Breng mensen samen met je gitaarmuziek
25 maart 2020 
5 min. leestijd

Breng mensen samen met je gitaarmuziek

Mensen samenbrengen met je gitaarmuziek. Klinkt dat als een droom voor je? Samen de mooiste herinneringen maken, met je gitaar als muzikale ondersteuning? Het kan echt. Muziek heeft een speciale uitwerking op mensen. Het is een universele taal, die iedereen spreekt. Hoe verschillend mensen ook zijn, muziek kan ze samenbrengen. En jij hebt het instrument in handen om dat te doen.

Pak dus je gitaar en zet je onzekerheid opzij. Je zult zien, binnen no-time speel je de sterren van de hemel, als stralend middelpunt in een groep vrolijke mensen. Speel een verjaardagslied voor een vriend, vriendin, familielid of collega. Een geweldige verrassing voor de jarige!

Muziek laat ongemakkelijke stiltes verdwijnen en geeft mensen iets om over te praten. Of, nog leuker, laat ze meezingen met je gitaarspel. Overal ter wereld komen mensen samen om muziek te maken of ernaar te luisteren. Denk maar aan de talloze (pop)concerten, een koor of een groep jongeren die samen een band begint.

Maar ook jij, in je eentje, kunt mensen samenbrengen met je gitaarmuziek.

Hoe breng je mensen samen met je gitaarmuziek?

Het kan best spannend zijn om in een groep mensen opeens op je gitaar te gaan spelen. Zeker als je nog niet zo heel lang speelt, kan er wat onzekerheid in de weg zitten. Maar laat je onzekerheid je er niet van weerhouden om je gitaar te pakken. Juist een gitaar biedt je de mogelijkheid om vrij onopvallend muziek te maken op de achtergrond.

De meeste mensen horen het niet meteen bewust, maar de muziek wordt door hun hersenen direct geregistreerd. Er ontstaat een gezellige en ontspannen sfeer. Je tokkelt zachtjes en langzaam een melodietje op je gitaar, waarna je overgaat op wat bekendere nummers. Je speelt deze wat harder. Vraag of ze het nummer herkennen. Voor je het weet wordt er meegezongen en zullen steeds meer mensen zich aansluiten.

Het maakt niet uit of je nu gezellig rond een kampvuur zit op het strand of op de camping. Of dat je probeert een ongemakkelijke stilte na het kerstdiner op te vullen. Pak je gitaar erbij en betrek je publiek bij je gitaarspel. Je zult zien, als mensen een van deze liedjes later weer horen, zullen ze zeker terugdenken aan dit moment.

De universele taal van gitaarmuziek

Zodra je een paar akkoorden op je gitaar kunt spelen, zal je al snel een leuk repertoire aan liedjes hebben. Kies een aantal liedjes uit die goed bij je publiek passen en die ze zeker kennen.
Zelfs als je te maken hebt met meerdere culturen of mensen uit verschillende landen zal je muziek ze samenbrengen.

Er is een duidelijk verschil in muziekstijlen per land, maar ook veel overeenkomsten. Door de opbouw in de muziek is al snel voor iedereen duidelijk welke functie het muziekstuk heeft. Zo hebben slaapliedjes, dansliedjes en liefdesliedjes vaak dezelfde opbouw qua tempo, beat en complexiteit. Speel je een liedje met een langzame en eenvoudige opzet op je gitaar, zoals bij een slaapliedje, dan zal dit voor een rustige sfeer zorgen. Terwijl een dansnummer, met zijn snellere en complexere ritmes en melodie voor een uitbundige sfeer zal zorgen.

Ga je naar de camping? Neem je gitaar dan altijd mee op vakantie.
Super leuk om snel contact te maken met je nieuwe buren. En zelfs als je elkaar niet kunt verstaan, zorgt de muziek voor verbinding.

gitaarmuziek op camping

Samen muziek maken, is nog leuker

Heb je vrienden die ook gitaar spelen, of een ander instrument? Ga samen muziek maken met je gitaarmaatje. Zeker een gitaar kun je gemakkelijk meenemen, waar je ook heen gaat. Waarom zou je jouw gitaar niet meenemen naar het kerstdiner waar je voor uitgenodigd bent? Of als je met vrienden hebt afgesproken op het strand, of een gezellige picknick in het park?

Geef je zelf een feestje? Laat dan je muzikale vrienden hun instrumenten meenemen. Natuurlijk kun je de radio aanzetten op de achtergrond, maar denk je eens in wat een bijzondere sfeer je krijgt als je vrienden samen muziek gaan maken op hun instrumenten? Dat wordt een feest waar nog lang over nagesproken wordt.

Live muziek in een ruimte geeft direct een bijzondere sfeer. Als gitarist heb je een directe interactie met je luisteraars, waardoor je het repertoire perfect kunt aanpassen aan je publiek. De sfeer op je feestje is nog nooit zo goed geweest!

Wat kun je toevoegen met je gitaarmuziek?

Gitaar spelen is een leuke hobby, maar je kunt ook echt iets betekenen voor mensen. Muziek biedt troost en kan mensen vrolijk maken. Ken je die ongemakkelijke situaties, waarin je niet weet wat je moet zeggen? Muziek vertelt wat je wilt zeggen, maar waar je de woorden niet voor kunt vinden.

Denk aan situaties waarin een ernstige ziekte of overlijden de hoofdrol spelen. Je zou zoveel willen zeggen, maar weet niet wat. Je wilt troost bieden, maar weet niet hoe. Neem je gitaar mee en speel dat speciale liedje, wat zoveel voor iemand betekent. Het liedje waar speciale herinneringen aan zitten. Je doet iemand hier een groot plezier mee.

Geluid is het eerste en het laatste wat we horen. Al tijdens de zwangerschap worden we omringt door de geruststellende ‘beat’ van het hart van onze moeder. Muziek kan een stervende troost en comfort bieden.
Zou je tijdens de uitvaart graag iets delen met de nabestaanden, maar krijg je geen woord over je lippen? Laat je gitaar voor je spreken. Je muziek zegt precies wat jij wilt vertellen, en meer…

Lees het bijzondere verhaal van een van mijn cursisten, in het cursistenblog van Nadine.

Net als Nadine gitaar leren spelen? Doe mee met de gratis 7 daagse gitaarcursus:

Gratis gitaarcursus

Muziek speelt in op emoties

Muziek is iets wat we beleven, het kan je ontroeren of juist opvrolijken. Het maakt daarbij niet uit welke taal je spreekt of in welk land je geboren bent. Overal ter wereld verbind je mensen met muziek.

Natuurlijk houden we niet allemaal van dezelfde muziek, maar toch voelen we vaak wel dezelfde emotie bij bepaalde muziek. De juiste muziek in een film kan je tot tranen roeren, terwijl als je hetzelfde stuk bekijkt zonder geluid er niets gebeurt.

Muziek biedt troost

Je ziet op heftige momenten in de geschiedenis dat muziek mensen helpt om hun verdriet te verwerken en samen te komen. Neem bijvoorbeeld de aanslagen in Parijs. Bij het Bataclan speelde een pianist ‘Imagine’, dat als lied van troost werd aangenomen door het aanwezige publiek.

Muziek helpt heftige gebeurtenissen te verwerken en biedt troost, voor zover dat mogelijk is. Muziek laat mensen even stilstaan en voelen. Het geeft emoties de ruimte die nodig is om ze echt te verwerken.

Welke bijzondere herinneringen heb jij gemaakt?

Hoe mooi is het, dat jij met je gitaar mensen samen kunt brengen. Blijvende herinneringen kunt maken. Herinneringen waaraan vrienden, familie of volslagen vreemden nog lang zullen terugdenken.

Heb jij van die bijzondere momenten meegemaakt?

Laat het mij weten in de reacties hieronder.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?