Als leerkracht is mijn gitaar zo'n fijne toevoeging
24 november 2017 
3 min. leestijd

Als leerkracht is mijn gitaar zo'n fijne toevoeging

Hallo, mijn naam is Monique. Ik ben begonnen met de gitaarlessen van Koen op mijn 37e verjaardag, nu bijna twee jaar geleden. De wens om te leren gitaarspelen was er al langer, maar het kwam er steeds niet van. Een aantal jaren eerder heb ik wel een poging gedaan. 

De gitaar was niet zuiver te krijgen

Ik kocht een goedkope gitaar en koos een cursus via internet. Ik leerde wel een paar akkoorden, maar eigenlijk kwam het verder niet echt van de grond. Bovendien bleek mijn gitaar echt van slechte kwaliteit, het ding was niet zuiver te krijgen/houden. Ik ben toen niet doorgegaan. Toch leek het me zó leuk om te kunnen gitaarspelen op school (ik ben leerkracht in het basisonderwijs), dat ik het idee niet helemaal heb losgelaten.

Het begon weer te kriebelen

Toen ik de cursus van Koen tegenkwam op internet, ging het toch weer kriebelen. Ik was vast nog niet te oud om het te leren! Van mijn verjaardagsgeld kocht ik de beginnersgitaar die Koen adviseerde en ik begon met de basiscursus. In het begin was het echt doorbijten, ik had zere vingers, ik kreeg geen zuivere noot uit de gitaar en het leek alsof mijn vingers gewoon niet lang genoeg waren om de juiste snaren in te drukken. Maar een kwartier per dag is haalbaar (meestal werd het wel een half uur) en na een tijdje merkte ik dat ik vorderingen maakte. Na de basiscursus ben ik direct doorgegaan met de vervolgcursus. Ik vond de opbouw fijn en het sloot goed aan bij wat ik al kon. Monique was blij dat ze een tweede poging deed - Gitaarles van Koen

Ik ben blij dat ik een tweede poging deed

Toen ik op vakantie ging, besloot ik de gitaar mee te nemen. Ik zat middenin de cursus en ik kon natuurlijk niet zomaar drie weken overslaan. Heel zachtjes zat ik dan op de camping te oefenen, want voor het grote publiek vond ik mijn gitaarspel niet echt geschikt. Toch kwam na een paar dagen een buurvrouw vertellen dat ze het zo leuk vond als ik ging spelen, ze kreeg er zo’n lekker ‘kampvuurgevoel’ van. Dat was natuurlijk superleuk om te horen en ook dit jaar is de gitaar weer mee geweest naar de camping. Inmiddels was mijn repertoire ook al wat groter 😉

Fix You van Coldplay en Close your Eyes van Racoon ga ik nog zeker op gitaar leren spelen!

Ik weet wie je BFF is!

Mijn kinderen worden af en toe wel eens gek van al dat oefenen, vorig jaar zei één van hen: “Mam, ik weet wie je BFF is, Koen Snoek!” Daar moest ik uiteraard vreselijk om lachen, maar het geeft wel aan dat ik fanatiek aan de slag ben gegaan. Inmiddels sla ik ook wel eens een dagje of een paar dagen over, maar in de regel speel ik elke avond nog wel eventjes. Ik heb ook de tokkelcursus gevolgd, die vond ik heel erg leuk, en nu heb ik tot grote ergernis van mijn puberende dochter ook de cursus Sint- en Kerstliedjes aangeschaft. Leuk voor op school!

Wat ik heel veel op gitaar speel is Fast Car van Tracy Chapman

Wel een spannend momentje

Mijn eerste Fender hangt inmiddels in mijn klas, zodat ik ook daar een gitaar voor het grijpen heb. Vorig jaar heb ik met groep acht een rap/lied ingestudeerd, toen zat ik voor het eerst met mijn gitaar op het podium. Wel een spannend momentje. De gitaar ging uiteraard ook mee op kamp, zingen bij het kampvuur is natuurlijk het leukste wat er is. Een leerling vroeg of ik er ook zangles bij kreeg, haha! Zingen is helaas niet mijn sterkste kant. Dit jaar zingen we voor elke jarige in onze klas een zelfbedacht verjaardagslied op de melodie van ‘ik neem je mee’, dat vinden ze hartstikke leuk en voor mij is het een mooie reden om de gitaar te pakken.
Monique haar eerste gitaar hangt in de klas

Ik durf mijn gitaarspel te laten horen

Hoewel het allemaal absoluut nog niet vlekkeloos gaat, wordt de drempel om met anderen erbij te spelen steeds minder hoog. Ik heb zelfs op de begrafenis van mijn vader een zelfbedacht liedje gespeeld/gezongen op de melodie van ‘Halleluja’. En toen maakte het niks meer uit dat er af en toe een foutje in zat.

De gitaarles met “Tears in Heaven” kwam vlak na het overlijden van mijn vader, deze is erg bijzonder voor mij!

Ik stop nooit met gitaar spelen

Ik heb in de afgelopen twee jaar heel veel geleerd, ik kan de meeste gangbare akkoorden nu blind spelen en vlot overpakken, zelfs het F-akkoord (in mijn hoofd omgedoopt tot het f***-akkoord) klinkt meestal zuiver. Het lukt nu om veel populaire liedjes mee te spelen en om zelf uit te vogelen welk slagje erbij past.

Natuurlijk ben ik nog steeds een beginner, maar ik heb de smaak te pakken en ik ga zeker door. Ik kan niet wachten tot Koen weer een nieuwe cursus aanbiedt die aansluit bij wat ik al kan. De cursussen van Koen zijn zo opgebouwd dat iedereen het kan leren. En het klopt absoluut dat je meters moet maken. En doorzetten. Ik had twee jaar geleden niet gedacht dat ik nu al zo veel zou kunnen spelen. Ik beleef er ontzettend veel plezier aan en ik kan het iedereen aanraden!

Groet,
Monique

Spreekt jou het verhaal van Monique aan? Plaats dan hieronder een reactie!

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 25 Nov 2017

Mooie gitaartje maak je en zo leuk en ik hoop inspirerend voor je leerlingen muziekles moet weer terug ga zo door zou ik zeggen en bovenal enjoy

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 26 Nov 2017

Leuk he Erwin :-)

bob v Beers
Door

bob v Beers

op 25 Nov 2017

Mooi inspirerend verhaal met gevoel en met je hart geschreven, lekker doorgaan Monique !

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 26 Nov 2017

Hoi Bob, Inspirerende verhalen deel ik graag met iedereen die dat graag leest ;-) Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 26 Nov 2017

Super Monique dat jij je verhaal met ons deelt. Voor velen heel herkenbaar, voor mij dus ook. Muziek maken is zo iets moois. Soms een korte pauze inlassen is niet erg, maar daarna weer lekker spelen. Jouw leerlingen zullen het vast geweldig vinden dat ze niet hoeven te leren,maar heerlijk samen muziek maken. Heel veel plezier, en hopelijk zien we gauw een leuke video in de community. Groetjes Antje

Michel De Vroede
Door

Michel De Vroede

op 26 Nov 2017

Hoi Monique, Mooi verhaal en heel Inspirerend voor de meesten van ons. Je schrijft daar ook "Ik durf mijn gitaarspel te laten horen"! Laat ons dan eens iets horen op de community, dan kunnen we mee genieten van je ervaringen. Groetjes en veel speelplezier, Michel

Claudette Kraai
Door

Claudette Kraai

op 27 Nov 2017

Hoi Monique, Heel herkenbaar allemaal. Ook ik ben zeker geen prof en zal het ook nooit worden ook. En soms denk ik dat het beter is om mijn gitaar maar aan de wilgen te hangen omdat ik de overgang naar verschillende akkoorden niet goed en snel genoeg krijg of dat ik kramp in mijn linker hand krijg, maar dan oefen ik de volgende dag weer en merk dat het toch weer ietsje beter gaat dan de dag daarvoor. Bovendien is het vreselijk leuk om gitaar te spelen! Dank voor je verhaal! Groetjes, Claudette

Jack
Door

Jack

op 27 Nov 2017

Gaaf hé, het is echt een te gekke hobby (verslaving).

Jan Kuipers
Door

Jan Kuipers

op 09 Dec 2017

Mooi verhaal en herkenbaar. Alhoewel ik nu bij een onderwijs advies organisatie werk (cedin) ben ik als ex leerkracht nog steeds geïnteresseerd in kinderliedjes. Zou graag een lijst met wat moderne liedjes ontvangen. Heb jij die? Houd me aanbevolen. Met dat oude spul van vroeger kan ik natuurlijk niet meer aankomen. Wat mij betreft communiceren we via pb in de community van Koen.

Pete
Door

Pete

op 17 Apr 2018

Een mooie ervaring en beleving ik ga vandaag beginnen met de ptoefjes en hoop over 14 dagen ook een klein beetje te kunnen spelen

Henny van Rijn
Door

Henny van Rijn

op 16 Apr 2021

Monique,dank je wel boor je leuke verhaal. Ook ik wil mijn hele leven al gitaar leren spelen. Toen ik 21 was heb ik een begin gemaakt maar toen kreeg ik kinderen waarvan een geestelijk gehandicapt,dus geen tijd,ik zei alsmaar als de kinderen groot zijn,maar door ziekte en verschillende operaties kwam er weer niets van. Toen kwam ik de 7daagse cursus van Koen tegen en heb ik op mijn 75 verjaardag een gitaar gekregen,dus ik aan de slag,maar nu kan ik nauwelijks de akkoorden onthouden,alleen het Am en Em akkoord kan ik nu spelen en daar probeer ik allemaal verschillende aan slagjes bij en ik speel een paar melodietjes op een snaar,ik probeer nu wel iedere dag even te oefenen,dus wie weet speeld mijn leeftijd toch geen rol. Groetjes! Henny

Charles Hajenius
Door

Charles Hajenius

op 15 May 2021

Mooi verhaal en in het begin herkenbaar. Ik ben nog steeds bezig met de gratis basiscursus omdat ik nog wat langer wil oefenen om de akkoorden te leren en ik nog niet automatisch van een C akkoord naar bijvoorbeeld een g akkoord kan switchen... ik denk dat het ook komt door mijn leeftijd dat alles wat langer duurt. Mijn vingers doen nu geen pijn meer dat mede komt omdat een goede vriend en 1 van de beste gitaarspeler hier in Sumbawa mijn gitaar heeft gestemd en de snaren wat verwijderd en soepeler heeft gemaakt. Bijna al mijn vrienden spelen gitaar om die reden wil ik het ook graag leren. Afgelope donderdagavond heb ik een party op mijn terrace georganiseerd en 3 vrienden speelden gitaar en ben ik best jaloers.

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?