Muzikale verhalen
Koen Snoek
Muzikale verhalen
2 min
21

Vast Countenance - Een band met een missie!

2 min
21

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 door een raket zinloos uit de lucht geschoten. Niemand van de inzittenden overleefde de ramp. Onder hen ook 2 Volendammers, het stel Cor en Neeltje. Cor was muzikant en zat in de band Vast Countenance. De band was druk bezig met de opnames van een album en besloten dit album ondanks de trieste gebeurtenis op 17 juli af te maken… Voor Cor en Neeltje! Bekijk de inspirerende video documentaire verderop in deze blog.

Best bizar

Ik kende Cor vanuit de Volendamse muziekscene, waar ik zelf ook jaren actief in ben geweest. Toen al bestond zijn band Vast Countenance. Een band, die sinds de start al eigen muziek schrijft, in het genre rock-‘n-folk.

Op die bewuste dag plaatste Cor nog een selfie op zijn Facebook met de tekst:

Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d’r uit.

Uiteraard nooit geweten, dat dit zijn laatste post zou worden en dat zijn post hierdoor internationaal een boegbeeld voor de ramp werd.

Cor Facebookpost vliegtuig

Het verwerkingsproces begon

Voor de familie, vrienden en band brak een lastige tijd aan. Hoe nu verder? Cor en Neeltje moesten eerst terugkomen naar Nederland, net zoals alle andere slachtoffers. En daarnaast hun onafgemaakte album… Stopt de band? Gaan we door? Zo ja… in welke vorm???

In oktober was ook gepland het 15-jarig bestaan van hun band te vieren. De zaal was al afgehuurd en er waren al gelegenheidsoptredens geregeld. Het zou één groot feest worden, maar alles liep anders…

Tijdens het schrijven van deze blog, (waar ik natuurlijk toestemming van de band voor heb gekregen), krijg ik meerdere keren kippenvel.

Ja, we gaan door!

De band ging door. Ze besloten ook 25 oktober te laten doorgaan. Ze vonden een gelegenheidsdrummer voor die avond. Het was één van Cor’s beste vrienden, die de “moeilijke” taak kreeg de eerste klanken van de band sindsdien het drama te laten horen.

Het was een avond met een glimlach en een traan. Een mooi, maar confronterend detail was Cor’s opgestelde drumstel tijdens die avond. Deze was mooi uitgelicht, maar leeg!

Het album?

Veel van het nieuwe album was al opgenomen en moest alleen nog worden afgemixt. Zo ook de drum- en zangpartijen van Cor. Het was voor de bandleden een lastig gegeven om Cor via de koptelefoon te horen, terwijl hij er niet meer was.

Mijn inspiratie voor deze blog was de video documentaire, die de band onlangs heeft laten maken. Toen ik van het bestaan van de documentaire hoorde heb ik die direct bekeken. Wauw… wat een kanjers en wat een mooie manier van verwerking van deze tijd.

Jij kunt de documentaire hieronder ook kijken. Hij duurt een klein uurtje. Lees daarna nog even de blog af en laat me weten wat je ervan vond.

In de muziek leven jullie eeuwig voort

Ben je er ook zo stil van? Het brengt je even terug naar die enorme zwarte dag.

Dit was het verhaal van Cor en Neeltje en zijn band. Alle nabestaanden van de overige inzittenden hebben hun eigen verhaal en hun manier van verwerken. Vast Countenance doet het via hun muziek. Door hun muzikale hobby en hun doorzettingsmogen is uiteindelijk het album afgekomen en zullen Cor en Neeltje altijd voortleven.

Mocht je dit een inspirerend verhaal vinden, laat dan graag een reactie onderaan deze pagina achter. Ps delen mag!

 

Reacties
Categorieën