Vast Countenance - Een band met een missie!
28 augustus 2017 
2 min. leestijd

Vast Countenance - Een band met een missie!

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 door een raket zinloos uit de lucht geschoten. Niemand van de inzittenden overleefde de ramp. Onder hen ook 2 Volendammers, het stel Cor en Neeltje. Cor was muzikant en zat in de band Vast Countenance. De band was druk bezig met de opnames van een album en besloten dit album ondanks de trieste gebeurtenis op 17 juli af te maken… Voor Cor en Neeltje! Bekijk de inspirerende video documentaire verderop in deze blog.

Best bizar

Ik kende Cor vanuit de Volendamse muziekscene, waar ik zelf ook jaren actief in ben geweest. Toen al bestond zijn band Vast Countenance. Een band, die sinds de start al eigen muziek schrijft, in het genre rock-‘n-folk.

Op die bewuste dag plaatste Cor nog een selfie op zijn Facebook met de tekst:

Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d’r uit.

Uiteraard nooit geweten, dat dit zijn laatste post zou worden en dat zijn post hierdoor internationaal een boegbeeld voor de ramp werd.

Cor Facebookpost vliegtuig

Het verwerkingsproces begon

Voor de familie, vrienden en band brak een lastige tijd aan. Hoe nu verder? Cor en Neeltje moesten eerst terugkomen naar Nederland, net zoals alle andere slachtoffers. En daarnaast hun onafgemaakte album… Stopt de band? Gaan we door? Zo ja… in welke vorm???

In oktober was ook gepland het 15-jarig bestaan van hun band te vieren. De zaal was al afgehuurd en er waren al gelegenheidsoptredens geregeld. Het zou één groot feest worden, maar alles liep anders…

Tijdens het schrijven van deze blog, (waar ik natuurlijk toestemming van de band voor heb gekregen), krijg ik meerdere keren kippenvel.

Ja, we gaan door!

De band ging door. Ze besloten ook 25 oktober te laten doorgaan. Ze vonden een gelegenheidsdrummer voor die avond. Het was één van Cor’s beste vrienden, die de “moeilijke” taak kreeg de eerste klanken van de band sindsdien het drama te laten horen.

Het was een avond met een glimlach en een traan. Een mooi, maar confronterend detail was Cor’s opgestelde drumstel tijdens die avond. Deze was mooi uitgelicht, maar leeg!

Het album?

Veel van het nieuwe album was al opgenomen en moest alleen nog worden afgemixt. Zo ook de drum- en zangpartijen van Cor. Het was voor de bandleden een lastig gegeven om Cor via de koptelefoon te horen, terwijl hij er niet meer was.

Mijn inspiratie voor deze blog was de video documentaire, die de band onlangs heeft laten maken. Toen ik van het bestaan van de documentaire hoorde heb ik die direct bekeken. Wauw… wat een kanjers en wat een mooie manier van verwerking van deze tijd.

Jij kunt de documentaire hieronder ook kijken. Hij duurt een klein uurtje. Lees daarna nog even de blog af en laat me weten wat je ervan vond.

In de muziek leven jullie eeuwig voort

Ben je er ook zo stil van? Het brengt je even terug naar die enorme zwarte dag.

Dit was het verhaal van Cor en Neeltje en zijn band. Alle nabestaanden van de overige inzittenden hebben hun eigen verhaal en hun manier van verwerken. Vast Countenance doet het via hun muziek. Door hun muzikale hobby en hun doorzettingsmogen is uiteindelijk het album afgekomen en zullen Cor en Neeltje altijd voortleven.

Mocht je dit een inspirerend verhaal vinden, laat dan graag een reactie onderaan deze pagina achter. Ps delen mag!

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Alex Esmeijer
Door

Alex Esmeijer

op 29 Aug 2017

Die komt opnieuw binnen

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 02 Sep 2017

Dat snap ik volledig Alex.

marcel
Door

marcel

op 30 Aug 2017

Wat kan men hier op antwoorden? Jonge mensen die uit hun leven weggerukt worden, steeds pijnlijk om te horen! De achterblijvende bandleden zien hun droom ook wegvallen, gelukkig pakken ze de draad weer op ter nagedachtenis en eren ze Cor en Neeltje met het voortzetten van hun muziek. G.B.N.F

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 02 Sep 2017

Het is een verschrikkelijk verhaal, maar de muziek heeft het hun laten verwerken.

geert van Enckevort
Door

geert van Enckevort

op 01 Sep 2017

heel, heel indrukwekkend , zo groot als ik ben , moest ik af en toe toch een traantje weg pinken na het zien van deze documentaire . en dan zie je toch maar weer wat muziek toch een belangrijke rol in een mensenleven speelt . ik wens alsnog iedereen hier heel veel sterkte toe met dit enorme verlies . Koen heel erg bedankt , dat je dit voor ons mogelijk hebt gemaakt om uit te mogen zenden .

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 02 Sep 2017

Geen dank Geert! Toen ik het zag wilde ik dit voor de band doen en was ik net zo geraakt!Ik vind dat muziekliefhebbers deze docu zeker moeten hebben gezien.

Jack
Door

Jack

op 02 Sep 2017

Wat muziek kan doen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 02 Sep 2017

Echt he!

Marlies de Vreught
Door

Marlies de Vreught

op 02 Sep 2017

Heel indrukwekkend en petje af voor de bandleden van Cor en Neeltje! Muziek verbroedert, dat zie je maar weer. Bedankt dat je het met ons wilde delen Koen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 03 Sep 2017

Geen dank Marlies! Muziek verbroedert zeker.

Lucas
Door

Lucas

op 02 Sep 2017

Daar wordt je even héél erg stil van Koen, indrukwekkend!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 03 Sep 2017

Echt indrukwekkend he Lucas!

yvonne
Door

yvonne

op 04 Sep 2017

Hier word ik zo stil van... maar wat mooi dat ze dit toch ter nagedachtenis hebben voortgezet. mooi verwoord Koen, sterkte!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Sep 2017

Ja he Yvonne! En stil ben ik niet zo snel...

Peter
Door

Peter

op 04 Sep 2017

Prachtig eerbetoon.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Sep 2017

Vind ik ook Peter.

Metje
Door

Metje

op 06 Sep 2017

Een prachtig eerbetoon. Deze ramp kent zoveel slachtoffers. Ik wens dat vele de kracht van de (ze) muziek ervaren.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 Sep 2017

Dat hebben ze inderdaad erg mooi gedaan Metje.

Marc
Door

Marc

op 26 Mar 2020

Erg mooie en warme documentaire. Heb het niet drooggehouden. Mooi dat de muziek zoveel kan betekenen. En een prachtig eerbetoon.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 27 Mar 2020

Hoi Marc, Helemaal eens en tof dat je hebt gekeken! Gr, Koen

Johan Koopmans
Door

Johan Koopmans

op 11 Oct 2020

Muziek is van niemand en voor iedereen, drama verdriet blijheid en liefde alles kan je ermee beladen en uiten, het is een taal die universeel is ongeacht waar je weg komt of wat je bent mens of dier.Mijn hart gaat uit naar iedereen die verlies moet leiden, naar iedereen die te vroeg afscheid moeten nemen.Veel kracht en levensvreugde toegewenst en dat muziek je naar de emoties mag brengen die je hart en ziel gerust stelt.

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?