Vrouwen op gitaar? Dit zijn de 12 bekendste vrouwelijke gitaristen
28 februari 2022 
6 min. leestijd

Vrouwen op gitaar? Dit zijn de 12 bekendste vrouwelijke gitaristen

Vrouwen die gitaar spelen zijn er genoeg. Toch zie je op de lijstjes met bekende gitaristen zelden vrouwen terugkomen. Gitaristen zoals Jimi Hendrix, Eric Clapton en Keith Richards staan in ons geheugen gegrift. Ze krijgen zoveel aandacht dat we bijna de vrouwelijke toppers zouden vergeten.

Gitaar spelen is natuurlijk niet alleen een mannenzaak. Meerdere vrouwelijke gitaristen hebben dat al bewezen. En dan hebben we het niet over vrouwen die een leuk deuntje tokkelen op de achtergrond, maar over vrouwelijke gitaristen die écht goed met hun gitaar overweg kunnen.

Er zijn een aantal vrouwen die zeker in het rijtje beste gitaristen ooit thuis horen. Sommige hebben zelfs een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van muziek en gitaarspel in het bijzonder. Het is de hoogste tijd dat we deze dames eens goed in het zonnetje zetten.

Hier zijn de 12 bekendste vrouwelijk gitaristen:

1. Mother Maybelle Carter

Om meteen in de geschiedenis te duiken: Mother Maybelle Carter was een Amerikaanse countrymuzikante, die naast gitaar ook banjo en autoharp speelde. Ze werd in 1909 geboren in Virginia en overleed op 69-jarige leeftijd in Tennessee.

Maybell Carter speelde vooral country en gospel en was de initiatiefnemer van de Carter scratch en het bekendste lid van de Originele Carter Family act.

Al op 13-jarige leeftijd begon ze met haar gitaarstudie, toen ze haar eerste gitaar kreeg. Maybelle Carter wordt gezien als pioniersmuzikante, omdat ze een vroege vrouwelijke gitariste was met nationale bekendheid. Ze gebruikte de gitaar als hoofdinstrument in de countrymuziek.

Maybelle Carter had een inspirerende gitaarstijl. Het gitaarstuk ‘The Cannonball’ – Original Carter Family 1930 – laat goed haar fingerpicking stijl zien.

2. Sister Rosetta Tharpe

Deze bijzonder dame mag niet ontbreken in de lijst met bekendste vrouwelijk gitaristen. In de BBC-documentaire over haar carrière wordt ze The Godmother of Rock ‘n Roll genoemd. En dat is niet zonder reden. Met haar muziek heeft ze veel invloed gehad op diverse rock-‘n-roll-artiesten, zoals Little Richard, Johnny Cash, Elvis Presley en Jerry Lee Lewis.

Sister Rosetta Tharpe leefde van 1915 tot 1973 en was een Amerikaanse gitariste, zangeres en componist. Ze had een unieke interpretatie van gospelmuziek die ze net zo makkelijk combineerde met een ritmische (rock)begeleiding. Ook maakte ze uitstapjes naar pop, blues, folk, jazz en rock & roll.

3. Rory Block

Rory Block is een Amerikaanse bluesgitariste en zangeres in de countryblues stijl. Een van haar nummers “Lovin’ Whiskey” is later gecoverd door zangeres Anouk. Rory Block begon haar gitaarcarrière met een studie klassieke gitaar. Op 14-jarige leeftijd maakte ze kennis met de muziek van Mississippi Delta bluesgitaristen. Ze leerde deze nummers spelen en trad op in diverse clubs en koffiewinkels.

Haar succes was wisselend. Ze heeft meerdere albums uitgebracht met haar eigen nummers en covers. Met het nummer Lovin’ Wiskey heeft ze eind 1988 in Nederland een radiohit te pakken.

Geniet hier nog even van deze levende blueslegende:

4. Bonnie Raitt

Bonnie Raitt werd in 1949 geboren in California. Deze Amerikaanse zangeres, liedjesschrijfster en gitariste is de dochter dan Broadway musicalster John Raitt. Op haar 12e begon ze met gitaar spelen. Ze speelde in rhythem-and-bluesclubs en nam diverse albums op. Met haar album “Nick of Time” won ze haar eerste drie Grammy Awards. Daar bleef het niet bij, ze ontving daarna nog diverse Grammy’s voor haar albums. Ze speelde voornamelijk blues, country, folk rock en rockmuziek.


5. Poison Ivy

De vrouwelijke gitariste Kristy Marlana Wallace staat bekend als Poison Ivy. Geboren in San Bernadino California in 1953 groeide ze uit tot gitarist, songwriter en producer. In 1976 begon ze op te treden met The Cramps, als onderdeel van de opkomende punkrockscene. Ze kregen bekendheid door hun ongewone rock geïnspireerde muziek en wilde live-optredens.

Poison Ivy speelde verschillende genres, waaronder rock and roll, psychobilly, punk rock en rockabilly. Ze stopte met optreden in 2009.

6. Joan Jett

Joan Jett is de stagename van Joan Marie Larkin, geboren in 1958, Pennsylvania, Verenigde Staten. Deze vrouwelijke gitarist kennen we vooral van een van haar grootste hits in 1982 met haar band Joan Jett & the Blackhearts: I Love Rock ‘n’ Roll. Ze bereikte de eerste plaats in onder andere Nederland, Zweden, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en stond zeven weken in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Haar carrière begint wanneer ze op 13-jarige leeftijd een gitaar krijgt van haar ouders voor kerst. Als gitarist en componist is ze onderdeel van de vrouwelijke hardrock-groep The Runaways. Later begon ze ook een solocarrière. Haar genre is voornamelijk hard rock, punk rock en rock.

Bekende Nederlandse gitaristen

Even tussendoor, in Nederland hebben we natuurlijk ook hele bekende vrouwelijke gitaristen, denk bijvoorbeeld eens aan:

  1. Sanne Hans (Miss Montreal)
  2. Ilse de Lange
  3. Anne Govaert (Krezip)
  4. Melanie Jonk (Mell & Vintage Future)

Weet jij er nog meer? Laat je bijdrage achter in de reacties onder deze blog.

En natuurlijk hoef je als vrouw niet wereldberoemd te zijn om geweldig gitaar te kunnen spelen, kijk hier maar eens naar:

 

Of wat dacht je van deze dames?


7. Kaki King

Kaki King is nog zo’n vrouwelijke gitarist die niet op deze lijst mag ontbreken. Ze is een ware gitaarvirtuoos die graag verschillende stijlen speelt, zoals jazz, rock, punk en folk. Maar deze dame kan alle genres aan en brengt die steevast op een originele manier.

Kaki King werd in 1979 geboren als Katherine Elizabeth King. In 2001 begon ze te spelen als straatmuzikant in de metro van New York. De specifieke akoestiek heeft haar geholpen een unieke, eigen sound te ontwikkelen. De Amerikaanse gitariste bracht in 2003 haar debuutalbum uit ‘Everybody loves you’. Kaki King staat op verschillende lijsten van beste vrouwelijk gitaristen.

Hier leert ze je haar liedje “Doing the wrong thing”:

8. St. Vincent

St. Vincent werd in 1982 geboren als Anne Erin Clark in Tulsa Oklahoma. Ze is de drijvende kracht achter St. Vincent. Ze speelt graag art rock, indie rock en heeft, voor ze solo ging, ook gespeeld in de groep The Polyphonic Spree en de touring band van Sufjan Stevens.

In 2007 kwam haar debuutalbum uit: Marry Me. In de jaren daarna verschenen er diverse albums en speelde ze in het voorprogramma van diverse bands. Een van haar liedjes is als soundtrack verschenen in de film The Twilight Saga: New Moon:

Bon Iver & St. Vincent – Roslyn

9. Orianthi

Niet alleen in Amerika worden goede vrouwelijke gitaristen geboren. Orianthi Panagaris werd in 1985 geboren in Adelaide Australië. Ze speelt graag blues rock, hard rock, pop en rock. Haar talent werd herkend door Michael Jackson. Hij koos haar als gitarist voor zijn ‘This is it’ tour. Door het vroegtijdig overlijden van de King of Pop ging ze solo verder.

10. Joni Mitchell

Joni Mitchell is een Canadese singer-songwriter. Op haar zevende kreeg ze pianoles, later heeft ze zichzelf met behulp van een boek gitaar en ukelele leren spelen. Op haar twintigste besloot ze dat ze folkzangeres wilde worden. Zoals veel zangers en zangeressen uit de jaren 70 begon ook Joni Mitchell haar carrière door zichzelf bij haar liedjes te begeleiden op een akoestische gitaar. Een aantal jaar later stapte ze over van folk naar jazz. Ze heeft door de jaren heen verschillende albums uitgebracht.

Dit nummer ken je vast ook wel: Joni Mitchell – Big Yellow Taxi, het werd later ook gespeeld door de Counting Crows:

11. Jennifer Batten

Jennifer Batten heeft het goed gedaan als vrouwelijke gitarist. Ze speelde van 1987 tot 1997 in alle drie de World tours van Michael Jackson. Met haar gitaarsolo in ‘Dirty Diana’ wist ze het hele publiek wild te maken.

Jennifer Batten is niet alleen actief als muzikant, maar ook als songwriter, producer, filmmaker en visual artist. Op haar gitaar kan ze met verschillende genres overweg, ze speelt voornamelijk instrumental rock, jazz fusion, hard rock, electronica en worldbeat.


12. Sarah Lipstate

Sarah Lipstate werd in 1984 geboren in Birmingham, Alabama. Deze Amerikaanse gitarist en componist staat als soloartieste bekend onder de naam Noveller. Daarnaast maakte ze ook deel uit van Glenn Branca’s Guitar Army en werkte ze samen met Lee Ranaldo, speelde in de band Cold Cave, Parts & Labor en heeft ze getourd met St. Vincent en Iggy Pop.

Sarah Lipstate staat op diverse lijsten van beste vrouwelijke gitaristen. Dat is ook niet vreemd, want er is eigenlijk niets dat ze niet kan op haar gitaar. Ze kan haar gitaar zelfs bespelen met een strijkstok. Doe jij het haar na?

Natuurlijk zijn er nog veel meer hele goede vrouwelijke gitaristen. Heb jij nog een vrouwelijke gitarist die echt in dit rijtje thuis hoort? Zet haar naam dan vooral in de reacties hieronder.

En dames…. Zoals je kunt zien, jullie kunnen ook prima gitaar leren spelen, dus waar wacht je nog op?!

Wil je nog wat inspiratie van andere vrouwelijke cursisten van Gitaarles van Koen?

Neem bijvoorbeeld het geweldige advies aan van Nadine: Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kan doen!!!   En ontdek de Kracht van Muziek met Daphne.

Of ben je zo enthousiast geworden dat je meteen aan de slag wilt?

Start dan vandaag nog helemaal gratis met de 7 daagse gitaarcursus!

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Matthijs Wachtmeester
Door

Matthijs Wachtmeester

op 20 Mar 2022

Beste Koen,Ik mis Nancy Wilson van Heart. Naast dat ze een geweldige gitariste is heeft ze een eigen ontwerp gitaar op haar naam staan, de Epiphone Fanatic. Oorspronkelijk had ze die ontwikkeld voor Gibson, maar die hebben de gitaar nooit uitgebracht. Recent heeft Epiphone het ontwerp alsnog uitgebracht (in samenwerking met Nancy, dat wel).

Door

op 21 Mar 2022

Hoi Matthijs, Leuk dat je haar even als aanvulling op de blog noemt. Thenx for sharing! Gr, Koen

Stanny
Door

Stanny

op 21 Mar 2022

Wendy ( duo Wendy& Lisa) van Prins and the Revolution uit de jaren 80 👍

Door

op 28 Mar 2022

Hoi Stanny, Ook een leuke aanvulling! Gr, Koen

Maurice
Door

Maurice

op 28 Mar 2022

Mooie lijst Koen. is Melissa Etheridge nog een kanshebber? :)

Door

op 28 Mar 2022

He Maurice, Leuk dat je haar noemt! Ze speelt idd ook gitaar, maar of ze bij de beste 12 hoort... Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?