Het maximale halen uit een lastige tijd
20 juni 2021 
5 min. leestijd

Het maximale halen uit een lastige tijd

Hallo, mijn naam is Niels en op mijn 28e (1 jaar geleden) ben ik begonnen met de gitaarlessen van Koen. Gitaarspelen leek mij gewoon ontzettend leuk om te kunnen. Bijvoorbeeld voor familie, op een feestje, bij een kampvuurtje maar vooral ook gewoon lekker voor mezelf. Door een erg druk leven was het daadwerkelijk beginnen met het leren van gitaarspelen er voor mij helaas nooit echt van gekomen.

Ineens veel vrije tijd

Toen de coronacrisis uitbrak kwam ik noodgedwongen even thuis te zitten, waar ik zeker niet blij mee was. Wel had ik hierdoor ineens een hoop tijd waardoor ik kon beginnen met iets wat mij al een tijd leuk leek, gitaarspelen! Voordat ik verder vertel is het handig om te weten dat ik rond mijn 12e een half jaartje gitaarles heb gehad. Er was toen echter geen goede klik tussen de docent en mij. Daarnaast tenniste ik drie keer per week en tafeltenniste ik twee keer per week, wat ik allebei ook erg leuk vond. De gitaar heb ik daardoor destijds ook snel opzij geschoven, tot dus ongeveer een jaar geleden.

Aan de slag!

Een gitaar (mijn oude lesgitaar van 16 jaar geleden die destijds voor een euro of 20 is gekocht, wel te verstaan) had ik al. De volgende stap was het vinden van een goede docent. Al snel kwam ik tot de conclusie dat het volgen van muzieklessen vrij duur was, tot ik de online gitaarlessen van Koen tegenkwam. Na de 7 daagse gratis cursus ben ik begonnen met de basiscursus, en wat is dit een goed besluit geweest! De lessen bestaan uit duidelijke video’s en al het lesmateriaal is in PDF bestanden uitgewerkt. Super handig! Omdat regelmaat en ritme in het opvolgen van lessen net zo belangrijk is als in muziek heb ik ervoor gekozen om de nieuwe les telkens op dezelfde dag van de week te doen. Anders loop je met online lessen toch het risico dat de klad erin schiet… Na de eerste twee lesmaanden heb ik ook een nieuwe degelijke gitaar (Ibanez aw65-LG) gekocht wat het gitaarspelen voor mij zeker weer een impuls heeft gegeven. Het verschil met mijn oude lesgitaar was dan ook enorm!


Een lekker begin

Toen ik een paar maandjes bezig was kreeg ik vanuit mijn omgeving te horen dat ze vonden dat ik het gitaarspelen snel oppakte. Dit was erg leuk om te horen en motiveerde mij alleen maar om door te gaan zoals ik bezig was. Ook keek ik regelmatig op YouTube naar filmpjes. Een track die mij heel gaaf leek om van begin tot eind te kunnen spelen was de James Bond theme-song. Als klein jochie vond ik deze films al geweldig en daar is tot op de dag van vandaag nog geen verandering in gekomen. Omdat deze track uit destijds voor mij allerlei “vreemde” grepen bestaat en er ook wel wat slides inzitten was deze track, op het begin na, voor mij duidelijk nog een stuk te hoog gegrepen. Omdat er als gitarist niks zo vervelend is als op een rif vastlopen, liet ik deze track voorlopig voor wat het was. Om snel beter te worden in het gitaarspelen wilde ik daarom wel ook echt de gewoonte van één nieuwe les per week erin houden.

Een te gekke riff van John Mayer spelen staat nog op mijn bucketlist!

Toen ik de basiscursus had afgerond heb ik daarom direct daarna de slagjes- en ritmecursus gedaan en hierna ook de vervolgcursus gevolgd. Op dit moment ben ik bezig met de tokkelcursus. Al met al heb ik het idee dat ik in relatief weinig tijd erg veel heb geleerd van de gitaarlessen van Koen! Zonder de lessen van Koen zou ik nu zeker niet zo spelen zoals ik nu doe dus daarom zou ik ze een ieder van harte kunnen aanraden!

Wat heb ik na één jaar bereikt?

Laat ik beginnen door te zeggen dat mijn gitaarspel nu nog zeker niet vlekkeloos is! Wel ben ik zoals gezegd tevreden met wat ik in een jaar heb geleerd. De open akkoorden pak ik makkelijk en ook barré akkoorden vanuit de E of A gaan steeds beter. Deze kan ik nu in ieder geval in liedjes gebruiken zonder dat daarvoor een noemenswaardige vertraging nodig is. Daarnaast heb ik door de basis en vervolgcursus te volgen inmiddels ook al een redelijk repertoire aan nummers dat ik kan spelen. Doordat ik nu de tokkelcursus volg gaat de coördinatie van het gebruik van individuele vingers tijdens het spelen ook snel steeds beter. Én... inmiddels kan ik die James bond theme-song al vrij behoorlijk van begin tot eind spelen!

Mijn gitaarvoornemens voor 2021.

Voor 2021 heb ik als doel om naast de nummers die ik geleerd heb tijdens de cursussen van Koen meer nummers die mij al een tijd leuk lijken te leren spelen. Een heerlijk nummer om mooi te kunnen spelen lijkt mij "Stairway to Heaven". Het is ook direct een te gek nummer voor mocht ik een keer op oudejaarsdag een huiskamerconcert geven 😉.  Hiermee ga ik dus nog meer de nadruk leggen op het gitaarspelen als hobby. De technieken en vaardigheden die ik tijdens de cursussen van Koen heb gekregen gaan mij hier denk ik zeker bij helpen. Verder lijkt het mij ook heel gaaf om op een elektrische gitaar te gaan spelen. De mogelijkheden qua verschillende soorten afstellingen en sounds met zo'n ding zijn volgens mij eindeloos. Daar wil ik me dus ook in gaan verdiepen!


Wat heeft gitaarspelen mij tot nu toe gebracht?

Een hoop lol, mooie ervaringen en vooral ook ontspanning. Muziek maken is gewoon erg leuk! Het leren van je eerste akkoorden en pijnlijke vingers zijn zaken die in het begin inderdaad even vervelend zijn. Echter, na een paar maanden te spelen zal je waarschijnlijk al met een glimlach op deze beginperiode kunnen terugkijken.

Ik heb inmiddels al een paar keer op mensen hun verjaardag wat gespeeld. Zelfs een simpel nummer als "Happy Birthday" kan bij mensen al een brede glimlach op hun gezicht toveren. Ook speelde ik laatst “Tears in Heaven” voor een paar vrienden van mijn ouders. Zelf vond ik dat het nog een stuk beter kon, maar toen ik klaar was met spelen stonden ze op en begonnen ze te klappen. Zulke dingen zijn voor mij het mooie aan muziek. Muziek kan heel complex zijn, maar dat hoeft dus juist zeker niet perse om mooie herinneringen te maken.

In de verre toekomst misschien ooit is met een originele Gibson les Paul en een gigantische versterker!

Daarnaast geeft het gitaarspelen mij zoals gezegd vooral ontspanning. Ik ben iemand met een druk leven waarvan er op professioneel gebied ook best wat verwacht wordt. Juist daarom is het echt heerlijk om soms gewoon die gitaar te pakken en even nergens anders mee bezig te zijn! Gitaar leren spelen zie ik daarom als een vaardigheid waar ik de rest van mijn leven lol van kan hebben.

Muzikale groet van Niels

Spreekt jou het verhaal van Niels aan? Plaats dan hieronder een reactie!

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Corrie de Pooter en Ronald Scholten
Door

Corrie de Pooter en Ronald Scholten

op 23 Jun 2021

Gitaar spelen, is na inspanning ontspanning. Heel goed van jou Niels, doe lekker zo voort.

Niels
Door

Niels

op 28 Jun 2021

Yes zo zie ik het ook. Zeker wanneer het gitaarspelen een hobby is, is plezier hebben denk ik het belangrijkst!

John
Door

John

op 24 Jun 2021

Mooie verhaal. Zeer herkenbaar. Nog veel succes en speel plezier Niels.

Niels
Door

Niels

op 28 Jun 2021

Leuk om te horen dat het herkenbaar is John! Jij ook veel succes

Remko
Door

Remko

op 24 Jun 2021

Wat een leuke blog om te lezen Niels. Voor mij heel herkenbaar. Ben nu een half jaar bezig met de gitaarlessen van Koen en ben donderdag met mijn laatste les begonnen van de basiscursus. De barre akkoorden snel pakken is nog lastig maar ben verbaasd hoeveel ik geleerd heb in die 6 maanden. Over 2 weken ga ik met vakantie. Tot die tijd nog even wat herhalen en dan snel door naar de vervolgcursus. Heel veel succes verder Niels.

Niels
Door

Niels

op 28 Jun 2021

Leuk om te horen dat je de basiscursus bijna hebt afgerond Remko! Zoals je zelf al zegt is herhaling denk ik key. Gewoon 1000x die barre akkoorden pakken en dan gaan ze steeds vlotter (al kan het bij mij ook nog een stuk sneller hoor :). En natuurlijk een fijne vakantie gewenst!

Sasja Bekkers
Door

Sasja Bekkers

op 24 Jun 2021

leuke blog Niels en veel succes verder!

Niels
Door

Niels

op 28 Jun 2021

Bedankt Sasja!

Willem Last
Door

Willem Last

op 24 Jun 2021

Niels,,nooit meer stoppen,er moet tijd in je leven zijn om te ontspannen,,het kan ook weleens vervelen als je al lang een bepaal lied of stijl doet,,de oplossing is dan jezelf een uitdaging te geven met misschien iets boven je level..Heel veel sukses..

Kris Couwelier
Door

Kris Couwelier

op 24 Jun 2021

Mooi geschreven Niels, en ja ook ik heb gelijkaardige ervaringen. Optreden is er nog niet echt bij.

Niels
Door

Niels

op 28 Jun 2021

Bedankt Kris! Ja optreden is natuurlijk wel even andere koek. Maar ja, die gasten hebben natuurlijk al wel aardig wat jaartjes ervaring.

Rob Purimahua
Door

Rob Purimahua

op 24 Jun 2021

Knap dat je dat allemaal hebt bereikt in 1 Jr. Zelf ben ik ook begonnen met de basiscursus ( al 2 keer) alleen moet ik doorzetten en dat is mijn probleem.

Niels
Door

Niels

op 28 Jun 2021

Dankjewel voor je compliment Rob! Ja doorzetten is soms lastig. Misschien kan je met jezelf afspreken dat je iedere dag (of een paar vaste dagen per week) minimaal 5 minuten speelt? Dan heb je een kleine drempel om te beginnen en als je eenmaal bezig bent ga je vaak toch langer door heb ik zelf gemerkt.

Andre
Door

Andre

op 24 Jun 2021

Hoi Niels, Bedankt voor deze inkijk in jouw gitaarles beleving. Dit geeft mij een motivatie om door te pakken. Ook als het een keer niet lukt.Bedankt daarvoor en nog veel plezier met de lessen van Koen. Mvg André

Niels
Door

Niels

op 28 Jun 2021

Graag gedaan Andre, en erg leuk om te horen dat mijn verhaal je motivatie geeft!!

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?