CD's... koop jij ze nog?

CD’s bestaat inmiddels al ruim 30 jaar en hebben een belangrijke rol voor elke muziekliefhebber gehad.
Dat kleine schijfje had een veel betere geluidskwaliteit dan zijn voorganger.. de LP.
Is de CD nog hot of zijn er “hottere” opties?

Mijn eerste CD

CD’s hebben toch wel een groot deel van mijn jeugd betekend.
Rond mijn 12e kreeg ik een tweedehands CD-speler van een oom en mijn 1e CD.
Ik was dolgelukkig en zette het losse 19 inch component bij de rest van mijn muziektoren.
Het was een bij elkaar geraapt zooitje, maar o wat was ik trots! De versterker die ik had was groot, zilver en er zaten van die wijzers op die het volume aangaven. De volumeknop kraakte als ik hem harder of zachter zette. Ik had van die grote bruine boxen met een foute bruine beschermhoes voor de speakers. Mijn eerste CD was Actung Baby van U2. Ik had toen nog nooit van die band gehoord, maar nummers als “One” en “Who’s Gonna Ride Your Wild Horses” heb ik plat gedraaid.

Eigenlijk was de CD-speler het meest nieuwe in mijn toren en hij was van het merk Sony. Ik heb in mijn jeugd bij Sony altijd een “dit is het beste wat er is” gevoel gehad.

De ultieme CD beleving

Vroeger had je cd singles, (verzamel)CD’s en bootlegs. Bootlegs waren illegale opnames van een bepaalde band tijdens een live concert. Ze waren schaars, vaak was de geluidskwaliteit verre van goed, maar je had wel dat ene unieke exemplaar. Muziek heeft vanaf mijn 10e jaar altijd een belangrijke rol gespeeld en ik spaarde echt voor nieuwe CD’s. Ik ben een echte rocker en kwam uit de Nirvana / Pearl Jam tijd. Ik hield toen al van zware gitaarakkoorden en kon echt elke CD die ze hadden uit mijn hoofd. Ik wist zelfs alle titels en de nummer volgorde op te noemen. Door vrienden ben ik  daar veel op getest, maar ik wist alles!!! Dus die Band, 3e CD, liedje 5… ik noem maar wat, maar ik wist het allemaal!

Na lang sparen had je dan voldoende geld om een nieuwe CD te kopen (toentertijd 40 gulden) en dan ging je naar de muziekwinkel en die had dan een desk waar je de CD’s rustig kon beluisteren voordat je ze kocht. Volgens mij heeft die stoel waar ik altijd op zat nu nog mijn bilafdruk :-)

Na aanschaf kwam je thuis, dan zette ik de CD aan en ging ik in het CD boekje bladeren. Ik keek naar foto’s en las de songteksten. En wat was het te gek als je dan je nieuwe CD aan je vrienden kon laten horen en uiteindelijk in je eigen CD-toren kon zetten. Die groeiende CD-toren gaf je echt wel een gevoel van “status“. Zo van… zie mij, mijn muziek smaak en mijn groeiende toren :-)

Tijden veranderen echt

Het muziekaanbod is tegenwoordig zo groot, dat ik niet meer weet hoeveel CD’s bepaalde bands hebben… laat staan dat ik de titels van de songs ken.

De tijden veranderen echt, je kunt nu downloaden er is Itunes waar je albums digitaal kunt kopen en je hebt nu de muziek DVD waar een compleet concert in zowel beeld en geluid is geregistreerd.

De charme van de CD lijkt te zijn geweest, omdat de huidige mogelijkheden “hotter” zijn.
Ik vind wel dat de echte muziekliefhebber altijd legaal aan zijn muziek moet komen.
Tip: Kijk nog eens in die stoffige CD-toren van je, oude tijden herleven :-)

Koop jij vandaag de dag eigenlijk nog CD’s?