Wanneer is jouw eerste gitaar optreden?
29 augustus 2013 
2 min. leestijd

Wanneer is jouw eerste gitaar optreden?

Gitaar optreden.. het is erg leuk om gitaar te leren spelen, maar hoe leuk zou het zijn om jouw gitaarspel te laten horen aan familie, vrienden en kennissen kortom… wanneer is jouw eerste gitaar optreden?

Wellicht speel je nog maar net, of ben je van plan een bandje op te starten, of wil je lekker zelfstandig gitaar kunnen spelen? Je begint nooit doelloos met gitaar leren spelen, lijkt me. Nadat je wat liedjes kunt spelen, mag je best wel eens je gitaar in een gezelschap erbij pakken en de sfeermaker zijn :-).

Mijn eerste gitaar optreden

Ik herinner mijn eerste gitaar optreden op 14 juni 1992 nog erg goed! Ik had een buurjongen die keyboard speelde en zijn zus speelde saxofoon. We woonden in een buurt met veel jeugd waar alle huizen grensden aan een grasveld, een echt meetingpoint. Op een zomerse dag besloten we in de achtertuin van mijn ouderlijk huis te spelen.

Gitaar optreden

Ik speelde op mijn elektrische Ibanez gitaar (Stratocaster-look) en zij op hun instrumenten. Het was best spannend, want we hadden hier totaal geen ervaring mee.

Het samenspel in de tuin was echt een spontane actie van ons. Voordat we het wisten zat de tuin vol met buurtkinderen. Toentertijd speelden we liedjes van Queen en Dire Straits na.

Een paar weken ervoor had ik een live concert van de Dire Straits opgenomen. Er zat bij het nummer “Sultans of Swing” een mega saxofoon-solo die mijn buurmeisje ook tijdens deze dag speelde.

Het leuke was dat we ongemerkt de fans van het eerste uur hiermee creëerden.

Zie hier 2 foto’s (uit de oude doos), van die dag.

Optreden Rocks!

Die dag smaakte voor ons alle drie naar meer en wat was het leuk! Bekende mensen die een applaus gaven en er waren vele blije gezichten. Er werd zelfs meegezongen :-)!

Dit was mijn eerste gitaar optreden met publiek

Later werd onze 3-manformatie uitgebreid met een drummer, een 2e gitarist en 2 zangeressen. Na dat ene optreden volgden er meer. Het waren geen grote optredens, maar voor ons al mooie stappen in de goede richting in.

Met die 2e gitarist heb ik veel op leuke avonden gespeeld en zongen we met zo’n 30 man alle liedjes mee. Er is ook wel eens een kampvuur geweest.

Een mooi voorbeeld van lef!

Jan, een cursist van mij, heeft onlangs zijn eerste echte gitaar optreden gehad. In het geheim heeft hij thuis zichzelf het liedje “Hoe” aangeleerd, dus niet via een online gitaarles van mij. Zijn vrouw werd 40 en telkens als zij weg was ging hij weer verder met het leren van het liedje. In 3 weken is het hem gelukt, wellicht niet helemaal perfect, maar het gaat om de durf, de ervaring en het plezier. Jan als persoon heeft veel humor, dus ik zou de video echt afkijken. Hieronder zie je zijn leuke optreden.

Uiteraard ben ik zeer benieuwd wanneer jij voor het eerst gaat optreden of hoe jou eerste optreden was?

Deel je verhaal hieronder en vergeet de boodschap van deze video niet… OPTREDEN??? GEWOON DOEN!!!!

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
antje
Door

antje

op 08 Sep 2013

Hoi Koen, Ik ben nog aan het uitvogelen hoe ik een videootje kan maken. Als dat gelukt is dan laat ik zeker even zien hoe ver ik gevorderd ben. Mocht jij nog een tip hebben, om een goede video te maken? Of hoe ik het kan moet doen, dan hoor ik dat graag. Gr. Antje

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 08 Sep 2013

Hoi Antje, Dit kun je met een digitale camera doen, een smartphone, een tablet. Het gaat tegenwoordig een stuk makkelijker!Ik ben benieuwd naar je video. gr, Koen

antje
Door

antje

op 08 Sep 2013

Hoi Koen, Dank je wel, zal even kijken of de accu's vol zijn van mijn fototoestel, en dan zal ik kijken of het gaat lukken. Hopelijk tot gauw, live.Gr. Antje

antje
Door

antje

op 08 Sep 2013

Hoi Koen, Ik ben nog aan het uitvogelen hoe ik een videootje kan maken. Als dat gelukt is dan laat ik zeker even zien hoe ver ik gevorderd ben. Mocht jij nog een tip hebben, om een goede video te maken? Of hoe ik het kan moet doen, dan hoor ik dat graag. Gr. Antje

Ik mis een 2e knop om mijn gitaarband aan te bevestigen
Door

Ik mis een 2e knop om mijn gitaarband aan te bevestigen

op 23 May 2014

[…] om als gitarist staand gitaar te spelen. Uiteraard staan zowat alle gitaristen tijdens een live optreden. Maar stel nu dat jij een akoestische gitaar met 1 bevestigingsknop hebt (net zoals ik), wat is dan […]

Ik mis een 2e knop om mijn gitaarband aan te bevestigen
Door

Ik mis een 2e knop om mijn gitaarband aan te bevestigen

op 23 May 2014

[…] om als gitarist staand gitaar te spelen. Uiteraard staan zowat alle gitaristen tijdens een live optreden. Maar stel nu dat jij een akoestische gitaar met 1 bevestigingsknop hebt (net zoals ik), wat is dan […]

Niels Roelen
Door

Niels Roelen

op 01 Feb 2015

Prachtig Jan,Mijn eerste optreden was afgelopen zomer in Frankrijk. Nul gitaarlessen achter de rug, via tabulatuur had ik mezelf dust in the wind leren spelen. Heerlijk liedje voor bij een kanpvuur. Na het vertellen van verhalen rondom het vuur zei mijn dochter dat ik ook gitaar speelde, de camping buren bevestigden het en toen moest ik wel.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 07 Feb 2015

Hoi Niels, Leuk verhaal, dank voor het delen. Gr, Koen

B.l.g.musch
Door

B.l.g.musch

op 07 Jan 2019

prachtig en vol passie zoals hij door blijft spelen.en net wat je zegt.maakt niet uit van niet goed zingen.bewondering voor het lef en daar effe staan.en dan Koen zelf .prachtig foto.s en hoe het begon allemaal.fijn koen voor het delen hiervan .het raakt mij echt hoor.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 08 Jan 2019

Hoi, Dank je wel voor je leuke reactie! Gr, Koen

Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 18 May 2019

Morgen weer bij een plaatselijke jam met een nieuw zangeresje stil in mij Creep en ik kan het niet alleen spelen zo leuk en leerzaam

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 20 May 2019

Hoi Erwin, Goed bezig! Een nieuwe zangeres? Wat is er met de vorige gebeurd? Gr, Koen

Sandra van den Akker
Door

Sandra van den Akker

op 19 May 2019

Hoi koen, mijn eerste optreden was nog niet zo lang geleden. Ik had een feestje georganiseerd bij ons in de tuin en live muziek geregeld. Eén van die jongens is mijn gitaarleraar en hij heeft me gevraagd een paar nummers mee te spelen met hem en de zanger. Wij met z'n 3tjes dus. En wat was dat gaaf om te doen! Ik heb er echt super van genoten , én hele leuke reacties gekregen. Smaakt naar meer! Groetjes, Sandra

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 20 May 2019

Hoi Sandra, Wat tof om te lezen! Samen muziek maken is te gek, maar als je dan ook nog leuke reacties krijgt is het feest compleet in mijn ogen! Geniet van elk komend optreden, want zoals ik het nu lees, gaan er nog vaker optredens plaats vinden.Gr, Koen

laut van der pol
Door

laut van der pol

op 06 Mar 2022

hoi koen ik had mijn eerst op treden ergens in februari dit jaar met happy beurts day geen idee hoe je dat schrijft want toen had ik hal 2 gitaar lessen gehad en dat deet ik onlain voor de hele klas 21 mensen aaaaaaaaaaaaaaaaah

Door

op 21 Mar 2022

Hoi Laut, Te gek dat je een klein optreden hebt gehad. Happy Birthday is natuurlijk een leuk liedje. Ga het vanaf nu op ieders verjaardag spelen. Leuk voor de jarige en goed voor je gitaar ontwikkeling. Toch? De volgende keer voor 22 mensen en wellicht daarna meer? Ga zo door! Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?