Cursist Antje – kan haar leven niet meer voorstellen zonder haar gitaar

Hallo, ik ben Antje, 56 jaar en woon in Groningen. Ik heb twee zoons en twee lieve schoondochters en ben een trotse Oma van drie kleinzoons en één kleindochter. Ik werk bij Thuiszorg als Hv2er en bij Martinieziekenhuis als schoonmaker. Toen ik een jaar of 8 was heb ik op een kerkorgel vader Jacob gespeeld. Daarna heb ik nooit meer een muziek instrument aangeraakt. Waarom, geen idee.

Waarom koos ik dan nu voor een gitaar

Mijn jongste zoon begon een paar jaar geleden met gitaar spelen. Bij mij kwamen herinneringen naar boven, dat ik het altijd prachtig vond, als mensen buiten aan het gitaar spelen waren. Dat is ook het mooie van een gitaar, dat je overal kunt spelen. Ik mocht de gitaar van mijn zoon vasthouden en wat er toen door mij heen ging was niet te beschrijven, het was gewoon kicken, het enigste wat ik dacht… dat wil ik ook leren! Ben begonnen met een Spaanse gitaar (Juan Corte’s), gekregen van mijn nicht. Toen maar een beetje op YouTube kijken, dvd’s gekocht van een goede tokkelgitarist, maar ik kwam er al snel achter dat dit niet de juiste manier was, want ik miste gewoon een gitaarleraar die mij goed begeleid, als ik er niet uit kom.

Dus ging ik Googlen

En toen kwam ik Gitaarlesvankoen tegen. Een goed verzorgde website, uitgebreide video’s en wat mij natuurlijk opviel was de gratis 7 daagse cursus. Ik dacht, DOEN! Na die 7 daagse cursus, wist ik gewoon dat ik gitaarles wou hebben van Koen. Het voordeel van een online gitaarcursus is, dat ik kan oefenen wanneer het mij uitkomt en ik levenslang toegang heb tot de cursus(sen). Koen is een leraar die jou wil helpen, om die gitarist te worden die jij wil zijn, of je nu alleen voor je zelf wilt spelen of bij het kampvuur, of als jij er je beroep van wil maken. Hij staat voor je klaar met tips en goede raad en dan is er voor ons ook nog een privé Facebook groep, waar wij elkaar kunnen helpen, of andere dingen die wij graag met onze mede cursisten willen delen. Eén van de tips van Koen is, begin op een akoestische western gitaar en die had ik dus niet. Dus ik naar de winkel. Voor mij was het ineens heel duidelijk, ik wilde een gitaar met mogelijkheden, dus werd het een semi akowstische gitaar met een cutaway: De Crafter GAE6N!

Welke cursussen heb ik inmiddels gevolgd van Koen

Ik heb cursus 1, en de M3 vervolgcursus afgerond, (Sint- en de Kerstcursus natuurlijk ook). Ben nu bezig met cursus slagjes en ritme. Als ik terug kijk dan zeg ik, cursus 1, een betere basiscursus kan er niet bestaan. Uitgebreide video’s, goed uitgewerkte bijlage’s (pdf’s) en Mp3’s erbij. De M3 vervolgcursus staat voor, makkelijk, middel of een moeilijk liedje. Hierdoor kun je zien wat voor jou haalbaar is, op dat moment. De Sint- en Kerstcursus zijn erg leuk, omdat het uitgevoerd is in noten en akkoorden, dus als je niet kunt zingen, pak je de noten uitvoering. En de cursus slagjes en ritme ben ik nog mee bezig. Deze cursus is voor mij ook weer een hele uitdaging. Het leuke van deze cursussen is, ze zijn allemaal anders opgezet en dat vindt ik heel erg leuk. Ben eigenlijk al weer heel nieuwgierig hoe de volgende cursus er uit gaat zien 🙂

Het moeilijkste van gitaarspelen tot nu toe

Vindt ik nu nog steeds de barré akkoorden en het overpakken van een barré naar een open akkoord. Akkoorden snel achter elkaar spelen. Of als een liedje in een snel tempo is, om dan de snaren goed in te blijven drukken zodat ze zuiver klinken. Dus nog genoeg te leren.

Wat heb ik na anderhalf jaar bereikt?

Eigenlijk heel veel! Eerst kon ik niks en nu kan ik diverse akkoorden pakken. Verschillende slagpatronen. Mijn beide handen werken samen, barré akkoorden kan ik een klein beetje. Mijn vingers worden steeds soepeler. Ik kan de snaren vervangen en laten knappen 🙂 Het laatste is niet de bedoeling, maar met het stemmen draai ik soms net de verkeerde kant op en dan is het pang.

Ik ben nu zo ver dat ik weet waar ik nu extra aandacht aan wil besteden om verder te komen als gitarist. Ik wil graag moeilijke akkoorden of verspreide noten kunnen pakken, waar ik mijn vingers ver voor moet spreiden. En ik wil natuurlijk graag leren tokkelen.

Mijn mooiste momenten

Elke keer als ik weer merk dat ik weer een kleine vooruitgang heb geboekt! Dat als ik een Sinterklaas of Kerstliedje in noten speel, dat mijn kleinkinderen het herkenen. Het allermooiste moment zal zijn, dat ik mijn SUPER nummer kan spelen. Dat is het nummer van Ennio Morricone, once upon a time. Dit nummer klinkt het mooiste op een elektrische gitaar. Op mijn akoestische gitaar is het erg moeilijk om de snaren te laten zingen, maar ik blijf oefenen. De nummers waar ik nu mee bezig ben zijn: Mr Probz met Waves, Snow Patrol met Chasing Cars, Chef’Special met In your Arms en James Blunt met You’re Beautiful.

Mijn favoriete gitarist(en)

In het begin dacht ik daar helemaal niet aan, ik wou alleen maar gitaar leren spelen. Wat ik wel wist, dat ik de tokkelstijl (Fingerstyle, Fingerpicking) heel mooi vond en nog vind. Dus eind vorig jaar ben ik maar eens gaan kijken op YouTube en kwam ik Harry Sacksioni tegen en Tommy Emmanuel, twee kanjers op het gebied van tokkelen. Harry Sacksioni geeft dit jaar een concert in Groningen en daar ga ik natuurlijk naar toe.

In slechte en goede tijden

Je zult zeker meerdere momenten krijgen, dat je het liefste de gitaar de deur uit gooit. Ik heb op een gegeven moment de lat niet meer zo hoog gelegd. In plaats van grote stappen willen maken die niet lukken. Doe ik nu kleine stapjes die uiteindelijk wel lukken. Dus ik kan alleen maar zeggen, geef de moed niet op, maar ga er voor! En zoals Koen dit jaar als spreuk heeft… DOEN

Hopelijk zien we elkaar in onze hele leuke privé community groep!

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.