Muziek festivals weer in volle gang!
02 juni 2012 
4 min. leestijd

Muziek festivals weer in volle gang!

De lente is bijna afgelopen en de zomer staat voor de deur. De eerste muziek festivals hebben inmiddels plaats gevonden en daarmee hebben de 1e bekende buitenlandse artiesten weer hun kunsten op Nederlandse bodem vertoont.

Wat maakt een festival nu zo bijzonder en wat zijn de top festivals hier in Nederland? In dit artikel lees je over mijn top 3 muziek festivals en welke ingrediënten een festival nodig heeft om er een geslaagde editie van te maken.

De top festivals in Nederland

In mijn ogen zijn de volgende muziek festivals toch wel de toppers van Nederland.

  • Pinkpop
  • Lowlands
  • Zwarte Cross

Ik heb de nadruk op gitaar festivals gelegd!

Pinkpop

Pinkpop vind altijd plaats in het Pinksterweekend. Het festival bestaat al sinds 1970 en werd eerst in Geleen gehouden. In 1988 was het festival voor het eerst in Landgraaf, waar het vandaag de dag nog steeds wordt gehouden.
De Godfather en organisator van het festival is Jan Smeets. Na al die jaren weet hij nog steeds een goede line-up te maken.

Er zijn 3 podia, het hoofdpodium, naast het hoofdpodium een 3FM stage en verderop op het terrein een 2e podium. Wat ook de laatste jaren erg in trek is zijn de containersessies. Hierin kan maar 30 man publiek, je weet niet welke act er kom en de act die er is laat zich van zijn puurste kant zien, omdat het vaak tegen het akoestische aanzit.

De 43e editie heeft vorige week plaats gevonden. De headliners waren Bruce Springsteen, Linkin Park, The Cure, Anouk, Racoon etc. De hoofdactiviteit op Pinkpop is muziek!

Facts. 70.000 per dag // camping aanwezig // Pinksterweekend // dagprijs +/- e80,= // weekendkaart inclusief camping +/- e160,= // pinmogelijkheid // consumtiebon kost e2,50 (=1 biertje) // kleine camera met vaste lens is toegestaan // cult: het roze pinkpophoedje

Lowlands

Lowlands is ook een groot en gevarieerd Nederlands festival. Het wordt sinds 1993 gehouden in Biddinghuizen (Flevoland) op het terrein van Walibi Flevoland. Het festival vind vaak in augustus plaats, maar is niet net zoals Pinkpop verbonden aan pinksteren.  Zoals ik al zei is Lowlands: gevarieerd en met gevarieerd bedoel ik ook zeer gevarieerd! Je kunt er terecht voor muziek, cabaret, literatuur, film, ballet, theater en strip. Het mooie van Lowlands is dat zij nieuw talent de kans geven om hun kunsten te vertonen op een groter podium voor een groter publiek.

Lowlands heeft de laatste 2 jaar ook een unieke status gekregen. Al bij de voorverkoop is het festival direct uitverkocht. Als je er dan bij stilstaat dat het programma op dat moment nog niet bekend is, dan kan je concluderen dat dit een nieuw fenomeen is!

Lowlands heeft diverse podia en tenten. Vanaf 1994 worden ze vernoemd naar het Navo spellingsalfabet. Denk hierbij aan Alpha, Lima, Charlie en India.

Kortom: als je een 3 daags festival zoekt zonder dagjesmensen, waar je veel nieuwe acts wilt zien en waar voor ieder wat wils is, dan is Lowlands The Place To Be!

Facts. 45.000 bezoekers // camping aanwezig // // geen dagkaart // 3 daagse kaart inclusief camping +/- e185,= // pinmogelijkheid // minimale leeftijd 16 jaar

Zwarte Cross

De eerste Zwarte Cross in 1997 was in Hummelo. Vanaf 2006 verhuisde het festival naar Lichtenvoorde. De Zwarte Cross telt diverse podia. Muziek, stunts, theater en cross staan er centraal! De organisatie is indirect in handen van rockband Jovink en de Voederbietels. De Zwarte Cross is het grootst betaalde muziek festival van Nederland. Eerlijk is eerlijk, het festival is wat boers, maar mag er zeker wezen!

Facts. 150.000 bezoekers // camping aanwezig // // dagkaart +/- e27,50 // 3 daagse kaart  +/- e67,= // Campingkaart (incl. festivalterrein toegang +/- e100,= // pinmogelijkheid // legitimatie leeftijd 14 jaar

Welke ingrediënten zijn er nodig voor een succesvol festival?

Er zijn meerdere factoren / ingredienten wat een festival succesvol maakt, wat dacht je van de volgende:

  • mooi weer
  • goede line-up
  • veel bier
  • scheurende gitaren en gitaarakkoorden
  • camping

De bovenstaande ingrediënten vind ik nodig voor een geslaagd festival. Als er een slechte line-up is, maar wel een goede sfeer, goed weer en een echt wij-gevoel op het terrein is, dan kan dat andere tekortkomingen teniet doen. Ik heb bijvoorbeeld een keer op Pinkpop gestaan met echt K@Tweer, maar er was wel een TE gekke band onstage. Dit deed echt de regen vergeten!

De artiest zelf kan ook zijn eigen optreden laten mislukken of laten slagen. Als de artiest puur op de automatische piloot staat en hij geen interactie met het publiek zoekt, dan kan hij ondanks een goed optreden toch tegenvallen.

Dutch Valley: een nieuw festival

Dutch Valley is een vrij nieuw eendags festival en was in 2011 voor het eerst. Het wordt gehouden op het terrein van Dance Valley in Spaarnwoude. De eerste editie was erg regenachtig, maar ik moet zeggen dat het als nieuwkomer en alle regen toch een geslaagd festival was (ik was er aanwezig). Er bevinden zich hier meerdere podia’s. Elk podium heeft zijn eigen genre. Denk hierbij aan een mainstage, rockpodium, Hollandse klassiekers, Trancepodium etc. etc.

Ik ben erg benieuwd of Dutch Valley zich de aankomende jaren ontpopt tot grote nieuwkomer en dus blijver!

Bekende festivals niet ver buiten Nederland vandaan

Enkele bekende festivals net over de Nederlandse grens zijn Werchter, Graspop en Pukkelpop. Allemaal goed de moeite waard om als muziekliefhebber eens naartoe te gaan.

Wat is jou ultieme festival en waarom?

Muziek brengt mensen naar elkaar en dat is heel fijn. Lekker met z’n allen genieten van goede artiesten en mooie muziek. Uiteraard zijn er nog veel meer festivals in Nederland. Van jou hoor ik graag wat jou leukste festivals zijn en waarom? Trouwens… wie wil jij dit jaar nog zien optreden????  Heel veel plezier bij de nog komende festivals!

Tot slot: stel dat jij ook ooit op een festival wilt spelen, begin dan bijvoorbeeld met gitaar leren spelen :-)

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Sjen
Door

Sjen

op 22 Jun 2012

Hoi Koen, erg leuk berichtje. Ik ga dit jaar naar Lowlands ik ben erg nieuwsgierig en ben benieuwd naar de Foofighters. Ik zal het laten weten hoe het was!

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?