Online gitaarles ervaring: Het moest er een keer van komen
25 januari 2020 
4 min. leestijd

Online gitaarles ervaring: Het moest er een keer van komen

Ik ben Peter en rond mijn 16e jaar denk ik (inmiddels 68) kocht ik mijn eerste gitaar, een Spaanse. Niet dat ik zo graag gitaar wilde spelen, maar je hebt een vriendje met een gitaar en wat is er nu leuker dan met z’n tweeën te spelen. Ik had geen idee hoe dat zat met akkoorden e.d., kon ook geen muziek lezen, maar van dat vriendje leerde ik dus de basis. 

Op mijn eerstvolgende verjaardag vroeg ik een songbook van de Beatles, de ‘guitar edition’, want dat waren toch wel simpele nummers. Niet dus. Maar er stonden zeer veel gitaarakkoorden in die ik vervolgens allemaal in een logische volgorde in een schrift noteerde. Vreemd genoeg zijn dat songbook en het schrift in al die jaren nooit verloren gegaan.

Mijn eerste gitaar ging kapot

Na wat liedjes geoefend te hebben, ging de gitaar mee op schoolreis naar London. Op het dek van de boot is daar veel gebruik van gemaakt. Een hoop lol dus, maar daar kwam helaas een einde aan toen de gitaar is de volgende busreis uit het bagagerek viel. Een enorme scheur aan de zijkant was het gevolg. Thuis amateuristisch gelijmd, maar er was geen redden meer aan.
Sparen dus voor een andere en dat werd een DIA F-325 western gitaar, een Japanse namaak van de Gibson Dove. Lijkt er als 2 druppels water op. Ik heb beide gitaren nog steeds. Wellicht laat ik de DIA in de toekomst herstellen 😉

Maar de wegen van mijn vriend en mij scheidden zich door naar verschillende scholen te gaan en de klad kwam in het gitaar spelen. Die periode duurde bijna 50 jaar!

Een mooie herinnering: Mijn allereerste (en mijn laatste bandje) met 5 knoeiers: ik op gitaar met 4 schoolvrienden op drum, piano en ook gitaar. Veel lol, weinig zuivere noten en een groot gebrek aan kennis.

Gitaar spelen: Ik pakte de draad weer op

Na mijn pensionering ben ik uiteindelijk toch weer gestart met het spelen. Mijn vrouw gaf mij het zetje daartoe, maar ik wilde geen vaste tijden waarop ik naar lessen moet, maar de tijd aan mijzelf houden.
Dus op internet naar andere mogelijkheden gezocht en uiteindelijk bij Koen terecht gekomen. Omdat ik niet wist of ik het nog wel leuk zou vinden (en of ik niet te oud was), leek mij dit de beste manier om te starten en in januari 2017 heb ik mij aangemeld. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

Mijn DIA gitaar heeft een erg smalle hals. Misschien toentertijd wel goed, maar met iets dikkere vingers is die lastig te bespelen. Op de site van Koen werd advies gegeven richting de Fender CD-60 en die heb ik dan ook gekocht.
Uiteraard met de basiscursus gestart en ik kreeg veel plezier in het spelen. Dat minimale kwartiertje per dag werd al gauw 1 a 1,5 uur en soms langer.

Het gitaar spelen zat nog in mijn systeem

Ik ben nu ongeveer 2,5 jaar bezig en het plezier in het spelen wordt alleen maar groter. Kennelijk zaten de akkoorden van vroeger nog in mijn systeem, wat het wel makkelijker maakt. Hierdoor heb ik misschien ook wat minder moeite met de barré-akkoorden. Dat wil niet zeggen dat het altijd goed gaat, maar ik loop er niet voor weg.
Ik heb de tokkelcursus inmiddels ook gedaan tot groot genoegen van mijn kleinkinderen (2 en 5 jaar) die ademloos toekijken. Of dat van schrik of van bewondering is, weet ik niet.
Omdat ik het tokkelen goed wilde doen, heb ik een ander gitaar gekocht met een iets bredere hals (1,8 inch t.o.v. ongeveer 1,72), een Seagull S6 Original. Slecht een paar mm breder, maar om mee te spelen een wereld van verschil. Mijn vingers zijn lang genoeg om met een iets bredere hals te spelen.

Stevie Ray Vaughn, Gary Moore en Peter Green zijn mijn gitaarhelden

Elektrisch gitaar spelen was de volgende stap!

Maar je wilt verder en begin 2019 heb ik een elektrische gitaar gekocht, een Epiphone Dot E-335 met daarbij een Boss Katana 50 versterker. En dus ook gestart met de cursus Elektrische gitaar. Met name de powerakkoorden spelen eenvoudiger en door deze cursus ben ik vreemd genoeg ook weer beter op mijn akoestische gitaar gaan spelen. Maar dat kan ook ervaring zijn. De zomer is in aantocht en dat betekent vaak minder tijd voor de gitaar, maar ik probeer toch zoveel mogelijk te spelen en akoestisch en elektrisch af te wisselen.

Opa ook gitaar spelen

Toen mijn kleinzoon bij zijn vader in de auto zat en op de radio Under the bridge van Red Hot Chili Peppers hoorde, riep hij direct: “Opa ook spelen… op zitaar” (de G is nog wat lastig…). Niet dat het zo was, maar toen hij bij ons logeerde, werd ik al vroeg in de ochtend naar de kamer mee gesleurd waar de gitaren staan en moesten wij spelen.
Hier het resultaat van het oefenen en het meespelen op mijn eerste Spaanse gitaar met nog een enkele snaar:

Dit laat ik nooit meer los! Gitaar spelen hoort bij mijn leven.

Door de lessen van Koen ben ik wel gemotiveerd om het spelen op de gitaar verder te ontwikkelen en het heeft mij zeker een hoop plezier gegeven. En niet alleen mij, maar ook mijn kleinzoon van 2 heeft plezier met gitaar spelen. Hij ramt er lustig op los op mijn eerste Spaanse gitaar als ik aan het spelen ben en neemt vaak zelf het initiatief om naar de kamer te gaan waar de gitaren staan. Het virus heeft ook hem te pakken. Het zou fantastisch zijn om ooit samen met hem op mijn toekomstige Martin gitaar de blues te spelen!

Muzikale groet van Peter

Spreekt jou het verhaal van Peter aan? Plaats dan hieronder een reactie!

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 25 Jan 2020

Hallo Peter, Leuk om te lezen hoe jouw gitaarreis tot nu toe is verlopen. Als mijn kleinkinderen bij mij logeren, dan mogen ze ook altijd even op mijn gitaar rammen. En dan is het vaak dat de ene op de gitaar speelt en de andere op mijn piano. Wij hebben dan een hoop lol. Groetjes, Antje

Celestina
Door

Celestina

op 26 Jan 2020

Hoi Peter, Erg leuk je verhaal , en super dat je kleinkind ook al met het virus "besmet"is . Mijn kleinzoon is nog erg klein, maar als ik mag oppassen dan neem ik mijn ukulele mee, en ik merk nu al dat hij het leuk vind als ik er zachtjes op speel. Wie weet wat de toekomst in muzikaal opzicht gaat brengen. Groetje Celestina

Corry
Door

Corry

op 26 Jan 2020

Ik vind het tof dat je weer bent begonnen mijnkleinzoonvan 3 en kleindochter van 2 vinden het ook geweldig Alains even gaat spelen ik heb het even een tijdje niet gedaan maar Faber zeker weer oppakken. Wij hebben voor onze kleinzoon een hele kleie gitaar gekocht zodat hij ook lekker zijn gang kan gaan. Geweldigen te zien dat meer mensen hun klein kinderen mee slepen

Peter Stuijts
Door

Peter Stuijts

op 26 Jan 2020

Zeer goed bezig Peter ik hoop dat ik mettertijd ook bevangen wordt door het gitaarvirus

Peter
Door

Peter

op 27 Jan 2020

Gewoon er meer beginnen. Dan volgt die besmetting vanzelf wel. En dat maakt het juist leuk.

Jilles Koopmans
Door

Jilles Koopmans

op 26 Jan 2020

Hoi Peter. Wat lijkt jouw verhaal op de mijne!. Ook ik heb het gitaarspelen na ruim 50 jaar weer opgepakt en in 2017 met lessen bij Koen begonnen. Zelfs in mijn jeugd met enkele vrienden een bandje gevormd dat heel veel plezier en veel geklungel opleverde. Toch bleef het al die jaren kriebelen en ik speel nu bijna elke dag 1 tot 2 uur, sinds kort op een elektrische (Gretsch G2655). Op mijn 73e dus nog lekker rocken, naast veel akoestisch spelen natuurlijk ! Mijn idolen zijn The Shadows, Mark Knopfler en Keith Richards. Bedankt voor je verhaal!

Peter
Door

Peter

op 27 Jan 2020

Wij zijn nooit te oud om te leren en zeker niet om te rocken! Ik heb ook nog naar de Gretsch gekeken, maar kon de Epiphone in een aanbieding kopen en hij speelde lekker. Veel plezier met het spelen!

Kris Couwelier
Door

Kris Couwelier

op 26 Jan 2020

Mooi verhaal en vooral mooi geschreven. Die gitaar klinkt ook heel mooi, ik vind het jammer dat ik er niet mee begonnen ben toen ik jonger was.

Peter
Door

Peter

op 27 Jan 2020

Heb ik ook een beetje, maar dan wat betreft het niet doorgaan met spelen als je jong bent. Maar beter laat dan nooit meer. Nu ook veel meer tijd.

Nino
Door

Nino

op 26 Jan 2020

Mooi verhaal...ik kan me helemaal vinden in het plezier van de lessen...ook nu alles voltooid te hebben blijf ik dagelijks spelen en af en toe wat lessen herhalen.

Jack
Door

Jack

op 26 Jan 2020

Te gek verhaal. Lijken allemaal in de verte een beetje op elkaar. Hoop dat je het plezier nog lang behoud.

Mario Spoor
Door

Mario Spoor

op 27 Jan 2020

Hoi Peter, leuk om te lezen! En dat je het zoveel jaar later weer hebt opgepakt. Zelf was ik enkele jaren geleden ook begonnen bij GVK, maar kwam een jaar later de klad erin. Nu toch weer opgepakt en weer lol! Veel plezier en wellicht tot op het kampvuurevenement in Texel?

Peter
Door

Peter

op 28 Jan 2020

Wel volhouden nu. Het event op Texel is op de dag dat ik bij een concert van Eric Clapton zit. Gaat hem dus niet worden.

marcel
Door

marcel

op 27 Jan 2020

Hoi Peter, tof verhaal en het inspireerde om van A tot Z te lezen. Steeds ook leuk om je bijdragen aan het community te lezen. En zoals je al zei " Koen zijn gitaarcursussen hebben al vele mensen een boost tot spelen gegeven". Succes in het verdere verloop en hopelijk leert de kleine spruit het ook ;-)

Lisette Meijers
Door

Lisette Meijers

op 27 Jan 2020

Mooi en inspirerend verhaal Peter! Ik ben in oktober 2016 bij Koen begonnen met leren gitaar spelen nadat ik mijn piano niet mee had kunnen verhuizen naar mijn nieuwe woning. Muziek maken is voor mij één van mijn 1e levensbehoeften. Heb het helaas moeten opgeven wegens gezondheidsproblemen. Maar hoop nog steeds op verbetering. En als ik jou verhaal lees heb ik, als mijn gezondheid situatie ooit toch nog verbetert, nog tijd genoeg om het weer op te pakken. Ik ben immers 'pas' 55, volgende maand 56. Zoals jij zegt: de basis is er en dat maakt het opnieuw beginnen makkelijker.

Peter
Door

Peter

op 28 Jan 2020

Ik hoop dat jouw gezondheid het weer snel toelaat te gaan spelen. Het is in ieder geval dus nooit te laat om (weer) te beginnen.

Marianne Wissink
Door

Marianne Wissink

op 28 Jan 2020

Geweldig leuk verhaal om te lezen Peter! Dit soort verhalen inspireert ons beginners dus echt haha! Veel plezier nog met kleinkids en gitaren!

Ruth
Door

Ruth

op 06 Feb 2020

Inspirerend verhaal, heel leuk om te lezen!

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?