Toonsoorten op gitaar

Toonsoorten

In de muziekwereld en dus ook op de gitaar kent men 12 toonsoorten. Dit zijn de volgende A-Bes-B-C-Cis-D-Es-E-F-Fis-G-Gis en daarna begint het weer bij A-Bes etc.etc. Als je goed kijk dan valt het je op dat er 7 hele tonen staan (A-B-C-D-E-F-G) en 5 "gebroken" tonen (Bes-Cis-Es-Fis-Gis). Een goede manier om dit te illustreren is via de toetsen van de piano. Een piano heeft zowel witte en zwarte toetsen. De witte toetsen staan voor de hele tonen en de zwarte toetsen staan voor de gebroken tonen. In onderstaande afbeelding heb ik de toonsoorten bij de toetsen getekend.
toonsoorten
Na de 12 tonen (ook wel grondtoon genoemd) begin je weer bij A, echter klinkt deze A-toon dan hoger, je bent een octaaf verder. Elke positie verder wordt ook wel een interval genoemd.

Subtonen

Onder de 12 basistonen zijn er nog heel veel "sub" tonen. De grondtoon kan je bijvoorbeeld in majeur en mineurspelen. Als je blues speelt gebruik je vaak septiem gitaarakkoorden. Van het C-akkoord (en tevens de overige akkoorden) zijn onder andere de volgende varianten: C, Cm, C7, Csus, Cadd9, Cm7 etc. etc.

Toonladders

Er zijn verschillende soorten toonladders. De meest bekende toonladders zijn de majeur en mineur. De majeurtoonladder is gebaseerd op het Do-Re-Mi. Door juist andere intervallen te hebben creëer je verschillende toonladders. Gitaarakkoorden bestaat uit minimaal 3 tonen. Deze tonen worden aan de hand van de toonladder gevormd. De grondtoon in combinatie met de terts en de kwint vormen een akkoord. Alleen al een grote of kleine terts veranderd het akkoord compleet. Een grote terts vormt namelijk een majeur akkoord en een kleine terts een mineur akkoord. Toonladders voor de gevorderde gitarist zijn de kerktoonladders. Er zijn hiervan 7 stuks.

Welke toonsoorten beheers jij of wil jij leren?
Reactie plaatsen