Cursist Jan - besloot na 50 jaar alsnog gitaar te leren spelen!
12 maart 2017 
2 min. leestijd

Cursist Jan - besloot na 50 jaar alsnog gitaar te leren spelen!

Ik ben Jan, woon in Friesland, 63 jaar en werk als adviseur bij een onderwijsadviesorganisatie. Ben getrouwd, vader en pake van 3 schatten van kleinkinderen. 

Het begin

Ik ben een jaar of tien als ik van mijn oudere zus een gitaar in handen krijg, zij zit op les en dat wil ik ook. Uiteindelijk krijg ik een te grote westerngitaar voor mijn kleine handjes en moet ik op de muziekschool noten leren spelen. Mijn linkerhand kan nauwelijks het C-akkoord maken en je raadt het al, na een jaar ben ik er klaar mee. Bloedende blaren, ik leer het nooit…

Na wat muzikale omzwervingen, bij twee koren zingen, vier jaar les op een trekharmonica en een accordeon kruipt het bloed toch… De gitaar bleef trekken en als ik ergens één zag staan, moest ik er even op spelen.

Vijftig jaar later

… mijn dochter heeft ergens een Spaanse gitaar staan en ik mag deze een poos lenen.

Als ik op internet wat aan het snuffelen ben kom ik op de site van Koen en ik ben meteen om, de gratis 7 daagse gitaarcursus is een mooie kennismaking. Als ik deze heb afgerond weet ik het zeker: ik kan op mijn 62e nog steeds gitaar leren spelen.

Had ik dit maar veel eerder gedaan…

Na lang kijken en oriënteren koop ik een Fender CD 140 en begin in de kerstvakantie van 2015 met de basiscursus. Elke week kijk ik uit naar de volgende les en begin al gauw filmpjes te posten in de besloten community.

Mijn ambitie

Mijn eerste ambitie is om kinderliedjes te spelen met de kleinkinderen en gaandeweg de Jan en zijn gitaarbasiscursus kom ik al een heel end. Geweldig wat een progressie in korte tijd. Ik raak verslaafd en kan geen dag meer zonder. De oefeningen uit mijn kindertijd komen weer boven. Mijn drive is onveranderd, maar mijn ambitie is groter geworden. Ik wil mooie liedjes kunnen spelen, mooie slagjes leren en een slaggitaarspeler worden, solo’s begin ik niet aan. Nu ben ik met de tokkelcursus bezig en ook die is geweldig leuk.

En verder

De online cursussen van Koen zijn echt een aanrader, van hoog niveau, zowel qua inhoud als opbouw. Het houdt me bij de les en door de oefeningen word ik echt beter. Op internet is veel te vinden en een grote inspiratie om zelf een repertoire op te bouwen. Ik speel nu veel liedjes uit de jaren 60 en 70, liedjes in de eigen fryske taal en mooie ierse en schotse ballades. Het is een kick als ik meespeel en later de liedjes zelf kan spelen, zonder internet. Daarbij zingen is mijn ultieme doel en ik ben aardig op weg. Met kerst 2016 heb ik mijn eerste optreden gehad, een gelegenheidsband en koor van mijn bedrijf.

Slot

De lessen van Koen zijn een hele goede basis om gitaar te leren spelen. De belangrijkste les is naar mij idee echter dat je meters moet maken. Elke dag oefenen en bewust stappen leren zetten. Ik train nu al maanden op de barré akkoorden, kost moeite, maar het gaat lukken, net als de tokkeloefeningen. Wat daarbij ongelooflijk stimulerend werkt is de besloten gitaar community. Geweldig, wat een leuke mensen, positief en daardoor leren van elkaar. Ik geniet elke dag van deze te gekke gitaarhobby.

Gr,
Jan

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Martin
Door

Martin

op 12 Mar 2017

Ik zie regelmatig video's van Jan op de community en elke keer weer ben ik verrast. Hij speelt zo lekker soepel en soms zingt hij er zelfs bij! Leuk om te lezen dat hij zoveel heeft geleerd bij de Gitaarlessen van Koen. Jan heeft naast de goede onlinelessen ook veel geoefend hoor! Kilometers maken zoals Koen zegt, dat heeft Jan gedaan en dat is te horen!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 16 Mar 2017

Hoi Martin, Jan die kan inderdaad inmiddels lekker gitaar spelen. Ook ik vind het leuk om weer nieuwe video's in de community van hem te zien. Er zullen er vast nog wel een aantal gaan volgen :-) Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 15 Mar 2017

Erg leuk dat je dit met ons deelt Jan. En wat fijn dat door de cursussen van Koen jou gitaardroom is uitgekomen. Maar ook door jou inzet, je moet echt heel veel kilometers maken om vooruitgang te boeken. En gelukkig heb jij die tijd. Door de video's die jij in de community plaats, kunnen wij ook zien hoeveel plezier jij in het gitaar spelen hebt. Dit is voor alle cursisten heel motiverend,en leuk om naar te kijken en te luisteren. Dus ik hoop gauw weer een leuke video van jou te zien.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 17 Mar 2017

Dat ben ik helemaal met je eens Antje :-) Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?