Samen gitaar spelen is erg leuk. Uiteraard is stap 1: gitaar leren spelen. Als je merkt dat je gitaarakkoorden lekker beginnen te klinken, je meer vertrouwen uit gaat stralen en deze fantastische hobby wilt delen met iemand… dan is het tijd om je krachten te gaan bundelen en op zoek te gaan naar een mede-gitarist. In dit artikel lees je 8 redenen van de kracht van samen gitaar spelen.
1. Goed voor je motivatie
Ken je dat? Dat je naar de sportschool moet, maar je hebt geen zin… Zelf herken dat wel van vroeger. Toen ben ik met een vriend gaan trainen en we motiveerden elkaar. We spraken af elkaar om en om op te halen. Het werkte er goed! Ook jij kan eens last hebben van een dipje, omdat een oefening, een akkoord of een liedje niet lukt. Door dit samen te behandelen en elkaar tips te geven, wellicht door samen door die zure appel heen te bijten gaat het je wel lukken.
2. Je traint je gehoor
Als je samen speelt, dan moet je goed luisteren naar wat je zelf doet, maar ook naar wat de ander doet. Stel dat de ene gitaar vals staat.. ga dan direct die gitaar stemmen. Als het musiceren niet synchroon gaat, zal jullie samenspel nergens naar klinken. Het kan ook zo zijn dat jij of de ander tijdens het gitaar spelen iets overslaat van het muziekstuk, hier moet je dan op inspringen… luister goed en corrigeer direct.. een foutje is menselijk :-)
3. Je leert van elkaar
Toen ik destijds live gitaarles gaf, deed ik dat vaak in een groepje van maximaal 3 personen. Dat vond ik altijd erg leuk om te doen. Dan zag ik als 1 van de 3 cursisten slecht had geoefend dat hij/zij daar echt van baalde. Die week erna was het vaak foutloos.
4. Je kunt samen optreden
Ben jij of je gitaarpartner wat verlegen, of ben je niet verlegen, maar wil je niet alleen een optreden verzorgen, dan is het hebben van een gitaarmaatje ook erg fijn. Als je geen gitaarmaatje kunt vinden of niemand in jouw woonplaats gitaar speelt, dan kun je er ook voor kiezen om samen muziek met een zanger of zangeres te maken. Jij begeleid (ook erg leerzaam) daarbij de zanger of zangeres.
5. Je zult liedjes van elkaar leren
Mijn eerste bandje heette Crumble. Die bestond uit onder andere 2 gitaristen, te weten Pascal en ik. We waren gitaarmaatjes en vrienden. Los van de band speelden we ook vaak samen. We hadden in grote lijnen dezelfde muzieksmaak, maar soms kwam of hij of ik met een voor de ander onbekend nummer. Dan bleven we net zolang bij elkaar, totdat we het de ander hadden geleerd. Mocht je gitaarpartner een andere muziekstijl hebben dan kom jij in aanraking met stijlen waar je anders nooit wat van zou hebben geleerd.
6. Je traint je ritme
Muziek bestaat uit ritme en klanken (vocaal of van muziekinstrumenten). Als je samenspeelt, dan is het belangrijk dat je goed naar de ander luistert. Uit ervaring weet ik dat tijdens het spelen van een liedje het tempo omlaag kan gaan. Het redmiddel is hierbij een metronoom. Probeer je ritme en tempo dus constant te houden. Zeker als je samenspeelt.
7. Je kunt liedjes spelen waar 2 gitaarpartijen in zitten
Sommige liedjes bestaan uit meerdere gitaarpartijen. Dat kan variëren van een riff in combinatie met een slagpartij, of een slagpartij die de solo ondersteund.
Liedjes die Pascal en ik vroeger erg fijn vonden om te spelen:
- Lenny Kravitz – Always On The Run
- The Black Crowes – Sister luck
- dEUS – Hotellounge
- Blind Melon – No Rain
In bovenstaande nummers hoor je duidelijk de dubbele gitaarpartijen. De muziek klinkt direct een stuk voller.
8. Plezier
Als jij plezier hebt in gitaar spelen, dan zul je dubbel zoveel plezier hebben tijdens het gitaar spelen samen. Muziek brengt mensen bij elkaar en is dus goed voor je sociale contacten.
Hoe vind je een gitaarmaatje bij jou in de buurt?
Misschien denk jij ook wel eens na om samen te gaan spelen een andere gitarist. Dat kan ik je van harte aanbevelen! Wat je zou kunnen doen is bijvoorbeeld om op je Facebook een berichtje te plaatsen.
GEZOCHT: Gitaarmaatje in de omgeving van…
Geen Facebook? Bij de supermarkt op het gratis advertentiebord is een goed alternatief. Wedden dat je binnen no-time een maatje hebt! Je zult wel zelf de eerste stap moeten zetten, dus waar wacht je op…
Heb of zoek jij een gitaarmaatje?
Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.