CD's... koop jij ze nog?
11 juli 2013 
2 min. leestijd

CD's... koop jij ze nog?

CD’s bestaat inmiddels al ruim 30 jaar en hebben een belangrijke rol voor elke muziekliefhebber gehad.
Dat kleine schijfje had een veel betere geluidskwaliteit dan zijn voorganger.. de LP.
Is de CD nog hot of zijn er “hottere” opties?

Mijn eerste CDMijn eerste CD -> U2 - Achtung Baby

CD’s hebben toch wel een groot deel van mijn jeugd betekend.
Rond mijn 12e kreeg ik een tweedehands CD-speler van een oom en mijn 1e CD.
Ik was dolgelukkig en zette het losse 19 inch component bij de rest van mijn muziektoren.
Het was een bij elkaar geraapt zooitje, maar o wat was ik trots! De versterker die ik had was groot, zilver en er zaten van die wijzers op die het volume aangaven. De volumeknop kraakte als ik hem harder of zachter zette. Ik had van die grote bruine boxen met een foute bruine beschermhoes voor de speakers. Mijn eerste CD was Actung Baby van U2. Ik had toen nog nooit van die band gehoord, maar nummers als “One” en “Who’s Gonna Ride Your Wild Horses” heb ik plat gedraaid.

Eigenlijk was de CD-speler het meest nieuwe in mijn toren en hij was van het merk Sony. Ik heb in mijn jeugd bij Sony altijd een “dit is het beste wat er is” gevoel gehad.

De ultieme CD beleving

Vroeger had je cd singles, (verzamel)CD’s en bootlegs. Bootlegs waren illegale opnames van een bepaalde band tijdens een live concert. Ze waren schaars, vaak was de geluidskwaliteit verre van goed, maar je had wel dat ene unieke exemplaar. Muziek heeft vanaf mijn 10e jaar altijd een belangrijke rol gespeeld en ik spaarde echt voor nieuwe CD’s. Ik ben een echte rocker en kwam uit de Nirvana / Pearl Jam tijd. Ik hield toen al van zware gitaarakkoorden en kon echt elke CD die ze hadden uit mijn hoofd. Ik wist zelfs alle titels en de nummer volgorde op te noemen. Door vrienden ben ik  daar veel op getest, maar ik wist alles!!! Dus die Band, 3e CD, liedje 5… ik noem maar wat, maar ik wist het allemaal!

Mijn CD toren Na lang sparen had je dan voldoende geld om een nieuwe CD te kopen (toentertijd 40 gulden) en dan ging je naar de muziekwinkel en die had dan een desk waar je de CD’s rustig kon beluisteren voordat je ze kocht. Volgens mij heeft die stoel waar ik altijd op zat nu nog mijn bilafdruk :-)

Na aanschaf kwam je thuis, dan zette ik de CD aan en ging ik in het CD boekje bladeren. Ik keek naar foto’s en las de songteksten. En wat was het te gek als je dan je nieuwe CD aan je vrienden kon laten horen en uiteindelijk in je eigen CD-toren kon zetten. Die groeiende CD-toren gaf je echt wel een gevoel van “status“. Zo van… zie mij, mijn muziek smaak en mijn groeiende toren :-)

Tijden veranderen echt

Het muziekaanbod is tegenwoordig zo groot, dat ik niet meer weet hoeveel CD’s bepaalde bands hebben… laat staan dat ik de titels van de songs ken.

De tijden veranderen echt, je kunt nu downloaden er is Itunes waar je albums digitaal kunt kopen en je hebt nu de muziek DVD waar een compleet concert in zowel beeld en geluid is geregistreerd.

De charme van de CD lijkt te zijn geweest, omdat de huidige mogelijkheden “hotter” zijn.
Ik vind wel dat de echte muziekliefhebber altijd legaal aan zijn muziek moet komen.
Tip: Kijk nog eens in die stoffige CD-toren van je, oude tijden herleven :-)

Koop jij vandaag de dag eigenlijk nog CD’s?

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
marcedwin
Door

marcedwin

op 11 Jul 2013

HaHa, je bent een stuk jonger dan ik zie ik. Ik heb dat met LP's ;-) Alle kraakjes kende ik, dat had charme, dat heeft een cd niet. Ja die goede oude tijd.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 Jul 2013

Het gevoel is wel hetzelfde Marc :-)

2noob2banoob
Door

2noob2banoob

op 11 Jul 2013

Muziek heeft lange tijd niet echt een rol gespeeld in mijn leven, eigenlijk is het iets van de laatse paar jaar dat dat steeds mer begint te komen. Ik ben dus geen muziekliefhebber geweest in het cd-tijdperk en bezit ook geen cd's. Tegenwoordig luister ik veel naar de radio, en in de zeldzame gevallen dat ik meer controle wil over welke muziek ik hoor zoek ik mijn heil op YouTube. Niet illegaal maar ook niet echt lucratief voor de artiesten :s

Ruud Hendriks
Door

Ruud Hendriks

op 14 Jul 2013

Vroeger had muziek een belangrijkere rol in mijn leven. Alles op de fiets met mijn Sony walkman met de eerste auto reverse, dan hoefde ik niet af te stappen om de muziek zijn doorgaan te laten vinden. Of zonder muziek zelf testen maken op een beken deuntje tijdens mijn fietstocht naar school. En natuurlijk bij het leren van mijn huiswerk altijd de radio of een cd-tje aan. In de schuur een oude auto radio verbonden aan de transformator van Lego en uiteraard de radio in de bidonhouden op mijn racefiets. Met het geld van mijn eerste baantje kocht ik veel cd-singels en grote cd's. Bv Eros Ramazzotti - Musica é , 2 Joshua Tree, maar dan had ik de singels er ook al van. Nu maar weer muziek luisteren.

Gilbet
Door

Gilbet

op 14 Jul 2013

IK koop af enoe nog een CD maarda moet het echt een zijn aarvan ik echt hou, dat moet niet altijd en recente zijn dat kan evengoed een uit vervlogen jaren zij die ik mis.

Berry
Door

Berry

op 02 Dec 2014

Regelmatig loop ik een kringloopwinkel binnen of bezoek een rommelmarkt op zoek naar pop- en rock cd's. Vooral op rommelmarkten verkoopt men hun originele cd's voor nog geen euro per stuk omdat men deze op de harde schijf hebben gezet. De cd's zien er vaak nog als nieuw uit, sommige zelfs nog voorzien van een stickertje met de prijs er op. Zo probeer ik mijn cd collectie uit te breiden.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Dec 2014

Hoi Berry, Leuk om te horen! Echte kritische muziekliefhebbers zullen altijd cds blijven kopen. Simpelweg omdat het legaal is, je iets tastbaars in je handen hebt, je kunt "pronken" met je verzameling en je de beste geluidskwaliteit hebt.Slim hoe jij aan je cds komt :-) Gr, Koen

queenie
Door

queenie

op 24 May 2015

Koop nog wel CD's als ik de artiest zo goed vind dat ik het origineel wil kunnen vasthouden en het boekje bekijken..... en wil "bewaren voor altijd" , maar koop vooral de laatste jaren veel op itunes heerlijk om ook singeltjes te kopen of als je van een album maar de helft goed vind nou dan neem je toch alleen de nummers die je leuk vindIk denk nog altijd dat ik 25 of zo ben maar ik kom uit 1974. Ik liep altijd met een walkman (walkman generatie) en later discman (onhandig groot en sjouwen met al die CD's) , toen kwam de mp3 , helemaal blij. En nu mijn ipod , beste uitvinding ooit. Nee ik zou niet terug willen naar mijn walkman met terug spoelen vooruit spoelen bandje om draaien (blijft wel nostalgie) , LP of discman, ik stik in de cd's en cd-singels hahahaha als ipod/mp3 etc. niet zou bestaan, nou dan zou ik niet weten waar ik alles moest laten. Mijn eerste LP was van FAME mijn meest gedraaide cassette bandje was Thriller (tijdloos nog steeds niet beu) , mijn eerste CD was een soundtrack van een film met Elvis liedjes, gekocht omdat die goedkoop was en mijn CD speler wilde uit proberen hahaha.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 01 Jun 2015

Leuk verhaal Queenie :-)

Sander
Door

Sander

op 21 Jan 2017

Leuk verhaal Koen! Ik heb de CD eigenlijk afgelopen jaar weer opnieuw ontdekt.. Spotify bracht het gemak van snel iets op kunnen zoeken, zelf je playlists maken, je favoriete liedjes van een album bij elkaar zetten, etc. Super handig! Maar doordat mijn nieuwe oude auto geen Bluetooth had moest ik weer CD'S gaan afspelen, min of meer noodgedwongen. Vanwege een muziekproductie moest ik me ook verdiepen in een genre waar ik nog niet veel van wist en daarvoor kreeg ik van een bevriende muzikant de nodige albums opgestuurd. Wat een verademing om de geluidskwaliteit van de CD opnieuw te ontdekken! En ook het feit dat je minder snel door nummers heen skipt. Zo hoor je nog eens wat meer van een album, zoals het vaak als geheel product bedoeld is. Bijzonder leerzaam..Nou heb ik zelf de LP niet bewust meegemaakt. Althans, ik heb er zelf nooit 1 gekocht in de platenzaak. Toen ik interesse kreeg voor muziek lagen er al enkel CDs in de winkel. Maar ook die ben ik opnieuw aan het ontdekken. Want het Is toch een bijzondere beleving om zo'n plaat op te zetten. En ook daarbij luister je eerder naar de plaat als geheel. Ook voor mn kinderen is het een spannende ontdekking. Zij zijn natuurlijk opgegroeid met internet en alle digitale mogelijkheden. Super tof om ze mee te kunnen nemen in de beleving van muziek en hoe leuk die ontdekkingstocht kan zijn!Die muziekproductie waar ik het over had past volgens mij wel in jouw straatje denk ik. Normaal zou ik hier een link neerzetten naar dat album wat we hebben gemaakt, maar omdat we het hier toch over de CD hebben stuur ik je die liever op. Mail me even je adres gegevens dan krijg je m met de post. Kun je het album beleven zoals we dat bedoeld hebben ;) Greets, Sander

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Jan 2017

Hoi Sander, Leuk van je te horen en een fijne reactie op te lezen. De CD opnieuw ontdekken, doordat er in je nieuwe oude auto geen bluetooth zit #niceIk ben het volledig met je eens dat de kwaliteit van een CD vele malen beter is dan die van de "streams". Laatst was ik bij iemand die van die hele duren speakers heeft, dat was echt adembenemend :-)Ben benieuwd wat voor een productie je hebt gemaakt. Ik zal je een mailtje sturen! Gr, Koen

Martin
Door

Martin

op 21 Jan 2017

Tsja.... ook bij mij begon het allemaal met singles en LP's. Honderden had ik er uiteindelijk en toen kwam de CD. Mooi was dat.... mooier geluid zonder kraakgeluiden (dat mis je nu?) en je hoefde een CD niet om te draaien, zoals bij een LP. De vooruitgang.... toen werd het CD's verzamelen natuurlijk en die staan nu (ook velen) in een ladenkast. Ze worden niet meer gebruikt bijna, behalve in de auto. Vandaag de dag gebruik ik Spotify en iTunes. Natuurlijk ook het eea gedownload via internet in de loop der jaren, met name bootlegs van Paul McCartney. Altijd genieten van muziek in alle stijlsoorten. Van klassiek tot rock... afhankelijk van mijn stemming.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Jan 2017

Hoi Martin, Leuk dat je de bootlegs noemt, dat was destijds ook heel erg hip. Ik ga die weer eens opzoeken. Heb er namelijk ook een paar. Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 22 Jan 2017

Ik koop ook nog steeds CD's. Afgelopen jaar heb ik zelfs 7 gekocht, maar dit doe ik niet elk jaar. Sommige artiesten hebben van hun optreden, zowel een CD als een DVD gemaakt, en dat is nog mooier, want dan beleef je het concert nog een keer. Ik vind het gewoon leuk om een gevarieerde collectie CD's te hebben, en die ik dan heerlijk op de bank kan beluisteren. De CD's die ik vorig jaar gekocht heb zijn: Ed Sheeran - X Adele - 25 Racoon - The Singles Collection Tommy Emmanuel - It's never too late Andy McKee - Art of Motion Yurima - River flows in you Agnes Obel - Philharmonics Ben weer heel benieuwd of er dit jaar ook weer artiesten bij zijn waarvan ik absoluut een CD van wil hebben.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Jan 2017

Hoi Antje, Mooie CD's heb je het afgelopen jaar gekocht! Zeker is het zo dat de concert DVD iets extra's geeft. Persoonlijk doe ik dat laatste (nog) niet heel veel.Houd ons op de hoogte mbt je nieuwe CD's :-) Gr, Koen

Anita
Door

Anita

op 23 Jan 2017

Ik ben nog opgegroeid met casettebandjes en dan opnemen van de radio! Geweldig! En toen ben ik het spoor bijster geraakt hahaha, nee hoor, ik weet alle mogelijkheden op te noemen, maar heb er geen, behalve nu sinds een jaartje Spotify op mijn telefoon. Handig om muziek te luisteren tijdens mijn werk. Ik heb thuis eigenlijk vaak de radio aan (radio 2, want 3 vind ik verschrikkelijk whaaaa ik word oud!), maar vraag me niet naar nummers of artiesten, daar ben ik heel slecht in... Ik hou wel veel van Nederlandstalige muziek. Doe Maar vond ik vroeger geweldig! En ik heb nog een mooie uitgave van Herman van Veen liggen. Mijn man koopt alleen nog bijzondere uitgaven van zijn idool Ayreon...(schrijf ik dat goed?).

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Feb 2017

Hoi Anita, Opnemen van de radio, haha.. dat deed ik ook :-) Ik heb zelfs nog cassette opnames van live optredens die ik met mijn eerste bandje deed.Er zijn vandaag de dag inderdaad heel veel mogelijkheden, maar op zijn tijd een cd-tje kopen doe ik ook hoor. Gr, Koen

Lisette Meijers
Door

Lisette Meijers

op 01 Feb 2017

Ik ben begonnen met muziek opnemen met een bandrecorder. Iedereen moest dan stil zijn, maar de parkiet was dat niet. Ik had dus diverse nummers op zo'n band staan met parkiet gekwetter erdoorheen. Grappig genoeg had dat ook wel weer z'n charme. :-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Feb 2017

Haha Lisette, een mooi verhaal! Heb je die bandjes ook nog? Indien ja.. nooit wegdoen ;-) Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?