Inspiratie
Koen Snoek
Inspiratie
4 min
35

Gitaar leren spelen is...

4 min
35

Ik weet het nog goed, mijn eerste gitaarles in 1990. Ik kreeg van Sinterklaas een akoestische western gitaar cadeau. Als Volendammer ging men er toch vanuit dat het muzikale bloed in mij zou zitten. Ik ben het avontuur destijds aangegaan en mag nu jou online gitaarles geven. De afgelopen weken heb ik vaak aan die periode in 1990 moeten denken, omdat… 

Ik ging een nieuw avontuur aan

…ik al jaren naar een leuke sport zocht! Eéntje waar ik energie van zou krijgen en plezier aan zou gaan beleven. Elke jaarwisseling sprak ik het hardop uit: dit jaar ga ik meer sporten… maar het kwam er niet van. Een sportschool is gewoon niets voor mij en ik wilde het liefst een buitensport doen. Via via hoorde ik dat een kennis een mountainbike voor 50 euro te koop had staan. Was dit dan de sport waar ik al zo lang op zoek naar was?

En toen gebeurde het

Ik kocht die mountainbike (beginnersgitaar) en ben gestart met fietsen. Eerste instantie gewoon voor de frisse lucht, het afstand rijden en wat conditieopbouw. Het was leuk!

Op 10 juli 2017 plaatste ik een foto op Facebook met de tekst: Daarnet verdwaald in de bossen. Hoe? Een nieuwe hobby/sport en offroad gaan: #mountainbiken #20km.

Gitaar leren spelen is

WOW, ik kreeg het ene na het andere bericht. Draag je wel een helm, stel dat je valt, heb je al een helm, nooit zonder helm op het mountainbike parcours?! Draag een helm! Er was iets met een helm ☺

Ook zei een vriend “Volgende keer ff appen, gaan we samen”.

Stiekem was ik helemaal niet op het mountainbike parcours geweest!!!

Het triggerde wel

De dagen erna dacht ik over het parcours… hoe zou dat zijn? Ik zorgde voor een helm en besloot te gaan fietsen met die vriend. Wat ging hij hard zeg en wat was ik snel buiten adem. Het was echt killing! Alleen voelde het goed! We besloten elke maandag te gaan fietsen. Ik baalde er uiteraard van dat hij beter dan mij was. Beat him ;-)

Onze groep werd elke maandag iets groter. Eigenlijk was ik de zwakste schakel van de groep, maar ik kreeg de ruimte en tips van de “gevorderden”. Ik vroeg aan die gasten “hoe snel rijden jullie het parcours?”. Zij zeiden in 20 minuten. Ik had een doel! Gitaar leren spelen is...

Ik zat op de juiste weg

De eerste keren reed ik het parcours met veel pauzes en was ik snel buiten adem. Na wat kleine aanpassingen aan de fiets (banden “met” profiel en een lager zadel) werden mijn prestaties beter. Ik haalde nu wel die heuvels en mijn conditie ging vooruit.

Ik zei na een aantal weken tegen de jongens: Het lijkt wel of ik slechter word?! Zij op hun beurt weer… je wordt beter en wij zijn nu sneller aan het fietsen en je grenzen aan het opzoeken ;-) Zie deze Facebook video live vanuit het bos…

 

Ik poste 10 weken lang bewust elke maandag een foto op Facebook van mijn vorderingen en gaf daar mijn “ik ga ervoor-signaal” af.

Wees gerust… vanaf nu zal ik alleen nog mijn persoonlijke records delen ;-)

Gitaar leren spelen is…

Mijn concrete doel werd om in 10 weken het parcours binnen 30 minuten het te rijden. Wat ik altijd tegen mijn cursisten zeg is: “Meters Maken”. Niets komt je aanwaaien en als je iets wilt, zul je er voor moeten werken. Nu was ik de cursist en waren mijn vrienden de leraar.

Soms fietste ik naast de maandagclub een 2e solorit, puur om het parcours nog beter uit mijn hoofd te leren kennen. Op 2 punten staat het niet goed aangeven en als je dan de verkeerde kant op gaat… verdwaal je in het bos ☺. In week 8 reed ik het parcours in 33:20 minuten. Ik had nog 2 weken te gaan, dat moest gaan lukken.

Week 10

De zomer liep af en het werd kouder en meer regenachtig. Maar ik had dat doel, dus ik ging ervoor. In week 9 reed ik het parcours in 41 minuten, dus ik was zenuwachtig.

Uiteindelijk reed ik in week 10 het parcours in 36 minuten en had mijn doel niet gehaald. Natuurlijk baalde ik een beetje, maar het ging gewoon niet. Maar ik bleef mij vooral focussen op wat wél gelukt was:

  • ik sportte sinds jaren weer
  • ik had weer een basisconditie
  • ik moet een betere fiets hebben, want met deze ga ik het niet redden ;-)
  • ik had er een aantal nieuwe vriendschappen bij
  • ik leerde dat het de ene week beter ging dan de andere week
  • ik reed soms het parcours met mijn zoon (vader-zoon moment)
  • ik had weer een nieuwe bron van energie gevonden

Alle punten zijn voor mij echt #GOUD. Ik heb zoveel teruggekregen voor het posten van die ene “zonder” helm foto. En dit kan jij ook! Uiteraard heb ik het dan over gitaar leren spelen… Wil jij al jaren gitaar kunnen spelen, dan moet je het gewoon doen! Je zult jezelf er voor moeten inzetten, zodat je het ook gaat halen. Het gaat je naast een fantastische hobby, ook herinneringen voor het leven geven. Denk er eens aan als jij met je familie of vrienden samen aan het zingen bent.

Wil jij al jaren gitaar leren spelen, maak die meters dan, want je hebt er uiteindelijk alleen maar voordelen bij.

Oh ja:
1. Het parcours rijden in 30 minuten, dat gaat mij echt nog wel lukken!
2. Die gast helemaal bovenaan, dat ben ik toen ik mijn eerste gitaar kreeg ;-)

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Reacties
Categorieën