Simpel, mijn woord voor 2020

Allereerst de beste wensen voor 2020 en dat al jouw dromen mogen uitkomen. Een keer per jaar ga ik “diep” en kijk ik terug op mijn afgelopen jaar en deel ik mijn woord voor het komende jaar. Dit jaar heb ik gekozen voor het woord simpel. Why? Ik leg het je zo uit 😉

Het afgelopen jaar was mijn woord “verbinding” en ik heb weer heel veel mooie momenten beleeft, maar toch zat ik dit jaar wat meer in mijn hoofd. Wat als, stel dat, je kent het wel… Wat ik vooral heb geleerd is dat ik dingen moet “doen” en dat ik eventueel kan bijsturen op het moment zelf. Iets met simpel 🙂 Een terugblik op vorig jaar.

Samenvatting op persoonlijk vlak:

In 2019 was ik alweer 1 jaar getrouwd, time flies! Ik heb mijn vrouw (en kids) de trouwdag laten herbeleven. Ik huurde op Texel een TukTuk (kleine toeristische driewieler) en heb alle plekken van onze trouwdag hiermee bezocht. We deden onder andere een picknick voor de schapenboet (gesloten), waar we het jaar daarvoor ons feest gaven. Het voelde als de dag van gisteren, maar nu met z’n viertjes.

Ik heb weer enkele nieuwe vriendschappen gemaakt. Het blijft bijzonder om nieuwe mensen om je heen te mogen ontmoeten.

Uiteraard ben ik nog steeds fanatiek met sporten bezig en dat voelt zo goed! Mijn zoon is een freerunner en doet dit in Den Helder. Ik ga wekelijks met hem mee, hij doet dan zijn sport en ik de mijne (Full Body Workout). We noemen dit moment  “mannenavond”. Moe maar voldaan keren we met de laatste boot terug naar het mooie Texel.

Ook heb ik in 2019 mijn eerste tourtocht op mountainbike gereden, wat was dat gaaf zeg. Ik reed 72 kilometer #pr en een groot deel daarvan door de blubber. In totaal heb ik 1.551 kilometer gereden. Het jaardoel was 2.000 kilometer, maar je kunt niet alles hebben 🙂

Een groot hoogtepunt van mijn afgelopen jaar was de vakantie naar de Belgische Ardennen. Heb zelfs daar een mountainbike route gereden. Ook waren we dichtbij een camping waar ik vroeger als kind een aantal keer ben geweest. Uiteraard zijn we hier langs geweest en heb ik herinneringen die ik als kind had, nu met mijn gezin beleefd.

Ik ben slechts een keer naar een concert geweest in 2019 (ga ik vaker doen in 2020). Dit was tijdens het concert van Alter Bridge. Ik was er met mijn beste vriend. Wat hebben we lopen rocken en wat was de energie hoog!

Samenvatting op zakelijk vlak:

Op 9 februari 2019 gaf ik een benefietconcert voor de ernstig zieke Rob Daalder. De avond zelf was te gek, er was zelfs 1 cursist bij aanwezig. Het optreden had meer publiek verdiend, maar dit kwam door een andere grotere activiteit die op dezelfde dag was gepland. Het project bracht € 1.800,00 op. Helaas is Rob halverwege vorig jaar alsnog overleden. Zie hier een compilatie van die avond.

Zowel in maart als in november heb ik weer een workshop in Edam gegeven. Ik heb wederom veel toffe cursisten live gezien en ze geholpen met al hun gitaarproblemen. Daaruit zijn ook weer vriendschappen ontstaan, heerlijk!

Het kampvuurevent was wegens veel afzeggingen op het laatste moment voor mij niet kostendekkend. Ik heb het met pijn in het hart moeten afzeggen. Voor de cursisten die iets op Texel hadden geboekt heb ik een mini kampvuurevent bij mij in de huiskamer gegeven. Dat was anders, persoonlijk, maar heel sfeervol. Check hieronder de vrij onbewerkte video 🙂

Ik heb een nieuwe studio. De grote hulp tijdens het schilderen, schoonmaken, parket leggen en afwerken kwam van mijn dochter (love her). Er zullen hier weer veel video’s worden opgenomen. De grootste uitdaging was een rechte lijn schilderstape op de muur plakken. Dat heb ik uiteindelijk na 10 mislukte pogingen door een echter schilder laten doen. Daar waar ik zeker 2 uur aan het klooien was, deed hij uit de losse pols in 2 minuten 🙂

Ik ben voor een groot Texels project gevraagd, waar ik uiteindelijk wel “nee” tegen heb gezegd. De lastige keuze bracht me twee mooie dingen. Neem nooit teveel hooi op je vork. Ik kwam erachter dat dit is wat ik wil, maar ik eigenlijk te weinig tijd heb voor het project. Daarnaast kwam ik tot het besef dat ik meer zelf gitaar moet gaan spelen. Dus terug naar mijn eigen niveau. Ik ga in 2020 weer naar jaren een bandje starten. Heb al een bassist, zoek nog een drummer. Ben jij die (Texelse) drummer?

Ook kocht ik een oude gitaar van iemand over. Gevoelsmatig is dit schot in de roos, maar hij heeft onderhoud nodig. Hier later meer over.

Al met al, Gitaarles van Koen groeit nog steeds en daar ben ik enorm trots op! Ik vind het fantastisch om mensen te helpen met hun gitaardroom en blijf dit in 2020 weer met volle passie doen.

Mijn grootste les in 2019…

Mijn grootste les in 2019 is om dingen vooral “simpel” te houden, vandaar dat dit mijn jaarwoord voor 2020 is. Ik bedoel:

  • Wil je gitaar leren spelen? Start dan!
  • Wil je minder stress? Zorg dan dat je erachter komt waarom je stress hebt en pak dat aan!
  • Ben je een The Beatles fan? Speel dan geen liedjes van The Rolling Stones.
  • Wil je nu eindelijk barré akkoorden kunnen spelen? Zet dan door, want het is echt een kwestie van “meters maken”.
  • Wil je sportiever zijn? Ga dan sporten!
  • Wil je meer lieve mensen om je heen? Wees dan zelf ook wat liever voor een ander.
  • Krijg je geen energie van de mensen om je heen? Ga dan met andere mensen om.
  • Wil je minder tijd op je mobiel, tablet of computer zitten? Ga dan op internet “dieet”. Wekelijks een internet vrije dag is toch wel haarbaar? En houd je er vooral aan!
  • Ben je niet meer tevreden met je huidige werkgever? Zoek dan een andere!
  • Wil je een dure gitaar kopen, maar je hebt er nu geen geld voor? Maak dan een spaarplan voor jezelf, zodat je precies weet wanneer je het wel kunt.
  • Wil je stoppen met roken? Stop dan en kruip niet in de rol van het “slachtoffer”…

Zo kan ik nog wel even doorgaan 🙂


Ik zeg het misschien wat makkelijk, maar ben ervan overtuigt dat het zo werkt. Ga niet teveel in je kop malen met dingen die je vaak “zelf” kunt veranderen. De eerste stap om je doelen te bereiken ligt vaak bij jezelf. Zo “simpel” is het. Ik hoop dat ik je weer even aan het denken heb gezet, maar nu ben ik nieuwsgierig!

Wat ga jij dit jaar echt realiseren???