Kwaliteit, mijn woord voor 2016
10 januari 2016 
2 min. leestijd

Kwaliteit, mijn woord voor 2016

Kwaliteit… is mijn woord voor 2016. Normaal staat de blog met mijn jaarwoord per 1 januari online, dit jaar zoals je ziet iets later… ik wilde het niet afraffelen, ik wilde iets leveren… juist.. kwaliteit!

Een terugblik op vorig jaar

Allereerst de allerbeste wensen voor het jaar 2016 met uiteraard veel liefde en gezondheid toegewenst. Zoals elk jaar heb ik weer een jaarwoord en ik merk dat dit erg goed voor mij werkt. Het werkt voor mij als een soort bewustwording en groeimoment in mijn leven. Op de vorige jaarwoorden heb ik ook echt de focus gelegd en deze blijven in mijn systeem zitten. Het is een onderdeel van mijn leven geworden. Wellicht een aanrader voor jezelf 😉

Vorig jaar was “doen” mijn jaarwoord. En wat heb ik veel gedaan.
Centraal stond toch wel onze droom verwezenlijken waarbij 3x verhuizen in 8 maanden noodzakelijk was. We deden het gewoon en waar een wil is…

Kwaliteit is erg belangrijk voor mij!

Het leven is maar kort en veel mensen zeggen dingen te doen waar vervolgens helemaal niets van komt of wat ze deels afmaken, dat is toch zonde! Het afgelopen jaar ben ik er achter gekomen dat ik iemand ben die voor kwaliteit gaat en niet voor kwantiteit. Kwaliteit zit in mijn systeem. Of ik dan geen kwantiteit lever??? Natuurlijk lever ik ook kwantiteit, maar liever 6x goed dan 10x half goed!

Punten waar ik mij het aankomende jaar op wil richten

 • Nog meer tijd in mensen steken die belangrijk voor mij zijn
 • Dingen “loslaten” waar ik uiteindelijk toch geen invloed op kan uit oefenen
 • Mijn eigen gitaarniveau opkrikken
 • Te gekke video’s, blogs en cursussen blijven maken
 • Mooie kampvuur momenten blijven beleven

Wat heb jij liever?

 • Wekelijks naar elke verjaardag gaan of naar de belangrijkste verjaardagen?
 • Twee kwalitatief goede biertjes drinken of een heel krat (met als gevolg een kater)?
 • Twee uur per dag op Facebook zitten of in die tijd een goed gesprek met je partner?

Betrek kwaliteit eens op gitaar spelen

Heel veel mensen noemen zichzelf na 2 liedjes op gitaar kunnen spelen al gitarist, dat vind ik onzin! Heel veel mensen willen in het begin direct starten met tokkelen op hun gitaar. Dat kan gewoon niet, want tokkelen is een specialisme. Natuurlijk is het wel zo dat (snel) gitaar kunnen spelen het “doel” is, maar hier gaat een leerproces aan vooraf wat je niet mag overslaan.
Als gitaar spelen zo makkelijk was, dan deed iedereen dat natuurlijk wel 🙂

Of je nu al gitaar speelt of je nog moet beginnen, waar kies jij voor…

 • 10 liedjes goed kunnen spelen of 20 liedjes half kunnen spelen?
 • een juiste basis op gitaar leren of aanmodderen?
 • 15 minuten dagelijks oefenen of 1x per week 2 uur oefenen?
 • de basis op gitaar zelf aanleren (waardoor je foute technieken aanleert) of voor een (online) gitaarleraar kiezen (waardoor je foute technieken voorkomt)?
 • een goede beginnersgitaar of een zo goedkoop mogelijk beginnersgitaar?
 • te snel willen of de tijd nemen voor de juiste stapjes in de juiste volgorde?
 • eerst een gitaarsolo leren of juist eerst slaggitarist willen worden?
 • barré akkoorden overslaan of door de zure appel heen bijten en ze eigen te maken?

Waar een wil is is echt een weg!

De harde waarheid is dat gitaar leren spelen een proces is van kleine juiste stapjes maken. Ik vind dat jij na een half jaar cursus jezelf pas een gitarist mag noemen. Of je daarvoor dan niets leert?? Natuurlijk leer je daarvoor veel, maar al die technieken heb je nodig om een goede basisgitarist te worden.

Dus wil jij echt gitaar kunnen spelen? Wil jij nog deze zomer gitaar kunnen spelen? Dan moet je als de wiedeweer aan de slag!

Geniet van het aankomende jaar en sta eens stil bij de kwaliteit van de dingen die je doet. Als er dingen zijn die je liever niet doet… schrap deze dan en steek die tijd in belangrijkere dingen!

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Fabiënne
Door

Fabiënne

op 10 Jan 2016

Weer een mooi woord Koen. Vind 'm heel toepasbaar.

Jan Douma
Door

Jan Douma

op 13 Jan 2016

Er voor gaan is altijd goed om een betere kwaliteit (nivo) ergens in te verwerven. Motivatie waar haal je dat vandaan, want dat heb je nodig om gefocust op je doel te blijven.

Herman Huizenga
Door

Herman Huizenga

op 10 Jan 2016

Wijze woorden Koen, ik moet nog door heel veel zure appels heen bijten, maar neem jou woorden ter harte.

Huibert
Door

Huibert

op 10 Jan 2016

Hier ook, zal mij veel moeite gaan kosten denk ik, ik ga er wel voor.

Paul
Door

Paul

op 10 Jan 2016

Weer een leuk en erg nuttig jaarwoord! Helemaal eens dat je zo veel mogelijk voor kwaliteit moet proberen te gaan. Eigenlijk heb ik dat al doorgevoerd sinds ik ben gestart met de gitaarcursus. Een grondige evaluatie van kwaliteiten in het dagelijks leven. Iedereen wil vaak zo veel, maar van nature wil ik liefst zo veel mogelijk goed en anders niet....

berkley aviation
Door

berkley aviation

op 09 Mar 2017

I love reading these articles because they're short but informative.

Kaatje
Door

Kaatje

op 10 Jan 2016

Mooie woorden waarin ik me ook helemaal in kan vinden. Nog maar 5 weekjes bezig met jou cursus maar nog geen spijt van gehad. De 15 minuutjes zijn me wat kort, voor ik het weet zijn er vaak al 45 minuutjes door. Thx voor deze motiverende cursus! En natuurlijk ook voor jou een spetterend 2016!

Ineke van Leeuwen
Door

Ineke van Leeuwen

op 10 Jan 2016

Dankjewel Koen, mooi gezegd!! Ik vind ook heel veel leuk en moet dus opletten dat ik bewuste keuzes maak. Ha idd dan liever kwaliteit, dan achter van alles aanrennen en er eigenlijk geen goed gevoel aan overhouden. wij hebben hier als motto: pluk de dag!! Maak van elke dag iets moois, het kan zo maar de laatste zijn! Voor jou ook veel succes en vooral kwaliteit dit jaar. Groetjes,Ineke

Toos vanKats
Door

Toos vanKats

op 10 Jan 2016

Hoi,Koen. Ook voor jouw een liefdevol 2016 gewenst. Ik ben elke dag met de cursus bezig,en heb er veel plezier in. Steeds opnieuw proberen,tot ik het onder de knie krijgt. Je lessen zijn duidelijk en het is goed te doen! Groetjes van Toos.

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 10 Jan 2016

Weer een krachtig woord Koen, voor 2016. In het begin wil je als beginner ook graag KWALITEIT, maar dan lukt het niet. Dus op jou advies gaan we door, we geven niet op. Onze eigen KWALITEIT is, dat we doorzetten. Voor mij zelf heb ik een keuze gemaakt, om geen elektrische gitaar te kopen, maar een versterker bij mij semi akoestische gitaar, zodat ik mijn gitaar optimaal kan gebruiken. Dus ik wil er voor gaan om zoveel mogelijk, KWALITEIT uit mijn gitaar te halen. Maar het belangrijkste is, dat ik plezier in het gitaar spelen heb.

eric
Door

eric

op 10 Jan 2016

Hoi Koen, je raakt hem weer helemaal met je blog. Mijn ervaring is dat ik te snel vorderingen wil maken. Ik heb beide cursussen gedaan en dacht redelijk te kunnen spelen, maar merk nu dat ik toch afentoe te snel ben geweest en zeker met de barree-akkoorden weer even twee stapjes terug moet doen. Voor mij betekent het dus terug naar af, en ik ben van plan 3-4x per week te gaan oefenen. Iedere dag 15 minuten lukt me niet, maar als ik speel/oefen, dan is dat zeker 45 min per keer. Ik ben van plan dit opnieuw te gaan doen, maar met kleinere stapjes en niet te snel verder willen gaan......

Urselien
Door

Urselien

op 10 Jan 2016

Geweldige mooie en inspirerende woorden jij ook een goed jaar .gr Urselien

Marcel klein Gunnewiek
Door

Marcel klein Gunnewiek

op 11 Jan 2016

Hoi Koen, Mooi geschreven en ik onderstreep het volkomen. Ik ben nu ruim anderhalf jaar bezig met Gitaarles en vooral in het begin wou ik teveel en te snel. Ik heb geleerd om langer bij een oefening stil te blijven staan zodat het er uiteindelijk inslijt en je er niet meer bij na hoeft te denken Ik kan nog heel veel leren en daar neem ik ruim de tijd voor. Allemaal heel veel succes dit jaar. Groetjes Marcel. 🎸

Trea
Door

Trea

op 10 Jan 2016

Mooi geschreven. Ik herken mezelf wel in te snel willen, maar ik kan ook eerlijk tegen mezelf zijn om dit aan te geven. Het is gewoon het aard van het beestje. Voor mijzelf zie ik het alleen maar als een positieve punt, ik wil graag en ik heb er plezier in ondanks dat ik mezelf soms tegenkom en me frustreer dat er iets niet lukt. Tegelijk denk ik dan ook juist "goh, gek he dat dat nog niet wil lukken? ". Zo was ik laatst al met 16e slagjes aan 't palm muten geslagen. Ach ja, voor ik het weet kom ik ook op dat niveau, het gaat nu al zo snel! Mezelf zou ik echter nog geen gitarist kunnen noemen na een half jaar, daarvoor moet ik toch echt een de basis en een aantal aanvullende cursussen hebben afgerond. Dus na het vervolg, slagjes en ritme cursus en de tokkelcursus vind ik mijzelf een gitarist. Puur slag ofterwijl kampvuurgitarist vindt ik echt te weinig om mezelf gitarist te kunnen noemen. Gitarist in opleiding, da's beter :-) Gr Trea

Alex Esmeijer
Door

Alex Esmeijer

op 10 Jan 2016

Weer even internet, dus gelijk reageren. Sluit mij volledig bij je aan, het heeft mij enige tijd gekost om te beseffen dat mijn plezier in het leven door kwaliteit en niet door kwantiteit wordt bepaald. Ondanks dat die conclusie nog al wat gevolgen heeft gehad, tot een scheiding na 28 jaar huwelijk aan toe, ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt. Zonder die keuze zat ik hier niet een reactie gegeven. Muziek is weer volledig terug in mijn leven en wat een genot is dat. Dank daarvoor.

Francky
Door

Francky

op 10 Jan 2016

Hoi Koen, mooie inspirerende tekst. Kwaliteit is inderdaad een na te streven doel in alles wat we doen. ik kan me hier volledig in vinden. gr. francky

Foppe
Door

Foppe

op 10 Jan 2016

Beste Koen, Jouw uitgangspunten daar kan ik me helemaal in vinden en het geeft inspiratie om voor kwaliteit te gaan en niet op te geven. Ga dus weer aan de slag.

Jan kiers
Door

Jan kiers

op 10 Jan 2016

Dag Koen, Kwaliteit is inderdaad heel belangrijk in het leven. Ook de kwaliteit van leven is belangrijk en dan kom ik op genieten van muziek. Muziek luisteren, maar voor mij en ik denk voor al mijn collegacursisten vooral muziek maken geeft meer kwaliteit aan het leven. Kwalitatief goed spelen hoort daar ook bij, zodat, of je nu bij een kampvuur, op een podium of in de huiskamer speelt, Iedere luisteraar daar van kan genieten. Jij en ook al de cursisten veel speelplezier in 2016

Jan Kuipers
Door

Jan Kuipers

op 10 Jan 2016

Hoi Koen, Je gaat voor kwaliteit! Mooi te horen en te zien aan jouw lesopzet en begeleiding. Jij gaf aan bij de drie j's te hebben gespeeld. Bij jou denk ik meer aan de 4 p's! Passie en bevlogen, je maakt mensen enthousiast. Professioneel, je levert kwaliteit. Pittig, gitarist word je niet zo maar, het vraagt inzet. Plezierig, alles onder een vrolijke toon! Ik ga er voor om op mijn leeftijd van 63 een goede gitarist te worden, ik wil anderen, vooral mijn kleinkinderen enthousiast maken voor muziek en instrumenten.

pascal
Door

pascal

op 10 Jan 2016

koen, ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat! nu ik een reactie wil plaatsen zit ik er eigenlijk pas echt over na te denken. ik hoop dan ook dat iedereen een kwalitatief 2016 mag hebben.

Lucas
Door

Lucas

op 10 Jan 2016

Koen, met bewondering heb ik je nieuwjaarswoord gelezen en toen je over kwaliteit begon moest ik meteen denken aan wat mijn vader (die afgelopen juni is overleden) ons altijd leerde "jongens, als je niet de intentie hebt om het van de eerste keer goed te doen kun je het net zo goed laten." Daar had hij helemaal gelijk in en in het verlengde daarvan zie ik jouw streven naar kwaliteit. Ik wens je een goed, gezond en succesvol 2016 toe.

Jaap Maaskant
Door

Jaap Maaskant

op 10 Jan 2016

Beste Koen, Bijzonder hoe jij de waarde van een muziekinstrument én muziekles weet om te zetten in zoveel meer. Je geeft als het ware een levensles mee om zo met veel meer aandacht en intensiteit te leren gitaar te spelen. Ik hoop die gedachte mee te kunnen nemen in mijn dagelijkse oefeningen. Btw: mooi jaar gewenst. Jaap

Jan Smets
Door

Jan Smets

op 11 Jan 2016

Beste Koen, nu precies 3 jaar na mijn eerste 1234 oefening kan ik alleen maar zeggen dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Alles wat je in de basiscursus leert is zo waardevol, al heb je dat op het moment niet altijd door. Maar in het woord kwaliteit zit wel het gevaar van perfectionisme. Zolang je de juiste balans houdt tussen kwaliteit en het plezier in spelen (want iedere minuut met een gitaar in je handen zou leuk moeten zijn) komt het goed. Ik ben in ieder geval niet het perfectionistische type en het woord kwaliteit is voor mij een goed anker om niet te snel alle kanten op te fladderen. Vorig jaar had ik me voorgenomen een serieuze stap te maken in de kwaliteit van mijn spel. Dit heb ik voor elkaar gekregen door vooral te gaan doen en niet meer te twijfelen, door keuzes te maken en focus te leggen, en vooral door door te zetten wanneer ik dacht dat het onmogelijk was. Zo zie je maar dat die jaarwoorden van jou nog niet zo slecht zijn :-).

Willem
Door

Willem

op 11 Jan 2016

Ik zal mij nooit een gitarist noemen, het is eigenlijk een hobby en een hele leuke hobby, eigenlijk wil ik alles leren qua gitaar maar spelenderwijs, ik bedoel, als je een bepaald lied in G speelt waarom dan ook niet even verdiepen in de in de toonladder over de gehele toets of al zijn akkoorden, speel je het lied met slag, dan ook maar even kijken of je er met tokkelen wat van kan maken ( misschien leuk voor de tweede gitaar), of transponeren zodat je er met de capo erop weer in dezelfde toonsoort kan spelen, dit gezegd heb ik mij zelf op een mooi idee gebracht,, iedereen de allerbeste wensen gewenst, vooral heel veel gezondheid en speel gitaar met plezier

Jeroen van Hattum
Door

Jeroen van Hattum

op 11 Jan 2016

Amen! 😉

Jack Daalder
Door

Jack Daalder

op 11 Jan 2016

Kwaliteit, is iets wat je wil hebben in je leven. Maar passie is al een groot aantal jaar mijn woord. Als je je ding doet met passie geniet je er volop van. Of het nu je gezin is of zoals bij ons alle hier, gitaar spelen. Als je het met passie doet en ook al zijn die momenten nog zo kort je geniet er volop van. Passie gaat ook prima samen met kwaliteit en kwaliteit met passie. Mijn woord blijft nog steeds "Passie". Ik wens jou en de jouwe een passievol 2016 dit ook voor alle cursisten.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 Jan 2016

Wow wat te gek al die reacties, dat inspireert mij ook weer enorm! Gr, Koen

henri
Door

henri

op 13 Jan 2016

Hoi Koen. Ja kwaliteit is ook de reden dat ik voor jou koos. Ik had al enkele weken een gitaar op de kop getikt en van alles "buit gemaakt"op internet. Dus doe ik ook al van alles een beetje en dan merk je vanzelf dat je behoefte hebt aan een goede basis. Ga jij dus voor zorgen :-). Heb ik wel vertrouwen in! Gaat goed komen..... ik oefen ook een "kwartiertje Koen" al kost me dat heel wat meer minuten. Ik wens iedereen veel succes!!

Queenie
Door

Queenie

op 14 Jan 2016

Precies, wat je adviseerd doe ik eigenlijk al, op naar 2016 !!! Nog verder met de barre's op de western en daarna tokkelen en een electrische aanschaffen voor er bij. Nog lang niet uit geleerd.

Tony
Door

Tony

op 16 Jan 2016

Hoi Koen, Helemaal mee eens kwaliteit staat voor op! Dat geld ook in mijn dagelijks leven liever iets goed doen en er veel plezier aan hebben dan dingen afraffelen(kwantiteit) en denken hm dat had beter gekunt dus kwaliteit ! We gaan er ook dit jaar weer voor :-) Muziekale groet, Tony.

Naomi
Door

Naomi

op 18 Jan 2016

Zoals beloofd ook nog mijn reactie...ik vind dat je je een mooi aantal doelen hebt gesteld en wat dat betreft zou ik zeggen, ga zo door... Zeker ga ik ook voor kwaliteit... Maar daarnaast neem ik de vrijheid om zelf ook uit te vinden hoe ik bepaalde melodietjes een beetje kan spelen... Maar eerst altijd jouw oefeningen en lessen... Ik ben nu eenmaal een tikkie eigenwijs... Maar ik kan niks anders zeggen dan dat ik al enorm veel geleerd heb in de eerste twee weken (en ik er vervolgens achter kom dat les 3 een groot deel is over wat ik na les 2 zelf alweer uitgevonden heb LOL). De enige opmerking tot nu toe van mij... Zet het stukje over stemmen bij les 1, tenslotte wil je graag met een gestemde gitaar beginnen... Voor de rest zie ik uit naar deze zomer en hoop ik een heleboel geleerd te hebben... Ga vooral zo door. Greetz Naomi

Jolanda
Door

Jolanda

op 20 Jan 2016

Hoi , Beetje laat maar alsnog de beste wensen . Ik ga voor regelmaat, dan komt de kwaliteit vanzelf, ik kan me wel vinden in jouw verhaal .

Marius
Door

Marius

op 20 Jan 2016

Hoi Koen, Een goed doel om te streven naar kwaliteit. Kwaliteit is iets waar al jouw cursisten naar streven en die kwaliteit begint natuurlijk al bij je lessen Koen. De lessen stralen kwaliteit uit en daardoor kunnen wij als cursisten hopelijk ook die kwaliteit uiteindelijk bereiken. Natuurlijk dien je er tijd en energie in te steken om die kwaliteit uiteindelijk te bereiken maar dat is voor jouw cursisten geen probleem. De lessen, doorzettingsvermogen en de aanmoedigingen in de Facebook groep moeten er toe leiden dat we uiteindelijk kwaliteits gitaristen worden. Ik vind het dus een prima woord voor 2016. Groeten Marius

marcel
Door

marcel

op 22 Feb 2016

Hoi Koen, als beginner nog volop je site aan het ontdekken. Zo kwam ik deze blog tegen met niets dan wijze woorden. Als ik het zo lees ben je een bezige bij, maar denk ook aan wat vertier in je leven. Alleen maar werken is nefast, de tijd vliegt snel hoor. Via deze weg dan ook mijn beste wensen voor het nieuwe jaar aan jou en je dierbaren. Toi Toi Toi

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 22 Feb 2016

Hoi Marcel, Dank je wel voor je reactie :-) Het klopt idd dat ik een bezige bij ben, maar ik geniet ook volop van de belangrijke mensen om mij heen hoor. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?