Hoe leer ik snel gitaar spelen?
Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
2 min
32

Hoe leer ik snel gitaar spelen?

2 min
32

Hoe leer ik snel gitaar spelen… is een vraag die veel beginnende gitaristen zich afvragen. Het lijkt allemaal zo simpel… je koopt een gitaar, leert wat gitaarakkoorden en volgens je gevoel denk je de nieuwe Jimi Hendrix te zijn. Helaas is de werkelijkheid toch iets anders.

Waarom is “snel” gitaar leren spelen onmogelijk?

Via veel kanalen lees ik regelmatig dat mensen 2 dagen met zelfstudie bezig zijn en beweren dat ze daarna gitaar kunnen spelen. Of dat een vriend(in) ze iets aanleerd en ze klaar zijn voor hun eerste optreden. Er wordt alleen niet vermeldt dat ze veel pijn aan hun vingers hebben, dat het niet in het juiste ritme wordt gespeeld en dat ze alles 1 op 1 proberen na te spelen en totaal geen idee hebben wat ze in theorie eigenlijk doen… Wat ik aan dit soort verhalen en kreten wel kan waarderen is dat er een gitaarwens is en dat is hartstikke gaaf 🙂

Kortom: mensen die beweren dat je binnen 1 week gitaar kunt leren spelen is in mijn ogen onzin! Gitaar leren spelen vergt tijd, inzet en de juiste start maken!

Mijn gitaarles start was…

Ikzelf had vroeger totaal geen gitaarwens en kreeg ineens een gitaar van Sinterklaas. Tijdens mijn eerste lessen merkte ik dat mijn vingers zeer deden en dat er heel veel informatie op mijn afkwam (gitaarakkoorden, slagjes, gitaar stemmen, gitaar tabs). Ik kreeg de informatie in een juiste en gedoseerde manier door mijn gitaarleraar aangereikt. Hierdoor begreep ik de informatie beter en wist ik ook nog eens wat ik waarom deed. Theorie is saai, maar in het begin heb je er zeker iets van nodig! Je kunt theorie namelijk op een leuke manier in de praktijk toepassen. Denk hierbij aan gitaar oefeningen en gitaar riffs.

Ik blijf zeggen dat “de juiste start” echt enorm belangrijk is!
Waarmee ik bedoel, gedoseerde informatie op een leuke en speelse manier in de praktijk toepassen!

Dat is de winnende gitarist anno vandaag!

Hoe leer ik snel gitaar spelen dan wel goed?

Simpel… door niet snel gitaar te willen leren spelen. Hoe boek je dan wel goede vooruitgang en hoe lang duurt gitaar leren spelen dan wel? Dit is afhankelijk van je eigen motivatie en inzet.

Ik adviseer beginners om minimaal 15 minuten per dag gitaar te spelen. Blijf in het begin veel lessen herhalen, totdat je zeker weet dat je ze beheerst. Ga door de zure appel heen, dus de pijn in je vingers en de theorie (waar iedereen in het begin doorheen moet).

Do’s

  1. Neem als beginner gitaarles
  2. Koop een goede akoestische western beginnersgitaar
  3. Kies de lesmethode die bij jou past
  4. Kies voor de juiste start
  5. Heb geduld en leer direct wat theorie aan

Dont’s

  1. Leer het niet aan zonder begeleiding
  2. Koop geen te dure beginnersgitaar
  3. Koop geen Spaanse gitaar (onder de 10 jaar wel)
  4. Ga vooral niet TE snel

Misschien ben je al gestart met gitaar leren spelen… Ik ben heel benieuwd hoe jij jouw gitaarstart hebt ervaren.

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Gratis gitaarcursus - gitaarles van koen

Reacties
Categorieën