Het werd stil als ik aan het gitaar spelen was
21 oktober 2013 
3 min. leestijd

Het werd stil als ik aan het gitaar spelen was

Gitaar spelen.. Onlangs liet cursist Dijon weten dat hij precies 1 jaar geleden was begonnen met gitaar leren spelen. Dit gaf hij aan in de Besloten Facebookgroep waar al mijn cursisten recht toe hebben. Ik vroeg hem of hij het leuk vond zijn ervaring te delen in een blogbericht. Het antwoord was “ja” en het resultaat lees je hieronder.

Waar stond ik? Nog nooit een noot of akkoord gespeeld!

Zoals je wellicht zelf gemerkt hebt gaat gitaar spelen met ups en downs. De eerst 24 lessen (basiscursus) waren best wel pittig. Vooral de pijn aan de vingers en het overpakken van de gitaarakkoorden deden soms de moed in de schoenen laten zakken.
Ik heb in die periode veel geleerd en had iedere keer een “overwinningsgevoel” als het keer op keer opnieuw lukte.
Ook thuis zagen ze (vrouw en de kinderen) de vorderingen en werd daarbij ook aangemoedigd.
Het leuke was dat mijn zoontje, toen nog zes, opeens ook de smaakt te pakken kreeg. Hij deed soms mee met the A-team oefening.

Hier had ik dan twee weken opzitten ploeteren en het kleine mannetje deed dat dan wel even in één dag. Hierdoor werd ik nog fanatieker om een weg te zoeken, te kijken en te luisteren om nog sneller stukken eigen te maken.

Oefentijd en gitaar spelen

Ik merkte dat ik vaak meer dan 30 minuten tot een uur per dag zat te oefenen. Hierdoor, althans dat is mijn idee, had ik een lange periode erg vaak last van mijn vingers. Je kennen het vast wel, scherpe branderige pijn in de vingertoppen. Of zelfs het gevoel dat je blaren gaat krijgen. Ik heb toen iets minder gas gegeven waardoor de pijn in de vingers dragelijker werd. Ik heb hierover nog wel een paar keer advies gevraagd bij Koen. Lag het aan de gitaar, de snaren of het vele gitaar spelen. Koen vertelde altijd door te zetten en dat het echt wel minder zou worden. En hij heeft gelijk. Op dit moment speel ik leuke nummers zoals Anouk, James Blunt, Jason Mraz, Green Day e.d., zonder last te hebben van mijn vingers.

Voor wat betreft de Barré akkoorden denk ik achteraf dat dat eigenlijk best wel meeviel. Het is niet makkelijk, dat zal ik nooit beweren maar als ik er op terug kijk is het maar een fractie van de tijd dat het even moeilijker gaat, de moed je soms in de schoenen zakt.
Ik ben ook nooit kwaad geworden als iets niet lukte. Hoog uit een keer wat gemopper waarnaar vaak toch weer gelach 🙂 . Ik denk ook niet dat dit de oplossing zal zijn als het je ooit eens is overkomen.
Ik kan echt tegen iedereen zeggen:

  • Heb geduld
  • Stel voor je zelf haalbare doelen en maak weer nieuwe en alleen dan komt het goed
  • Maar bovenal, blijf positief en heb plezier!
  • En als het echt even niet lukt ga verder of doe iets wat wel wil lukken en pak het later nog eens op
  • Ik kan je verzekeren dat het dan opeens lukt en het je een overwinningsgevoel geeft.

Kies een vervolg

Momenteel ben ik nog druk doende met de vervolg cursus. Heb hiermee nog wel even gewacht omdat ik veel lessen uit de basiscursus herhaalde. TIP! Blijf stukken herhalen. Knip het op en maak er, indien nodig, een schema van en maak het een onderdeel van het warmspelen.
Het is echt de moeite waard en de nummers zijn erg leuk om te spelen. Ik merk pas bij de tweede cursus dat het ritme althans de ontwikkeling ervan steeds beter gaat je krijgt het gevoel losser en minder gespannen te spelen. Onlangs merkte ik dat ik onbewust zat mee te zwingen. In de basiscursus lukte dat zeker niet omdat de focus echt op de akkoorden en de slagjes lag. Mijn huidige doel is cursus twee succesvol af te ronden.

Waar sta ik nu? Aan het begin van gevorderde

Ik ben ervan overtuigd dat Koen mij een hele goed basis heeft gegeven daar twijfel ik niet aan. Zijn cursus heeft er immers voor gezorgd dat ik een jaar later een aantal nummer op mijn repertoire hebt staan.
Optredens zullen er nog niet geven worden, daarvoor is het nog te matig. Maar thuis met het oefenen passeren dan een aantal leuke nummers en zie ik iedereen opeens stil worden in de woonkamer, het volume van de televisie even lager wordt gezet en mijn familie vol bewondering zit te kijken maar vooral zit te luisteren. De nummers die worden gespeeld, worden in ieder geval door iedereen herkent en dat was mijn doel toen ik een jaar geleden begon met gitaar spelen.

Een ieder succes met het behalen van jullie doelen en Koen Snoek nogmaals dank voor de fantastische hobby die gitaar spelen heet!

Groet,
Dijon
Cursist (2012 – 2013)

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Nicole
Door

Nicole

op 21 Oct 2013

Hoi Dijon, Wat een doorzettingsvermogen... Respect voor je hoor!!! Ik neem jouw voorbeeld dan ook als inspiratie om over een jaar net zover te zijn als jij. Vorige week ben ik begonnen en druk aan het oefenen. Ik krijg net als jij reactie van het gezin. Geweldige opmerkingen als: MAM! Kun je gewoon ff ophouden nu? Het klinkt falend! Ik hoop dat mijn kinderen over een jaar anders reageren dan nu ;-) en dat ik ze ook stil krijg (wow, dat zou wat zijn)... Succes met het vervolg en mocht je het eerste optreden hebben, moet je maar een bericht op fb plaatsen, dan kom ik in ieder geval kijken. Groetjes Nicole

antje
Door

antje

op 21 Oct 2013

Hoi Dijon, Fijn dat je dit met ons wil delen, ik heb het zelfde ervaren. ( ben nog maar bij les 14 ) Het ene moment wil van alles niks, en de andere keer gaat het moeiteloos. Heb voor mijn kleinkinderen sinterklaas kapoentje gespeelt in noten, mijn oudste kleinkind herkende het direct. Hij vond het leuk, maar ik ook natuurlijk. Heel veel plezier met cursus twee, en hou ons op de hoogte. Gr. Antje

Eric Bogaards
Door

Eric Bogaards

op 21 Oct 2013

Hoi Dijon, leuk je verhaal te lezen en heel herkenbaar. Ik speel al iets langer, maar ben tussentijds ook weer gestopt. Mede dankzij Koen heb ik (net als jij) vorig jaar de uitdaging aangenomen en ben terug bij af begonnen. Ik moet echter bekennen dat ik halverwege cursus 2 niet zo consequent heb geoefend als jij. Toch heb ik die cursus ook af gemaakt en ook ik merk dat de liedjes herkent worden en er waardering is voor mijn vorderingen. Dus: Koen bedankt voor de lessen en Dijon voor het delen van je verhaal!

Riemer Haitsma
Door

Riemer Haitsma

op 21 Oct 2013

Een mooi verhaal Dijon, ik was best nieuwsgierig waar je mee zou komen, maar dit had ik toch niet verwacht het motiveert in ieder geval om toch door te zetten, daar mankeert het bij mij wel wat aan. Gr Riemer

Corry Schouten
Door

Corry Schouten

op 27 Oct 2013

Heel erg herkenbaar ook in het begin zeer pijnlijke vingers maar zo als jij al schrijft het gaat over hoop dat ik straks ook van mezelf kan zeggen dat ik best wel wat kan spelen ben nog te langzaam maar komt goed ben alles aan het herhalen en ga dan naar de vervolg cursus beleef veel plezier aan de lessen van koen

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Oct 2013

Wat een mooie verhalen allemaal Dijon! Daar kun je trots op zijn! gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?