Oordopjes of gehoorschade?
13 oktober 2011 
1 min. leestijd

Oordopjes of gehoorschade?

Niets is zo belangrijk voor een muzikant als zijn gehoor.
In dit artikel lees je alles over oordopjes, gehoorbescherming en gehoorschade!

Hoe loop je het op?

Niemand staat echt stil bij schade aan zijn gehoor, maar vele mensen lopen het op zonder dat ze het door hebben! Tegenwoordig gebruikt iedereen een mp3 speler en vaak staat die te hard. Ook bij feesten, in discotheken en op popconcerten wordt vaak de maximale geluidsbelasting overschreden.

Een mens loopt vanaf 80 db gehoorschade op. Vaak wordt er bij festivals en concerten etc. meer dan 100 db geproduceerd. Iedereen kent wel die bekende piep die je vaak achteraf hoort. Als je dit waarneemt bij jezelf dan is de grens van 80 db overschreden en draag je op dat moment bij aan je eigen gehoorschade! Dit is niet de bedoeling lijkt me….

Het is niet zo dat je dit de volgende dag aan je gehoor zult merken, maar dit is een langzaam sluipend proces. Gehoorschade is blijvend!

Hoe voorkom je het?

Er zijn meerdere manieren om gehoorschade te voorkomen. Je gaat gewoon niet meer naar de discotheken en de concerten en kijkt ze thuis op een DVD :-)
Nee zonder gekheid, op veel mp3 spelers zit vaak een optie “volumebegrenzing”.
Mijn advies: gebruik dit! Muziek komt sowieso beter tot zijn recht op volume 7 dan op volume 10.

Tijdens concerten zou ik standaard oordopjes gebruiken. Er zijn van die standaard goedkope gele oordopjes, maar die adviseer ik je niet.

Oordopjes op maat!

Iedereen kan tegenwoordig oordopjes op maat laten maken. Voor ongeveer e150,= heb je een op maat gemaakte set oordoppen die je gehoor beschermt tegen te hoge dbs. De werking is simpel. De oordoppen filteren vanaf een bepaald aantal dbs het geluid. Wat inhoud dat je alles goed hoort, maar niet harder dan toegestaan.

De oordoppen zijn vaak doorzichtig en dus onopvallend. Schrik je van nog steeds van de prijs??? Ik kan het me voorstellen, maar wat vind je belangrijker.. eenmalig e150,= of blijvende gehoorschade?

De keuze lijkt me duidelijk!

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Mikayla
Door

Mikayla

op 15 Aug 2013

Ik ben heel erg geintereseerd in tokkelen maar ik kan al net stukje heel goed spelen die u heeft laten zien kunt u nog en tokkel lesje geven ? En ik heb ook gezien dat u tot nu toen nog niet de a e d enz. Akoorden heeft uit gelegd gaat u dat nog doen ? Alvast bedankt

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Aug 2013

Beste Mikayla, Er komen zeker nog meer video's maar wanneer en wat weet ik nog niet. De akkoorden worden o.a. in mijn cursus behandelt. gr, Koen

Antje
Door

Antje

op 11 Jun 2016

Hoi Koen, Ik ben in April naar Chef/Special geweest in Groningen. Ik had voor zekerheid mijn oordopjes van een bouwmarkt meegenomen, en ik was ze ook nodig, want de muziek was erg hard, maar wel erg mooi.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Jun 2016

Hoi Antje, Goed bezig! Je hebt maar 1 gehoor en schade hieraan is helaas niet meer te herstellen. Gr, Koen Ps. Chef'Special rocks!

Marcel Prins
Door

Marcel Prins

op 11 Jun 2016

Ik moet zeggen dat de oordopjes met filter zoals die aan het begin van het bericht staan ook prima werk leveren. En gewoon bij een gehoorspecialist te koop voor +/- €30,-. De hoge en harde tonen woeden gefilterd en de zang komt veel beter en verstaanbaarder door dan zonder.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Jun 2016

Hoi Marcel, Die werken inderdaad ook goed :-) Ik zal het artikel er eens op aanvullen. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?