Gitaar leren spelen is...
11 oktober 2017 
4 min. leestijd

Gitaar leren spelen is...

Ik weet het nog goed, mijn eerste gitaarles in 1990. Ik kreeg van Sinterklaas een akoestische western gitaar cadeau. Als Volendammer ging men er toch vanuit dat het muzikale bloed in mij zou zitten. Ik ben het avontuur destijds aangegaan en mag nu jou online gitaarles geven. De afgelopen weken heb ik vaak aan die periode in 1990 moeten denken, omdat… 

Ik ging een nieuw avontuur aan

…ik al jaren naar een leuke sport zocht! Eéntje waar ik energie van zou krijgen en plezier aan zou gaan beleven. Elke jaarwisseling sprak ik het hardop uit: dit jaar ga ik meer sporten… maar het kwam er niet van. Een sportschool is gewoon niets voor mij en ik wilde het liefst een buitensport doen. Via via hoorde ik dat een kennis een mountainbike voor 50 euro te koop had staan. Was dit dan de sport waar ik al zo lang op zoek naar was?

En toen gebeurde het

Ik kocht die mountainbike (beginnersgitaar) en ben gestart met fietsen. Eerste instantie gewoon voor de frisse lucht, het afstand rijden en wat conditieopbouw. Het was leuk!

Op 10 juli 2017 plaatste ik een foto op Facebook met de tekst: Daarnet verdwaald in de bossen. Hoe? Een nieuwe hobby/sport en offroad gaan: #mountainbiken #20km.

Gitaar leren spelen is

WOW, ik kreeg het ene na het andere bericht. Draag je wel een helm, stel dat je valt, heb je al een helm, nooit zonder helm op het mountainbike parcours?! Draag een helm! Er was iets met een helm ☺

Ook zei een vriend “Volgende keer ff appen, gaan we samen”.

Stiekem was ik helemaal niet op het mountainbike parcours geweest!!!

Het triggerde wel

De dagen erna dacht ik over het parcours… hoe zou dat zijn? Ik zorgde voor een helm en besloot te gaan fietsen met die vriend. Wat ging hij hard zeg en wat was ik snel buiten adem. Het was echt killing! Alleen voelde het goed! We besloten elke maandag te gaan fietsen. Ik baalde er uiteraard van dat hij beter dan mij was. Beat him ;-)

Onze groep werd elke maandag iets groter. Eigenlijk was ik de zwakste schakel van de groep, maar ik kreeg de ruimte en tips van de “gevorderden”. Ik vroeg aan die gasten “hoe snel rijden jullie het parcours?”. Zij zeiden in 20 minuten. Ik had een doel! Gitaar leren spelen is...

Ik zat op de juiste weg

De eerste keren reed ik het parcours met veel pauzes en was ik snel buiten adem. Na wat kleine aanpassingen aan de fiets (banden “met” profiel en een lager zadel) werden mijn prestaties beter. Ik haalde nu wel die heuvels en mijn conditie ging vooruit.

Ik zei na een aantal weken tegen de jongens: Het lijkt wel of ik slechter word?! Zij op hun beurt weer… je wordt beter en wij zijn nu sneller aan het fietsen en je grenzen aan het opzoeken ;-) Zie deze Facebook video live vanuit het bos…

 

Ik poste 10 weken lang bewust elke maandag een foto op Facebook van mijn vorderingen en gaf daar mijn “ik ga ervoor-signaal” af.

Wees gerust… vanaf nu zal ik alleen nog mijn persoonlijke records delen ;-)

Gitaar leren spelen is…

Mijn concrete doel werd om in 10 weken het parcours binnen 30 minuten het te rijden. Wat ik altijd tegen mijn cursisten zeg is: “Meters Maken”. Niets komt je aanwaaien en als je iets wilt, zul je er voor moeten werken. Nu was ik de cursist en waren mijn vrienden de leraar.

Soms fietste ik naast de maandagclub een 2e solorit, puur om het parcours nog beter uit mijn hoofd te leren kennen. Op 2 punten staat het niet goed aangeven en als je dan de verkeerde kant op gaat… verdwaal je in het bos ☺. In week 8 reed ik het parcours in 33:20 minuten. Ik had nog 2 weken te gaan, dat moest gaan lukken.

Week 10

De zomer liep af en het werd kouder en meer regenachtig. Maar ik had dat doel, dus ik ging ervoor. In week 9 reed ik het parcours in 41 minuten, dus ik was zenuwachtig.

Uiteindelijk reed ik in week 10 het parcours in 36 minuten en had mijn doel niet gehaald. Natuurlijk baalde ik een beetje, maar het ging gewoon niet. Maar ik bleef mij vooral focussen op wat wél gelukt was:

  • ik sportte sinds jaren weer
  • ik had weer een basisconditie
  • ik moet een betere fiets hebben, want met deze ga ik het niet redden ;-)
  • ik had er een aantal nieuwe vriendschappen bij
  • ik leerde dat het de ene week beter ging dan de andere week
  • ik reed soms het parcours met mijn zoon (vader-zoon moment)
  • ik had weer een nieuwe bron van energie gevonden

Alle punten zijn voor mij echt #GOUD. Ik heb zoveel teruggekregen voor het posten van die ene “zonder” helm foto. En dit kan jij ook! Uiteraard heb ik het dan over gitaar leren spelen… Wil jij al jaren gitaar kunnen spelen, dan moet je het gewoon doen! Je zult jezelf er voor moeten inzetten, zodat je het ook gaat halen. Het gaat je naast een fantastische hobby, ook herinneringen voor het leven geven. Denk er eens aan als jij met je familie of vrienden samen aan het zingen bent.

Wil jij al jaren gitaar leren spelen, maak die meters dan, want je hebt er uiteindelijk alleen maar voordelen bij.

Oh ja:
1. Het parcours rijden in 30 minuten, dat gaat mij echt nog wel lukken!
2. Die gast helemaal bovenaan, dat ben ik toen ik mijn eerste gitaar kreeg ;-)

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Annemie
Door

Annemie

op 12 Oct 2017

Te gek dat je na al die jaren je sport gevonden hebt! Wat een mooie vergelijking met je cursisten en oks leerproces! Inderdaad, voor het mountainbiken was/ben jij de cursist. En net zoals jij ons blijft aanmoedigen om ons te blijven verbeteren, kan ik nu alleen maar zeggen: Blijven trappen! Blijven meters maken!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Oct 2017

Hoi Annemie, Ik blijf zekers die meters maken, zowel op gitaar als op de mountainbike ;) Gr, Koen

Ben
Door

Ben

op 12 Oct 2017

Mooi Verhaal Koen. Ik zie de parallellen. Blijven oefenen dus!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Oct 2017

Hoi Ben, De parallellen lijken mij inderdaad duidelijk. Zeker blijven oefenen :-) Gr, Koen

Dennis
Door

Dennis

op 14 Oct 2017

nice

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Oct 2017

:-)

Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 14 Oct 2017

S6 met je nieuwe hobby en idd heel veel raakvlakken met gitaar spelen / Jammen

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Oct 2017

Komt goed Erwin ;) Gr, Koen

karin
Door

karin

op 14 Oct 2017

iets om trots op te zijn! En nu diorzetten, zoals jouw cursisten!!

karin
Door

karin

op 14 Oct 2017

Mooi Koen zeker iets om trots op te zijn! Meters maken inderdaad dan kom je er!!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Oct 2017

Hoi Karin, Ik geef nooit meer op :-) Gr, Koen

ben donders
Door

ben donders

op 14 Oct 2017

Hallo Koen, Ben je al aan het bedenken wat je volgende uitdaging wordt of heb je voorlopig nog genoeg aan deze? Ik in ieder geval wel, maar we zullen doorgaan (niet van mijzelf) Groeten, Ben

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Oct 2017

Hoi Ben, Ik heb een mountainbike tocht in mijn hoofd zitten, maar eerst nog even doortrainen. Daarnaast nog een aantal gitaar uitdagingen. Ik verveel me voorlopig nog niet :-) Gr, Koen

Anita
Door

Anita

op 14 Oct 2017

Moeten we een helm op tijdens de gitaarlessen (iets met selectief geheugen haha)....geweldig herkenbaar! Gr. Anita

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Oct 2017

Haha Anita :-) Iets met "veilig" gitaar spelen. Van mij hoef je geen helm op te zetten tijdens het gitaar spelen, maar als je dat dan toch doet... mail me dan even een foto ;-) Gr, Koen

Marcel
Door

Marcel

op 14 Oct 2017

Leuk verhaal Koen, en ja meters maken blijft een must in alle disciplines. Goed dat je aan het sporten bent gegaan, een "gezonde geest in een gezond lichaam" hé ;-) Bloed zweet en tranen --- Eelt en snaren In alles kun je vergelijkingen vinden. Succes en wees gerust, is het vandaag niet dan is het morgen. Trust me, je haalt het wel :-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Oct 2017

That's the spirit Marcel! Kilometers ;-) Gr, Koen

gerda
Door

gerda

op 14 Oct 2017

dat was een mooi verhaal

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Oct 2017

Blij dat het je inspireert Gerda. Gr, Koen

Huibert
Door

Huibert

op 14 Oct 2017

Volgend jaar neem ik mijn mountainbike wel mee tijdens het gitaarweekeinde..... (lol)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Oct 2017

Hoi Huibert, Dat is bij deze een deal ;-) Gr, Koen Ps. Wedstrijdje?

Rob Purimahua
Door

Rob Purimahua

op 14 Oct 2017

Hoi Koen, Echt een inspirerend en motiverend verhaal.Met fietsen ga je goed !Met hardlopen gaat het bij mij ook goed ik loop de 10 km nu in 1 keer.nog geen toptijd (1 uur 10 min. )maar dat komt later.Ben inmiddels weer met de gitaarlessen begonnen en dat verhaal van jou en je mountainbike motiveerd mij echt.Ik wil leren gitaarspelen dus mag dat wel wat moeite kosten. Bedankt en succes met het biken.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Oct 2017

Hoi Rob, Fijn dat het je inspireert. Dat gitaar spelen gaat je echt wel lukken hoor. En weet je die berg op in de bossen... kost me nog steeds wel wat moeite, alleen is er maar 1 manier om hem te behalen... doortrappen ;-) Houd me op de hoogte! Gr, Koen

Gerrit JAn Spijksma
Door

Gerrit JAn Spijksma

op 15 Oct 2017

Hoi Koen, zoals met alles in het leven.. Motiveren, inspireren en soms een beetje mazzel. Lijkt dat je daar heel ver mee komt. Keep up de good work!!!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Oct 2017

Hoi Gerrit Jan, Helemaal mee eens! I will ;-) Gr, Koen

Cor van der Groef
Door

Cor van der Groef

op 15 Oct 2017

Wielrennen, mountainbiken en spinnen doe ik 4 x per week. Gaat goed, nu nog het gitaarspelen. Blijven oefenen dus.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Oct 2017

Hoi Cor, Misschien je tijd wat meer verdelen :-) Maar dat gitaar spelen gaat zeker goed komen. Daar help ik je uiteraard graag bij. Gr, Koen

Paul Mudde
Door

Paul Mudde

op 16 Oct 2017

Hoi Koen! Lekker bezig met sport zie ik! Volgend jaar bij het kampvuurweekend op Texel een nieuw onderdeel in de activiteiten? Een ronde mountainbiken op het mountainbikeparcours van Texel onderleiding van een gitaar leraar? Succes met trainen! gr. Paul

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Oct 2017

He Paul, Het sporten is top! Zal geen nieuw onderdeel van het kampvuurevent worden ;-) Gr, Koen

Lucas
Door

Lucas

op 19 Oct 2017

Koen, dan heb ik je volgende uitdaging voor je. Schrijf je op 1 januari in voor de Zeeuwse Kustmarathon op te MTB (wordt gereden de eerste zaterdag van oktober), dat is 54Km deels over het strand, deels door het bos, deels door de duinen en over de Delta stormvloedkering. De laatste twee edities heb ik helaas moeten passen (je weet waarom) maar mijn doel is er volgend jaar weer bij te zijn! En het zou tof zijn als jij er dan ook bent.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 19 Oct 2017

Hoi Lucas, Klikt te gek, maar 1 januari... dan heb ik echt andere verplichtingen :-) Zou wel tof zijn als jij de aankomende editie wel kunt meedoen!! Gr, Koen

Lucas
Door

Lucas

op 22 Oct 2017

Je kunt ook na 1 januari aanmelden hoor, maar wacht niet te lang, als het maximale aantal deelnemers aangemeld is ben je telaat.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Oct 2017

Thenx :-) Ik zet hem op de lijst als eventuele optie. Gr, Koen

Jack
Door

Jack

op 20 Oct 2017

zo zie je maar weer, met alles draait het om meters maken.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 21 Oct 2017

Helemaal eens Jack. Maar wel de juiste meters! Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?