Tubular Bells
29 juli 2012 
1 min. leestijd

Tubular Bells

Met de opening van de Olympische Spelen in London zagen we hem weer.
Mike Oldfield met een uitvoering van zijn Tubular Bells.

Iedereen herkent de beginmelodie. Het is zo bekend. Het nummer is ook gebruikt in de film de Exorcist en in Nederland kennen velen jongeren het uit Bassie en Adriaan. 

Daar wordt Tubular Bells wel te weinig eer mee aangedaan. Want gedragen door een herkenbare melodie is het in zijn geheel een ingewikkeld muziekstuk.
Mike Oldfield werkte er al aan sinds 1971. Hoewel er in die tijd wel vaker langere muziekstukken werden uitgebracht was Tubular Bells toch ongewoon en afwijkend. Het was totaal instrumentaal en er werd dus niet in gezongen. Het bijzondere was dat Mike in de studio zelf de 20 instrumenten bespeelde. Het werd uitgebracht op Virgin Records. Het Label van de dan nog jonge Richard Branson, die het wel aandurfde met deze ongewone artiest.

Tubular Bells was eigenlijk totaal ongeschikt voor een notering in de hitparade maar bereikte toch plaats 34 in de U.K. en 15 in de Amerikaanse Charts.
Het nummer werd door Mike in de loop der jaren van verschillende versies voorzien. Van Rock tot symfonische versies. In bijgaand filmpje zie je een bijna originele versie. Het is een live uitvoering dus de instrumenten worden door meerdere musici bespeeld.
Kijk vooral tot het einde dan zie je hoe knap het nummer in elkaar zit. Bovendien begrijp je dan waarom Mike, hoewel multi-instrumentalist, zich zelf vooral beschouwde als gitarist.

Want de snaarinstrumenten zijn de basis voor Tubular Bells.

Tubular Bells

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Yvonne Croezen
Door

Yvonne Croezen

op 14 Sep 2012

Exorcist en Bassie & Adriaan ... beide even eng! Maar mooi stuk muziek, dat valt niet te ontkennen.

queenie
Door

queenie

op 24 May 2015

ik zie ze ook gelijk voor me Bassie en Adriaan...

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?