5 waardevolle gitaartips!

Gitaartips Hoe word je nu een betere gitarist of waar moet je op letten als beginnende gitarist? In dit artikel ga ik van woensdag 8 februari t/m zondag 12 februari elke dag 1 nieuwe gitaartip schrijven.
Ik hoop dat de tips jou belangrijke inzichten zullen geven over de gitaar of jou gitaarspel.

Tip 1, gitaarkeuze

Het is heel lastig om een juiste gitaarkeuze te maken. Zeker als je een beginner bent.

Er zijn heel veel gitaarmerken en nog meer prijscategorieën, maar wat is de juiste keuze? Er zijn al gitaren vanaf € 60,=. Maar zijn die eigenlijk wel goed?
Mijn tips voor jouw eerste gitaar luiden:

  • Begin op een akoestische gitaar, dus geen elektrische
  • Ga voor een akoestische Western gitaar, dus geen Spaanse/klassieke
  • Koop een gitaar van een erkend gitaarmerk. Fender heeft een hele mooie budgetlijn gitaren. De Fender CD-60 is een goede optie en kost iets meer dan € 100,=.  Tevens is deze in 3 kleuren verkrijgbaar.

Tip 2, tijd en inzet

Iedereen die denkt of beweert dat je in een aantal dagen gitaar kunt leren spelen heeft het in mijn ogen fout!

Dit kost tijd en dat komt door verschillende aspecten.

  • je vingers waarmee je je snaren indrukt moeten wennen, in het begin doet dit gewoon pijn! Na een tijdje krijg je eelt op je vingers en vanaf dat moment gaan je vingers minder pijn doen.
  • daarnaast moet je je vingers ineens afzonderlijk kunnen bewegen. Je zult merken dat je in het begin vaak de verkeerde vinger onbewust pakt.
  • Tijd kan je maar 1x besteden, ga hier dus goed mee om. Ik vind dat je dagelijks minimaal 15 minuten moet gitaar spelen. Zorg er dus voor dat je elke dag speelt en dus niet 7×15 minuten op 1 dag.
  • Tot slot kan je gitaar nog zo een mooi zijn en kan je een fantastische leraar of online cursus hebben, maar zonder consequente inzet van jezelf ga je geen goede gitarist worden!

Tip 3, ritme

Muziek begint bij ritme, daarna gehoor en uiteindelijk gevoel.

Je kunt de akkoordpartij van een liedje nog zo goed kennen, maar als je het niet in het juiste ritme speelt dan wordt een liedje onherkenbaar. Mocht je een moeilijk liedje aan het leren zijn, dan adviseer ik je de focus op het ritme te leggen. Je legt de nadruk dus op herkenning van het nummer! De moeilijke akkoorden moet je uiteindelijk ook kennen, maar dat komt vanzelf wel.

Ritme kun je leren door goed naar muziek te luisteren. Als je bij een concert bent, komt er vaak ook een moment dat de band het publiek laat meeklappen tijdens een liedje. Voor het gemak noem ik dit het “ritme-tikje“. Als je weet waar dat tikje zit dan begin je ritme te begrijpen.
De meest voorkomende maatsoort is een 4 kwarts maat. Dit houdt in 4 tellen in 1 maat. Het accent ligt dan vaak op de 3e tel.
Tot slot wil ik je erop wijzen dat een metronoom erg belangrijk is. Gebruik deze zeker! Een metronoom is een hulpmiddel voor ritme aanduiding. Lees dit aanvullende artikel.

Tip 4, denk in groepjes en ga moeilijke delen niet uit de weg

Dit is een zeer algemene titel, maar ik zal hem je uitleggen 🙂
Als ik een gitaarslagje aan iemand uitleg dan deel ik dit altijd in groepjes. Waarom? Simpel! Omdat een slagje lang kan zijn, er breakjes in kunnen zitten, het ritme in de slag kan veranderen en je dus het overzicht kunt verliezen.

Ook bij instuderen is het handig dat je in groepjes denkt. Stel dat je het volgende slagje hebt : (^^)(V^V)(^^)(^V) dan zie je in 1 oogopslag dat hier 4 groepjes staan (overzichtelijk).

Een veel gemaakte fout is dat gitaristen juist de stukjes spelen die goed gaan in een liedje. Blijf de uitdaging houden om het liedje totaal te beheersen (dus ook de moeilijke stukjes).
Mocht je bijvoorbeeld een solo moeten instuderen, begin dan bij het begin en deel de solo in een aantal stukken. Pas als je het 1e stuk van de solo beheerst ga je naar het volgende stuk. Speel ook niet door als je halverwege het 1e stukje een foutje maakt. Stop onmiddellijk en begin weer overnieuw. Je zult merken dat je zo sneller de materie eigen maakt! Deze visie kan je dus ook bij een liedje toepassen, oftewel eerst het intro, dan het couplet, dan het refrein en tot slot de brug.

Tip 5, plezier hebben en oude liedjes herhalen

Mijn laatste tip is dat je vooral veel plezier moet hebben in wat je doet!
Als je bijvoorbeeld met tegenzin een muziekstuk instudeert of met tegenzin naar gitaarles gaat dan is er echt iets niet oke!
Gitaar spelen hoor je als ontspanning te ervaren. Mocht dat stuk niet lukken, no stress, ga 10 minuten wat andere liedjes spelen die je wel beheerst en ga daarna weer verder met je uitdaging.

Tot slot wil ik zeggen dat het heel belangrijk is om liedjes die je eerder hebt geleerd te herhalen. Ik heb altijd wel eens een herhalingsles met mijn leerlingen gedaan.

Een halfjaar nadat ik gestopt was met mijn coverband kwam ik een setlist van onze band tegen. Ik wilde weten welke nummers ik nog beheerste en kwam er snel achter dat er al behoorlijk wat fouten en twijfels bij mij optraden. Herhaal dus de liedjes die je op langere termijn wilt blijven kennen.