5 waardevolle gitaartips!
08 februari 2012 
3 min. leestijd

5 waardevolle gitaartips!

Gitaartips Hoe word je nu een betere gitarist of waar moet je op letten als beginnende gitarist? In dit artikel ga ik van woensdag 8 februari t/m zondag 12 februari elke dag 1 nieuwe gitaartip schrijven.
Ik hoop dat de tips jou belangrijke inzichten zullen geven over de gitaar of jou gitaarspel.

Tip 1, gitaarkeuze

Het is heel lastig om een juiste gitaarkeuze te maken. Zeker als je een beginner bent.

Er zijn heel veel gitaarmerken en nog meer prijscategorieën, maar wat is de juiste keuze? Er zijn al gitaren vanaf € 60,=. Maar zijn die eigenlijk wel goed?
Mijn tips voor jouw eerste gitaar luiden:

  • Begin op een akoestische gitaar, dus geen elektrische
  • Ga voor een akoestische Western gitaar, dus geen Spaanse/klassieke
  • Koop een gitaar van een erkend gitaarmerk. Fender heeft een hele mooie budgetlijn gitaren. De Fender CD-60 is een goede optie en kost iets meer dan € 100,=.  Tevens is deze in 3 kleuren verkrijgbaar.

Tip 2, tijd en inzet

Iedereen die denkt of beweert dat je in een aantal dagen gitaar kunt leren spelen heeft het in mijn ogen fout!

Dit kost tijd en dat komt door verschillende aspecten.

  • je vingers waarmee je je snaren indrukt moeten wennen, in het begin doet dit gewoon pijn! Na een tijdje krijg je eelt op je vingers en vanaf dat moment gaan je vingers minder pijn doen.
  • daarnaast moet je je vingers ineens afzonderlijk kunnen bewegen. Je zult merken dat je in het begin vaak de verkeerde vinger onbewust pakt.
  • Tijd kan je maar 1x besteden, ga hier dus goed mee om. Ik vind dat je dagelijks minimaal 15 minuten moet gitaar spelen. Zorg er dus voor dat je elke dag speelt en dus niet 7×15 minuten op 1 dag.
  • Tot slot kan je gitaar nog zo een mooi zijn en kan je een fantastische leraar of online cursus hebben, maar zonder consequente inzet van jezelf ga je geen goede gitarist worden!

Tip 3, ritme

Muziek begint bij ritme, daarna gehoor en uiteindelijk gevoel.

Je kunt de akkoordpartij van een liedje nog zo goed kennen, maar als je het niet in het juiste ritme speelt dan wordt een liedje onherkenbaar. Mocht je een moeilijk liedje aan het leren zijn, dan adviseer ik je de focus op het ritme te leggen. Je legt de nadruk dus op herkenning van het nummer! De moeilijke akkoorden moet je uiteindelijk ook kennen, maar dat komt vanzelf wel.

Ritme kun je leren door goed naar muziek te luisteren. Als je bij een concert bent, komt er vaak ook een moment dat de band het publiek laat meeklappen tijdens een liedje. Voor het gemak noem ik dit het “ritme-tikje“. Als je weet waar dat tikje zit dan begin je ritme te begrijpen.
De meest voorkomende maatsoort is een 4 kwarts maat. Dit houdt in 4 tellen in 1 maat. Het accent ligt dan vaak op de 3e tel.
Tot slot wil ik je erop wijzen dat een metronoom erg belangrijk is. Gebruik deze zeker! Een metronoom is een hulpmiddel voor ritme aanduiding. Lees dit aanvullende artikel.

Tip 4, denk in groepjes en ga moeilijke delen niet uit de weg

Dit is een zeer algemene titel, maar ik zal hem je uitleggen 🙂
Als ik een gitaarslagje aan iemand uitleg dan deel ik dit altijd in groepjes. Waarom? Simpel! Omdat een slagje lang kan zijn, er breakjes in kunnen zitten, het ritme in de slag kan veranderen en je dus het overzicht kunt verliezen.

Ook bij instuderen is het handig dat je in groepjes denkt. Stel dat je het volgende slagje hebt : (^^)(V^V)(^^)(^V) dan zie je in 1 oogopslag dat hier 4 groepjes staan (overzichtelijk).

Een veel gemaakte fout is dat gitaristen juist de stukjes spelen die goed gaan in een liedje. Blijf de uitdaging houden om het liedje totaal te beheersen (dus ook de moeilijke stukjes).
Mocht je bijvoorbeeld een solo moeten instuderen, begin dan bij het begin en deel de solo in een aantal stukken. Pas als je het 1e stuk van de solo beheerst ga je naar het volgende stuk. Speel ook niet door als je halverwege het 1e stukje een foutje maakt. Stop onmiddellijk en begin weer overnieuw. Je zult merken dat je zo sneller de materie eigen maakt! Deze visie kan je dus ook bij een liedje toepassen, oftewel eerst het intro, dan het couplet, dan het refrein en tot slot de brug.

Tip 5, plezier hebben en oude liedjes herhalen

Mijn laatste tip is dat je vooral veel plezier moet hebben in wat je doet!
Als je bijvoorbeeld met tegenzin een muziekstuk instudeert of met tegenzin naar gitaarles gaat dan is er echt iets niet oke!
Gitaar spelen hoor je als ontspanning te ervaren. Mocht dat stuk niet lukken, no stress, ga 10 minuten wat andere liedjes spelen die je wel beheerst en ga daarna weer verder met je uitdaging.

Tot slot wil ik zeggen dat het heel belangrijk is om liedjes die je eerder hebt geleerd te herhalen. Ik heb altijd wel eens een herhalingsles met mijn leerlingen gedaan.

Een halfjaar nadat ik gestopt was met mijn coverband kwam ik een setlist van onze band tegen. Ik wilde weten welke nummers ik nog beheerste en kwam er snel achter dat er al behoorlijk wat fouten en twijfels bij mij optraden. Herhaal dus de liedjes die je op langere termijn wilt blijven kennen.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Sander
Door

Sander

op 08 Feb 2012

Mijn 5 tips voor beginners/beginnende spelers: 1: Begin niet te hard van stapel te lopen om hele nummers te kunnen spelen. Beging met melodietjes of simpele nummers. zo wen je aan de gitaar en kan je oefenen om de ritme er ook in te kunnen spelen. 2: Elk geluid die je maakt moet je steeds als iets nieuws horen. Hoor de schoonheid van het geluid en hij het vers! 3: Hou het chill, ga niet stressen als het niet lukt. Gaat er iets mis in een stukje van je spel, blijf dan door spelen. Iedere keer opnieuw doen leer je minder snel. Je moet er plezier in hebben want zo leer je het snelst en het best! 4: Als je akkoorden aan het leren bent, probeer ze dan ook blind over te pakken. Ga bijvoorbeeld tv kijken en probeer dan van akkoorden te wisselen en te spelen. 5: Begin met een plectrum te leren spelen, het is makkelijk en wendbaarder dan met je vingers spelen als beginner. Als je het namelijk lukt met een plectrum krijg je alsnog die coördinatie als je gaat spelen zonder. wist niet of ik er 1 of 5 moest zeggen maar dit zijn mijn 5 tips :P ROCK ON BRO!!!!! m/

Koen
Door

Koen

op 09 Feb 2012

Hoi Sander, Dat zijn zeker 5 waardevolle tips, waarvoor mijn dank! Speel je zelf al lang? Vanmiddag komt tip nummer 2. Gr, Koen

Sander
Door

Sander

op 09 Feb 2012

Hei Koen, Ik speel al 1 jaar op me zelf en uiteindelijk ben ik les gaan volgen. Ik begon op een akoestisch gitaar en denk ook zelf dat je daar het beste mee kan beginnen idd. Groetjes, Sander

Vrouwen versieren
Door

Vrouwen versieren

op 06 Jun 2012

Koen, Bedankt voor je tips het wat even tobben maar ik kan het nu best aardig ! Groeten en succes met je site.

Sanne
Door

Sanne

op 19 Feb 2018

Bedankt voor de handige tips! Ik wil al heel erg lang gitaar leren spelen. Helaas is het mij nog niet goed gelukt. Hopelijk leer ik het hiermee sneller.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 19 Feb 2018

Hoi Sanne, Leuk om van je te horen! Als je echt gitaar wilt leren spelen, dan kan ik je helpen. Wellicht is de gratis 7 daagse cursus interessant voor je. Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/gratis-gitaarcursus/ Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Gr, Koen

Ulla
Door

Ulla

op 23 Feb 2020

Hoi Koen, Weer een mooi blok, ik las al voordat ik les bij je volgde veel van je om je tips op te volgen die je gratis deelt. Ik speel de ene keer best aardig wat melodietjes en de andere keer bak ik er niks van. Grappig vind ik dat ik al min of meer intuitief sommige tips uit mezelf opvolgde. Zo ook wat je vertelde over de warming up..die dingen speelt die wel goed gaan. Dat motiveert dan om door te gaan met de nieuwe lesstof. groetjes Ulla

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 26 Feb 2020

Dank je wel Ulla! Je intuïtief ontbreekt dus niets aan ;-) Ga vooral zo door en tof dat je een reactie achterlaat. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?