Gitaar spelen tijdens het kampvuur
04 juli 2015 
3 min. leestijd

Gitaar spelen tijdens het kampvuur

Afgelopen weekend had ik een bijzondere BBQ op de Veluwe. Ik was bij een goed netwerkgezelschap en mijn vriendin was ook mee. Iedereen nam iets te eten en te drinken mee en zo ontstond er een overvloed aan lekkernijen.

Toen deze BBQ een tijd geleden tot stand kwam werd er al snel gevraagd of ik mijn gitaar wilde meenemen voor bij het kampvuur. Ik ben de beroerste niet, dus heb ik deze trouw meegenomen.

Maar wat is nou de kracht van een geslaagd kampvuur optreden en welke gitaarliedjes zijn hier voor geschikt? In dit artikel ga ik dieper in op mijn voorbereiding.

Wat is een goede voorbereiding voor je intieme optreden

Een weekje voor de BBQ begon ik mezelf af te vragen…. wat ga ik tijdens de BBQ op mijn gitaar zou spelen? Ik wist sowieso al dat ik een akoestische gitaar zou meenemen, neem ook nooit je elektrische gitaar mee, dit is een stuk minder sfeervol.

Ik wilde tijdig een kleine setlist (wat er niet van kwam) maken en begon op de dag van de BBQ met de liedjes te selecteren. Ik schreef op een klein velletje alle titels die leuk waren om te spelen. Er stonden zelfs nummers bij die ik al in geen jaren meer had gespeeld. Na de 1e selectie ben ik van elk liedje 1 couplet en 1 refrein gaan spelen. Ik keek of ik het nummer redelijk foutloos kon spelen en schreef achter de titel van elk nummer het 1e akkoord, bijvoorbeeld Bruno Mars – Billionaire (A).

Men zegt wel eens ”een goed begin is het halve werk” , dus als ik met het juiste akkoord zou starten… dan zouden de overige akkoorden vanzelf volgen.
Nadat ik de 1e selectie had gespeeld en alle gitaarakkoorden bij elk nummer er achter had gezet schreef ik  mijn setlist in het origineel. Ik begon al behoorlijk wat honger te krijgen, dus op naar de BBQ 🙂

Wanneer begin je met spelen?

De dag/avond zelf bepaalt wanneer je begint met gitaar spelen. Is dit als de sfeer al goed is, als de mensen ruimschoots hebben gedronken of als er aan je wordt gevraagd wanneer je nou eens gaat beginnen. In mijn geval besloot ik het te laten afhangen van de mensen (optie 3).

Voordat ik begon met spelen wil ik je het volgende adviseren:  ga naar een stille plek toe waar je je gitaar kunt stemmen. Niets is erger dan een valse gitaar! Na het gitaar stemmen zoek je de kring op en ga je in het midden zitten, zodat iedereen je goed kunt horen. Let the game begin!

Gitaar spelen bij het kampvuur

Mag je fouten maken tijdens je gitaarspel?

Iedereen maakt fouten, ook ik tijdens de BBQ. Je kunt je hele gitaarliedje herstarten of je zet je pokerface op, blijft lachen en gaat gewoon door. Mijn schoonheidsfoutjes kwamen doordat ik de nummers een tijd niet had gespeeld en ik echt zoveel gitaarliedjes in mijn koppie heb zitten.

Daarnaast had ik zelf ook een Belgisch biertje gedronken, maar dat had toch wel de minste invloed 🙂

Wat zijn goede gitaarliedjes voor bij het kampvuur?

Het is altijd moeilijk om aan ieder zijn verzoekje te kunnen voldoen. Meestal zorg ik dat ik 2 nummers van zowel The Beatles als The Rolling Stones ken.
Daarnaast zorg ik voor minimaal 4 populaire liedjes van “dat” moment en tot slot een aantal meezingers. Hieronder een aantal titels waarmee je direct al een goede sfeer zet:

  • Tina Turner – Proud Mary
  • Guus Meeuwis – Het is een Nacht
  • Jason Mraz – I won’t give Up
  • Oasis – Wonderwall
  • Acda en de Munnik – Regent Zonnestralen
  • Bruno Mars – Billionaire
  • Van Dik Hout – Stil in mij
  • The Beatles – Hey Jude
  • The Rolling Stones – Angie
  • Ed Sheeran – A-team

Hoe zet je zelf de juiste sfeer neer?

In het begin is het altijd wel even zoeken naar de juiste sfeer. Meestal begin ik altijd met een bekend nummer voor jong en oud. Ook moet je kijken naar het type mensen wat om je heen zit.

Als je een paar liedjes verder bent weet je hoe de sfeer ongeveer is. Wat ik altijd toepas is het publiek erbij te betrekken. Dit doe ik door of het liedje stil te leggen en a capella verder te gaan. Meestal sla ik dan met mijn hand op de klankkast van mijn gitaar om het ritme aan te houden.

Of ik laat de mensen meeklappen en probeer het nummer zo weer vanuit zacht/a capella naar een overtreffende trap te brengen. Een paar keer het refrein spelen doet ook wonderen (overdrijf dit niet).

Wanneer moet je stoppen met spelen?

Ikzelf kijk altijd de sfeer en de interactie een beetje aan. Vaak gebruik ik als vuistregel dat mijn gitaarspel een onderdeeltje van de avond is en niet de hoofdzaak. Na 1 uurtje stop ik meestal met gitaar spelen, tenzij het publiek smeekt of ik wil doorgaan 🙂

Conclusie

Hierboven noem ik wat regels, maar vergeet niet dat gitaar spelen tijdens een kampvuur vooral spontaan moet zijn. Je kunt te gekke herinneringen overhouden aan een goed gezelschap, wat eten, drinken en een gitaar! Hoevaak heb jij trouwens al gitaar gespeeld tijdens een kampvuur?

Wat voor liedjes speel jij dan zoal of wat voor liedjes zou je er willen spelen?
Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Rebekka Deforce
Door

Rebekka Deforce

op 06 Aug 2012

Je bent inderdaad gestopt toen het publiek smeekte te stoppen ;) Geintje, het was helemaal top en gezellig. Ik denk dat de sfeer aan een kampvuur zowizo primeert op de virtuositeit.

Yvonne Croezen
Door

Yvonne Croezen

op 11 Sep 2012

Ik speel alleen nog voor eigen publiek, heeel eigen, oftewel mijn twee dochters. ook dankbaar publiek en bereid om mee te zingen. Aan de Oever van de Rotte is hiervoor erg geschikt en heel simpel. Maar uiteindelijk zou ik het wel willen aandurven een stapje verder te gaan . Maar flink dooroefenen dus!

Esther
Door

Esther

op 11 Sep 2012

Hoi Koen,Fijn om een beetje te weten hoe zo iets aan te pakken. Helaas zal het nog wel even duren voor ik zover ben dat ik dat kan. Nog een vraag: Speel en zing joj of laat je het publiek zingen. Ik heb namelijk gemerkt dat het erg moeilijk is om beide tegelijk te doen (als je nog maar een beginner bent :-))Groet, Esther

Joni
Door

Joni

op 12 Sep 2012

ja echt leuk! ik heb op scoutingkamp ook even gitaar gespeeld bij het kampvuur alleen het werd de gitaar een beetje te warm geloof ik! hehehe... maar gelukkig zie je daar niks van. bij mij gaat het spelen al behoorlijk goed geloof ik gr. joni

o.blom
Door

o.blom

op 07 Jul 2015

helaas is het voor mij niet mogelijk om naar de kampvuur avond te komen. İk woon namelijk in Kusadasi Turkije. İk volg je lessen in de hoop tezijnertijd met onze nederlandse en belgische vrienden te kunnen zingen en spelen.bedankt voor je hulp.!

Trea
Door

Trea

op 15 Feb 2016

Laat ik het nog maar even houden bij onze eigen achtertuin en vuurkorf incl. gezin :-D

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 17 Feb 2016

Dat is een mooi begin Trea :-) Of het kampvuur event samen met de cursisten! Gr, Koen

Jan Kuipers
Door

Jan Kuipers

op 12 May 2016

Zing je de liedjes dan uit je hoofd of heb je de tekst erbij ? Het lijkt me gaaf om dit te kunnen. Ik start volgende week op de crèche van mijn kleinzoon tijdens de pake en beppe dag. Kleuterliedjes dus.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 May 2016

Hoi Jan, Als je herkenbare liedjes speelt, dan zingt je publiek spontaan wel met je mee ;-) Uiteraard zing ik ook mee en bij stukken die ik qua tekst niet meer weet... improviseer ik ter plekke.Het gaat om de sfeer en gezelligheid die je weet te maken. Je staat niet in een gevulde Amsterdam Arena, dus foutjes mogen gemaakt worden. Spannend dat je volgende week start bij de crèche! Heel veel succes en laat me weten hoe het ging.Kinderen zijn een heel dankbaar publiek :) Gr, Koen

Kris Couwelier
Door

Kris Couwelier

op 18 Feb 2019

Het is mijn eerste jaar dat ik gitaar probeer te spelen en zingen beperkt zich tot de douche. Het is eigenlijk geleden van toen ik kind in de chiro was, dat ik in groep gezongen heb. Gitaar spelen.... Zou wel eens tof zijn, maar een hele grote stap om buitenhuis te spelen, maar voorlopig nog een stap te ver dacht ik.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Feb 2019

Hoi Kris, Leuk om zo te lezen en fijn dat je het gitaar spelen hebt opgepakt ;-)Ik zou zeggen: ga zo door en weet zeker dat je na een tijdje ook buitenhuis durft te spelen. Gr, Koen

Theo Langbroek
Door

Theo Langbroek

op 27 Mar 2019

Zou echt een wens kunnen worden, maar kan nog niet 1 nummer spelen. Alleen de stukjes die Koen ons leert.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 27 Mar 2019

He Theo, Je gaat met sprongen vooruit ;-) Dat kampvuur komt echt nog wel. Trust me! Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?