's lessen.... En het is een prachtige reis naar.... Wie weet?

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 17 Aug 2020

Graag gedaan. Ik zie je steeds beter worden. Het is een mooie hobby!

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 17 Aug 2020

leuke blog en zingen en spelen gaat goed! Ook je nieuwe gitaar klinkt lekker hoor!. Veel plezier verder met deze gitaar reis ;-)

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 18 Aug 2020

Bedankt Sas! De reis gaat voort met niet al te lastige akkoorden en focus op de zang. De nieuwe gitaar was daarbij een goede keus.

Antje
Door

Antje

op 22 Aug 2020

Heel mooi om te lezen Patrick hoe jouw gitaarreis tot nu toe is verlopen. Ook mogen wij genieten van je voor uitgangen in de community, een genot voor onze oren en ogen. heel veel succes met je verdere vorderingen in spelen en zang.

Patrick Broens
Door

Patrick Broens

op 23 Aug 2020

Maar muziek maken is ook iets geven. Als je ervan geniet is dat voor mij een groot compliment. Bedankt!

tineke voetberg
Door

tineke voetberg

op 05 Sep 2020

Mooi, geeft inspiratie om toch door te gaan. Ben nog lang niet zo ver!

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?