Wat is een goede beginnersgitaar?

Beginnersgitaar: vaak krijg ik de vraag wat een goede beginnersgitaar is. Ik adviseer er altijd één waarbij ik let op prijs-, kwaliteits- en geluidsverhouding. Natuurlijk kun je gitaar leren spelen op elke gitaar. Je kunt het zo duur maken als je wilt, maar het is niet nodig om meteen een dure beginnersgitaar aan te schaffen. Kies liever voor een betaalbare akoestische gitaar.

Zodra je zeker weet dat gitaar spelen je vaste hobby wordt, dan kun je altijd nog een duurdere gitaar kopen. De goedkopere beginnersgitaar komt altijd van pas, al is het maar om mee buiten te spelen. Lekker met je vrienden naar het strand, gitaar spelen bij het kampvuur. Gebruik je hem helemaal niet meer, dan kun je hem altijd nog cadeau doen aan een beginnend gitarist. Leuk om erbij te doen als je online gitaarlessen cadeau doet aan een vriend, vriendin, familielid of geliefde.

Als je begint met gitaar spelen is het fijn om een kwalitatief goede gitaar te hebben. Spelen op een oude, valse gitaar werkt niet motiverend. Op een gitaar die niet lekker in de hand ligt, zul je niet fijn kunnen spelen. Kies je eerste gitaar daarom met zorg.
Mocht je nog geen beginnersgitaar hebben, of twijfelen of je huidige akoestische gitaar goed is, dan adviseer ik je om deze blog te lezen en de ingesloten video te bekijken.

Hoe kies ik de juiste beginnersgitaar?

Als je wilt starten met gitaar spelen, dan heb je een gitaar nodig… maar welke? Sowieso adviseer ik altijd om te starten op een akoestische gitaar, specifiek een akoestische western gitaar. Om je heel veel moeite en tijd te besparen heb ik in onderstaande video voor je opgenomen. Hierin laat ik je één goede beginnersgitaar zien én horen. Handig, dan weet je meteen wat je kunt verwachten van deze gitaar.

Hieronder mijn 3 suggesties:

GITAAR UIT DE VIDEO: De gitaar die ik mijn cursisten adviseer, is deze akoestische Randon gitaar.

ALTERNATIEF: Een andere keuze is deze goedkopere Fender akoestische western gitaar.
Ps. Geen ervaring met deze gitaar, maar puur op prijs gekozen!

KINDERGITAAR: Mocht je op zoek zijn naar een kindergitaar, lees dan de blog “Kindergitaar kopen, waar moet ik op letten” voor goede tips.

Heb je al een beginnersgitaar, maar weet je niet of deze goed is?

Je kunt van iemand een beginnersgitaar hebben gekregen, een oude gitaar op zolder hebben liggen, of ooit in een gekke bui een gitaar bij een “niet” gitaarwinkel hebben gekocht. Mocht je twijfelen aan de kwaliteit van de gitaar die je nu hebt, dan mag je mij altijd een e-mail sturen. Stuur een bericht naar info@gitaarlesvankoen.nl, met een foto van de gitaar als bijlage, en ik laat je weten of deze gitaar geschikt is om je gitaarcarrière mee te beginnen. Uiteraard kun je ook onderin, in het reactievenster, je vraag achterlaten.

Is een andere gitaar slecht om mee te beginnen?

Misschien heb je een Spaanse gitaar liggen, of een elektrische gitaar. Wilde je graag op één van deze twee gitaren beginnen? Het is niet verkeerd, maar onthoud de volgende dingen:

• Bij een Spaanse gitaar is de hals dikker dan bij een western gitaar, dit is lastiger als je kleine handen en/of korte vingers hebt.
• Bij een elektrische gitaar ben je altijd afhankelijk van een versterker, dit maakt het lastiger om hem mee te nemen. Vaak ben je duurder uit als je een elektrische gitaar aanschaft, door alle extra accessoires die je nodig hebt.
• Als je op een akoestische gitaar leert spelen, kun je met een klein beetje oefenen al snel op een elektrische gitaar spelen. Andersom is dat lastiger.
• Het spelen op een akoestische gitaar met stalen snaren is zwaarder dan op een gitaar met nylon snaren of een elektrische gitaar. Het zal je in het begin meer moeite en pijnlijke vingers kosten, maar daar heb je later plezier van. Als je op deze gitaar kunt spelen, dan kun je op elke gitaar spelen.

Beginnersgitaar kopen

Natuurlijk is het kopen van een gitaar iets persoonlijks. Er zijn veel verschillende gitaarmerken en soorten en die zijn ook nog leverbaar in verschillende kleuren. Keus genoeg dus. Ook als je een beginnersgitaar koopt, raad ik je aan om voor een goed merk te kiezen. Natuurlijk zijn er regelmatig aanbiedingen van hele goedkope gitaren van onbekende merken. Maar goedkoop is in deze gevallen vaak duurkoop.

Dit soort gitaren ontstemmen snel en klinken mager. Op zo’n gitaar zul je niet snel het gevoel hebben dat je al aardig kunt spelen. Dat werkt niet motiverend.
Ik heb wat tips over het kopen van een gitaar voor je op een rijtje gezet. Lees daarvoor deze blog: “Een gitaar kopen, maar welke?”

Beginnen met een tweedehands gitaar

Weet je nog niet zeker of gitaar spelen echt jouw hobby is? Of heb je nu niet het budget om een nieuwe gitaar aan te schaffen, dan kan een tweedehands gitaar uitkomst bieden. Zo kun je voor een leuk prijsje een goede gitaar kopen van een bekend merk.

Als je een tweedehands gitaar aan wilt schaffen moet je op een aantal punten letten, om te voorkomen dat je een miskoop doet. Er zitten pareltjes tussen, maar je wilt niet thuiskomen met een beschadigde gitaar of een gitaar die niet meer goed gestemd kan worden.

Om je te helpen heb ik een aantal belangrijke punten op een rij gezet in de blog: “Tweedehands gitaar kopen? Let op deze punten!”

Dus welke beginnersgitaar wordt het?

Blijf je nog uren naar de juiste beginnersgitaar zoeken? Of durf je van mij aan te nemen dat de door mij genoemde suggestie goed genoeg is? Je kunt je reactie hieronder kwijt! Ik help je graag de beste beginnersgitaar te zoeken, zodat je goed van start gaat.

Ik heb nog wat leuks voor je, namelijk een gratis boekje met nog meer interessante tips! Doe er je voordeel mee 😉

Laat hieronder weten voor welke beginnersgitaar jij hebt gekozen!