Nederlandse pareltjes op gitaar!
07 mei 2012 
1 min. leestijd

Nederlandse pareltjes op gitaar!

Onlangs waren “De Vrienden van Amstel” weer live in de Ahoy. Hier komen de beste Nederlandse artiesten samen en maken zij er veertien dagen een groot feest van. Je ziet samenwerkingsverbanden die haast onvoorstelbaar lijken en er worden mooie liedjes, soms zelfs onverwachtse parels gecreëerd. Dj’s combineren hun krachten met bandjes en rappers zingen ineens in plaats dat ze rappen.

In dit kader leek het mij leuk om mijn vier Nederlandse pareltjes op gitaar aan jou te vertellen. Muziek is uiteraard een zeer persoonlijke smaak, maar de vier die ik noem zijn stuk voor stuk Nederlandse klassiekers geworden, waarbij de gitaar centraal staat!

Parel 1

Twilight Zone – Golden Earring
Twilight Zone is door gitarist George Kooymans in 1982 geschreven. George speelt het liedje op elektrische gitaar. De solo klinkt heerlijk. Het liedje op zich is niet heel moeilijk om te spelen, maar de sublieme riff maakt het nummer voor mij echt een parel!

Parel op gitaar!

Parel 2

Love you More – Racoon
Love you More is door gitarist Dennis Huige in 2004 geschreven. Racoon was voor die tijd ook al lekker bezig, maar ik denk dat Love you More echt voor de grote doorbraak in Nederland heeft gezorgd. Het nummer is gevoelig en de gitaarpartij is niet geschikt voor een beginnende gitarist. Ik vind het voor de beginner zelfs een moeilijk nummer op gitaar. Wil je deze fingerpicking goed kunnen spelen, dan zul je toch echt wel een aantal uren in dit pareltje moeten steken. De gitaartechniek van Dennis is van hoge kwaliteit!

Parel op gitaar!

Parel 3

Mooie dag – Blof
Blof heeft meerdere mooie nummers! Vaak is het de samenhang van mooie teksten in combinatie met een lekkere melodie. In mijn ogen heeft Blof met het nummer Mooie dag, wat in 2002 verscheen, een hoogstandje op gitaar geschreven. Het is ook een fingerpicking liedje in combinatie met mooie gitaarakkoorden in het refrein. Erg mooi gevonden en vandaar dus een echte parel!

Parel op gitaar!

Parel 4

Sweet Goodbye – Krezip
Sweet Goodbye is de laatste single die Krezip uitbracht. In 2009 stond dit op hun laatste album. Dit nummer bestaat uit zang en akoestische gitaar. Elke noot in dit nummer is werkelijk waar goed gevonden. Een heel subtiel loopje wordt gecombineerd met fantastische zang! Het nummer is wederom niet voor de beginnende gitarist bestemd, maar ik vind dat je deze parel als doelstemming mag opschrijven!

Parel op gitaar!

Wat zijn jouw parels?

Ik hoop dat je mijn selectie mooi vind. Ook ben ik benieuwd naar wat jouw parels op gitaar zijn en welke je wellicht wilt leren spelen of al kunt spelen op gitaar. Er zijn zoveel liedjes door Nederlandse artiesten geschreven…

Laat hieronder weten wat jouw Nederlandse parels op gitaar zijn.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Gideon
Door

Gideon

op 07 May 2012

Wat een superleuk artikel, heb er echt van genoten!

Eric
Door

Eric

op 08 May 2012

Leuke nummers die varieren in moeilijkheidsgraad. Ik vind zelf Twilight Zone en Sweet Goodbye de twee leukste. Lijkt me een leuke uitdaging deze nummers goed te leren spelen, vooral op een electrische gitaar. Andere uitdagende nummers zijn Stairway to Heaven (Led Zeppelin) en Soon (Yes) waarvan de tweede ook voor een beginnend (electrische) gitarist (zoals ik) goed te doen is, maar wel een gitaar met een langere hals vereist (27 frets). Ik kijk uit naar de volgende post.

Koen
Door

Koen

op 08 May 2012

Hoi Eric, Leuke post van je! Stairway to Heaven is zeker een uitdagend nummer.. Hij zou zeker op mijn lijstje van internationale Kroonjuwelen op gitaar staat :-)Wellicht wordt dat wel mijn volgende post, haha! Gr, Koen

Corne Albers
Door

Corne Albers

op 09 May 2012

Ja, echte kroonjuwelen hoor! Het valt me op dat ik nu met een ander oor naar de muziek luister! Ik luister nu veel meer naar de gitaarpartij. Kan er echt genieten. Zeker als je ziet met wat een gemak sommige gitaristen de meest prachtige muiek spelen. Als ik dan een paar prachtige nummers mag noemen: Brian May: Love of my Life http://www.youtube.com/​watch?v=w1ydSXHsc9Y The Eagles: Hotel California Vooral de solo van Steuart Smith en Joe Walsh van de album Farewell I. Heel mooi om te zien met wat een gemak die gasten muziek spelen.

Ingrid van Uffelen
Door

Ingrid van Uffelen

op 12 May 2012

Dit zijn inderdaad prachtige gitaarjuweeltjes. Geen nederlandse kroonjuwelen, maar wel fantastisch gitaarspel, wordt geleverd door de gitarist van Living Colour. Bij het concert heb ik echt ademloos staan kijken en luisteren. Geen specifieke nummers in het bijzonder, maar geweldig in het algemeen...

Gaby
Door

Gaby

op 27 Feb 2013

Hoi Koen, Hele leuke filmpjes van je, zeker die van Blof, dit nummer staat op mijn verlanglijst om ooit te gaan leren spelen als ik verder ben met leren. Weet jij hoe ik aan de akkoorden van dit nummer kan komen of heb jij ze zelf misschien? Groetjes van Ester Visser

Koen
Door

Koen

op 01 Mar 2013

Beste Esther, Je bent een fanatiekeling wat ik erg leuk vind, maar probeer je eerst te focussen op de basis, dan komt de rest later wel :-) gr, Koen

Leon Hillebrand
Door

Leon Hillebrand

op 03 Mar 2018

Haha parels komen uit oesters en ik zie er weer een aantal Zeeuwse nummers tussen zitten. Prachtig!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Mar 2018

He Leon, Je bent flauw, maar inderdaad... 2 mooie Zeeuwse nummers inderdaad ;-) Gr, Koen

Ad van Bergen
Door

Ad van Bergen

op 03 Mar 2018

Ken ze niet allemaal, maar wat dacht je van Brainbox-Down Man of Doomsday Train? Of Cuby and the Blizzards- Applenockers Flophouse of Window of my eyes? Om er zo maar een paar te noemen.....

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Mar 2018

Hoi Ad, Dat zijn inderdaad ook mooie nummers! Heb je er nog een aantal? Gr, Koen

Daphne
Door

Daphne

op 04 Mar 2018

Sweet goodbye zeker een mooi nummer. Mijn vader liet mij laatst het nummer the eyes of Jenny horen van Hans Vermeulen. Vind ik ook een mooi nummer. Komt die ook voor in het repertoire, Koen?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Mar 2018

Hoi Daphne, In alle eerlijkheid kon ik dit nummer niet, direct even op Google gekeken. Zie dit linkje

Wellicht wat voor je. Gr, Koen

Daphne
Door

Daphne

op 05 Mar 2018

Ja, die bedoel ik. Ook altijd leuk om wat achtergrondinfo over de nummers te weten.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Mar 2018

Nice! Nogmaals dank voor het delen Daphne! Gr, Koen

Daphne
Door

Daphne

op 04 Mar 2018

Wel de akoestische versie uiteraard😉

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?