10 leuke weetjes over gitaren, hoeveel kende jij er al?
20 januari 2020 
5 min. leestijd

10 leuke weetjes over gitaren, hoeveel kende jij er al?

Gitaar spelen is een geweldige hobby. Je doet het zo vaak mogelijk, en vele met jou. Want de gitaar is, samen met de piano, een van de populairste instrumenten ter wereld. Eigenlijk is dat ook niet zo gek, want met een gitaar kun je alle kanten op. Van keiharde rock en metal tot rustige pop en relaxte reggae, met je gitaar kun je het allemaal.

Er zijn heel veel leuke, grappige en interessante weetjes over de gitaar. Ik heb er 10 voor je op een rij gezet.

Fender stratocaster - gitaar weetjes

1. De duurste gitaar ooit

Je zou hem maar hebben, een gitaar van 2.7 miljoen dollar. Daarvoor kun je ook zo’n 10 Lamborghini Huracans in je voortuin zetten. Maar het is dan ook een hele bijzondere gitaar, waar geen tweede van is. Het gaat om een witte Fender Stratocaster. Hij werd in november 2015 geveild, de opbrengst van deze veiling ging naar projecten om de schade te herstellen na de tsunamiramp op tweede kerstdag 2004.

Deze gitaar is zo bijzonder door de 19 rockartiesten die er hun handtekening op hebben gezet; Bryan Adams, Eric Clapton, Jimmy Page, Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood, Brian May, Liam en Noel Gallagher, Jeff Beck, Pete Townshend, Ray Davies, David Gilmour, Tony Iommi, Mark Knopfler, Angus en Malcolm Young, Paul McCartney en Sting.

Voor zover bekend is de duurste gitaar ooit in het bezit van Hare Hoogheid Sheihka Miyyassah Al Thani, de erfgenaam van de troon van Qatar.

2. Linkshandige gitaristen doen het opvallend goed

Hoewel zo’n 90% van de wereldbevolking rechtshandig is, zijn er opvallend veel bekende gitaristen linkshandig. Waaronder een aantal echte legendes. Het is nooit bewezen dat linkshandige mensen intelligenter, creatiever of vaker artiest zijn. Maar als je deze lijst linkshandige artiesten ziet, zou je bijna gaan twijfelen.

Bekende linkshandige artiesten en gitaristen:
• Jimi Hendrix, kan zowel links- als rechtshandig gitaar spelen;
• Tony Iommi van Black Sabbath;
• Paul McCartney van The Beatles;
• Ook Ringo Starr, de drummer van The Beatles, is linkshandig;
• Kurt Cobain van Nirvana;
• Dick Dale, speelt met de snaren ondersteboven op een linkshandige gitaar;
• Albert King, blueslegende;
• Michael Angelo Batio, Amerikaanse heavy metal gitarist;
• Robin en Ali Campbell van UB40.

3. Waar komt de gitaar vandaan?

Waar de gitaar precies ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. We zien een voorloper van de gitaar bij de oude Grieken. Dit instrument werd de Kithara genoemd. Waarschijnlijk hebben de Arabieren het instrument meegenomen naar Spanje. Daar ontwikkelde zich de ‘Spaanse gitaar’, zoals wij die nu kennen. In het begin had het instrument vier snaren, later kwam daar een vijfde snaar bij. Pas aan het einde van de 17e eeuw werden de vijf dubbele snaren vervangen door zes enkele snaren.

Eind 18e, begin 19e eeuw kwam de gitaar echt in de mode en werd hij bekend in heel Europa. Steeds meer mensen begonnen gitaar te spelen.

Gitaarakkoorden

4. Meer dan 1200 gitaarakkoorden

Zoveel gitaarakkoorden zijn er. Met al deze klankcombinaties kun je bijna eindeloos veel klanken uit je gitaar halen. Het aantal verschillende klanken kun je zelf ook nog beïnvloeden door je gitaar anders te stemmen.

Als beginnend gitarist hoef je niet te schrikken. Het is niet nodig om meteen 1200 gitaarakkoorden te leren. Als je een stuk of 5 basisakkoorden kent, kun je al vele duizenden bekende en minder bekende liedjes spelen.

Probeer het maar eens uit. Bij mijn gratis 7 daagse gitaarcursus krijg je tijdelijk een PDF gitaarakkoordenboek. Je leert meteen je eerste liedje spelen.

5. Gitaar spelen is gezond

Vind je omgeving dat je te vaak met je gitaar bezig bent? Dan heb je volgende keer je woordje klaar, want gitaar spelen is goed voor je. Op je gitaar spelen werkt stress verlagend. In je lichaam wordt dopamine aangemaakt als je muziek maakt. Dit is het gelukshormoon. Je lichaam en geest zullen hierdoor ontspannen en je bloeddruk zal dalen.

Gitaar spelen is ook een goede bezigheid om je motoriek te ontwikkelen. Daarnaast heeft het een positieve invloed op taalgebied en cognitieve vaardigheden.

Fender gitaar

6. De bekendste gitaarmerken

Er zijn twee gitaarmerken die de markt echt hebben veroverd. Fender en Gibson zijn gitaar fabrikanten van het eerste uur en bekend over de hele wereld. Elk merk heeft zijn eigen geluid en ze zijn behoorlijk verschillend. Veel bekende gitaristen hebben hun eigen gitaargeluid ontwikkeld dankzij deze gitaren.

De Fender is hoofdzakelijk bekend om de Stratocaster en Telecaster modellen. De Telecaster wordt vooral gebruikt voor funk, country en punk, door zijn felle klank. Maar ook in de pop en rockmuziek doet hij het goed. De Stratocaster zien we terug in bijna elk genre muziek. Zeven op de tien verkochte gitaren is een strat-model.

De Gibson gitaar werd bekend met de Gibson Les Paul, die stevig rock, Blues en Rock ‘n’ Roll nummers heerlijk kan laten klinken. Gibson gitaren hebben vaak humbucker elementen, waardoor ze een steviger geluid produceren.
De Gibson Les Paul is het bekendste elektrische model. Een bekende akoestische gitaar van Gibson is de Gibson J45.

Bekende Fender gitaristen zijn onder andere: Eric Clapton, John Mayer en John Frusciante.
Deze bekende gitaristen kozen voor de Gibson gitaar: Slash, Jimmy Page en Joe Perry.

7. Bizar feitje over Fender

Leo Fender is de geniale uitvinder van de elektrische gitaar. Veel bekende artiesten, overal ter wereld, spelen op zijn Stratocaster en Telecaster. Maar Mr. Fender zelf kan helemaal geen gitaar spelen. Gelukkig stond dat zijn kennis niet in de weg en zijn we hem nog altijd dankbaar voor zijn geweldige uitvinding.

8. Wereldkampioen luchtgitaar spelen

Gebruik jij je luchtgitaar alleen om aan vrienden te demonstreren hoe cool jij gitaar kunt spelen? Luchtgitaar spelen blijkt een serieuze aangelegenheid te zijn. Er worden al sinds 1996 officiële kampioenschappen georganiseerd. Ook dit jaar zal de strijd om de wereldtitel luchtgitaar spelen weer losbarsten, in Oulu, Finland van 19 tot 21 augustus 2020.

Het doel van de Air Guitar World Championships is het bevorderen van wereldvrede. Want je kunt geen pistool vasthouden als je luchtgitaar speelt.

9. Soort hout belangrijk voor de klank van je gitaar

Wist je dat de klank van je akoestische gitaar voor een groot deel bepaald wordt door de houtsoort waarvan hij gemaakt is? Voor akoestische gitaren worden over het algemeen houtsoorten, zoals vuren, esdoorn en mahonie gebruikt. Voor de klankkast zijn Europees dennen en sparrenhout populair.

De gekozen houtsoort geeft stevigheid aan de klankkast en creëert een diepe toon. Het klankblad wordt gemaakt van een zachtere houtsoort, om de klank niet te schel te laten klinken.

10. Gitaren die steeds meer waard worden

Gitaren zijn niet alleen geweldig om op te spelen, ze zijn ook mooi om te zien. Veel gitaristen hebben een flinke gitaren verzameling. Wil je een goede investering doen? Ga op zoek naar Fender gitaren van voor 1965, toen werd elke gitaar nog met de hand gemaakt en was echt uniek. Ook gitaren van Korina hout zijn een goede investering. Er zijn maar een beperkt aantal Korina gitaren beschikbaar, doordat het moeilijk is om aan deze houtsoort te komen. De Gibson Flying V en Explorer zijn met dit hout gebouwd en erg gewild onder verzamelaars.

Natuurlijk doen ook gitaren die in het bezit en bespeeld zijn door (aanstaande) legendes het goed. Ben je van plan zelf een aanstaande gitaar legende te worden? Begin dan vandaag nog met een van mijn online gitaarcursussen

Weet jij nog meer leuke dingen over gitaren?

Laat even een reactie achter, ik ben benieuwd!

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Peter Stuijts
Door

Peter Stuijts

op 21 Jan 2020

Dankje Koen voor de informatie leuk en leerzaam. Ben nu weer iets wijzer geworden 😄

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jan 2020

Geen dank Peter. Stukje bij beetje valt de puzzel in elkaar ;-) Gr, Koen

Ingrid Ligthart
Door

Ingrid Ligthart

op 21 Jan 2020

5 en 7 zijn zeker mijn aandachtspunten.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jan 2020

Hoi Ingrid, Waarom 7? Jij kan toch al redelijk gitaar spelen, of bedoel je dat je een Fender wilt kopen ;-) Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 21 Jan 2020

Hoi Koen, Leuke Blog. Ik wist dat er veel akkoorden waren, maar niet dat dit 1200 was. Nr. 11 Dat er een mogelijkheid is dat jij, je eigen gitaar kan bouwen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jan 2020

Hoi Antje, Ik ken ze ook niet alle 1200 uit mijn hoofd hoor :-) Ja een eigen gitaar bouwen is inderdaad ook voor mij nog een bucketlist dingetje! Alleen lijkt de lijst alleen maar groter te worden, dan kleiner... Gr, Koen

marcel
Door

marcel

op 23 Jan 2020

Hmmm, 1200 akkoorden... nog 1185 te leren :-) Leuk artikel trouwens

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jan 2020

Haha Marcel! En ga je 1 nieuwe per dag doen, of...? :-) Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?