Hoeveel gitaarlessen nodig voor je gitaar kunt spelen?
13 september 2021 
4 min. leestijd

Hoeveel gitaarlessen nodig voor je gitaar kunt spelen?

Als je gitaar wilt leren spelen wil je weten hoeveel gitaarlessen je nodig hebt voor je gitaar kunt spelen. Het liefst zou je natuurlijk zo snel mogelijk je eerste gitaarliedje spelen, maar hoe lang moet je hierop wachten?

Gitaar spelen is een vaardigheid die iedereen kan leren, jong en oud. Hoeveel gitaarlessen je nodig hebt voor je herkenbare liedjes kunt spelen op je instrument is voor iedereen verschillend. Het heeft nog niet eens zoveel te maken met de leeftijd waarop je begint met gitaarlessen. De een leert nu eenmaal sneller dan de ander en je motivatie speelt ook een grote rol!

Eigenlijk is het niet te zeggen hoeveel gitaarlessen je nodig hebt voor je gitaar kunt spelen. Als je het alleen van je gitaarlessen zou moeten hebben, zal het lang duren voor je gitaar kunt spelen. Je zult tussendoor regelmatig moeten oefenen om vooruitgang te boeken. Daar heb je een flinke dosis doorzettingsvermogen voor nodig, want je kunt best pijnlijke vingers krijgen in het begin.

Mijn ervaring is dat oudere mensen die starten met gitaar spelen erachter komen dat ze dit veel eerder hadden moeten doen. Wacht dus niet totdat je tijd hebt om gitaar te leren spelen. Ik vraag slechts 15 minuten per dag van je. Dat is te doen toch? Je krijgt er heel veel mooie (kampvuur) herinneringen voor terug, dat is goud!

Wat wil je leren in je gitaarlessen?

Wanneer kun je nu echt gitaar spelen? Jouw antwoord op deze vraag is ook bepalend voor het aantal lessen dat je nodig hebt. Ben jij al tevreden als je eenvoudige melodieën en ritmes mee kunt spelen, dan kun je al gitaar spelen als je de basistechnieken in de vingers hebt.

Stel je hogere eisen? Dan heb je meer gitaarlessen nodig. Misschien wil je alle gitaartechnieken tot in de puntjes beheersen, alle gitaarakkoorden kunnen spelen, fingerpicking leren en naar hartenlust kunnen improviseren. Zoals je begrijpt, is hier meer kennis, oefening en dus ook gitaarles voor nodig.

Maar, je moet ergens beginnen. Elke succesvolle gitarist heeft ooit zijn of haar beginnersgitaar gepakt en is begonnen met spelen. Zolang je dit moment uit blijft stellen, komt je gitaardroom niet dichterbij. Om jou op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met gitaarlessen, heb ik een 7-daagse gitaarcursus gemaakt, helemaal gratis! 7 dagen lang ga ik je inspireren en aan het eind kun jij je eerste liedje spelen op je gitaar. Hoe leuk is dat?!

Begin vandaag nog en ontvang tijdelijk een uitgebreid akkoordenboek: 7 daagse gratis cursus


Snel gitaar leren spelen of goed gitaar leren spelen?

Gitaar leren spelen is geen doel op zich. Natuurlijk wil je als beginner zo snel mogelijk gitaar leren spelen, omdat je dat leuk vindt. Maar vraag het een gevorderde, of zelfs professionele, gitarist en het kan altijd beter. Eigenlijk ben je nooit helemaal uitgeleerd. Er is altijd een techniek die wat bijgeschaafd kan worden of een stijl die je meer naar je eigen hand kunt zetten.

“Snel gitaar leren spelen, daar ben ik geen fan van. Ik vind het belangrijker dat je geniet van je reis naar de gitarist die je wilt zijn.”  

Goed gitaar leren spelen, daar heb je iets aan voor de rest van je leven. Natuurlijk kun je jezelf wat trucjes aanleren door YouTube video’s na te spelen. Maar een slecht aangeleerde techniek, daar kom je moeilijk weer vanaf. Hoe weet je of de techniek goed wordt uitgelegd en in welke volgorde je de basis op gitaar moet leren spelen? Daarom begin ik met je de basistechnieken goed aan te leren. Dan beschik je over een sterke basis om je verder te ontwikkelen.

Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je kunt besteden aan je nieuwe hobby, zul je na zo’n drie maanden de basistechnieken aardig onder de knie hebben. Wil je verder leren, zodat je gecompliceerde liedjes kunt spelen met barré akkoorden, arpeggio’s en ingewikkelde ritmes? Heb je de ambitie om spetterende gitaar solo’s te spelen met moeilijke gitaarakkoorden? Reken er dan op dat je zeker een jaar verder zult zijn. Uiteraard zul je er helemaal voor moeten gaan en enorm gemotiveerd zijn.

Goed gitaar leren spelen is vele malen leuker dan snel gitaar leren spelen. Je zult leren om de muziek echt te begrijpen, aan te voelen. Je leert jezelf een eigen stijl aan die je steeds verder kunt verfijnen.

Oefenen is belangrijker dan gitaarlessen

Gitaar spelen leer je het beste door het gewoon te doen. Tijdens de lessen leer je de belangrijkste technieken aan. Maar bedenk goed dat de tijd die je met je leraar doorbrengt slechts een klein deel is van je leerproces. De tijd die je zelf neemt om te oefenen is veel belangrijker.

Neem daarom, bij voorkeur, elke dag een moment om te oefenen. Dit hoeft niet lang te zijn. Zomaar 15 minuten op je gitaar spelen doet meer dan je zou denken. Ben je een beginner, maar oefen je niet, dan zul je een beginner blijven. Neem de tijd om de theorie door te nemen, je gehoor te trainen en de nodige oefeningen te doen en je zult snel vooruitgang boeken.

Vergeet ook niet om af en toe terug te kijken naar hoe je begonnen bent. Dan zie je goed hoe je vooruit bent gegaan. Dat werkt pas echt motiverend!

Gitaarlessen hoeveel nodig

Begin met gitaarlessen

Hoeveel gitaarlessen je nodig hebt voor je gitaar kunt spelen is helemaal afhankelijk van jouw doelstellingen. Wat wil je bereiken? En ook, hoeveel tijd heb je hiervoor en hoe gemotiveerd ben je om je doel te bereiken?

Wat je doel ook is, je zult bij het begin moeten beginnen: gitaarlessen. Goede en gestructureerde gitaarlessen zullen je helpen sneller je doel te bereiken en je zult meer plezier beleven!

Maak daarom vandaag nog kennis met de gratis gitaarcursus, je hebt geen enkele voorkennis nodig: Gratis 7-daagse gitaarcursus.

Hoe ben jij ooit gestart met de basis op gitaar te leren? Misschien ben jij ook wel fout gestart en daardoor (vroegtijdig) afgehaakt? Ik ben heel benieuwd, deel jouw ervaring in de reacties hieronder.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?