Gitaristen
Koen Snoek
Gitaristen
1 min
16

Nederlandse pareltjes op gitaar!

1 min
16

Onlangs waren “De Vrienden van Amstel” weer live in de Ahoy. Hier komen de beste Nederlandse artiesten samen en maken zij er veertien dagen een groot feest van. Je ziet samenwerkingsverbanden die haast onvoorstelbaar lijken en er worden mooie liedjes, soms zelfs onverwachtse parels gecreëerd. Dj’s combineren hun krachten met bandjes en rappers zingen ineens in plaats dat ze rappen.

In dit kader leek het mij leuk om mijn vier Nederlandse pareltjes op gitaar aan jou te vertellen. Muziek is uiteraard een zeer persoonlijke smaak, maar de vier die ik noem zijn stuk voor stuk Nederlandse klassiekers geworden, waarbij de gitaar centraal staat!

Parel 1

Twilight Zone – Golden Earring
Twilight Zone is door gitarist George Kooymans in 1982 geschreven. George speelt het liedje op elektrische gitaar. De solo klinkt heerlijk. Het liedje op zich is niet heel moeilijk om te spelen, maar de sublieme riff maakt het nummer voor mij echt een parel!

Parel op gitaar!

Parel 2

Love you More – Racoon
Love you More is door gitarist Dennis Huige in 2004 geschreven. Racoon was voor die tijd ook al lekker bezig, maar ik denk dat Love you More echt voor de grote doorbraak in Nederland heeft gezorgd. Het nummer is gevoelig en de gitaarpartij is niet geschikt voor een beginnende gitarist. Ik vind het voor de beginner zelfs een moeilijk nummer op gitaar. Wil je deze fingerpicking goed kunnen spelen, dan zul je toch echt wel een aantal uren in dit pareltje moeten steken. De gitaartechniek van Dennis is van hoge kwaliteit!

Parel op gitaar!

Parel 3

Mooie dag – Blof
Blof heeft meerdere mooie nummers! Vaak is het de samenhang van mooie teksten in combinatie met een lekkere melodie. In mijn ogen heeft Blof met het nummer Mooie dag, wat in 2002 verscheen, een hoogstandje op gitaar geschreven. Het is ook een fingerpicking liedje in combinatie met mooie gitaarakkoorden in het refrein. Erg mooi gevonden en vandaar dus een echte parel!

Parel op gitaar!

Parel 4

Sweet Goodbye – Krezip
Sweet Goodbye is de laatste single die Krezip uitbracht. In 2009 stond dit op hun laatste album. Dit nummer bestaat uit zang en akoestische gitaar. Elke noot in dit nummer is werkelijk waar goed gevonden. Een heel subtiel loopje wordt gecombineerd met fantastische zang! Het nummer is wederom niet voor de beginnende gitarist bestemd, maar ik vind dat je deze parel als doelstemming mag opschrijven!

Parel op gitaar!

Wat zijn jouw parels?

Ik hoop dat je mijn selectie mooi vind. Ook ben ik benieuwd naar wat jouw parels op gitaar zijn en welke je wellicht wilt leren spelen of al kunt spelen op gitaar. Er zijn zoveel liedjes door Nederlandse artiesten geschreven…

Laat hieronder weten wat jouw Nederlandse parels op gitaar zijn.

Reacties
Categorieën